Kinderkorting 2020 is belastingvrij

Kinderkorting 2020 is belastingvrij De kinderkorting is in de praktijk een belastingvrije toeslag voor ouders en alleenstaande ouders. Hebt u recht op kinderbijslag en is uw inkomen niet te hoog, dan hebt u recht op deze kinderkorting. De kinderkorting vindt u terug in het kindgebonden budget. Hebt u 1 of meer kinderen, dan hebt u zeer waarschijnlijk recht op dit kindgebonden budget. Bent u een alleenstaande ouder, dan komt daar de zogenaamde alleenstaande ouderkop als toeslag nog bij. Bekijk de voorwaarden en hoogte van de kinderkorting 2020.

Ook recht op de kinderkorting 2020 - 2022?


Voorwaarden kinderkorting 2020 - 2022

Ouders zoeken onder verschillende benamingen naar een toeslag voor hun kinderen. Kinderen zijn duur en dus is een belastingkorting of een toeslag vaak zeer welkom. Veel voorkomende zoekopdrachten zijn dan de ouderkorting, kindertoeslag en de kinderkorting. Beide kortingen zijn in 2020, 2021 en 2022 geen korting op de belasting maar een belastingvrije toeslag. En het kind waarvoor u de kinderkorting aanvraagt hoeft geen eigen kind te zijn, maar moet een kind zijn waarvoor u zorgt en dat op uw adres in het BRP, Basisregistratie Personen, is ingeschreven:

Alle voorwaarden voor de kinderkorting op een rij:
 • Er is een kind op uw woonadres ingeschreven.
 • U voorziet in de kosten van levensonderhoud van dit kind.
 • Het is een eigen kind, een stiefkind, een pleegkind of een adoptiekind.
 • U krijgt voor het pleegkind geen pleegoudervergoeding.
 • U hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
 • Hebt u een partner, dan heeft ook deze de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
 • U krijgt kinderbijslag voor het kind.
 • In belangrijke mate onderhouden houdt in dat uw bijdrage in de kosten van levensonderhoud van het kind in 2020 minimaal € 433 per kwartaal bedraagt.
 • Wie de de kinderbijslag voor het kind krijgt, ontvangt in de regel ook de kinderkorting.
 • Het kind is jonger dan 18 jaar (anders is er geen recht op kinderbijslag).
 • Op 1 januari 2020 mag uw vermogen niet hoger zijn dan € 116.613. Hebt u een toeslagpartner, dan mogen jullie samen op 1 januari 2020 maximaal € 147.459 aan vermogen hebben.

Hoe de kinderkorting 2020-2022 aanvragen?

De kinderkorting waar u naar zoekt wordt door de Belastingdienst het kindgebonden budget kgb genoemd. Het kindgebonden budget is een voorschot, vergelijkbaar met de zorgtoeslag. U krijgt het kindgebonden budget als u aan de voorwaarden voldoet. Het bedrag dat u krijgt is afhankelijk van uw inkomen. Omdat u aan het begin van een jaar dit inkomen nog niet exact kent, werkt de belastingdienst met voorschotten. U krijgt maandelijks een bepaald bedrag uitgekeerd en na afloop van een jaar wordt door middel van een definitieve beschikking bepaald of u wellicht te veel kindgebonden budget als kinderkorting hebt ontvangen of dat u nog recht hebt op een extra bedrag. Wie de kinderkorting wil aanvragen, vraagt dus het kindgebonden budget aan. Zit u eenmaal in het systeem van de Belastingdienst en ontvangt u het kgb al, voldoet u nog steeds aan de voorwaarden, dan loopt het kgb elk jaar door zonder dat u opnieuw een aanvraag hoeft in te dienen.

Belastingvrije uitbetaling

Net zoals de kinderbijslag belastingvrij is, is het kindgebonden budget annex kinderkorting dat ook. De kinderkorting wordt niet bij uw inkomen opgeteld, maar wordt netto uitgekeerd. Het grote voordeel is dat uw inkomen door de kinderkorting fiscaal niet hoger wordt, waardoor u wellicht ook nog voor andere toeslagen in aanmerking kunt komen (huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag). De uitbetaling van de kinderkorting heeft geen gevolgen voor de andere toeslag waarop u mogelijk recht hebt.

Hoogte kinderkorting 2020

De kinderkorting (kindgebonden budget) is in 2020 als volgt samengesteld:
 • Gezin met 1 kind: maximaal € 1.185 per jaar.
 • Gezin met 2 kinderen: maximaal € 2.190 per jaar.
 • Gezin met 3 kinderen: maximaal € 2.487 per jaar.
 • Voor het vierde en ieder volgend kind: € 2.487 per jaar plus € 297 extra per jaar per volgend kind.
 • Alleenstaande ouderkop:€ 3.190 per jaar.

Alleenstaande ouderkop

De alleenstaande ouderkop is er alleen voor een alleenstaande ouder, zonder toeslagpartner en die alleen woont. De andere bedragen zijn beschikbaar voor ouders met 1 of meerdere kinderen. Het maximale bedrag is beschikbaar voor de lagere inkomens tot grofweg 20.000 euro per jaar.

