Trading tips bij een belegging: Omgaan met verlies
Beleggen kan een lucratieve bezigheid zijn. Toch gaan veel (beginnende) beleggers vaak de fout in, hoe komt dit? Wat zijn de psychologische processen die ten grondslag liggen aan winstgevend beleggen? Kortom, welke mindset, strategieën en tips worden aangeraden voor beleggers en hoe ga je om met verlies?
Indeling van dit artikel:
Verlies bij beleggen
Niemand houdt van verliezen. Verliezen kan je gevoel van eigenwaarde, competentie en zelfvertrouwen aantasten, toch is nooit verliezen bijna onmogelijk. Ook is het niet altijd negatief: van verliezen kan je veel dingen leren, het zorgt namelijk vaak voor meer reflectie op eigen gedrag en presteren.
Het gevaar van verliezend beleggen is de spiraal waarin beleggers terecht kunnen komen. Een belegger met minder zelfvertrouwen zal onzeker of soms roekeloos beleggen, vaak wijkt hij af van de origineel opgezette strategie. Hierdoor zal hij/zij meer verliezen waardoor de cirkel rond is. Een belegger kan opeens, zonder benodigde informatie opties openen, of juist niet goed meer durven.
Oorzaken van beleggen met verlies
Over het algemeen kan verlies door de volgende vier zaken voorkomen worden:
- Het hebben van een plan
- Discipline
- Voorkom overtraden, plannen is hierbij essentieel: stel specifieke uren van beleggingswerkzaamheden vast.
- Voorkom ongeïnformeerd/roekeloos beleggen
Overtrading bij belegging
Overtraden betekent de gedragingen die horen bij de psychologische behoefte naar onmiddellijke resultaten. Een soort ongeduldigheid waarmee beleggers geen tijd nemen om de markt zijn werk te laten doen. Elke strategie heeft echter tijd nodig om te ontwikkelen en winst te genereren.
Wanneer beleggers elk uur posities uitkiezen is het verstandig om ook een uur te laten verstrijken na een trade om te kijken of hij aan jouw verwachtingen voldoet. Ga na welke informatie en inzichten de aankoop bepaald hebben en handel vanuit je strategie na het zien van de veranderingen in de markt.
Door overtraden kan je teveel geld (en vertrouwen) in een bepaalde positie stoppen en dat is gevaarlijk voor je 'bankroll' en gemoedstoestand. Vooral omdat beleggers vaak nog niet weten wat een bepaald aandeel gaat doen, ze nemen de tijd niet dit te bekijken. Impulsiviteit zonder kennis van het product op de markt worden zelden beloond!
Plannen is hierbij essentieel: stel specifieke uren van beleggingswerkzaamheden vast en houd je geld management in de gaten.
Meer informatie en tips voor geld management vind je hier:
De psychologie van het beleggen: Geld management.
Scheiding tussen aandeel en persoon
Het is van belang je eigen persoon te scheiden van het aandeel of de optie. Belangrijk is om actief bezig te blijven met je kwaliteiten, competenties, hobby's en vrienden. Zo blijf je de autonome, competente en sociale persoon die je waarschijnlijk was en voorkom je dat jouw persoon te sterk gerelateerd is met het traden of het product. In het laatste geval kan het voorkomen dat verlies draaien met een trade gezien wordt als te sterk persoonlijk verlies, waardoor zelfvertrouwen en eigenwaarde kan zakken. De negatieve consequenties staan hierboven beschreven. Besef dat iedere belegger wel eens verliest, ook de professionals. Verlies van een positie is jammer, maar het is geen persoonlijk, intelligentie, competentie of 'mentaal' verlies. Het is juist hoe je hier mee omgaat wat het verschil maakt.
Strategie bij een belegging
Onthoudt dat je geld kan verdienen aan het afsluiten van een positie. Het is dus belangrijk om goede exit-strategieën te ontwikkelen.
Focus op (persoonlijke) winst en positieve resultaten
Bij het verliezen van geld kan je gaan denken wat je daarmee wel niet had kunnen doen. Dit is een negatieve gedachte aangezien de situatie nooit meer teruggedraaid kan worden. Heel positief gestemd kan je daar ook niet van worden wat vaak negatieve gevolgen heeft voor het beleggen op dat moment. Kijk dus naar wat je geleerd hebt: hoe komt dat het zo gelopen is? waren er andere variabelen die de koop negatief beïnvloed hebben? was mijn gemoedstoestand anders dan andere dagen?
