Nederlandse schatkist de grote winnaar van loterijen

Nederlandse schatkist de grote winnaar van loterijen De Nederlandse staatskas wordt flink gespekt door de legale loterijen. De belastingdruk is dermate hoge dat de staatskas er niet meer zonder kan. Loterijen worden ook wel belasting voor dommeriken genoemd. De kans dat u een grote prijs gaat winnen is erg klein. In het geval u wel een grote prijs wint, moet u er 29 procent aan kansspelbelasting gaan betalen. De Staatsloterij keer de gewonnen bedragen netto uit. Zij betalen de belasting als het ware voor de kandidaten die een prijs winnen. Mensen betalen echter graag voor een kans om financieel onafhankelijk te worden.

Loterijen belangrijk voor goede doelen en de rijksbegroting

De deelnemers maken kans op grote prijzen van miljoenen euro’s, maar ze weten dat de kans hierop bijzonder klein is. Naast het spekken van de staatskas, gaat bij sommige loterijen een groot deel van de opbrengst naar verschillende goede doelen. Vooral de Postcode Loterij geeft een groot deel van de inkomsten door aan goede doelen, namelijk ruim de helft van de inleg.

Winkansen bij de loterijen

Wij kopen bij de grote loterijen jaarlijks ongeveer 2 miljard loten. Slechts enkele van deze loten brengen een bedrag op waardoor de eigenaar van het lot miljonair is geworden. De grootste loterij van Nederland is de Staatsloterij met een jaarlijkse omzet van 840 miljoen euro. In totaal keren zij een bedrag uit van 585 miljoen euro. Zij hebben van de grote loterijen het hoogste uitkeringspercentage, namelijk 69,7 procent. Vergeleken met de Postcode Loterij, heeft de Staatsloterij bijna een dubbele uitkeringspercentage. De Postcode Loterij keert namelijk 37,3 procent van het ingelegde geld weer uit.

Wat brengen de loterijen de schatkist jaarlijks op?

Over het uitgekeerde prijzengeld moet 29 procent belasting worden betaald, indien de prijs hoger is dan € 454. Over een prijs van één miljoen euro, moet dus € 290.000 aan belasting worden betaald. In totaal betalen de loterijen jaarlijks aan de schatkist (cijfers over 2011): € 277.400.000.

Staatsloterij keert niet uit aan goede doelen, maar is goed voor de schatkist

Staatsloterij is de enige grote loterij die een deel van de opbrengst niet doorsluist naar een goed doel. Aan de andere kant brengen zij wel ruim 143 miljoen euro naar de schatkist.

Illegale loterijen

Ook over gewonnen bedragen in illegale loterijen en andere gokspelletjes, moet belasting worden voldaan. In de praktijk blijkt toch dat de Nederlandse overheid nauwelijks toezicht houdt op het grote aanbod aan kansspelen die op het internet worden aangeboden. Het ontbreken van toezicht kan ook een nadeel zijn, want de kans bestaat dat de deelnemers om de tuin worden geleid met zeer geringe winkansen.

Winkansen per loterij

Zoals eerder aangegeven is de winkans het grootst bij de Staatsloterij. Zij keren namelijk 69,7 procent van het ingelegde geld weer uit aan prijzen. Van de vijf grote loterijen in Nederland zijn de deelnemers aan de BankGiro Loterij het slechtst uit. De loterij keert namelijk slechts 33,6 procent van de inleg weer uit aan prijzen. Ook de Postcode Loterij heeft een lage winkans met een uitkeringspercentage van 37,3 procent. De Lotto en de Vriendenloterij doen het iets beter met een percentage van respectievelijk 50,8 procent en 47 procent.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
mijn kijk opDe beste besparing: loterijen opzeggenDe meeste Nederlandse gezinnen kunnen grote besparingen doorvoeren, zonder dat ze er iets van merken. Ze doen namelijk m…
De winkansen van de StaatsloterijDe winkansen van de StaatsloterijDoor mee te spelen met de Staatsloterij of andere loterijen, maakt u kans om grote geldbedragen te winnen. Deze kans is…
Niet geincasseerde prijzen in loterijenBij de meeste loterijen is de organisator niet op de hoogte van gegevens over alle deelnemers. Hierdoor kan het gebeuren…
Winnende eindcijfers en andere strategieën bij loterijenBij diverse loterijen moet u zelf een keuze maken uit uw lotnummers of eindnummers. Dit geldt zowel voor de Staatsloteri…

Ouders erven van hun kinderenOnder voorwaarden kunnen ouders de nalatenschap van kinderen erven. Indien ze erven, hebben ze minimaal recht op een kwa…
Belastbare inkomsten uit eigen woningDe fiscale regelingen met betrekking tot de eigen woning, vallen onder de noemer belastbare inkomsten uit eigen woning.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • http://www.loten.nl/blog/bingo-voor-de-staatskas/
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.