Data uitbetaling kinderkorting 2020

De kinderkorting kgb wordt uitbetaald op:
 • Maandag 20 juli voor de maand augustus.
 • Donderdag 20 augustus voor de maand september.
 • Maandag 21 september voor de maand oktober.
 • Dinsdag 20 oktober voor de maand november.
 • Vrijdag 20 november voor de maand december.
 • Maandag 21 december voor de maand januari 2021.

Conclusie kinderkorting 2020, 2021 en 2022

Wie op zoek is naar een toeslag voor het levensonderhoud zijn een kind of kinderen, kijkt vooral naar het kindgebonden budget. Dit budget kan u wel degelijk financieel verder op weg helpen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alleenstaande (ouder) en de BelastingdienstAlleenstaande (ouder) en de BelastingdienstEen alleenstaande en een alleenstaande ouder hebben het financieel vaak moeilijk, omdat er geen fiscale partner is waaro…
Heffingskortingen en echtscheidingHeffingskortingen en echtscheidingEen echtscheiding heeft vele gevolgen, financieel en emotioneel. Financieel kunnen er grote veranderingen door een echts…
Belastingvoordeel inkomstenbelasting 2020 en 2021Belastingvoordeel inkomstenbelasting 2020 en 2021Ook in 2020 en 2021 kunt u een belastingvoordeel hebben en zo geld terug krijgen van de Belastingdienst. Of u recht hebt…
Pleegvergoeding 2020 en 2021 (pleegzorgvergoeding)Pleegvergoeding 2020 en 2021 (pleegzorgvergoeding)Wie zorgt voor een pleegkind kan in 2020 en 2021 een pleegvergoeding of pleegzorgvergoeding krijgen. De pleegzorgvergoed…

Toptarief 2020, 2021: loonbelasting en inkomstenbelastingToptarief 2020, 2021: loonbelasting en inkomstenbelastingHet toptarief 2020, 2021 en 2022 voor de loonbelasting en inkomstenbelasting bedraagt bijna 50%, Met de juiste aftrekpos…
Polis verpanden of toch een weduweclausuleDe hoogte van de successiebelasting kan beïnvloed worden door een verpanding of door een weduweverklaring. Op korte term…
Reacties

Lisette Tuenter, 05-01-2016
Hallo,
Ik heb sinds 2010 een co-ouderschap met de vader van mijn kids (13,15.16).hoewel de kinderen Door toedoen van hun vader grotendeels bij mij zijn.
De belasting vind dat ik niet in aanmerking kom voorde alleenstaande ouderkorting.De kids staan niet op mijn woonadres ingeschreven bij de gemeente. Omdat de vader van de kids tentijde vd scheiding erg dreigend was naar mij heb ik dat zo gelaten.Hij is blijven wonen in het ouderlijk huis.
Echter de kinderbijslag staat wel op mijn naam en zodoende komt hij ook niet in aanmerking voor de alleenstaande ouderkorting. Vallen wij nu beiden buiten de boot… Het voelt ze oneerlijk.

Gr Lisette Reactie infoteur, 03-07-2020
Hallo Lisette,
U voorziet in de kosten van levensonderhoud van de kinderen en krijgt daarom wel de kinderbijslag en mogelijk de kinderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

V. Hendrik, 26-02-2015
Beste Zeemeeuw,

Mijn ex heeft zich op 27 januari 2014 bij mij ingeschreven. We zijn echter in april uit elkaar gegaan. Hij weigerde zich uit te schrijven waardoor ik in mei via de gemeente een adresonderzoek ben gestart. Deze is in juli afgerond & de gemeente heeft mijn ex per 29 juli uitgeschreven, net drie dagen te laat dus. Kom ik nu definitief niet in aanmerking voor de alleenstaande ouder korting of houdt de belastingdienst wellicht rekening met de startdatum van het adresonderzoek?

Bij voorbaat dank voor uw reactie! Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste V. Hendrik,
De Belastingdienst kijkt naar het moment dat uw ex is uitgeschreven en dat komt voor u natuurlijk slecht uit. Als de gemeente in zijn bevindingen aangeeft dat al eerder is vastgesteld dat uw ex het pand heeft verlaten of als u dat voldoende hard kunt maken, is de Belastingdienst misschien nog te overtuigen, maar in eerste instantie zal worden gekeken naar de datum van uitschrijven in het computerbestand van de gemeente.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cmk, 22-02-2015
Hartelijk dank voor uw snelle antwoord. Ik was er al bang voor. Mijn jongste kind voor 31/12/99 geboren, wel in het zelfde jaar. Dus kom ik ook niet in aanmerking voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Cmk,
Graag gedaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cmk, 21-02-2015
Beste Zeemeeuw,

