Zwart werken en de gevolgen

Zwart werken en de gevolgen Zwart werken: bijna iedereen heeft het wel eens gedaan. Wat houdt zwart werken in, wie doen het en wat zijn de gevolgen hiervan voor jezelf, voor je werkgever en voor de maatschappij? Bijna iedereen heeft al eens zwart gewerkt. Heb je voor iemand een klusje gedaan en kreeg je er een pakje shag voor of een reep chocolade? Hoe stom het ook klinkt maar dit moet de belastingdienst weten. In de praktijk zal nagenoeg niemand dit opgeven, maar wie echt geld verdiend heeft de plicht dit jaarlijks op te geven aan de belastingdienst. Anders kan dit nare gevolgen hebben.

Bijna iedereen werkt wel eens zwart

Het is bijna niet te geloven want zelf denk je dat je heel braaf bent en nooit zwart hebt gewerkt. Toch heeft bijna iedereen dit wel eens gedaan. Zwart werken gaat namelijk ver: alles wat je krijgt in ruil voor een dienst en wat je niet opgeeft bij de belastingdienst, is zwart werk. Stel je helpt iemand met een verhuizing en krijgt als dank vijf euro, eventueel voor benzinegeld. Je geeft dit toch niet op aan de belastingdienst? Nee, maar je hebt dan wel zwart gewerkt. Want wil je niet zwart werken dan moet je het zo doen: je geeft aan de belastingdienst op dat je vijf euro hebt verdiend. Hiervan mag je kosten voor werk vanaf trekken, dus die vijf euro benzinegeld trek je er weer vanaf. Je betaald dus uiteindelijk niks aan de belastingdienst maar je vijf euro is nu wel legaal verdiend.

Geldt dit alleen voor geld? Nee, ook wanneer je een pakje shag, een chocoladereep of wat dan ook hebt gekregen in ruil voor verleende diensten, moet je dit opgeven aan de belastingdienst. Dus hoe vreemd dit ook klinkt: op deze manier heeft bijna iedereen al eens zwart gewerkt.

Het echte zwartwerken gebeurt door mensen die als doel hebben wat extra's bij te verdienen zonder hier belasting voor af te willen dragen. Denk aan een huishoudelijke hulp, de oppas, een klusser, een reparateur, een automonteur, een it-er, een kelner etc.

Zwart werk: zowel particulier als zakelijk

Zwart werken gebeurt overal om ons heen. Particulier zie je het vaak als hulp in de huishouding of als oppas, als tuinman, klusjesman etc. In de zakelijke wereld gebeurt het vooral in de horeca en in winkels. Bedrijven houden er een dubbele boekhouding op na: eentje met de echte agenda en de werktijden van het personeel en eentje voor de belastingdienst: hierin staan niet de zwartwerkers vermeld.

Gevolgen voor de maatschappij

Zwart werken heeft voor-en nadelen voor de maatschappij. Ten eerste de nadelen: de belastingdienst loopt jaarlijks miljoenen aan belasting mis. Doordat er belastingen worden gemist, zal deze belasting ergens anders vandaan gehaald moeten worden. Echter, wanneer zwart werk helemaal uitgebannen zou worden, is het maar de vraag of de burger er voordeel uit zou halen.

Een voordeel heeft zwartwerken ook wel: hierdoor kunnen werkgevers langer op hun werk blijven doordat ze thuis het huishouden niet hoeven te doen of er iemand bij de kinderen is. De maatschappij heeft hier voordeel bij omdat er langer gewerkt wordt. Ook zal de zwartwerker meer te besteden hebben en dit geld uitgeven in bijvoorbeeld winkels. Dit komt ook ten goede aan de detailhandel.

Gevolgen voor de werkgever

De werkgever zelf haalt er voordeel uit door een zwartwerker in dienst te nemen. Zou de werkgever bij een "wit" betaald iemand 20 euro per uur moeten neertellen, een zwartwerker is vaak al met 8 euro per uur tevreden. Een ander voordeel is dat de werkgever geen rekening hoeft te houden met verzekeringen etc.

