Extra toeslag alleenstaande ouder tot een paar duizend euro

Extra toeslag alleenstaande ouder tot een paar duizend euro Een alleenstaande ouder kan recht hebben op een extra toeslag voor alleenstaande ouders die verwerkt zit in het kindgebonden budget. Als een alleenstaande ouder studeert, kan deze recht hebben op de eenoudertoeslag van DUO. Het kan in 2022 om veel geld gaan, maar wat is de precieze hoogte van deze toeslagen, hoe vraagt u deze aan en aan welke voorwaarden moet u voldoen?

Extra toeslagen voor de alleenstaande ouder


De alleenstaande ouderkorting

De alleenstaande ouderkorting als heffingskorting in de inkomstenbelasting bestaat al een aantal jaren niet meer. Deze heffingskorting is omgezet in een toeslag bovenop het kindgebonden budget. Deze toeslag wordt ook wel ouderkop genoemd en is in feite een belastingkorting, een subsidie. Ook DUO heeft een extra toeslag voor de alleenstaande ouder. Een alleenstaande studerende ouder kan op beide regelingen een beroep doen.

Extra toeslag op het kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is toegankelijk voor ouders of een een alleenstaande ouder. De voorwaarden zijn:
  • 1 of meer kinderen op uw adres die jonger zijn dan 18 jaar.
  • Dit zijn kinderen waarvoor u kinderbijslag krijgt van de van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
  • U hebt een niet te hoog inkomen.
  • U hebt een niet te groot vermogen.
  • U hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • U betaalt in voldoende mate mee aan het levensonderhoud van de kinderen (in 2022 is dat bepaald op minimaal € 440 per kwartaal).

Voldoet u aan deze voorwaarden dan is er per kind een bepaald bedrag beschikbaar vanuit het kindgebonden budget. Bij een gezin met 1 kind bedraagt het kindgebonden budget maximaal € 1.467 per jaar. Een alleenstaande ouder kan hier bovenop nog een extra toeslag krijgen van maximaal € 3.285 (eveneens in 2022).

De extra toeslag voor de alleenstaande ouder is inkomensafhankelijk

Bovenstaand werden een paar bedragen genoemd die u maximaal zou kunnen krijgen. Dat komt doordat de regeling inkomensafhankelijk is. Wie een hoger inkomen heeft komt niet aan de maximale bedragen, maar heeft recht op een iets lager bedrag. Alleenstaande ouders met een verzamelinkomen tot ongeveer € 21.450 ontvangen het maximum kindgebonden budget. De toeslag voor een alleenstaande ouder is er ook voor hogere inkomens. Wie als alleenstaande vader of alleenstaande moeder 80.000 euro per jaar verdient, kan tot nog een toeslag krijgen van € 370 per maand (2022). En dat is opvallend, waarschijnlijk denken mensen met een hoger inkomen er niet aan om het kindgebonden budget aan te vragen, maar die aanvraag kan wel degelijk geld opleveren.

Studeren als alleenstaande ouder met de eenoudertoeslag (eenouderkorting)

Een andere toeslag is de eenoudertoeslag van DUO. Deze toeslag bestaat voor een eenoudergezin waarvan de ouder studeert. Het kind dat u verzorgt tijdens uw studie is jonger dan 18 jaar. Het hoeft niet een eigen kind te zijn, het kind moet op uw adres ingeschreven staan bij de gemeente. Alleenstaande is ook voor DUO alleenstaande, dat wil zeggen dat er geen partner is met wie u samenwoont of er nog iemand anders ingeschreven staat op u adres die 18 jaar of ouder is. De eenouderkorting van DUO kan zeker de moeite waard zijn. Deze eenouderkorting bedraagt in 2022 € 269,90 per maand (ruim 3.238 euro per vol jaar) en komt bovenop uw studiefinanciering. U krijgt de eenouderkorting niet automatisch, u moet uiteraard aan de voorwaarden voldoen maar ook hiervoor een aanvraag indienen bij DUO. Vraag eerst de studiefinanciering aan en dan kunt u vervolgens via uw account ook eenvoudig de eenoudertoeslag aanvragen. Deze toeslag is niet inkomensafhankelijk.

Ouderkop en eenoudertoeslag, samen ruim zes duizend euro maximaal

De ouderkop als toeslag binnen het kindgebonden budget en de eenoudertoeslag samen kunnen een alleenstaande studerende ouder in 2022 een extra budget opleveren van maximaal 6.5250 euro per jaar. Even aanvragen dus.