In februari 2015 heeft de belastingdienst bij mij aangekondigd dat zij de aangifte 2012 gaan wijzigen omdat ik onterecht alleenstaande ouderkorting heb ontvangen. Ik voldoe aan alle voorwaarden behalve dat mijn kinderen ingeschreven stonden op mijn woonadres blijkens de GBA. Ik ben uit elkaar met mijn ex partner en we voeren co-ouderschap, meer dan drie dagen per week zijn de kinderen dan bij mij. Ik woon alleen etc. Mijn dochter is uit 1999 en mijn zoon uit 1995. Ik heb hen een brief geschreven dat ik het hier niet mee eens ben omdat ik niet kan voldoen aan inschrijving van mijn kinderen in de GBA, dat wil mijn ex partner niet en de gemeente biedt deze mogelijkheid van dubbele inschrijving niet.
Hier hebben ze nog steeds geen boodschap en willen teruggave van € 2408,-. Mijn vraag is of ik een kans maak en of er jurisprudentie bestaat waarbij ik toch recht blijjf houden op de alleenstaande ouderkorting in 2012, ondanks het feit dat ze niet op mijn woonadres ingeshreven stonden maar ik wel co-ouderschap doe. In 2011 is het wel toegekend.
Bij voorbaat dank.
CMK Reactie infoteur, 03-07-2020
De alleenstaande ouderkorting is voor de alleenstaande ouder bij wie het kind woont en ingeschreven staat. Dus had beter een kind bij u ingeschreven kunnen staan en de andere bij uw ex. Waar u wellicht wel recht op hebt en had is de inkomensafhankelijke combinatiekorting:

https://financieel.infonu.nl/belasting/108023-inkomensafhankelijke-combinatiekorting-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mama2012, 18-01-2015
Beste, ik heb een brief van de belastingdienst gekregen dat ik geen recht het op alleenstaande-ouderkorting over 2012. Ik voldoe aan alle voorwaarden zoals omschreven echter staat in de brief vermeld dat mijn zoon op 1 januari 2012 niet bij mij op het adres staat ingeschreven. Het geen kan kloppen want hij is in juni 2012 geboren. Tijdens de aanvraag in 2012 vertelde men mij dat het kind langer dan 6 maanden bij mij moest verblijven en men dan recht heeft op de korting over het hele jaar. Tevens heb ik de aanvraag destijds in juli/augustus gedaan, dan had toen toch al duidelijk moeten zijn dat ik er geen recht op zou hebben aangezien hij niet op 1 januari stond ingeschreven, laat staan geboren was!Ik ben nu verward dat ik deze brief krijg. Ik kan een brief indienen dat ik het er niet mee eens ben. Heeft u een tip voor mij? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Mama2012,
Het lijkt wel of niet bekend is wanneer uw kind is geboren is en is aangegeven bij de gemeente. Tekent u bezwaar aan waarin u aangeeft een alleenstaande ouder te zijn die zorgt voor een kind en geen fiscale partner hebt, waardoor u naar uw mening wel degelijk recht hebt op de kinderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Moeder, 15-01-2015
Ik ben al jaren gescheiden en heb een co ouderschap. De vader van mn kind wilde niet meewerken aan t feit om mn kind op mijn adres in te schrijven. Gezien de moeizame verhoudingen zou ik t moeten afdwingen bij de rechter.
In de praktijk woont mn kind door de weeks bij mij en regelmatig ook in t weekend. Desondanks moet ik de alleenstaande ouderkorting terug betalen. Aangezien de vader al jaren weer getrouwd is, is het niet zo dat hij aanspraak hierop maakt. is er een oplossing voor dit probleem? Ik snap de harde eis maar je hebt instemming nodig van beide ouders om n kind in te schrijven. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Moeder,
1. Bij een aantoonbaar co-ouderschap en de kind woont bij de ander kan er wel recht bestaan op de inkomensafhankelijke combinatiekorting, maar niet de alleenstaande ouderkorting.
2. Bij het kindgebonden budget zijn bij co-ouderschap de eisen dat het kind:
- ten minste drie dagen per week bij u woont.
- ten minste drie dagen per week bij uw ex-partner woont.
- op uw woonadres of op het woonadres van uw ex-partner is ingeschreven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nikki, 24-09-2014
Hoi,
Ik heb een dochter van 4 jaar die naar de basisschool gaat. Ik ontvang al alleenstaande ouderkorting voor haar. Echter tot aan deze maand zat ik in de WWB, nu ben ik begonnen aan een voltijd MBO opleiding. Ik las ergens dat ik dan geen recht meer heb op de alleenstaande ouderkorting, klopt dit?