Wanneer de werkgever gepakt wordt voor het in dienst hebben van een zwartwerker, zijn de gevolgen vaak groter: er volgt een boete die hoog kan oplopen, tot wel 4.500 euro. In hoeverre er gecontroleerd wordt door de belastingdienst op zwartwerkers binnen een bedrijf is onduidelijk. Wel kan een kwaadwillende een melding maken van zwartwerk binnen een bedrijf, de belastingdienst zal dit dan zeker gaan natrekken.

Gevolgen voor de zwartwerker

De zwartwerker zelf. Deze haalt er grotendeels voordeel uit. De meeste mensen werken zwart omdat dit voordeliger is. Hoewel je te maken krijgt met heffingskortingen en vaak tot 6.000 euro belastingvrij kan verdienen, geven de meeste mensen toch hun zwartwerk niet op. Dit heeft te maken met de andere zaken: huurtoeslag, zorgtoeslag etc worden ook berekend aan de hand van inkomen. Zelfs als je dus geen loonbelasting hoeft te betalen, kan je wel gekort worden op je toeslagen. Dit is voor velen dus de reden om zwart te werken.

Een tweede reden voor zwartwerken is vaak omdat men een uitkering krijgt. Wie naast een uitkering inkomsten heeft, wordt gekort op zijn uitkering. Omdat de uitkeringen toch al niet zo hoog zijn, besluit men vaak om extra bijverdiensten niet op te geven zodat er wat extra's ontstaat om van te leven. Vooral alleenstaande ouders met kinderen hebben het extra geld hard nodig. Verder is het vaak een zaak van onwetendheid: niet iedereen is ervan op de hoogte dat er bijverdiend kan worden zonder belasting te hoeven betalen. Er is vaak recht op meerdere heffingskortingen.

Wanneer de zwartwerker gepakt wordt op het zwartwerken, zal deze alsnog de loonbelasting moeten betalen met daarbovenop een verzuim of een vergrijpboete, die kan oplopen tot 300% van de te betalen loonbelasting of een bedrag van 4.500 euro aan boete. Je bent overigens niet verzekerd wanneer je zwart werkt. Je zal dan alles uit eigen zak mogen gaan betalen waneer er een ongeval gebeurt.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwart werken boeteZwart werken boeteZwart werken is iets dat vaak voorkomt. Zwartwerk valt onder belastingfraude en is een criminaliteit. Wie op zwartwerken…
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
Het inhuren van een schoonmaker - legaal of illegaalHet inhuren van een schoonmaker - legaal of illegaalVeel mensen betalen hun schoonmaker zwart. Bijna driekwart van de schoonmakers die werkt voor een particulier verdient o…
Wat is zwart geld?Wat is zwart geld?Zwart geld is geld waarvan de belastingdienst niet op de hoogte is dat u er over beschikt. Het geld dat u niet opgeeft b…

Bezwaar maken tegen de BelastingdienstBezwaar maken tegen de BelastingdienstBent u het oneens met een belastingaanslag of fiscale boete van de Belastingdienst? U kunt dan bezwaar maken tegen een b…
Belastingvrij bijverdienenBelastingvrij bijverdienenWie een aantal uur per week werkt, verdient niet zoveel als iemand die fulltime werkt. Dit heet dan bijverdienen. Hoe zi…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
Reacties

Heide, 17-01-2013
Wat moet je doen als je iemand hebt geholpen met zijn bedrijf en hij vervolgens jou niet betaald? Er is nu arbeid verricht zonder uitbetaling. Moet je dat dan opgeven, hoe krijg ik mijn recht? Het gaat om een klein bedrag en valt ver onder die 6000, 00 maar toch! Hoop snel antwoord te krijgen. Hartelijk dank voor uw tijd, groetjes Heidi Reactie infoteur, 17-01-2013
Wat bedoeld u met 'opgeven?'. U heeft geen inkomsten ontvangen, dus u hoeft hier ook geen belasting over te betalen. Om uw inkomsten te ontvangen, is het belangrijk om te weten of u onder contract werkte of er een overeenkomst is opgemaakt. Wanneer er slechts een mondelinge afspraak is gemaakt zonder dat hierbij verdere getuigen waren, is het vaak een kwestie van uw woord tegen het zijne.