Lees verder

© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kindgebonden budget 2020 omhoog: wijzigingen, inkomensgrensKindgebonden budget 2020 omhoog: wijzigingen, inkomensgrensHet kindgebonden budget 2020 gaat omhoog door de indexering van bedragen en hogere inkomensgrenzen en het nieuwe drempel…
Kindgebonden budget 2021: bedragen, voorwaarden, wijzigingenKindgebonden budget 2021: bedragen, voorwaarden, wijzigingenHet kindgebonden budget 2021 (kgb) is samen met de kinderbijslag een belangrijke financiële bijdrage in de kosten van uw…
Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Het is in 2021 en 2022 niet altijd eenvoudig om goed in de kosten van levensonderhoud van een kind te voorzien. Kinderen…
Kinderkorting 2020 is belastingvrijKinderkorting 2020 is belastingvrijDe kinderkorting is in de praktijk een belastingvrije toeslag voor ouders en alleenstaande ouders. Hebt u recht op kinde…

MRB - motorrijtuigenbelastingMRB - motorrijtuigenbelastingHeeft u een auto of een motorrijwiel? Dan betaalt u veel belasting. Naast de aanschaf en brandstof moet u maandelijks ee…
Te veel arbeidskorting 2020 gekregen – hoogte en voorwaardenTe veel arbeidskorting 2020 gekregen – hoogte en voorwaardenWat zijn de voorwaarden voor de arbeidskorting 2020 en waar hebt u recht op? Dit is belangrijk om te weten, want als u t…
Reacties

Annemarie, 16-12-2015
Ik heb een vraag over de combinatie co-ouderschap en alleenstaande ouderkorting. In 2014 heb ik aangifte gedaan over het jaar 2013 waarin mijn jongste zoon 16 werd. Volgens de site hebben beide ouders, in geval van co-ouderschap (zorg 50/50), recht op de alleenstaande ouderkorting. Mijn zoon woonde vanaf 2013 al grotendeels bij mij maar stond nog ingeschreven op het adres van zijn vader. Had ik nu wel of geen recht op die alleenstaande ouderkorting?
Als dit niet zo is en je moet dit terug betalen, wat is dan het maximum wat je terug moet betalen? Vanaf november 2014 staat hij wel officieel ingeschreven op mijn adres en heb ik de volledige zorg. Heb ik over 2014 dan recht op de alleenstaande ouderkorting?

Met vriendelijke groet,
Annemarie Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Annemarie,
Voorwaarde is dat het kind op uw adres is ingeschreven:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fennie, 22-12-2014
Hallo, ik ben alleenstaande ouder en sinds februari jl in de ww, daarvoor altijd gewerkt.ik kreeg alleenstaande ouderkorting en aanvulling omdat ik werkte. Stopt de aanvulling zodra de ww start?wordt dit doorgegeven door de instantie naar de belastingdienst of moest ik dit zelf doen? Zou dit automatisch herberekent worden net als bij de huurtoeslag? Heb nog geen bericht gehad van terug betaling namelijk.als ik vrijwilligerswerk doe, wordt dit ook gezien als werken?
groetjes fennie Reactie infoteur, 27-06-2020
Hallo Fennie,
De voorwaarden voor deze aanvulling in het kgb zijn afhankelijk van uw jaarinkomen. Als u teveel aanvulling hebt ontvangen, zal dat worden gecorrigeerd de bepaling van het definitieve bedrag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mariska, 04-12-2014
Sinds 1 augustus ben ik gaan samenwonen met mijn vriend. Samen met mijn ex heb ik 4 kinderen van bijna 18, 15, 15 en 13 jaar. Heb ik dan nog recht op alleenstaande ouderkorting? Mijn vriend zijn inkomsten is laag omdat hij nog 6 jaar partneralimentatie moet betalen. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Mariska,
De Belastingdienst zal dat laatste niet meer als alleenstaand zien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Irma Rondaan, 15-10-2014
Ik had ook vraag, kwam deze site tegen. Ook ik heb meer dan een jaar op mezelf gewoond met een dochter van onder de 18. Ze is geboren in 2008. Nu is mijn vraag of ik recht heb op alleenstaande oudertoeslag? Ook heb ik geen fiscale partner gehad in die tussentijd. Ik woonde alleen samen met mijn dochter en zorgde alleen voor haar. Wel had ik een baan van 20 uur, weet niet of dit ook invloed heeft? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Irma Rondaan,
Dan komt u in aanmerking voor de alleenstaande ouderkop:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nappie, 21-09-2014
Hoe moet je aleenstaandeouder toeslag aanvragen?
Groetjes Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Nappie,
De heffingskortingen vraag je aan via de aangifte inkomstenbelasting of een voorlopige aangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kknoetsen, 17-09-2014
In de periode juni t/m dec.2012 heb ik en uitkering gehad van de Gemeente WWB. Op mijn uitkeringsspecificaties wordt de alleenstaande ouderkorting afgehaald van mijn bruto uitkering. Dit omdat de WWB er vanuit gaat dat deze AOK uitbetaald gaat worden via de Belastingdienst. De AOK is een bestanddeel van de standaard heffingskorting. Echter mijn verzamelinkomen over 2012 bedraagt maar 6000. De totale heffingskorting over 2012 bedraagt 3340,- euro, hiervan is maar 1970,- euro in aftrek genomen als heffingskorting. Het verschil, waarin dus ook de AOK zit wordt dus niet terug betaald. Wel is er dus AOK ingehouden op mijn WWB uitkering. De Gemeente beroept zich op de Wet WWB die zegt dat de" heffingskorting" gezien wordt als inkomensbestanddeel en dus van de uitkering af gehaald moet worden.
Dus omdat ik niet genoeg inkomen heb gehad in 2012 heb ik geen aftrek van AOK (Belastingdienst) en wordt ik ook nog eens gekort op mijn WWB uitkering. Dit kan toch niet de bedoeling zijn geweest van de Wetgever!
Vraag hoe kan dit? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Kknoetsen,
Een gemeente zou in uw geval coulanter kunnen zijn maar hoeft dat niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Radiohoofd, 27-08-2014
Complimenten voor de site, en de goede uitleg. Ik heb ook een vraag, ik probeer het algemeen te houden. Wat gebeurt er als de alleenstaande ouderkorting in 2015 wordt afgeschaft, en je een co-ouderschap met je ex-partner hebt? Ik heb vernomen dat de alleenstaande ouderkorting gecompenseerd gaat worden in het kindgebonden budget, maar dat krijg je alleen als je de kinderbijslag ook ontvangt. In het geval van co-ouderschap valt degene die de kinderbijslag niet ontvangt dan toch buiten de boot? Hij of zij kan immers geen kindgebonden budget aanvragen.

Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Radiohoofd,
Klopt, u kunt alleen als co-ouder het kindgebonden budget aanvragen als u ook de kinderbijslag ontvangt:

https://financieel.infonu.nl/geld/68087-kindgebonden-budget-2020-omhoog-wijzigingen-inkomensgrens.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dora, 31-07-2014
Per 1-10 ga ik een poosje bij mijn ouders wonen, met mijn zoontje van bijna 2. Er wonen nog minderjarige kinderen thuis.
Wat heeft dit voor gevolgen voor de kinderbijslag voor mijn ouders en mijzelf? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Dora,
Dit heeft geen gevolgen voor de kinderbijslag. Die is namelijk afhankelijk van het aantal kinderen en onafhankelijk van inkomens of samenwonen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lisa, 30-07-2014
Beste,

Over het lopende jaar 2014 had ik recht op alleenstaande ouderkorting en inkomens afhankelijke combinatiekorting. M.i.v. 1 mei 2014 ben ik gaan samenwonen. Ik kreeg binnen 4 weken een aanslag op de deurmat met het verzoek ruim 1900 euro terug te betalen, dit heb ik gedaan. Omdat ik niet langer dan 6 maanden alleenstaand met een kind was geweest in 2014. Nu is het zo dat mijn relatie van korte duur is geweest en weer alleenstaand ben en dus niet meer bij hem ingeschreven staat. Daarnaast ben ik momenteel werkeloos en zit ik te wachten of mijn aanvraag voor een bijstandsuitkering goed gekeurd wordt. Mijn vraag is kan ik die 1900 euro die ik terug heb moeten betalen nog (gedeeltelijk) terug krijgen? Want ben aan het einde van 2014 wel degelijk 6 maanden of langer van het lopende belastingjaar alleenstaande ouder geweest zonder toeslagpartner.

Graag een antwoord in de wir war van regeltjes en wetten… Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Lisa,
Zodra u alleenstaande bent kunt u recht hebben op een extra toeslag:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90323-kinderkorting-2020-is-belastingvrij.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Griet, 08-07-2014
Beste, ik ben al sinds 2006 alleenstaande moeder van twee kinderen. Ondertussen zijn ze 15 en 13. Briljante studenten en prachtige kinderen. Stilaan begin ik me zorgen te maken over hun verdere studies. Ze zijn zo getalenteerd dat ik hen zeker de kans wil geven om universitaire studies te doen. Maar met één loon om drie volwassenen te onderhouden, kan er hier niet gespaard worden. Daarom was ik op zoek naar eventuele gelden die ons een duwtje in de rug zouden kunnen geven. Deze alleenstaande ouderkorting, wordt dat automatisch verrekend in de belastingbrief? Moet ik dat ergens aanvragen? Ik heb voor het aanslagjaar 2013 mijn belastingbrief namelijk al verstuurd… En daar was van extra terugtrekken precies toch geen sprake?
mvg Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Griet,
Deze alleenstaande ouderkop bestaat in Nederland. In België werkt het iets anders. Dan wordt de belastingvrije som verhoogd voor elk kind dat u ten laste heeft, met daarbovenop een extra verhoging voor alleenstaanden met één of meerdere kinderen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Antonette, 01-07-2014
Heb hier een bijzondere situatie en niemand kan mij vertellen of ik er recht op heb.
Mijn vriend zit sinds vorig jaar 17 december in Detentie. Ik ben nu alleenstaande ouder met 1 kindje van 6 en de 2de op komst. Wij zijn niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap etc, vandaag ben ik precies 6 maanden alleen zonder partner. Heb ik recht op alleenstaande ouderkorting? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Antoinette,
Als geen andere volwassene op uw adres is ingeschreven, ziet de Belastingdienst u inderdaad als alleenstaande.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Claudia, 08-05-2014
Ik heb samen met mijn ex-vriend co-ouderschap over onze 2 kinderen. De kinderen staan bij mij ingeschreven en ontvang de kinderbijslag en kindgebonden budget. Moet één van de kinderen voor alleenstaandeouderen korting bij mijn ex ingeschreven staan, zelf kom ik daarvoor niet in aanmerking omdat ik een fiscaal partner heb. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Claudia,
Voor de alleenstaande ouderkop moet een kind inderdaad ingeschreven staan bij een alleenstaande ouder zonder fiscale partner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Francis, 18-04-2014
Hoi,

