Veel gebruikte fiscale termen
Van een aantal fiscale termen is het handig om de betekenis te weten en te begrijpen. In dit artikel komt u een aantal belangrijke fiscale termen tegen met een uitleg van de term.
Wij hebben een complex belastingstelsel. Toch wordt er vanuit gegaan dat u zelf belastingaangifte kunt doen. De aangifteprogramma’s zijn zo gebruikersvriendelijk samengesteld, dat u op ieder willekeurig moment informatie kunt opvragen over hetgeen ze vragen. In veel gevallen zullen er toch nog vragen onbeantwoord blijven. Dit kan ook niet anders, want de belastingdienst kan niet alle uitzonderingsgevallen en alle termen uit gaan leggen. Het gevaar dreigt namelijk dat het teveel tekst gaat worden, waardoor het weer onbegrijpelijk wordt.
Wat is een belastingaangifte?
Jaarlijks moet u de belastingaangifte indienen voor 1 mei over het afgelopen belastingjaar. De belastingheffing wordt ingehouden door de werkgevers of door de uitkeringsinstantie. Door verschillende oorzaken kan de werkgever teveel of te weinig belastingheffing inhouden. Indien u recht hebt op hypotheekrenteaftrek, betaalt bijvoorbeeld teveel belasting. In het geval de Belastingdienst een verzoek doet om een belastingaangifte in te vullen, bent u als belastingplichtige verplicht om aan dit verzoek te voldoen. In de praktijk blijkt dat veel belastingplichtigen veel teruggaaf misloopt, doordat ze geen aangifte invullen.
Wat is het bijdrage inkomen?
Dit is het gezamenlijke bedrag aan inkomsten van de Belastingplichtige. De bedragen moeten bij elkaar worden opgeteld om te bepalen wat de hoogte van de belastingheffing gaat worden. Het inkomen kan bestaan uit de volgende componenten:
- Loon
- Resultaat uit overige werkzaamheden
- Winst uit onderneming
- Periodieke uitkeringen en verstrekkingen
Wat is voorlopige teruggave?
Iedereen die recht heeft op een teruggave van een deel van de betaalde belastingheffing, kan van de Belastingdienst een voorschot krijgen op het terug te ontvangen bedrag. Hiervoor moet u een aangifteprogramma invullen. Het bedrag waar u recht op hebt aan teruggave, wordt vervolgens maandelijks uitgekeerd. Na afloop van het belastingjaar, dient u een belastingaangifte over het belastingjaar in. Op basis daarvan wordt het voorgeschoten bedrag verrekend.
Box één, box twee of box drie?
Ons belastingstelsel is ingedeeld in drie boxen. Box twee is van belang voor belastingplichtigen met een aanmerkelijk belang in een onderneming. Box één heeft betrekking op het inkomen en bijvoorbeeld het huis, en in box drie wordt uw vermogen belast.
Belastingjaar
Een belastingjaar is gelijk aan een kalenderjaar. Het jaar begint op 1 januari en 31 december is de laatste dag van het jaar. De inkomsten wordt belast in het jaar dat u het ontvangen hebt.
Recht op toeslagen
Om lagere inkomens tegemoet te komen, kunnen ze recht hebben op toeslagen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de zorgtoeslag en de huurtoeslag. Deze kan worden aangevraagd op Toeslagen.nl. Het recht wordt bepaald aan de hand van een schatting van de inkomsten vooraf. Bij de jaarlijkse aangifte wordt het exacte bedrag berekend waar recht op bestaat.
Vermogensrendementsheffing
In box drie wordt uw vermogen belast met 1,2 procent belastingheffing. U moet belasting betalen op het moment dat u boven de vrijstelling van ruim twintigduizend euro per belastingplichtige komt. Deze heffing wordt vermogenrendementsheffing genoemd.