Groetjes Reactie infoteur, 03-07-2020
Hoi Nikki,
De kinderkorting is inkomensafhankelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stephanie, 23-09-2014
Beste,

Ik ben een alleenstaande moeder inwonend bij een kennis. Heb twee kinderen en werk parttime. Heb ik dan recht op inkomens afhankelijke combinatiekorting? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Stephanie,
Als u een zelfstandige huishouding hebt en de kennis niet uw partner is, wel. Dat kan bijvoorbeeld door een huur te betalen, anders niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nikki, 22-09-2014
Ik ben sinds 1 aug.jl alleenstaand met wwb en aanvullende bijstand, nu komt per 1okt.as. mijn zoon van 20 weer bij mij wonen, hij loopt stage zonder vergoeding, en studeert nog, heeft een duobeurs van €65.verder geen inkomen. waar kan ik nog recht op hebben?
Groet nikki Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Nikki,
Zie reactie #63.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rd, 11-09-2014
Hallo ik heb een vraag,
ik ben zwanger en alleenstaand, de vader van t kind wil er niks mee te maken hebben. Dus heb ik er zelf voor gekozen. ik doe MBO1 ( over een maand afgerond) en word over een week 18 jaar. ik wil bij mij moeder gaan wonen samen met het kindje. Zij heeft een minimum inkomen en kan vrij weinig voor mij betekenen. wat zijn de opties voor mij? kan ik een alleenstaand moeder uitkering aanvragen?! Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Rd,
Als je bij je moeder gaat wonen wordt je door de fiscus niet als alleenstaande gezien, omdat een eigen huishouding dan ter discussie zal worden gesteld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patricia, 27-08-2014
Ik lees overal dat ik met m'n bijstandsuitkering recht heb op alleenstaande ouderkorting van 947,- plus een toeslag dat inkomensafhankelijk is. De belastingdienst zegt dat ik alleen recht heb op 947,- Hoe kan dat? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Patricia,
Dat komt doordat het extra deel alleen wordt uitgekeerd als er ook inkomen uit werk is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nikki, 20-08-2014
Hallo ik heb een vraag.
Ik werk momenteel nog wel maar vanaf volgend jaar wil ik weer gaan studeren. Mijn zoontje is net 3 jaar. Er is een mogelijkheid dat ik tijdens mijn studie wel kan gaan stagelopen. Op welke toeslagen heb ik dan nog recht?
Groetjes
Nikki Reactie infoteur, 25-06-2020
Beste Nikki,
1. Er zijn een paar toeslagen waarvoor je naast je studie in aanmerking kunt komen:

https://financieel.infonu.nl/geld/108933-eenoudertoeslag-studiebeurs-2019-2020-voorwaarden.html

2. Stage lopen mag ook:

https://financieel.infonu.nl/belasting/134050-belasting-betalen-over-stagevergoeding.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erica, 26-06-2014
Hallo ik heb een vraag. Ik woon met mijn zoontje van 3 maanden bij mijn moeder, haar vriend en mijn zus. Heb ik recht op alleenstaande ouderkorting? Ik betaal wel alles doe ook mijn eigen boodschappen enzv. Reactie infoteur, 03-07-2020
Hallo Erica,
Als u kunt aantonen dat u uw eigen huishouding voert en dus geen partner bent van een andere bewoner, hebt u recht op de kinderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marleen, 23-06-2014
Mijn dochter van 17 heeft zich (overigens zonder overleg en met medeweten van vader) over laten schrijven op haar vaders adres, en dat heeft ze op 13 juni jl. gedaan. Nu is het zo dat ik alleenstaande ouderkorting, kindgebonden budget en huurtoeslag ontvang. Het laatste wordt fors minder en de andere twee toeslagen raak ik kwijt, maar hoe zit het nu met de toeslagen die ik dit jaar al ontvangen heb, moet ik dat gaan terugbetalen of niet, aangezien zij nog geen 6 maanden bij mij was. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Marleen,
Ze had beter tot 1 juli kunnen wachten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sharon, 17-05-2014
Ik ben sinds een jaar alleenstaande ouder en ook een jaar werkloos nu. Ik ontvang geen bijstand omdat ik onder de 27 ben, ik heb dus 0 Euro in de maand met een kind van 4.

Heb je zonder studie ook recht op een eenoudertoeslag?

Gr Sharon Reactie infoteur, 10-08-2019
Beste Sharon,
Voor de eenoudertoeslag is geen studie nodig, maar er moet wel inkomen zijn, anders kan de fiscus niet betalen. Weet u zeker dat u geen recht op bijstand hebt:

https://financieel.infonu.nl/geld/119339-hoogte-bijstandsuitkering-2019-januari-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Val, 02-05-2014
Beste,
Ik ben in verwachting en begin aug uitgerekend, maar geen werk de vader is ook niet inbeeld heb ik recht op een alleenstaande ouderkorting?

Mvg. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Val,
Als er ook geen fiscale partner is, hebt u (na de geboorte) recht op de kinderkorting als alleenstaande.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gigi, 24-03-2014
Goedemiddag,

Ik lees nu dat je ook recht hebt op alleenstaande ouderkorting als je als alleenstaande ouder met je kinderen bij je ouders hebt ingewoond. Nu heb ik in 2009 en 2010 aangegeven dat ik dus geen recht had op alleenstaande ouderkorting, ik werkte fulltime. Kan ik dit nog wijzigen op 1 of andere manier? Zoja hoe kan ik dat het beste doen?

