Starten met beleggen in aandelen

Starten met beleggen in aandelenVoordat je met een geldbedrag in de wereld van beleggen stapt, is het belangrijk van te voren het een en ander op een rijtje te zetten. Dit artikel behandelt een aantal tips bij het starten en bepalen van de 'koers' op de beleggingsmarkt. Ben je een kortetermijnbelegger? Of gebruik je aandelen liever voor de lange termijn? Een goed financieel plan vooraf is essentieel.

Starten met beleggen

Er zijn een heleboel instanties waar je een beleggingsrekening kunt openen en direct kunt beginnen met beleggen. Gespecialiseerde bedrijven zoals DeGiro, Alex en Binck kunnen je helpen bij het starten. Maar bij je eigen 'huisbank' kun je ook een effectenrekening openen, denk hierbij aan de ABN Amro en ING Bank. Een goed begin is het halve werk, zegt men weleens. Dus ga niet zomaar beleggen. Hieronder een aantal tips.

Maak eerst een plan en houd je daaraan

Als je een huis wilt bouwen, geef je ook geen opdracht aan de aannemer om maar wat leuks neer te zetten. Dit gaat ook op bij beleggen. Een goed doordacht belegging-plan is de eerste stap naar een goed resultaat.

Stel voor jezelf vast welk risicoprofiel het best bij je past

Aandelen hebben een veel hogere verwachte opbrengst dan obligaties of een spaarrekening. Daar staat tegenover dat aandelenkoersen soms heftig kunnen schommelen. Daar moet je tegen opgewassen zijn en niet wakker van liggen. Houd ook het beleggersdoel goed in de gaten bij de keuzen van effecten. Het risico moet niet zo groot worden dat je de studiepot van de kinderen in de weegschaal zet. Probeer een zo groot mogelijk evenwicht te vinden tussen risico en verwacht rendement. Beleggen moet namelijk – ook in tijden dat het even minder gaat – vooral interessant blijven.

Bron: Allynfolksjr, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Allynfolksjr, Flickr (CC BY-2.0)

De tijd is je vriend!

Naarmate je langer belegt zul je merken dat goede en slechte resultaten elkaar compenseren. Als je geld voor wat langere tijd kunt missen, hoef je je ook minder zorgen te maken over de koersschommelingen. Denk je binnen korte tijd je geld weer nodig te hebben, dan is het wellicht niet zo verstandig om in aandelen te beleggen. Kies dan bijvoorbeeld liever voor obligaties of risicomijdende beleggingsfondsen.

Spreiden in aandelen is risico mijden

Steek nooit meer dan 10% van je kapitaal in een specifieke aandelen, ook al heb je nog veel vertrouwen in een goede afloop. Tegenvallers zijn vaak niet te voorspellen en zitten dus in een klein hoekje. Door te zorgen voor een goede spreiding je portefeuille, beperk je de kans op negatieve resultaten aanzienlijk. Beleggingsfondsen bieden je in dit opzicht uitstekende mogelijkheden.

Krummelen is lummelen

Dit spreekwoord komt helaas vaak uit. Als je te veel verspilt door bijvoorbeeld steeds maar kleine bedragen in allerlei beleggingen te stoppen, gaan de transactiekosten naar verhouding flink meetellen en dat gaat weer ten koste van jouw rendement. Daarom is het belangrijk dat je voor een aantal solide fondsen kiest en deze vasthoudt zolang dat verantwoord is. Steeds switchen van fonds(en) in de hoop om de negatieve trend te ontvluchten, is niet verstandig.

Meer weten over beleggen

Meer weten over beleggen? Lees dan de special beleggen in vastgoed en vind alle informatie om een succesvol belegger te worden.
© 2007 - 2025 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties