Trading tips voor internet belegging: Geld management

Trading tips voor internet belegging: Geld management Hoe kan je het beste op internet beleggen? Lees hier handige trading tips op basisniveau: beleggen voor beginners/dummies. Bekijk dit artikel over 'money management' en pas de trading tips toe bij het online beleggen en handelen in bijvoorbeeld aandelen en opties. Inhoudsopgave van trading tips voor internet beleggen: Geld Management

Internet beleggen voor beginners: leren beleggen voor dummies

Internet beleggen kan een lucratieve bezigheid zijn zolang online beleggers de juiste strategieën gebruiken, zowel bij het kopen en verkopen van aandelen maar ook psychologische strategieën.

Geld management trading tips voor een online belegging op een rij:
 • Gebruik altijd stops: bepaal wanneer je aandelen wilt verkopen en kopen.
 • Verdiep je in stop-loss strategieën: bepaal niet zomaar waardes waarmee je aandelen wilt verkopen.
 • Gebruik bijvoorbeeld een 2% verlies marge (van je hele beleggingsrekening) voor élke trade die je maakt.
 • Gebruik 'Risk Capital' of risico-kapitaal om te beleggen, dit is geld dat je je kan veroorloven om te verliezen.
 • Beleg nooit met geleend geld. Dit is gedoemd om te mislukken aangezien de markt beleggers manipuleert die een te sterke emotionele of financiële behoefte hebben aan een positieve uitkomst op elk aandeel.
 • Houd in je achterhoofd dat je beleggingsaccount ongeveer 10% van je totale vermogen mag beslaan.
 • Ontwikkel een efficiënte en stabiele beleggings-'mindset' voor internet beleggen.

Leren beleggen trading tips: Stop-Loss gebruiken bij internet beleggen

Het bepalen van de juiste stop-loss waarden vergt enige oefening en met meer ervaring zal dit beter gaan. Het is namelijk belangrijk om je stop-loss waarden niet té dichtbij de aankoopwaarde te leggen, maar ook niet daar waar de meeste online beleggers de stop-loss waarde geplaatst hebben. Veel beginners die gaan beleggen doen er goed aan om de waarde net onder een tien- of honderdtal te zetten. Gun de markt wat ruimte om te fluctueren, anders zal je vaak uitgestopt worden wat kan resulteren in een reeks verliezen. Een oplossing daarvoor is het kleiner gaan aankopen met een grotere marge/ minder grote stop-loss ratio.

Leren beleggen trading tips: Voorkom risicovol geld management bij het online beleggen voor beginners

Je zult verhalen horen van internet beleggers die enorme winsten behaald hebben met kleine portefeuilles. Je kan er dan van uitgaan dat deze persoon een zeer risicovol geld management beleid hanteert. Waarschijnlijk gebruikt hij/zij een grote 'Trade Size': het bedrag van de rekening waarmee wordt belegd. Een beetje geluk kan voor een grote winst zorgen, echter het omgekeerde is ook goed mogelijk. Aangezien dit geen strategie is die jaren mee kan zal deze belegger vroeg of laat zichzelf tegenkomen en met enorme financiële en emotionele schade blijven zitten.

Leren beleggen trading tips: Bepaal de geschikte 'Trade Size' of handelswaarden bij het handelen in opties of aandelen

Het kan misschien logisch lijken om gedurende een periode dezelfde bedragen te investeren in aandelen of posities. Dit is echter niet efficiënt geld management. Je rekening is een dynamische en constant veranderende waarde waar investeringen op gebaseerd dienen te zijn. Meestal hebben beginners die beleggen eerst een paar verliezen nodig om de psychologische consequenties van ongeschikt geld management mee te maken. Probeer dit te voorkomen door vanaf het begin consequent je investeringen en rekening bij te houden en op mekaar af te stemmen.

Leren beleggen trading tips: Het verschil tussen beginners en gevorderde beleggers

Een verschil tussen beginnende beleggers en gevorderde, professionele beleggers is het verschil in toenadering van een aandeel. Beginners die beleggen denken vaak alleen aan winnen en negeren de risico's, meer dan gevorderde beleggers. Professionele beleggers bekijken de risico's en baseren hun aan- of verkoop op hun bewezen strategie of systeem. Het bepalen van de juiste 'Trade Size' begint met het besef dat de uitkomst van het aandeel onbekend is bij aankoop. Een bewustzijn (ontwikkeld door kennis van het product, de markt en door ervaring) zal je na verloop vertellen hoeveel je mogelijk kan verliezen op de positie en of het eventueel een winstgevende aankoop kan zijn.

Aan de hand van die vraag aan jezelf kan je eventueel de 'Trade Size' aanpassen of je stop-loss waarden aanpassen voordat je de aankoop doet of het aandeel gaat verkopen.

Leren beleggen trading tips: Succesvolle strategieën bij online beleggen en percentages

Inzicht in de percentages van strategieën die succesvol zijn kan helpen om een beter beeld van je eigen strategie te krijgen.