Misschien een rare vraag…
Ik lig momenteel in scheiding en lees in bovenstaande dat je minimaal 6 mnd geen fiscale partner mag hebben gehad.
Heb ik dan wel recht op alleenstaande ouder korting en hoe reken ik dat uit?
Moet ik dat zelf aanvragen? Reactie infoteur, 27-06-2020
Hoi Francis,
Zodra een scheiding is aangevraagd en de ex het huis uit is, zijn jullie geen fiscale partners meer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Christel, 12-04-2014
Ik ontvang nu sinds enkele jaren maandelijks mijn alleenstaande ouderkorting. Echter wil ik graag gaan samenwonen met mijn vriend. Als hij per 1 mei bij mij intrekt en zich ook in laat schrijven loop ik dan de kans dat ik mijn korting van het afgelopen jaar terug moet betalen? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Christel,
De Belastingdienst zal dan een herberekening maken om te zien op welk bedrag u eventueel recht hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Annemarie, 31-03-2014
Ik ben een alleenstaande moeder met een dochter van 10 jaar. Mijn vader van 85 jaar is bij mij in huis komen wonen omdat hij niet meer voor zich zelf kan zorgen. Verlies ik hiermee de alleenstaande ouder korting of kan hij bij mij een kamer huren en worden we zo geen fiscale partner? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Annemarie,
Als u een zakelijke huurovereenkomst afsluit, is er niets aan de hand.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Naamcindy Moonen, 10-03-2014
Ik voldoe wel aan de vier voorwaarden voor alleenstaande ouderkorting uit dit artikel, maar is het ook een voorwaarde dat het kind bij mij in de gemeente staat ingeschreven? Mijn zoontje staat nl nog bij mijn man in de gemeente ingeschreven. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Cindy Moonen
Als er sprake is van een co-ouderschap hoeft het kind niet bij u in het BRP te zijn ingeschreven, maar dan kunnen beide ouders er recht op hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sanne, 20-02-2014
Ik ben sinds feb 2013 een alleenstaande moeder, nu weet ik dat ik recht heb op Kindgebonden budget, huurtoeslag & zorgtoeslag. Ik ben een student en mijn vraag is waar ik nog meer recht op heb?

Alvast dank voor uw reactie Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Sanne,
Dat hangt er van af, maar denk ook aan de algemene heffingskorting, de inkomensafhankelijke combinatiekorting, kgb, eenoudertoeslag DUO en eventueel de kinderopvangtoeslag:

https://financieel.infonu.nl/belasting/121268-alleenstaande-ouder-en-de-belastingdienst.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 11-02-2014
Beste heer/mevrouw,

Op 4-4-2014 is onze scheiding aangevraagd. Begin juni 2014 heb ik me laten uitschrijven bij mijn ex. Ik ben toen tijdelijk bij mijn vader ingetrokken met mijn kinderen. In oktober 2014 heb ik mijn eigen huis gekregen.
Vanaf wanneer heb ik recht op alleenstaande ouder korting?

Alvast dank voor uw reactie Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Linda,
Ja.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nonneke, 04-02-2014
Op dit moment ontvang ik alleenstaande ouderkorting. Maar doordat ik mijn huis uit
moet zal ik weer (tijdelijk) bij mijn moeder gaan inwonen. Hou ik dan wel recht op alleenstaande ouderkorting? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Nonneke,
U hebt dan geen recht op de alleenstaande ouderkop in het kindgebonden budget. U woont dan immers niet alleen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mandy, 16-01-2014
Hallo,
Ik hoorde vandaag over aanvullende alleenstaande ouder korting, heb op internet gekeken en kom hiervoor ook in aanmerking. Hoe vraag ik dit aan? De alleenstaande ouderkorting krijg ik al.

Alvast bedankt voor het antwoorden. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Mandy,
Via de Belastingdienst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ton vd Maat, 11-01-2014
Geachte heer/mevrouw,
Dank voor uw reactie. Alle 3 punten zijn mij volledig helder, alleen is mijn vraag of het mogelijk is om bij de GBA aan te vragen of 1 van mijn 2 kinderen met terugwerkende kracht (1-1-2012) kan worden ingeschreven op mijn adres. Destijds is ons geadviseerd om beide kinderen (voor de overzichtelijkheid) op het woonadres van mijn ex te laten inschrijven. Door deze puur administratieve regeling zou het dus kunnen betekenen (als correctie op inschrijving van 1 van mijn kinderen niet mogelijk is) dat ik mezelf voor zowel 2012 als 2013 dan 4500 euro tekort heb gedaan. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Ton vd Maat,
Bij mijn weten mag en kan een gemeente niet met terugwerkende kracht wijzigingen aanbrengen in het BRP (GBA).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ton vd Maat, 11-01-2014
In feb 2011 zijn wij officeel gescheiden en dus geen fiscaal partners meer. We hebben 2 jonge kinderen die de helft van de week bij mij wonen. De kinderen staan allebei op het woonadres van mijn ex ingeschreven (gemak). Is het nu zo dat ik voor recht op alleenstaande ouderkorting (bijna 2300 per jaar) één kind op mijn woonadres moet inschrijven of is het feit dat ik geen fiscaal partner meer ben voldoende? Zo ja, dan kan ik dan nog een herziene aangifte 2012 inzenden aangezien ik nog geen definitieve aanslag heb ontvangen voor dat jaar. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Ton vd Maat,
1. Voor de alleenstaande ouderkop is het noodzakelijk dat het kind op uw adres is ingeschreven (zie artikel).
2. U bent overigens al geen fiscaal partner meer vanaf het moment dat de aanvraag tot echtscheiding bij de rechtbank is ingediend en u niet meer samen woont.
3. Ja u kunt een nieuwe aangifte doen als de belastingaanslag nog niet definitief is of de belastingdienst schriftelijk vragen om met de door u aangegeven correctie rekening te houden (als de aanslag wel definitief is).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rob Post, 08-01-2014
Mijn vriendin heeft haar huis verkocht en komt nu met haar dochter tijdelijk bij mij wonen in afwachting van een woning. Dit kan weken, maar misschien ook enkele maanden duren… heeft dit gevolgen voor haar alleenstaande ouderkorting? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Rob Post,
Als jullie geen fiscale partners zijn, heeft dat geen gevolgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

B23, 06-01-2014
Ik ben een studente van 23 jaar, maar ik heb wel een zusje die voor 31 december 2012 nog geen 18 was. Onze moeder is in 2008 overleden, dus mijn vader is alleenstaande ouder. Onlangs ontvingen wij een brief van de belastingdienst waarin stond dat hij recht heeft op alleenstaande ouderschapskorting. Ik vraag mij echter af of hij voor de voorgaande jaren dan ook geen recht heeft op de alleenstaande ouderschapskorting, zo ja, zou hij dit met terugwerkende kracht terug kunnen vragen? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste B23,
Hij kan dat maximaal tot vijf jaar terugvragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cindy, 29-12-2013
Ben een alleenstaande moeder met 2 jonge kinderen. Ben van plan deze alleenstaande ouderkorting aan te vragen. Mijn vraag is of je dit apart moet aanvragen per kind. M.a.w. dat je 2 maal het verzoek voorlopige aanslag moet indienen omdat je 2 kinderen hebt. Of is 1 verzoek voldoende en dat je daarbij de geboortedatum van de jongste invult. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Cindy,
Het laatste, de geboortedatum van uw jongste kind is wanneer u alleenstaand bent belangrijk om de alleenstaande ouderkorting aan te vragen. Het is geen korting per kind.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nathalie, 21-12-2013
Zolang als mijn dochtertje leeft, woon ik ook al alleen met haar, dus 6 jaar. Toch heb ik tot op heden nog nooit alleenstaande ouderkorting gekregen. Ik heb tot op afgelopen jaar een studie gevolgd en daarnaast gewerkt. Ik heb afgelopen maand wel de belasting hierover gebeld, hun zouden dit voor mij nakijken en gaven mij door dat ik dit al ontvangen heb bij de belastingteruggaaf die 1x per jaar plaats vindt. Maar ik heb in de afgelopen 6 jaar een maximum van 400 euro p/jaar teruggekregen van de belastingdienst, waaronder alle heffingskortingen zaten. Ik hoor van mensen om mij heen dat ze toch wel 100 a 200 euro per maand ontvangen hiervoor. Dan kan het toch nooit kloppen dat mijn alleenstaandeouderkorting al verrekend is? Mvg Nathalie Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Nathalie,
De alleenstaande ouderkop wordt door de Belastingdienst in maandelijkse bedrage uitbetaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marie, 20-12-2013
Ik woon al vijf jaar alleen met mijn zoontje van zes. Ik werk parttime en ontvang alleenstaande ouderkorting en combinatie korting. Nu wil ik gaan samenwonen. wanneer kan ik dat het beste doen i.v.m. het eventuele terug moeten betalen?
M.V.G. Marie Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Marie,
Voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting hoeft samenwonen niet altijd gevolgen te hebben:

