Belastingheffing over uw vermogen voorkomen (box 3)

Belastingheffing over uw vermogen voorkomen (box 3) Over uw spaargeld en andere vermogensbestanddelen kunt u vermogensrendementsheffing verschuldigd zijn. Er zijn diverse manieren om deze heffing te voorkomen of te verlagen. Iedere belastingplichtige heeft een vrijstelling. Over bedragen boven deze vrijstelling bent u een belastingheffing verschuldigd. De heffing bedraagt 30 procent over een verondersteld rendement van 4 procent. Uitgedrukt in een percentage moet u dus 1,2 procent heffing betalen over het meerdere. Niet al het vermogen telt mee, en door slim om te gaan met uw vermogen, kunt u de heffing laag houden.

Wat wordt er gezien als vermogen volgens de Belastingdienst?

In de eerste drie maanden van het jaar ontvangt u van de banken en verzekeraars opgaven over de hoogte van uw vermogen. Deze bedragen moet u bij elkaar optellen en meenemen in uw jaarlijkse belastingaangifte. Daarnaast kunnen bepaalde andere vermogensbestanddelen ook verplicht meegenomen moeten worden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een boot of een tweede auto, maar ook beleggingen en kunstvoorwerpen die u als belegging bezit.

Spaargeld niet opgeven bij de Belastingdienst

U bent verplicht om bij uw jaarlijkse aangifte op te geven hoe hoog uw vermogen is. Frauderen kan u duur komen te staan. De Belastingdienst zal gaan naheffen en de naheffing eventueel vermogen met een boete. Vervolgens hebben ze de mogelijkheid om ook eerdere jaren opnieuw te controleren. Ook over deze jaren kunt u een naheffing en een boete krijgen.

Belastingheffing over uw vermogen voorkomen - uitvaartverzekering

U hebt de mogelijkheid om een deel van uw geld te reserveren als een uitvaartverzekering. U kunt maximaal 6.859 (2012) storten op een geblokkeerde bankspaarrekening. Doordat dit geld gezien wordt als een reservering voor uw uitvaart, hoeft u dit bedrag niet mee te tellen in de bepaling van de hoogte van de vermogensrendementsheffing in box drie (inkomen uit sparen en beleggen).

Belastingheffing over uw vermogen voorkomen - vermogen op 1 januari laag houden

De hoogte van uw vermogen per 1 januari is bepalend voor de hoogte van de belastingheffing. Het is echter niet toegestaan om met trucjes het vermogen op deze peildatum lager te houden. U kunt bijvoorbeeld eind december een groot bedrag opnemen, maar dit verlaagd het vermogen niet, want contant geld moet u ook meenemen in de bepaling van uw vermogen. U kunt bijvoorbeeld wel kort voor de peildatum een grote betaling verrichten om op deze manier het vermogen te verlagen. U koopt bijvoorbeeld een nieuwe auto, en u gaat het geld nog overmaken vóór 1 januari.

Belastingheffing over uw vermogen voorkomen - hypotheekrente vooruit betalen

Huiseigenaren met een hypotheek hebben de mogelijkheid om hypotheekrente vooruit te betalen. U gaat bijvoorbeeld in december alvast de hypotheekrente voor de eerste zes maanden vooruit betalen. Het vooruitbetaalde bedrag kunt u in het oude jaar aftrekbaar maken, en u verlaagd op deze manier het vermogen op uw peildatum. Het gevolg is wel dat u eind volgend jaar weer met hetzelfde probleem zit.

Belastingheffing over uw vermogen voorkomen - vermogen doorschuiven naar de kinderen

Helaas is dit niet mogelijk. Vermogen van minderjarige kinderen moeten de ouders bij hun vermogen optellen. In het verleden gold er nog wel een extra vrijstelling voor belastingplichtigen met kinderen, maar deze is komen te vervallen per 1 januari 2012. De vrijstelling over 2011 bedroeg 2.779.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belasting spaargeld 2019 omlaag?Belasting spaargeld 2019 omlaag?Over uw spaargeld 2019 en uw vermogen betaalt u belasting, de vermogensrendementsheffing box 3. Maar die vermogensbelast…
Vermogensrendementsheffing voorkomenDoor creatief met uw vermogen te schuiven, kunt u besparen op vermogensrendementsheffing. U moet echter zien te voorkome…
Te hoge belastingheffing in box 3Te hoge belastingheffing in box 3De belastingheffing in box 3 lijkt laag,maar door inflatie en lage rendementen op het spaargeld kan de heffing toch een…
Spaargeld belastingvrij in 2020 of 2021?Spaargeld belastingvrij in 2020 of 2021?Al het spaargeld belastingvrij in 2020, 2021 en 2022 zou mooi zijn, maar geen belasting betalen is dat ook realistisch?…

Geld terug van de Belastingdienst 2020 en 2021 (tips)Geld terug van de Belastingdienst 2020 en 2021 (tips)Belastingtips voor de belastingteruggave 2020, 2021 en 2022 zijn vaak welkom en kunnen ervoor zorgen dat u als particuli…
Niet alle kosten zijn aftrekbaarOnterecht wordt door particulieren vaak gedacht dat bepaalde kosten aftrekbaar zijn. De mogelijkheid om kosten af te tre…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Laobc, Openclipart
  • Belastingdienst.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.