Is beleggen in klimaatfondsen verstandig?

Is beleggen in klimaatfondsen verstandig? Beleggen in klimaatfondsen is duidelijk in opkomst. Dat is natuurlijk ook niet raar, de poolkappen smelten en de aarde warmt op. Al gore is succesvol geweest met zijn Inconvenient Truth en schoon water wordt steeds schaarser. Maar is groen beleggen in het klimaat meer dan een hype of bent u te laat als u niet ook nu groen gaat beleggen. Groen beleggen dus, misschien wat voor u.

Is beleggen in klimaatfondsen verstandig?

Beleggen in klimaatfondsen is een nieuwe beleggingshype. Eerst was het vooral duurzaam beleggen, nu speelt de markt duidelijk ook in op de soft spot van de klimaatverandering. In mei 2007 werd het eerste klimaatfonds gelanceerd door DWS Investments. Inmiddels kunt u bij vele banken voor klimaatfondsen terecht. Er zijn inmiddels ook klimaathypotheken af te sluiten zoals bij de ASN bank of Triodos bank. Toch is het beleggen in een klimaatfonds, ook wel duurzaam beleggen genoemd, niet altijd even eenvoudig. Gewoonweg omdat er te weinig projecten voor handen zijn.

Beleggen kent bovendien altijd risico’s

Het is haast onnodig om te zeggen dat beleggen risicovol kan zijn en dat u er goed aan doet om zich goed te laten informeren. Denk aan de financiële bijsluiter, de toezichthouder en zo verder. Maar bij beleggen in klimaatfondsen is nog iets extra’s aan de hand. Ze zijn relatief nieuw, terwijl onze kennis over het klimaat nog duidelijk te wensen over laat. Zo spreken velen bijvoorbeeld over klimaatneutraal vliegen, zonder dat klip en klaar is hoe we dat in zijn werk gaat.

Pionierswerk en beleggen gaan moeilijk samen

Beleggen in klimaat technologieën is dus nog in belangrijke mate pionieren. Net zoals het internet tijdens de internethype en internet-bubbel pionieren was. Dat betekent dat er ook geld wordt gestopt in zaken die het niet zullen overleven of waardeloos zullen eindigen. Als per ongeluk in een veelbelovend klimaat vriendelijk bedrijf wordt belegd en het gaat over de kop, dan is de investering weg.

Lemmingen op de beurs

Sterker nog, hoe meer we als lemmingen achter elkaar aanlopen en allemaal in klimaat fondsen stappen, hoe duurder sommige fondsen zullen worden en dus hoe groter het risico. En dan komt er wellicht een moment dat iedereen tegelijkertijd door de zelfde uitgang wil. Anderzijds zullen er altijd pareltjes in de dop zijn die uit zullen groeien tot mooie parels.

Track record

Waar het om gaat is dat u belegt in fondsen met een goed track record en goede vooruitzichten. Die bedrijven zijn er echt, want ook al heeft de Inconvenient Truth van Al Gore tot een hype geleid, sommige bedrijven verdienen al lange tijd een heel goede boterham aan het milieu. En is het is juist de kunst om die bedrijven te vinden. Bevraag de fondsbeheerder daar goed over en denk niet te gemakkelijk dat het wel goed zal zijn.

Slot

Soms lijken woorden als klimaatverandering en klimaat neutraal helaas meer marketing woorden dan bakens, waar u veilig op kunt varen met een mooi rendement toe. Anderen zien juist nu hun kans schoon, omdat een bubble in wording nog wel even kan groeien.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Tips Startende/ Beginnende BeleggerBen jij een beginnende belegger en vraag je je af wat de dingen zijn die een startende belegger moet weten en moet doen?…
Fondsbeleggen & beleggen in cultuurFondsbeleggen & beleggen in cultuurU kunt bij de Triodosbank slim fondsbeleggen in cultuur in 2017. Het Triodos Cultuurfonds is een groot succes. Denk aan…
Duurzaam beleggenDuurzaam beleggenBeleggen, steeds meer in het nieuws. Steeds meer mensen willen gaan beleggen, maar er zijn ook steeds meer manieren van…
De effectenbeurzen en de politiekDe effectenbeurzen en de politiekSteeds meer lijkt het erop dat niet alleen de grote banken, maar ook enkele centrale overheden de effectenbeurs en de be…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 07-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.