Met vriendelijke groet,
Gigi Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Gigi,
U moet wel een eigen huishouding hebben. Een correctie op een eerdere belastingteruggave kan tot maximaal vijf jaren terug. Zie #47.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arnold, 14-03-2014
Mijn gescheiden vriendin heeft haar dochter 4 dagen van elke week thuis. Haar ex (en vader) heeft haar 3 dagen in zijn huis. GBA inschrijving voor dochter is het huis van de vader. Vader krijgt ook de kinderbijslag en het kind gebonden budget. Dochter is 14, wordt dit jaar 15.
Volgens mij heeft vader toch ook recht op "Alleenstaande ouderkorting" e.e.a. afhankelijk van inkomen? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Arnold,
Bij co-ouderschap kan hij recht hebben op de alleenstaande ouderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cindy, 13-03-2014
Goedemorgen.

ik heb een vraagje, ik woon sinds 2010 terug bij mij moeder samen met mijn zoontje van 9. mijn zusje van 25 woont er ook. mijn moeder heeft een uitkering en ik en mijn zusje werken. ik hoorde net pas van de belastingdienst dat ik en mijn moeder geen fiscale partners zijn ondanks dat ik elke maand de huur betaal aan mijn moeder. En ik zelf boodschappen en mijn eigen lasten moet betalen. heb ik nou toch recht op alleenstaande ouder korting ja of nee…?

Alvast bedankt,
Cindy Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Cindy,
Als er geen fiscale partner is, hebt u recht op de alleenstaande kinderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carmen van den Hoek, 15-01-2014
Goedemiddag,

Sinds december 2011 zijn mijn ex en ik uit elkaar, in januari 2012 heeft hij mij uitgeschreven op ons toenmalige adres, en heb ik samen met mijn zoontje tijdelijk bij een vriendin gewoond. Sinds 1 maart 2012 woon ik in mijn eigen particuliere huurwoning met mijn zoontje van 3 jaar. Ik ben alleenstaande moeder. Ik heb een bijstandsuitkering van 1056,00 per maand, daar gaan alle vaste lasten, boodschappen etc. vanaf.
Mijn ex betaalt me niks voor mn kleine, en heeft dat ook nooit gedaan.
Toeslagen (huur, zorg, kingebonden budget) heb ik wel, maar dat wordt ingehouden ivm een schuld van de kinderopvangstoeslag.

Ik zou graag willen weten waar ik evt allemaal recht op zou hebben, ben niet zo'n ster in dit soort dingen.

Groetjes,
Carmen Reactie infoteur, 25-06-2020
Beste Carmen van den Hoek,
1. Er was/is zo wie zo recht op kinderalimentatie.
2. Als alleenstaande moeder hebt u nog recht op enkele voordelen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/121268-alleenstaande-ouder-en-de-belastingdienst.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mies, 08-12-2013
Beste,
Ik woon na een scheiding met mijn 3 kinderen in een vakantiewoning en betaal hier huur voor. Ik sta echter bij mijn ouders ingeschreven omdat ik niet ingeschreven mag staan op het adres van de vakantiewoning. Heb ik toch recht op alleenstaande ouderkorting?
Met vriendelijke groet,
Mies Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Mies,
Als de beide ouders nog leven zijn zij elkaars fiscale partner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willem, 28-11-2013
Beste,
Ik probeer uit te rekenen hoeveel de alleenstaande ouderkorting per kind is. 2 kinderen (3&4j) inkomen 29.000. Kunt u hierbij helpen?
Met vriendelijke groet,
Willem Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Willem,
De alleenstaande kinderkorting is niet per kind, maar per alleenstaande ouder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Charlotte, 06-11-2013
Goedemorgen, Ik heb een vraag ik ben een alleenstaande moeder, ik heb een dochter van 1 jaar. Ik woon nog thuis. Heb ik recht op alleenstaande ouderkorting? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Charlotte,
U kunt inderdaad recht hebben op de alleenstaande kinderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Naampriscilla, 03-11-2013
Iik heb een vraag ik ben vanaf dat me kleine geboren is alleenstaand moeder. Hij is nu 3 en ik krijg oook niks van zijn vader. ik woon nu 2 jaaropmezelf. heb ik recht op alleenstaande ouderkorting? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Priscilla,
Ja u hebt recht op de alleenstaande kinderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jenela, 09-09-2013
Hallo vraagje?
Ik heb een zoontje van 4 maanden ben al een tijdje bezig om alleenstaande ouderkorting aan te vragen omdat ik geen relatie heb met de vader van mijn kind en ik woon bij een familielid. Verder moet ik elk maand een bedrag geven aan de hoofdbewoonster en mijn eigen dingen halen. Maar alsnog werd mij verteld dat ik het niet zal krijgen. ik ben zo boos en ben er nog bezig mee. Ik heb toch recht? Reactie infoteur, 03-07-2020
Hallo Jelena,
Als u kunt aantonen dat u geen gezamenlijke huishouding hebt met het familielid, hebt u er recht op. Het is nog beter om een huurcontract op te stellen waaruit blijkt dat u huur betaalt. Bekend is dat de belastingdienst in dit soort situaties moeilijk doet en het familielid als uw fiscale partner kan zien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kim, 08-04-2013
Hallo
Ik had een vraag. Ik ben thuisblijf moeder. Ik vroeg me af of je ook algemene heffingskorting kan aanvrage als je inwonend ben. Wij hebben samen een dochter en wij zijn langer dan 6 maanden getrouwd. Wegens omstandigheden wonen we nu sinds een jaar bij mijn schoonouders in.