Risico's van internet beleggen

Over het algemeen slagen de meeste 'trading systems' of belegginssystemen er in om 60% juiste beslissingen te maken. Vier van de tien aankopen zullen dus kunnen mislukken, dit komt dus vaak voor.

Aangezien dit nog best een groot percentage is, is het noodzakelijk goed met risico's om te gaan. Bepaal dus realistische stop-loss waarden. Zoals hierboven vermeld is geen enkele aankoop risicovrij en is het gebruik van deze waarden van groot belang, net als het constant controleren van 'Trade Sizes' of de bedragen die je investeert.

Leren beleggen trading tips: Gebruik de 'Trader's Mindset' of de juiste beleggersinstelling

Vertrouwen in je eigen handelsysteem is net als het controleren van risico's van groot belang. Accepteer verliezen en weet dat dit er bij hoort, in vaktermen wordt een reeks verliezen ook wel een 'Draw-Down' genoemd.

Leren beleggen trading tips: De 2% per trade/sector risico regel

Het is verstandig een 2% risico marge te hanteren bij elke trade die je doet. Stel dat je strategie voor 55% winstgevende aankopen zorgt, dan zal je altijd meer winnen dan verliezen wanneer beide een 2% risico marge hebben.

Handel alleen in aandelen van de markten waar je wat van weet. Probeer wel zo veel mogelijk markten te beheersen aangezien divers beleggen wordt aangeraden. Verdeel je investeringsgeld dus over de verschillende markten en hanteer bijvoorbeeld een 2% per sector marge waarmee je investeringen beperkt per markt. Voorbeelden zijn technologie, chemische of de bankensector.

Hetzelfde geldt voor opties en 'futures'. Handel in verschillende commodities (grondstoffen en bulkgoederen) om grote verliezen door het investeren in een enkele sector te voorkomen.

Bepaal voor jezelf dat de totale risicomarge de 6% niet mag overstijgen over álle sectoren.

Leren internet beleggen voor dummies: leren beleggen door eerst te oefenen hoe het moet

Oefenen met beleggen kan heel goed zonder meteen risico te lopen veel geld te verliezen. Het beleggen met virtueel geld (gratis) wordt ook wel 'Paper Trading' genoemd, of beleggen met Monopoly geld. De simulaties werken vaak met realtime aandeel waarden en aandelen koersen.
Verbeter je beleggingsstrategieën dus met behulp van deze, vaak gratis, programma's.

Voorbeelden geld management bij een internet belegging

Stel, je hebt een beleggingsrekening van 25000. Per trade kan je, volgens de 2% regel, 500 uitgeven. Inclusief commissies en mogelijke prijsveranderingen van het aandeel mag je dus 500 besteden per aankoop.

Een bedrijf bied aandelen aan voor 60 per stuk, je stelt de stop-waarde vast op 58.50 per aandeel. De commissie bedraagt eenmalig 80. Stel dat je systeem of strategie je vertelt dat je 'long' moet gaan op dit aandeel, dat je moet kopen dus, hoeveel aandelen kan je er dan van aanschaffen?

Het verschil tussen de aankoopwaarde en stop-waarde is 1,50. Dit is dus het maximale wat je per aandeel kan verliezen. Je gaat als volgt te werk: 500 - commissies (80) = 420. Dit bedrag deel je door het bedrag wat je kan verliezen (1,50 per aandeel) = 280 aandelen.

Je kan dus maximaal 280 aandelen kopen bij dit bedrijf om gehoor te geven aan de 2% regel.

Samenvatting van trading tips bij online beleggen voor beginners

Het is belangrijk op de hoogte te zijn van risico's van het internet beleggen. Simpelweg maar beginnen en zien waar het schip strand zal er zeker voor zorgen dat het schip ook daadwerkelijk strand. Er zijn manieren om zonder risico's eerst te oefenen met zogenaamde 'Paper Trading' of Monopoly geld beleggings-simulators.

Aan de andere kant is het ook niet verstandig om met teveel angst de markt te betreden. Angst om te verliezen is geen eigenschap van een winstgevende internet belegger, net als negativiteit, agressie en impulsiviteit.

Hanteer consequent een up-to-date risico controlebeleid en werk met stop-loss strategieën voor je aandeel. Kies slimme stop-loss waardes om het verschil te maken. Stel deze van tevoren in, zelf bepalen wanneer je verkoopt of short gaat op een aandeel kan sterk beïnvloed worden door ongunstige emotioneel geladen gedachten. Onze hersenen kunnen er dus voor zorgen dat we dan irrationele beslissingen maken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Hvdv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…

Vijf gouden tips voor financiële transactiesVijf gouden tips voor financiële transactiesWie zich door banken en verzekeringsmaatschappijen voortdurend de gebruikelijke provisiegerelateerde producten laat aanp…
Bronnen en referenties
 • http://www.traderslog.com/money-management.htm
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Commodity
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Paper_trading
 • http://www.psychologieenbeleggen.nl/2007/02/de-stop-loss/
 • http://www.psychologieenbeleggen.nl/2008/04/3-tips-voor-het-reduceren-van-spanning-met-money-management-regels/
Hvdv (19 artikelen)
Laatste update: 24-02-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.