Beginnersfouten en veelgemaakte fouten van beleggers
- Na een paar winstgevende trades kunnen sommige beleggers overmoedig worden. Ze worden roekeloos, nemen te veel risico's en vergeten strategieën en technische redenaties waarmee ze eerder geld verdienden.
- In de pokerwereld 'bankroll management' genoemd: meespelen met de hoeveelheden die je rekening kunnen dekken. Veel beginnende beleggers gaan voor het snelle geld met een te kleine hoeveelheid geld om te investeren. Zo wordt het een grote gok en is er een te groot risico om teveel kwijt te raken.
- Financieel of emotioneel afhankelijk worden van een trade. Het kan zijn dat er teveel op het spel staat bij een trade, dit loopt vaak verkeerd af omdat er geen rationele beslissingen meer gemaakt kunnen worden. Zo wachten beleggers in deze toestand te lang totdat een koers weer zal stijgen zonder dat hier enig bewijs of vooruitzicht voor bestaat. Door het niet willen accepteren van verlies, verliezen deze beleggers alleen maar meer.
- Het niet doorhebben van het verschil tussen tijdelijke of juist drastische verschillen in een bedrijf/overname en de consequenties daarvan op het aandeel.
- Niet openstaan voor adviezen en kennis van andere traders. Een zogenaamde ego-trip werkt vaak in je nadeel bij het beleggen. Kennis en informatie zijn zeer belangrijk, besef dus dat goed en authentiek advies van anderen vaak veel betekent.
- Op intuïtie een dalende positie vasthouden: 'ik denk dat het wel weer zal stijgen'. Een dergelijke, veelal ongegronde, redenering is niet bevorderend voor winnend beleggen.
- Geen inzicht hebben in de markt. Zonder informatie en voorspellingen kan je eigenlijk niks beginnen.
Belegginsdagboek
Het woord dagboek kan een verkeerde suggestie wekken. Het gaat hier niet om een dagboek over dagelijkse situaties of verhalen, maar puur een beleggingsverslag van emoties, gedachten en ervaringen die bij je opkwamen tijdens het beleggen. Schrijf in je dagboek redenen voor aankoop, koersdoel en je stop-loss informatie. Door het op te schrijven als een soort notitie aan jezelf ben je eerder geneigd deze stop-loss uit te voeren.
Emoties bij het beleggen
Wordt bewust van emoties die in je opkomen bij het beleggen. Dit kunnen emoties zijn als euforie, voldoening maar ook angst of schaamte is mogelijk. Het is interessant om deze terug te lezen met informatie van een later tijdstip: hiermee controleer je de waarde en betekenis van je emoties destijds (hoe reëel waren ze?).
Randvariabelen
Houdt ook andere variabelen in de gaten die het beleggen zouden kunnen beïnvloeden. Zo kan het zijn dat er sprake was van gehaastheid door andere afspraken, irritaties door werk, gezin of verkeer et cetera. Kennis is macht, zeggen ze wel eens. Zelfkennis dus ook, profiteer van deze informatie en krijg inzicht in de situaties waarin je het beste belegt.
Een dagboek helpt bij het reflecteren op eigen emoties, gedrag en prestaties. Het is een makkelijk en nuttig instrument om het maken van dezelfde fouten te voorkomen.
In een notendop
Een dagboek gebruiken kan helpen bij het beleggen. Je krijgt inzicht in prestaties en bijbehorende emoties en variabelen. Besef dat winst je net zo goed als verlies kan beïnvloeden en blijf dus je strategie in je achterhoofd houden. Weet ook dat zelfs de meest professionele traders wel eens verliezen, het verschil zit hem vaak in de mentale capaciteiten om hier mee om te gaan. Ga op zoek naar de juiste methoden, strategieën, markten en mentoren om winnend te beleggen. Zorg voor een duidelijk plan/doel, een duidelijke planning en kijk de veelgemaakt fouten nog eens door!
Lees verder