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 25-06-2020
Beste Kim,
Als uw fiscale partner voldoende inkomen heeft, kan uw algemene heffingskorting gewoon worden uitbetaald:

https://financieel.infonu.nl/belasting/109578-recht-op-de-aanrechtsubsidie-minstverdienende-partner.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harry, 25-03-2013
Beste Zeemeeuw,

Ik ben vorig jaar maart gescheiden. Mijn ex vrouw heeft een nieuw huis gekocht en we wonen al ruim voor de scheidingsdatum niet meer bij elkaar. Het koopcontract van haar nieuwe huis dateert van 22 mei. Echter nu is mijn ex vrouw vergeten zich direct uit te schrijven bij de gemeente waardoor we niet voldoen aan minimale periode van 6 maanden. Loop ik nu ook het recht op de alleenstaande ouderkorting mis?

Alvast bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 25-06-2020
Beste Harry,
Dat risico loopt u zeker. Maatgevend voor het moment van de beëindiging van het fiscaal partnerschap is de combinatie van de echtscheidingsaanvraag (indiening bij rechtbank) en het verlaten van het huis (registratie in BRP/GBA):

https://financieel.infonu.nl/belasting/109043-wanneer-eindigt-een-fiscaal-partnerschap.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arita, 15-03-2013
Heb je ook er ook recht op als je nog inwonend bent? Reactie infoteur, 16-03-2013
Beste Arita,
Niet als je niet je eigen huishouding voert.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marga, 07-03-2013
Ik ben 12 jaar gescheiden. Heb 2 studerende thuiswonende kinderen in de leeftijd van inmiddels 17 en 20 jaar. De jongste wordt dit jaar 18. Mijn brutto jaarinkomen is 54.000€ Heb ik nog recht op aanstaande ouderkorting? Kan ik kosten voor levensonderhoud, collegegeld e.d. aftrekken? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Marga,
Voor uw kind van 17 jaar kunt u de kinderkorting krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Angel, 19-02-2013
Hallo ik heb een paar vragen ik ben een alleenstaande moeder mijn ex was vanaf 30-06-2011 uitschreven bij mij. Ik heb 2 kinderen 9 jaar en 21 jaar en ik heb een koop huis nu heb ik ontslag gekregen. Heb netto 1200 euro in de maand. Mijn eerste vraag is kan ik nog alleenstaande ouder korting krijgen over het jaar 2012 ( toen was ik wel aan het werken en netto salaris 1650 euro was). Tweede vraag is : nu heb ik uitkering heb ik nu wel recht op? Mvgr Reactie infoteur, 03-07-2020
Hallo Angel,
De alleenstaande kinderkorting zit in het kgb.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alice, 18-02-2013
Voor mij zijn een aantal dingen niet duidelijk, ik heb hiervoor 2 x nagevraagd bij de belastingdienst en er werd gezegd dat ik geen recht heb op alleenstaand ouderkorting. Ik zal eerst mijn situatie uitleggen. Ik woon sinds februari 2011 alleen met mijn dochter van 6 jaar, mijn man heeft ons verlaten en is teruggekeerd naar zijn land (Spanje), hij zit zonder werk, betaald mij geen alimentatie. Wij zijn nog niet officieel gescheiden. hij is in oktober 2011 ambtshalve uitgeschreven uit de gemeente waar hij 1 jaar gewoond heeft. In 2010 ben ik ziek geworden, ik werkte 32 uur, ben daarna in de ziektewet gekomen en sinds oktober 2012 krijg ik een WIA uitkering, Ik lees net dat als de partner in het buitenland woont dus geen inwoner meer is van Nederland en dus niet kiest voor behandeling als binnenlandse belastingsplichtige, dus dat zou betekenen dat hij niet meer mijn fiscale partner is.
Het is erg verwarrend, kunt u mij zeggen of ik nu wel of niet recht heb op alleenstaand ouderkorting over 2012 en 2013.
bvd.
Met vriendelijke groeten
Alice Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Alice,
U komt, als uw man niet in Nederland belastingplichtig is, wel in aanmerking voor de alleenstaande kinderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alexandra, 07-02-2013
Waar en hoe kan ik ouderkorting aanvragen? Ik kan nergens geen formulier vinden…? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Alexandra,
U vraagt de kinderkorting aan bij de Belastingdienst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alleenstaande Mama, 06-02-2013
Moet ik de alleenstaande ouderkorting die ik krijg delen met mijn ex? Dat wordt vanaf zijn kant van de familie wel verwacht, maar het is toch iets waar ik recht op heb? Wat ik krijg?
We krijgen het toch niet allebei?
Even ter verduidelijking. We hebben geen co-ouderschap, zoontje van 1 is 1 keer per 2 weken een weekend bij mijn ex en doordeweeks 1 nacht en 1, 5 a 2 dagen. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Alleenstaande Mama,
De alleenstaande kinderkorting is voor de alleenstaande ouder bij wie het kind woont en ingeschreven staat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bennie, 31-01-2013
Hallo,
Hoe zit het nou met alleenstaande vader? Me werkgever zit nu op te hameren dat me ouderschap uren in feb op zijn. Me zoontje is 9 jaar ik werk 32 uur en kan me zoontje niet alleen thuis laten.

