InfoNu.nl > Financieel > Belasting > Zelfstandigen, ZZP’er, kunstenaar en de belasting

Zelfstandigen, ZZP’er, kunstenaar en de belasting

Zelfstandigen, ZZP’er, kunstenaar en de belasting Altijd als een nieuw jaar is aangebroken, staan veel ondernemers en ZZP’ers weer voor nieuwe uitdagingen en zijn verwachtingsvol wat het nieuwe jaar zakelijk weer zal gaan brengen. Vaak wordt er door ondernemers gestuurd op activiteiten met het doel om omzet te maken en is er de hoop dat het boekjaar weer met (meer) winst zal worden afgesloten. Daarbij is het hebben van parate kennis over de wijzigingen in de regelgeving erg belangrijk.

Zelfstandigenaftrek

Ondernemers hebben bij de belastingaangifte een zelfstandigenaftrek die niet afhankelijk is van de behaalde winst. Het winst maken wordt daardoor voor de ondernemers lonender. De zelfstandigenaftrek is, ongeacht de winst, een vastbedrag. Dit bedrag is vastgesteld op € 7.280 en daarbij is het aantal gewerkte uren als ondernemer (in sommige situaties) ook van belang.

Bijdrage Kamer van Koophandel

Door de Kamer van Koophandel is de jaarlijkse bijdrage afgeschaft. In 2012 is de bijdrage voor het laatst opgelegd. De hoogte van de bijdrage was, ten opzichte van 2011, 10% minder.

Pensioen voor zelfstandigen zonder personeel

Als werknemers besluiten om het loondienstverband te beëindigen om vervolgens voor zich zelf te beginnen, dan mag de pensioenregeling nog tien jaar bij de oude werkgever worden voortgezet. Hierdoor kunnen de verse ondernemers tien jaar lang gefaciliteerd meeliften in de pensioenregeling van de oude werkgever. De premie die voor het pensioen wordt betaald mag vervolgens gedurende deze tien jaar in de belastingaangifte worden afgetrokken.

Oudedagsreserve

Ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap hebben de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk te sparen voor het pensioen. Deze oudedagsreserve (voorheen FOR genaamd) is maximaal 12% van de winst. Het maximum bedrag wat voor de oudedagsreserve gereserveerd mag worden is € 9.382. Wel moet de ondernemer voldoen aan het urencriterium. Het minimum aantal uren dat een ondernemer moet werken is 1.225 uur. Over het gereserveerde bedrag hoeft geen belasting te worden betaald en de ondernemer kan dus met het gereserveerde bedrag een rendement maken. Als de ondernemer stopt voor zijn pensionering dan moet er door de ondernemer alsnog belasting worden betaald.

Crisismaatregel extra afschrijven

Ondernemers hadden de mogelijkheid om investeringen in bedrijfsmiddelen snel af te schrijven. De crisis heeft er voor gezorgd dat in 2011 en 2012 de gedane investeringen nog versneld konden worden afgeschreven. Door versneld af te schrijven wordt de winst gedrukt. De regeling beoogde om ondernemers te stimuleren om te investeren. Door te blijven investeren wordt de economie op gang gehouden en gestimuleerd.

ANBI giften

Het nut en de noodzaak om geld aan goede doelen te doneren wordt gestimuleerd. Er is voor besloten vennootschappen geen ondergrens en het maximumbedrag is 50 procent van de winst. Het maximale bedrag wat een besloten vennootschap aan een ANBI (Algemeen nut beoogde instelling) mag doneren is € 100.000 per jaar. Dus enkel giften aan een goed doel die door de Belastingdienst is erkend, is fiscaal aftrekbaar.

BTW-nummer

Als een zelfstandige twee jaar een nihil aangifte heeft gedaan, dan wordt het BTW-nummer opgeheven. Dus als een zelfstandige geen omzet maakt dan is de zelfstandige voor de belastingdienst geen ondernemer meer en vervalt zijn BTW-nummer. Op deze manier wil de Belastingdienst misbruik van de “lege” BTW-nummers voorkomen.

Digitale aangifte

Ondernemers kunnen maar op één manier de aangifte doen en dat is digitaal. De Belastingdienst verleent geen ontheffingen om op papier een aangifte te mogen doen. De digitale aangifte moet gedaan worden voor de:
  • Omzetbelasting
  • Inkomstenbelasting
  • Vennootschapsbelasting
  • Loonheffingen

Kunstenaars

De kunstenaars hadden een eigen inkomensregeling. De eigen inkomensregeling was gebaseerd op de Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK). De WWIK was bedoeld om de kunstenaars die niet zelfstandig in hun levensonderhoud konden voorzien enkele jaren een aanvulling op het inkomen te geven. De kunstenaars die onvoldoende inkomen hebben om in het eigen levensonderhoud te voorzien kunnen een beroep doen op de bijstand of de Wet investeren in jongeren (WIJ).

ZZP'er

Alle ZZP'ers hebben als zelfstandige een vaste basisaftrek van ongeveer 7.200 euro. Voor de ZZP'er is er een urencriteria waaraan moet worden voldaan. Door deze vaste zelfstandige-aftrek wordt het voor ondernemers weer aantrekkelijk om winst te maken.

Lees verder

© 2012 - 2019 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelfstandigenaftrek 2019 & oudedagsreserve 2019Zelfstandigenaftrek 2019 & oudedagsreserve 2019Met de zelfstandigenaftrek 2019 verlaagt u de belastbare winst en met de fiscale oudedagsreserve FOR 2019 verschuift u e…
Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemers die voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar) hebben recht op alle faciliteiten c.q. belastingaftrek…
Notariële schenking levert u fiscaal voordeelNotariële schenking levert u fiscaal voordeelEen notariële schenking levert u al vrij snel fiscaal voordeel op. Zeker als u iemand bent, die regelmatig giften overma…
Aftrekposten ZZPAftrekposten ZZPZZP'ers moeten belastingaangifte van hun inkomen doen. Ze kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zo…
FOR, de Fiscale OudedagsReserveFOR, de Fiscale OudedagsReserveFOR, oftewel de Fiscale OudedagsReserve is voor ondernemers een mogelijkheid om uitstel van betaling van belastingen te…
Bronnen en referenties
  • www,belastingren.nl
  • www.kranten.com
  • Telegraaf
  • Internet

Reageer op het artikel "Zelfstandigen, ZZP’er, kunstenaar en de belasting"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 19-04-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!