https://financieel.infonu.nl/belasting/108023-inkomensafhankelijke-combinatiekorting-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C., 20-12-2013
Mijn ex-man en ik zijn in oktober 2013 gescheiden, nu zal hij zich per 01-01-2014 uitschrijven, kan ik dan de korting aanvragen of blijven wij fiscale partners ivm onze koopwoning die te koop staat, en kan ik daardoor de korting niet aanvragen?
graag reactie mvg Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste C,
Zodra uw ex-man (u bent al gescheiden) bij u is uitgeschreven, zijn jullie geen fiscale partners meer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Smahane, 20-12-2013
Ik ben een alleenstaande moeder van 24 jaar, heb een zoon van 1 jaar. ik woon nu bij me ouders tijdelijk, heb ik recht op alleenstaande ouderkorting? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Smahane,
Als u kunt aantonen dat u uw eigen huishouding voert en in het GBA bent ingeschreven, hebt u recht op de alleenstaande ouderkop (kgb).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Debby, 10-12-2013
Na maanden is mijn alleenstaande ouderkorting goedgekeurd. ik heb een brief gekregen van de belasting wat ik 'krijg'. ik neem aan dat dit maandelijks een deel ervan wordt uitbetaald? en krijg ik het ook met terugwerkende kracht? de gemeente heeft mijn aanvulling al sinds april gekort omdat ik recht heb op de alleenstaande ouderkorting, terwijl ik dat niet ontving nog. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Debby,
U hebt in totaal recht op de jaar bedragen uit het artikel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erica, 06-12-2013
Mijn vriend woont al een paar maanden niet meer in huis i.v.m. relatiebreuk, hij woont nu in een stacaravan op een vakantiepark. Hij staat nog wel ingeschreven op het adres van ons "koophuis". Mijn vraag is of ik m.i.v. 2014 een alleenstaande ouderkorting kan aanvragen? Wij hebben samen een zoon van 6 jaar.

Graag hoor ik uw reactie. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Erika,
Omdat hij nog bij u is ingeschreven en jullie op dat adres ook samen een zoon hebben zal de Belastingdienst niet akkoord gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ellen, 27-11-2013
Geachte heer/mevrouw,
Ik zou graag willen weten of ik in aanmerking kan komen op alleenstaande ouderkorting, mijn situatie is als volgt:
Mijn man heeft zicht per april 2013 uitschreven bij ge gemeente en is vertrokken naar zijn vaderland. Hij heeft sindsdien totaal geen contact meer met ons. We hebben samen een zoon van 2 jaar. Via via ben ik erachter gekomen dat hij in augustus 2013 scheiding heeft aangevraagd in zijn vaderland. Sinds mei 2013 ben ik werkloos en ontvang nu een ww uitkering.
Graag hoor ik uw reactie. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Ellen,
Als uw man niet meer in Nederland belastingplichtig is, is hij niet uw fiscale partner. Als hij nog wel belastingplichtig is, is van belang of de scheiding in Nederland bij de rechter bekend is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kasia, 18-11-2013
Hallo! ik ben met mijn man sinds juni dit jaar uit elkaar. we hebben 2 kinderen onder 18 jaar. wanneer kan ik de alleenstaande ouderkorting aanvragen? kan ik het nu al doen en hoe precies? alvast bedankt. Reactie infoteur, 27-06-2020
Hallo Kasia,
Het kgb vraag u aan bij de Belastingdienst afdeling toeslagen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

B. Feenstra, 16-11-2013
Ik heb in september een brief van het DUO ontvangen met de mededeling, dat ik voor mijn jongste zoon een bijdrage moet geven van 12.07 euro en daarbij staat vermeld dat ik in aanmerking zou komen boor alleenstaande ouderkorting. Echter mijn zoon is geboren in 1991 en dan klopt dat volgens mij niet. Als ik de voorwaarden lees moet het kind jonger dan 18 jaar zijn en dat is hij duidelijk niet kunt u mij het antwoord hierop geven b.v.d. B. F. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste B. Feenstra,
De maximaal toegestane leeftijd van het jongste kind is inderdaad 18 jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Klomp H., 12-11-2013
Vraag, ik heb wao uitkering, krijg geen kinderalimentatie omdat mijn ex man in het koophuis woont dat wel te koop staat. kan ik een aanvulling krijgen ik krijg kindergebonde toeslag en kinderbijslag zelf krijg ik 903 euro netto per maand wao en 53 euro pensioen toeslag. wat moet ik doen?
gr Riek Reactie infoteur, 09-10-2019
Beste Klomp H,
1. Als u dat zo hebt afgesproken hebt u geen echt op kinderalimentatie, anders wel.
2. Er zijn een aantal regelingen als er een kind bij u woont:

https://financieel.infonu.nl/belasting/119186-in-2019-en-2020-nog-vier-kindregelingen-in-plaats-van-elf.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sharon, 05-11-2013
Ik had even een vraagje,

Mijn man is Afrikaan, is hier nu 13 jr maar helaas nog steeds geen verblijfsvergunning. wij wonen door de situatie niet samen en hij heeft ook geen enkele vorm van inkomen al die tijd dus geen week of leefgeld, helemaal niks. Kom ik ondanks dat ik getrouwd ben in aanmerking voor de alleenstaande ouderkorting? (2 kindjes 9 en 3 jaar). Want hij is geen fiscale partner toch?
Alvast bedankt
mvg sharon Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Sharon,
Ja u hebt recht op de alleenstaande ouderkop als extra toeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Charien, 20-09-2013
Hallo
Ik heb een vraagje Ik ontvang per maand 117 euro ib/pvv de 15e van de maand. En elke 20ste krijg ik een bedrag van 130 euro kit/kgb. Ik ben zelf een alleenstaande moeder van drie kindjes en heb een minimum inkomen van ongeveer 1000 euro. Ik heb drie jaar lang gewerkt alleen vanaf maart thuis te komen zitten ivm zwangerschapsklachten. (Ziektewet)

elk jaar vraag ik mn belasting terug gave in april.