Me zoontje zit op spec onderwijs is daar geen andere regeling voor?

Mvg Bennie Reactie infoteur, 25-06-2020
Beste Bennie,
Er is qua heffingskorting geen verschil tussen een alleenstaande vader of moeder. Wellicht is buitenschoolse opvang een mogelijkheid:

https://financieel.infonu.nl/belasting/118830-kinderopvangtoeslag-2020-kinderopvangtoeslagtabel-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gees, 27-01-2013
Hoi hoi,

Ik woonde heel 2012 bij mijn ouders op het adres maar betaalde mijn eigen boodschappen en vaste lasten (zorg, overlijden etc) geen huur, electra water en licht.
heb ik er dan wel recht op? inkomen ongeveer €12000, - p.j. Reactie infoteur, 03-07-2020
Hoi Gees,
Als u geen huur betaalt, zal de Belastingdienst dit niet als een eigen huishouding zien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lila, 17-01-2013
Hoe kan het nou dat ik op geen enkele site een linkje vind waarmee ik een formulier om alleenstaande ouderkorting aan te vragen zie, misschien beetje klunzig maar… HelP! Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Lila,
Via de toeslagen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Loes, 16-01-2013
Ik ben een alleenstaande moeder van een dochter van 2 jaar, ik woon en sta ingeschreven bij een vriendin ontvang alleenstaande ouderkorting heb ik hier wel recht op? of kan het zijn dat ik deze korting later terug moet betalen? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Loes,
Niet als jullie geen gezamenlijke huishouding hebben en geen samenlevingscontract.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ger, 03-01-2013
Ik ben alleenstaand en mijn studerende zoon, in december 2012 is hij 21 jaar geworden, woont bij mij. Omdat hij in 2012 teveel bijverdiensten heeft uit loon en uit spaargeld, totaal ca. € 15.000, heeft hij geen recht op studiefinanciering.
In hoeverre mag ik nog kosten voor levensonderhoud aftrekken als hij een dergelijk inkomen en spaargeld (ca. 85.000 uit nalatenschap) heeft.
Ik maak daadwerkelijk kosten voor levensonderhoud en inwoning. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Ger,
Dat wordt lastig. U moet immers aantonen dat uw zoon zonder uw bijdrage niet in zijn eigen kosten van levensonderhoud kan voorzien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karinklos, 18-12-2012
Ik ontvang een bijstanduitkering die rechtstreeks naar de kredietbank gestort wordt
op het moment komt die daar niet binnen en ook niet bij de sociale dienst.
Hoe kan dat? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Karinklos,
Voor uw bijstandsuitkering kunt u het beste met de sociale dienst contact opnemen. Die zou moeten weten wat er fout gaat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roos, 06-12-2012
Kan iemand mij vertellen wat de Belastingteruggave is in 2013 voor een:
- Alleenstaande werkende moeder:
- Van de 36 uur per week: 29 uur werken & 7 uur per week oudschapsverlof.
- Met 2 thuis wonende kinderen van 7 en 8 jaar
- Die 4 volle dagen naar NSO gaan
- Huurwoning als woonruimte
- Geen vermogen aanwezig
- Bruto jaarsalaris is 50.000€

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Roos,
U vraagt de kinderkorting zelf aan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jolanda, 28-11-2012
Hallo, ik woon met mijn zoon van 11 vanaf april 2012 alleen mijn scheidingsdatum is 18 juli 2012 Heb ik recht op alleen staande ouder korting?

groetjes jo Reactie infoteur, 03-07-2020
Hallo Jolanda,
Niet de scheidingsdatum is van belang, maar het moment waarop de scheiding bij de rechter is aangevraagd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wilma, 30-10-2012
Beste redactie, in december 2011 ben ik gescheiden. Vanaf oktober 2011 woon ik alleen met mijn dochter van 15 jaar. Kan ik voor 2012 nog alleenstaande ouderkorting aanvragen? Mijn inkomsten zijn ongeveer 25.000 per jaar.

