De effectenbeurzen en de politiek

De effectenbeurzen en de politiek Steeds meer lijkt het erop dat niet alleen de grote banken, maar ook enkele centrale overheden de effectenbeurs en de beurzen wereldwijd sturen en steunen. Wat te denken van het speciale Plunge Protection Team in de Verenigde Staten. De beurzen worden politiek gestuurd, de geldkraan staat open maar moet op enig moment toch dicht. Anno 2021 staat deze geldkraan via de ECB nog steeds ver open, het gaat om meer geld dan ooit. Hoe betrouwbaar is de effectenbeurs dan nog?

Effectenbeurs wil niet naar beneden

Steeds vaker valt het op dat de beurzen in de VS soms niet echt naar beneden lijken te willen gaan. Als er slechte cijfers zijn, macrocijfers of tegenvallende cijfers van grootbanken, gaat de DOW eerst in een schrikreactie omlaag, om de dag onveranderd of zelfs met een kleine plus af te sluiten. Opvallend is het hoe vaak in het laatste uur een daling van de DOW wordt omgebogen. Dit patroon keert zo vaak terug dat ook op Euronext regelmatig hierop vooruit wordt gelopen: een relatief grote daling blijft dan toch beperkt.

FED en ECB zijn politieke instrumenten geworden

Is dat dan raar. Neen, niet als je bedenkt hoe vaak centrale banken de markt en de effectenbeurzen te hulp zijn geschoten. Om de pijn van de kredietcrisis te verzachten werd veel geld de markt ingepompt. Om de pijn van de hypotheekcrisis in de VS te ledigen, werd door de FED ook nog eens de rente verlaagd. En de verwachting is dat de FED dat weer zal doen als het nodig is. Dit soort verwachtingen is in de beurskoersen inmiddels verwerkt.

Presidentís Working Group on Financial Markets

In de VS hebben ze zelfs een officieel overheidsorgaan voor bijsturing van de beurs. Het heet de Presidentís Working Group on Financial Markets. Sommigen noemen het ook wel het Plunge Protection Team, PPT. Het werd in 1988 door wijlen president Reagan opgericht, om een herhaling van de krach van 1987 te voorkomen. Pikant daarbij is dat in deze groep de minister van Financiën Henry Paulson overlegt met de voorzitter van de FED en andere grote jongens. Vaak afkomstig van Goldman Sachs. Ook de bestuursvoorzitters van Merrill Lynch en Morgan Stanley blijken regelmatig aan te schuiven. Waarover zouden die nou praten. Het steeds tegenvallende consumentenvertrouwen, de gevolgen voor de economie en hoe daarmee om te gaan. Of vooral de vele manieren om door middel van interventies de beurs niet te laten dalen.

Corona

Ook de effectenbeurzen in China lijken per saldo vaak alleen een opgaande weg te kennen. Maar het kan ook verkeren: begin 2020 stegen de beurzen nog, maar die liepen door corona covid-19 plotseling leeg. Het bleek een bubble te zijn die leegliep. China is zwaar getroffen (plek van de uitbraak van corona), maar ook wereldwijs is er grote economische schade in 2020. De verwachting is dat de Chinese overheid alle externe invloeden die de Chinese markt kunnen verstoren, zal proberen weg te nemen. Dat is wel te hopen want de invloed van China in de wereld neemt toe. Veel export gaat naar dit land en als daar de economie terugvalt is dat direct op onze economie van invloed. Opvallend was dat de beurzen na de crash in het voorjaar weer snel herstelden.

Slot effectenbeurzen politiek gestuurd

Het eerste kwartaal van 2020 is op de beurzen slecht begonnen en de problemen lijken inmiddels groter dan ooit. De schulden in de wereld zijn groter dan ten tijde van de kredietcrisis, meer dan 20 miljoen werklozen in de VS, corona. Het Plunge Protection Team doet vast zijn werk. Banken vallen nog niet om, maar de vele problemen vragen om echte oplossingen. Wat we in 2020 (coronacrisis) zien is dat de ECB en eerder de VS veel extra geld beschikbaar stellen door de rente ongekend laag te houden en enorme budgetten beschikbaar te stellen. In de tweede helt van 2020 vertoonden de beurzen een wonderbaarlijk herstel, terwijl de wereldhandel enorme schade heeft opgelopen door de lockdowns. Stijgende beurzen terwijl de cijfers van bedrijven over het tweede kwartaal evenals talloze economische cijfers zeer slecht zullen zijn. De vraag is, wie de beurzen overeind heeft gehouden en of dat ook in 2021 en 2022 ook het geval zal zijn. Het Plunge Protection team en de centrale banken staan klaar. Er is veel geld beschikbaar. maar de echte problemen worden daarmee nog niet opgelost.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ook top bankiers kunnen vallen door de kredietcrisisOok top bankiers kunnen vallen door de kredietcrisisDe hypotheekcrisis in de VS sloeg sinds 2008 grote wonden. Nogal wat bedrijven en particulieren zijn of komen in de prob…
Hypotheekcrisis VS is een veenbrandHypotheekcrisis VS is een veenbrandDe wereld draait op geld en kredieten. Dat laatste is er met de kredietcrisis en hypotheekcrisis vanaf de zomer 2007 nie…
Hypotheekcrisis is volledig terugHypotheekcrisis is volledig terugDe hypotheekcrisis leek in de zomer van 2007 even weg, maar is anno 2012 - 2014 weer volledig terug. In 2015 is er de cr…

Is beleggen in klimaatfondsen verstandig?Is beleggen in klimaatfondsen verstandig?Beleggen in klimaatfondsen is duidelijk in opkomst. Dat is natuurlijk ook niet raar, de poolkappen smelten en de aarde w…
Beleggen in trackers of ETF'sBeleggen in trackers of ETF'sBeleggen in trackers en indexbeleggen kan voor elke belegger aantrekkelijk zijn. Bij ABN AMRO kan dit vaak zonder transa…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 31-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.