Zwart werken: gevolgen

Zwart werken: gevolgen Er zijn vele voorbeelden van zwart werken. Een schoonmaker in dienst nemen, een krantenwijk waar je geen belastingaangifte van doet. Binnen de horeca en schoonmaak is zwart werken een verschijnsel dat vaak voorkomt. Dit kan gevolgen hebben in de vorm van een boete, voor zowel werkgever als werknemer. In dit artikel: de definitie en de gevolgen van zwart werken.

Definitie zwart werken

Wat is zwart werken?

Zwart werken houdt in dat de werknemer tegen betaling werkt, zonder dat er belasting en sociale premies worden afgedragen. Normaal gesproken worden deze ingehouden op het brutoloon. Over het loon is geen loonheffing ingehouden: zwart loon, dat vaak contant wordt uitbetaald.

Niet in alle gevallen is de werknemer zich bewust van het feit dat hij zwart werkt. Wanneer dat wel zo is, is het motief vaak dat hij een hoger loon ontvangt.

Illegale schoonmaker

In de schoonmaaksector komt zwart werken veelvuldig voor. Maarliefst 75% van de 1,2 miljoen huishoudens die een schoonmaakster in dienst hebben, betaalt de schoonmaakster zwart uit. De prijs is de belangrijkste overweging. Een “witte” huishoudelijke hulp kost al gauw € 20 per uur, terwijl een zwart betaalde schoonmaakster maximaal € 12 per uur kost.

Zwart werken met een uitkering

Veel mensen die een uitkering ontvangen, verdienen bij zonder daar belasting over af te dragen.. Het gaat bijvoorbeeld om WW, bijstand of Wajong. De betreffende uitkeringsinstantie (het UWV of de gemeente) zal het “benadelingsbedrag” (de te hoge uitkering) bruto terugvorderen. Dat bedrag is fors hoger dan de netto uitkering. Daarnaast wordt er een boete opgelegd, waarvan de hoogte afhankelijk is van de verzwegen inkomsten.

Zwart werken: boete

Bedrijven waar illegale werknemers worden aangetroffen, krijgen een boete van € 8.000 per werknemer. De zwartwerker zelf moet alle loonheffingen terugbetalen, inclusief een boete van € 1.134. Particulieren die worden betrapt, moeten € 4.000 betalen.

Zwart werken: gevolgen

Zwart werken is verboden en dus strafbaar. Daarnaast heeft zwart werken een aantal andere gevolgen, voor de werkgever, de werknemer en de samenleving. Bijvoorbeeld het AOW-stelsel, dat is een omslagstelsel. Werknemers van nu betalen de AOW van de huidige 65+’ers. En mensen die geen belasting en sociale premies afdragen, betalen daar niet aan mee. Hetzelfde geldt voor premies voor sociale verzekeringswetten, zoals de WIA.

Gevolgen werknemer

Werknemers die zwart werken, zijn niet verzekerd voor de sociale zekerheidswetten. Een werknemer die zwart werkt, bouwt geen aanvullend pensioen op. Ook heeft hij geen recht op doorbetaling van het loon bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Hij bouwt geen WW-rechten op. Als hij werkloos wordt ,moet hij terugvallen op de bijstand. Ook bouwt hij geen vakantiedagen op en heeft hij geen recht op vakantietoeslag.

Een ander gevolg is de aansprakelijkheid bij ongevallen. In de normale situatie is de werkgever aansprakelijk als er een ongeluk gebeurt op de werkvloer. Maar bij zwart werken moet de werknemer zelf opdraaien voor alle kosten.

Gevolgen werkgever

Als zwart werken aan het licht komt, krijgt de werkgever een naheffing van de Belastingdienst en bovendien een fikse boete. De boete is standaard € 8.000 per werknemer.
© 2011 - 2023 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
Zwart werken boeteZwart werken boeteZwart werken is iets dat vaak voorkomt. Zwartwerk valt onder belastingfraude en is een criminaliteit. Wie op zwartwerken…
Wat is zwart geld?Wat is zwart geld?Zwart geld is geld waarvan de belastingdienst niet op de hoogte is dat u er over beschikt. Het geld dat u niet opgeeft b…
Zwart werken en de gevolgenZwart werken en de gevolgenZwart werken: bijna iedereen heeft het wel eens gedaan. Wat houdt zwart werken in, wie doen het en wat zijn de gevolgen…

Belastingaangifte 2019: aftrekpostenBelastingaangifte 2019: aftrekpostenIn 2020 doe je belastingaangifte over het jaar 2019. Veel mensen krijgen een brief van de Belastingdienst waar in staat…
Auto van de zaak: bijtelling 2021Auto van de zaak: bijtelling 2021Een auto van de zaak kan voor een werknemer een heel goedkope manier van vervoer zijn. Veel werkgevers bieden hun werkne…
Bronnen en referenties
  • ND
  • Belastingdienst
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.