vriendelijke groet. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Wilma,
Ja u kunt de alleenstaande kibderkorting aanvragen (zit in het kindgebonden budget).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jolanda Adams, 17-10-2012
Hoi, ik heb een zoon van 9 jaar die door zijn verstandelijke beperking gedeeltelijk in een AWBZ instelling verblijft… 9 a 10 dagen per maand verblijft hij bij mij, maar omdat hij bij die instelling staat ingeschreven krijg ik geen alleenstaande ouderkorting terwijl die instelling wel een heel groot budget per jaar voor hem krijgt. Wat zijn mijn rechten? Bvd Gr J Adams Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Jolanda Adams,
Omdat uw zoom niet bij u woont, hebt u helaas ook geen recht op de alleenstaande kinderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maria, 07-10-2012
In het begin van het jaar woonde ik nog met mijn expartner samen, notarieel samenlevingscontract, eigen huis en samen een kind.
Per half mei ben ik ingetrokken bij mijn ouders en is het huis overgegaan op zijn naam. Eind augustus ben ik daar weer uitgeschreven. Ik heb wel zelf de boodschappen voor mijn kind en mezelf gedaan en mijn ouders een bedrag betaalt voor inwoning. Ik begrijp dat mijn ex mijn fiscale partner is gezien de voorwaarden. Hij gaat voor mijn ouders begrijp ik. Heb ik wel recht op alleenstaande ouderkorting of niet? En hoe toon ik een gescheiden huishouding aan?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Maria,
Een gescheiden huishouding kunt u aantonen door zichtbaar te maken dat u uw eigen kosten van levensonderhoud betaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stacy, 27-09-2012
Ik ben een alleenstaande moeder; mijn partner is vorig jaar oktober naar het buitenland gegaan en daar een nieuw leven begonnen met een andere vrouw. Hij heeft me wel met ons koophuis en leningen achter gelaten. Tot de dag op heden staat hij nog ingeschreven op mijn adres (koophuis).

Ik heb mijn handen in mijn haren omdat ik niet weet waar ik wel of niet recht op heb. Ik werk full time 40+uur, verdien +- 38900 per jaar en heb een dochter van 4 jaar.
Mijn maandelijkse kosten - hypotheek=leningen=gas=water=elektriciteit komen uit op 1700 (dit is iets meer dan mijn netto inkomen/ ik heb zelfs nog geen boodschappen geteld of geld om kleren te kopen)

Afwachtend op advies/ tips of hulp.

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Stacy,
1. Als uw partner niet uw man was en als er geen geregistreerd partnerschap was, zijn jullie geen fiscale partners.
2. U hebt recht op de hypotheekrenteaftrek en heffingskortingen (algemene heffingskorting; arbeidskorting; alleenstaande ouderkorting). Voor de zorgtoeslag is uw inkomen te hoog.
3. Probeer zelf uw ex partner uit te schrijven, want daar hebt u alleen maar last van.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jolanda, 12-09-2012
Ik krijg per maand een WAO uitkering van 892.00 euro. Ik sta er vanaf de geboorte van mijn dochter alleen voor. mijn dochter is geboren in 2001. Het is bikkelen om rond te komen…
Ik hoorde van een hele goede vriend de vraag of ik alleenstaande ouderkorting krijg. Ik denk het niet. Hoe kom ik erachter of ik hier recht op heb? Bedankt voor het lezen van deze mail en ik wacht op een reactie, met vriendelijke
groet, Jolanda Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Jolanda,
Zo bezien, hebt u er gewoon recht op, maar door de hoogte van uw inkomen kan het zijn dat niet alles is uitbetaald. U kunt dit zien op uw aanslag inkomstenbelasting. Zie voor de voorwaarden het artikel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nathalie, 11-09-2012
Ik heb een paar vraagjes. Ik ben op 07-01-2013 uitgerekend en wanneer ken je dan al die alleenstaande ouderkorting aanvragen? Ik heb nu een uitkering en ben benieuwd wat je dan maandelijks krijg? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Nathalie,
U komt (eventueel) voor de alleenstaande kinderkorting in aanmerking zodra het kind geboren is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mitzy, 08-09-2012
Ik heb een vraagje. Sinds februari 2012 woon ik zelfstandig met mijn zoontje die op 11-10-2011 is geboren. Zijn vader is op 7 mei 2012 uitgeschreven op mijn adres. We hebben dus maar kort samengewoond. Nu wil ik via een voorlopige aanslag alleenstaande ouder korting aanvragen. Mijn inkomen in 2012 zal rond de 7000 zijn, omdat ik parttime heb gewerkt en vanaf september weer student bent. Wanneer ik dit invul bij de aanvraag kom ik uit op een bedrag van ongeveer 160 euro dat ik krijg. Dat is toch te weinig? Het is toch iets van 950 euro per jaar zonder aanvullendtoeslag uit werk? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Mitzy,
De kinderkorting wordt ook bij een laag inkomen uitbetaald. Dat is bij heffingskortingen niet zo.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Britt, 07-09-2012
Ik ben alleenstaande moeder sinds eind juni dit jaar. Ik heb een eigen huishouding, een dochter van 1 en werk 30 uur. De vader van mijn dochter is eind juni vertrokken en heeft zich 7 juli uitgeschreven van mijn woonadres bij de gemeente.
Hoe zit het nu met mijn recht op alleenstaande ouderkorting. Als ik een voorlopige aanslag 2012 aanvraag via het programma op de computer kan ik hierin niet aangeven vanaf welke datum ik alleenstaand ben.

Groeten Britt Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Britt,
U hebt er recht op.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Denali82, 06-09-2012
Ik heb een zoontje van 1, werk sinds 2 weken en krijg een bijstandsuitkering toegewezen, heb ik recht op alleenstaande ouderkorting?

mvg,
Denali Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Denali82,
U hebt recht op de alleenstaande kinderkorting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 31-03-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.