Mijn vraag aan u is moet ik mn ib pvv stop zetten omdat ik in de ziektewet zit en misschien in januari een ww heb?

En ik leez over alleenstaande ouder kortingen en aanvullende ouderkorting.
Heb ik daar dan recht op?!
Alvast bedankt Reactie infoteur, 27-06-2020
Hallo Charien,
Het hangt van uw inkomen af of u niet te veel belasting terugkrijgt. Waarschijnlijk zal dat inkomen lager zijn, waardoor u minder belasting betaalt en nu teveel ontvangt. In dat geval kunt u die teruggave beter stoppen of aanpassen op basis van uw nieuwe inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ed Milder, 13-09-2013
Ik wilde graag alleenstaande ouder korting aanvragen, aangezien ik alleen woon met mijn zoontje van drie jaar. hoe doe ik dat? vriendelijke groet. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Ed Miller,
Dat doet u door een aanvraag bij de Belastingdienst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Samantha, 09-09-2013
Hallo ik heb overmorgen een afspraak op de balstingkantoor om alleenstaande ouderschapskorting aan te vragen maar welke papieren moet ik daar voor meenemen?
groetjes samantha Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Samantha,
U moet een identificatiebewijs meenemen en men zal u vragen stellen om te zien of u wel een alleenstaande moeder bent. Ik zou ook de inkomensgegevens meenemen voor het inkomensafhankelijke deel (dat zou de belastingdienst overigens zelf ook moeten hebben, maar er kunnen veranderingen in een jaar zijn). Let op de voorwaarden uit het artikel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Do, 04-09-2013
Ik ontvang elke maand een ib/pvv van ongeveer 325 euro. Het is een vrij hoog bedrag, wat ik overigens wel goed kan gebruiken, maar ik ben bang dat ik straks alles moet terug betalen. Ik weet niet of dit een normaal bedrag is? Ik ben alleenstaand met kindje en werk parttime. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Do,
Er kunnen nog andere heffingskortingen zijn waarop u recht hebt waaronder de algemene heffingskorting:

https://financieel.infonu.nl/belasting/149428-algemene-heffingskorting-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Swenna Rijkee, 17-07-2013
Voor kwijtschelding van mijn gemeentebelastingen wil men daar weten hoeveel alleenstaande ouderkorting ik ontvang. Volgens mij niets. Ben alleenstaande ouder sinds 1.7.2012. voldoe aan de voorwaarden. Via mijn belastingaangifte 2012 ontving ik 40e. Waar en hoe kan ik alleenstaande ouderkorting aanvragen (op de site van de belastingdienst werd ik niet veel wijzer). m vr gr Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Swenna Rijkee,
Via de Toeslagen (2020).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Natas, 08-07-2013
Hallo,
Ik ben nu 2 jaar alleenstaande ouder en hoorde via via over de 1 ouder korting. ik heb een zoontje van 8 jaar. maar heb dit jaar al wel mijn belastingformulier ingevuld en mijn teruggave gehad. Kan ik dan alsnog de korting aanvragen? of hoe gaat het in zijn werk? Reactie infoteur, 27-06-2020
Hallo Natas,
U wordt u gevraagd of u thuiswonende kinderen hebt en voldoet aan de voorwaarden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 06-07-2013
Hallo.mijn vrouw en ik hebben 3 kinderen. Ik heb ook nog 2 kinderen uit eerder huwelijk waarvoor ik alimentatie betaal (460 pm)krijg ook een deel terug. 1200 pj

Nu wil mijn huidige vrouw scheiden. kinderen blijven bij haar en zullen 2 a 3 dagen per week bij mij zijn.

Ik moet dus verhuizen en de kosten lopen dus aardig op straks per maand.
Dure huur want ik krijg niets goedkoop ivm salaris. Ze wil ook nog een bijdrage van 250 pm
Kom ik in aanmerking voor kortingen.