Woutertje120 (infoteur), 11-01-2013 #7
Kristen,

Waarom zou je die werkgever willen aangeven? een werknemer kiest nou eenmaal zelf voor zijn baan en weet dat het zwart is. Zwart werken heeft ook veel voordelen voor gever en nemer, allebei betalen zij minder belasting dus minder verlies. Vroeger werkte bijna half Nederland zwart, en ouders hebben vroeger ook wel eens zwart gewerkt op het platteland of noem maar op. Niks mis mee dus. Reactie infoteur, 13-01-2013
Als iedereen zwart zou werken, zou er minder geld binnenkomen bij de staat. Geld dat hard nodig is. Dan wordt er op een andere manier het geld wel binnen gehaald. Uiteindelijk betaal je toch de rekening, Wouter. Bovendien staat het je niet netjes om een ander wel belasting te laten betalen, en jezelf hieraan te willen onttrekken.

Kirsten, 30-11-2012
Hoi,

Ik wil graag een werkgever melden die zwartwerkers in dienst heeft, maar waar moet ik dat doen? Hoeveel tijd gaat er dan overheen voordat de belastingdienst dit gaat onderzoeken? Als ik een melding van de werkgever maak, komen dan automatisch de werknemers ook aan de orde?

MVG Reactie infoteur, 01-12-2012
Een melding maken kan bij de belastingdienst zelf of via het telefoonnummer van 'meld misdaad anoniem'. (Tel: 0800-7000) Zowel werkgever als werknemers krijgen hiervan de rekening.

Charie, 27-11-2012
Hallo,

Ik had een vraag, ik heb een bijbaantje genomen in een pizzeria maar wordt altijd contant uitbetaald elke week, ik heb duidelijk aangegeven dat ik niet zwart wil werken vanwege het risico, heb formulieren ingevuld maar dat was een kopietje terwijl ik normaal een origineel moet tekenen bij werkgevers. Wat ik zo vreemd vind is dat ik altijd hetzelfde loon krijg of ik nou 3 uur werk of 10 uur terwijl en dan toch meer premies vanaf gaan? Hoe kan ik mijn werkgever controleren?

Mvg, Reactie infoteur, 28-11-2012
Je zou een loonstrook moeten krijgen waarop staat aangegeven wat de inhoudingen zijn, de premies, het brutoloon en het uitbetaalde nettoloon, het gewerkte aantal uren, vakantiedagen etc.

Jansen, 20-09-2012
Hallo, als men een sportclubje heeft en dit als bijverdienst voor zichzelf doet, ergens in een dorp… hoeveel mag je per jaar hieraan verdienen zonder in de problemen te komen? Hoe zit dit gerelateerd met mijn jaarinkomen? Reactie infoteur, 20-09-2012
Indien u al een jaarinkomen heeft en meer dan 2033 euro aan loonbelasting betaald, dan kunt u geen verder aanspraak op de algemene heffingskorting maken. Afhankelijk van uw situatie, heeft u wel nog recht op andere kortingen.

Wie een 'bijverdienste voor zichzelf' heeft, zal dit aan moeten geven bij de belastingdienst. Ik ken de hoogte van uw bijverdienste en de hoogte van uw jaarinkomen niet, maar bij een jaarinkomen tot € 18.945 geldt een belastingtarief van 33.1%. Voor een jaarinkomen tussen de € 18.946 t/m € 33.863 geldt een belastingtarief van 41.95%. Daarboven loopt het nog hoger op (42 en 52%)

Niet aangeven van de extra inkomsten kan resulteren in een hoge boete van de belastingdienst.

41,95%

Mina, 25-04-2012
Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan van zwartwerken? OF is het echt alleen het bijverdienen, of hoe zit dat in elkaar? Reactie infoteur, 26-04-2012
Zwartwerken ontstaat altijd doordat men meer geld wil overhouden aan werk, of extra inkomsten wil genereren.

Samsam, 25-06-2011
Hoe meld je zwart werk bij de belastingdienst? Reactie infoteur, 25-06-2011
Http://www.meldmisdaadanoniem.nl/ of de belastingdienst zelf bellen

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.