Niet alle kosten zijn aftrekbaar

Onterecht wordt door particulieren vaak gedacht dat bepaalde kosten aftrekbaar zijn. De mogelijkheid om kosten af te trekken zijn sterk beperkt. De belangrijkste aftrekpost is de hypotheekrente, maar de overige aftrekposten zijn sterk beperkt. In dit artikel trekt u een aantal kosten aan waar onterecht vaak van wordt gedacht dat ze afgetrokken kunnen worden van de inkomstenbelasting.

Premie voor een levensverzekering

Onder voorwaarden is het mogelijk om fiscaal vriendelijk een kapitaal op te bouwen in een lijfrenteverzekering (of banksparen). De premie voor deze verzekering is aftrekbaar in het geval u de jaarruimte of de reserveringsruimte benut. Het gaat hierbij ook alleen om verzekeringen die te kwalificeren zijn als lijfrenteverzekering. De premie voor andere levensverzekeringen zijn fiscaal niet aftrekbaar.

Onderhoudskosten eigen woning aftrekbaar?

Nee, de onderhoudskosten zijn niet aftrekbaar. Om de kosten van het onderhoud te dekken, hebt u de mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten. De betaalde hypotheekrente hierover is fiscaal wel aftrekbaar. In het geval u de onderhoudskosten gaat voldoen vanuit uw spaarvermogen, kunt u niet profiteren van fiscaal gunstige regelingen. Er gelden afwijkende regels voor rijksmonumenten.

Betaalde rente over leningen

In het verleden was het mogelijk om betaalde rente in verband met een consumptief krediet af te trekken van de inkomstenbelasting. Dit is tegenwoordig niet meer mogelijk. Echter, indien het geleende bedrag aantoonbaar is gebruikt voor de aanschaf, onderhoud of verbetering van de woning, zijn deze rentelasten aftrekbaar.

Aflossingen op de hypotheek aftrekbaar?

Nee, de betaalde hypotheekrente is aftrekbaar niet de aflossing. Het vreemde van de regeling van de hypotheekrenteaftrek is Nederland is, dat huizenbezitters gestimuleerd worden om schulden aan te houden. De aflossing aftrekbaar maken zou de massale hypotheekschuld in Nederland wel ten goede komen, maar de aflossing is helaas niet aftrekbaar.

Zijn giften aan de kinderen aftrekbaar?

De giften aan uw kinderen zijn niet fiscaal aftrekbaar. Hierbij maakt het niet uit of de kinderen in een financieel moeilijke positie zitten of niet. Het tegendeel is juist waar, want giften aan kinderen kunnen juist bezwaard worden met een belastingheffing. Er geldt jaarlijks een vrijgesteld bedrag. Over hogere schenkingen moet schenkbelasting worden voldaan.

Zijn beroepskosten aftrekbaar?

In het verleden was het mogelijk om kosten op te voeren die gerelateerd waren aan het werk. Per 2001 is deze mogelijkheid grotendeels geschrapt. In het verleden konden de meest uiteenlopende kosten worden meegenomen in de aangifte. Het was aan de Belastingdienst om deze kosten af te wijzen. Freelancers hebben bijvoorbeeld nog wel de mogelijkheid om beroepskosten op te voeren.

Zijn de kosten van de sportschool aftrekbaar?

Een gezond levensstijl zorgt voor gemiddeld lagere medische kosten, dus is het in het belang van de samenleving dat mensen sporten. Dit maakt de kosten echter nog niet aftrekbaar.

Zijn de reiskosten in verband met een sollicitatie aftrekbaar?

Nee in het verleden konden deze kosten gezien worden als beroepskosten. Deze kosten kunt u tegenwoordig niet meer kwijt in de aangifte inkomstenbelasting.

Heffingskortingen bij een tweede inkomen

Het is niet mogelijk om meerdere keren gebruik te maken van de heffingskortingen. Indien u twee banen hebt, moet u ervoor zorgen dat bij één van de werkgevers slechts rekening wordt gehouden met de heffingskorting. Doet u dat niet? Dan kunt u een naheffing verwachten omdat er te weinig belasting op het inkomen is ingehouden.
© 2012 - 2023 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijksmonument: de fiscale aftrek en subsidiesRijksmonument: de fiscale aftrek en subsidiesKoopt u een Rijksmonument, dan profiteert u mogelijk ook van de fiscale voordelen en subsidies die horen bij een monumen…
Aftrek rijksmonument 2018, 2019 en 2020 inkomstenbelastingAftrek rijksmonument 2018, 2019 en 2020 inkomstenbelastingVoor een rijksmonument kunt u in 2018 onder voorwaarden allerlei onderhoudskosten aftrekken. In 2019 en 2020 is daar een…
Aftrekbare advieskosten lijfrenteverzekeringAftrekbare advieskosten lijfrenteverzekeringDoor een besluit van 13 juni 2012 van de Ministerie van Financien zijn de advieskosten met betrekking tot het afsluiten…
Huis kopen: aftrekbare kostenHuis kopen: aftrekbare kostenAls je een huis koopt en je sluit een hypotheek af dan kun je in het jaar van de aankoop van het huis bepaalde kosten af…

Belastingheffing over uw vermogen voorkomen (box 3)Belastingheffing over uw vermogen voorkomen (box 3)Over uw spaargeld en andere vermogensbestanddelen kunt u vermogensrendementsheffing verschuldigd zijn. Er zijn diverse m…
Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Gebruik alle vrijstellingen en aftrekposten in 2019, 2020 en 2021 uit box 1 en box 3 van de inkomstenbelasting, waarop u…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.