Ik verdien 50.000 per jaar. Lijkt veel maar hou vrij weinig over helaas. Reactie infoteur, 27-06-2020
Hallo Hans,
De aftrek van partneralimentatie verlaagt uw verzamelinkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rosa Herzberg, 24-06-2013
Ik ben op dit moment werkloos en alleen staande ouder, heb ik dan ook recht op deze kortingen? en waarop krijg ik dan precies korting? Ik wacht op dit moment op een uitkering die ik heb aangevraagd, zit nu in de zogenaamde zoekperiode. Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Rosa Herzberg,
De alleenstaande ouderkop is een netto bedrag. Hierover betaalt u geen inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johanna, 14-06-2013
Geachte lezer,
Als iemand alleenstaande korting ontvangt, maar wel minimaal 4 dagen per week het huishouden deelt met een andere ouder, maar deze personen zijn niet ingeschreven op hetzelfde adres, is er dan sprake van fraude? Reactie infoteur, 27-06-2020
Geachte Johanna,
Dan lijkt er geen sprake van fraude. Bij samenwonen op hetzelfde adres zou dat anders zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chris Visser, 07-06-2013
Geachte zeemeeuw,
mijn kennis is een alleenstaande ouder met een kind met een downsyndroom. Nu zie ik haar specificatie van de WWB en hierin staat dat de alleenstaande ouderkorting wordt gezien als een inkomen en daarbij wordt ze dus gekort op haar uitkering. Mag dit en of is dit normaal? Reactie infoteur, 27-06-2020
Geachte Chris Visser,
Heffingskortingen worden als inkomensbestanddeel gezien zodra iemand op deze korting recht heeft (art 31.1 WBB).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willeke, 30-05-2013
Mijn vriendin heeft een bijstandsuitkering. Haar scheiding is nog niet uitgesproken, maar zij woont al meer dan een half jaar zonder partner. Ze heeft een kind van 17 jaar. Nu wordt er bij haar uitkering al vanaf het begin een bedrag ingehouden voor een-ouderkorting. Dit bedrag krijgt zij niet van de belastingdienst want zij heeft daar pas nu recht op. Mag de gemeente dit bedrag inhouden ook al krijgt zij deze korting nog niet van de belastingdienst? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Willeke,
Als de echtscheidng is aangevraagd en zij het gemeenschappelijke huis heeft verlaten, is ze al meer dan een half jaar geen fiscale partner meer. Dat betekent ook dat ze recht heeft op de alleenstaande ouderkorting van de fiscus als dat minimaal tot en met juni zo blijft. Dat bedrag geldt dan met terugwerkende kracht voor geheel 2013. Dat de gemeente hierop een voorschot heeft genomen, is inderdaad voorbarig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Singa, 15-05-2013
Beste Zeemeeuw,
Ik lig momenteel in scheiding en ben in oktober 2010 met 2 kinderen alleen gaan wonen. Ik kwam niet in aanmerking voor de alleestaande ouderkorting omdat mijn ex officieel nog fiscaal partner was omdat het verzoekschrift nog niet bij de rechtbank was ingediend. Dit is inmiddels vorig jaar december 2012 gebeurd en omdat ik ben uitgegaan van de regel "minimaal 6 mnd geen fiscaal partner" dacht ik dat ik het pas na juni 2013 kon aanvragen. Nu lees ik tot mijn grote verbazing bij eerdere reacties van uw kant dat dit al eerder had gekund. Inmiddels heb ik getracht het formulier te downloaden via de site van de belastingdienst maar las tot mijn grote verbijstering dat ik het vóór 1 april 2013 had moeten aanvragen! Dus ben ik telaat! En dat te bedenken dat ik €2200 terug had kunnen krijgen! Is er misschien een manier om toch nog mijn aanvraag behandeld te krijgen? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Singa,
Zie onderstaand antwoord.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Singa, 14-05-2013
Beste Zeemeuw,
Bedankt voor de reactie. Ik heb dus recht op de alleenstaande ouderkorting over 2013. Ik begrijp dat ik deze volgend jaar bij mijn aangifte inkomstenbelasting kan aanvragen. Alleen heb ik uit eerdere reacties begrepen dat deze korting per 1-1-2014 afgeschaft wordt. Als dat zo is, kan ik het volgend jaar voor 1 april dan nog wel aanvragen? Of is het verstandig om het dan toch nu via voorlopige aanslag 2013 aan te vragen? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Singa,
1. U kunt via de voorlopige aanslag inkomstenbelasting digitaal een heffingskorting maandelijks laten uitbetalen.
2. De alleenstaande ouderkop verloopt via een aanvraag voor het kindgebonden budget en niet de inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Singa, 12-05-2013
Beste Zeemeeuw,
Ik lig momenteel in scheiding en ben in oktober 2010 met 2 kinderen alleen gaan wonen. Ik kwam niet in aanmerking voor de alleestaande ouderkorting omdat mijn ex officieel nog fiscaal partner was omdat het verzoekschrift nog niet bij de rechtbank was ingediend. Dit is inmiddels vorig jaar december 2012 gebeurd en omdat ik ben uitgegaan van de regel "minimaal 6 mnd geen fiscaal partner" dacht ik dat ik het pas na juni 2013 kon aanvragen. Nu lees ik tot mijn grote verbazing bij eerdere reacties van uw kant dat dit al eerder had gekund. Inmiddels heb ik getracht het formulier te downloaden via de site van de belastingdienst maar las tot mijn grote verbijstering dat ik het vóór 1 april 2013 had moeten aanvragen! Dus ben ik telaat! En dat te bedenken dat ik €2200 terug had kunnen krijgen! Is er misschien een manier om toch nog mijn aanvraag behandeld te krijgen? Reactie infoteur, 27-06-2020
Beste Singa,
De alleenstaande ouderkop vraagt u aan via het kgb.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 31-03-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.