InfoNu.nl > Financieel > Belasting > Box 3, wat is het en hoe wordt dat berekend?

Box 3, wat is het en hoe wordt dat berekend?

Box 3, wat is het en hoe wordt dat berekend? Wanneer je spaargeld of bezittingen hebt, bijvoorbeeld een tweede (vakantie) woning, kun je te maken krijgen met de vermogensrendementsheffing. Beter bekend als "box 3" inkomen uit sparen en beleggen. Wanneer heb je hiermee te maken en hoeveel belasting betaal je dan over je vermogen?

Boxenstelsel

De belastingdienst werkt met een boxenstelsel. Box 1 staat voor inkomen uit werk en woning, box 2 staat voor inkomen vanuit een aanmerkelijk belang (minstens 5% van de aandelen in een bedrijf) en box 3 staat voor inkomen uit sparen en beleggen.

Box 3

Met inkomen uit sparen en beleggen wordt onder andere bedoeld:
 • bank- en spaartegoeden in Nederland en in het buitenland
 • aandelen, obligaties en opties die niet bij een aanmerkelijk belang horen
 • het niet-vrijgestelde deel van uw maatschappelijke beleggingen
 • het niet-vrijgestelde deel van uw beleggingen in durfkapitaal
 • uw tweede woning, bijvoorbeeld een vakantiewoning
 • uw overige onroerende zaken, bijvoorbeeld een woning die u verhuurde
 • het niet-vrijgestelde deel van uw kapitaalverzekeringen
 • een aandeel in een onverdeelde boedel
 • uw aandeel in het vermogen van de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Dit zijn allemaal zaken die opgegeven moeten worden in box 3. Ook zijn er een aantal zaken die niet in box 3 vallen, omdat ze bijvoorbeeld in een andere box vallen of omdat ze vrijgesteld zijn.

De zaken die niet opgegeven hoeven te worden:
 • de eigen woning die het hoofdverblijf is, deze valt in box 1
 • roerende zaken voor eigen gebruik of voor gebruik binnen het gezin, bijvoorbeeld uw eigen auto of caravan
 • het gespaarde bedrag van uw levensloopregeling
 • het ondernemingsvermogen
 • aandelen en dergelijke die bij een aanmerkelijk belang hoorden, deze vallen in box 2
 • geblokkeerde spaartegoeden die onder een spaarloonregeling vallen van maximaal 17.025
 • bossen en natuurterreinen
 • voorwerpen van kunst en wetenschap, behalve als u deze vooral als belegging had

Vrijgestelde bezittingen

Een aantal bezittingen zijn tot een bepaald bedrag vrijgesteld. Hierbij wordt het maatschappelijk beleggen of het beleggen in durfkapitaal fiscaal gezien aantrekkelijker.
Voor maatschappelijke beleggingen en beleggingen in durfkapitaal geldt een vrijstelling van maximaal 55.145. De waarde die hierboven komt moet wel aangegeven worden in box 3. Maatschappelijke beleggingen zijn groene beleggingen en sociaal ethische beleggingen die door de belastingdienst als zodanig zijn aangemerkt.
Beleggingen in durfkapitaal zijn bijvoorbeeld achtergestelde leningen aan beginnende ondernemers of beleggingen in culturele fondsen.

Schulden

In box 3 kun je niet alleen bezittingen aangeven, maar ook schulden. De schulden verlagen de rendementsgrondslag in box 3, en zorgen dus voor een lager belastbaar vermogen. Je kunt alleen schulden opgeven als daar ook bezittingen tegenover staan. Het inkomen in box 3 kan dus nooit negatief worden. Voor het aftrekken van schulden geld wel een drempel van 2900 euro. Alleen het bedrag aan schulden boven de drempel mag worden afgetrokken.
Voorbeelden van aftrekbare schulden zijn:

 • Consumptieve schulden, een lening voor bijvoorbeeld een auto of vakantie
 • schulden voor de financiering van de tweede woning
 • studieschulden volgens de Wet studiefinanciering

Heffingsvrij vermogen

Een vast deel van u vermogen is vrijgesteld. Dit heet het heffingsvrije vermogen. Voor één persoon is dit 20.661, wanneer er sprake is van fiscaal partnerschap is het heffingsvrije vermogen 41.322.
Er is een verhoging van het heffingsvrije vermogen mogelijk van 2762 per minderjarig kind, als u vanaf 1 januari van het betreffende jaar het ouderlijk gezag had over dat kind.
Wanneer u 65 jaar of ouder bent is er ook een verhoging mogelijk als u grondslag uit sparen en beleggen niet hoger is dan 273.391 en uw inkomen uit box 1 niet meer is dan 19.445

Hoeveel betaal je?

Eerst wordt de grondslag sparen en beleggen bepaald. Dit is de waarde van uw vermogen op 1 januari min de schulden op 1 januari min het heffingsvrij vermogen.
Hier wordt het voordeel sparen en beleggen uit berekend. Dit is 4% van de grondslag sparen en beleggen. Dit wordt ook wel het fictief rendement genoemd. Over dit fictief rendement betaald u uiteindelijk 30% belasting

Voorbeeld:
Spaartegoeden50000
vakantiehuis in spanje125000
AF: Studieschuld-25000
AF: heffingsvrij vermogen-20661
Grondslag sparen en beleggen ==129339
Voordeel uit sparen en beleggen (4%)5173
Belasting te betalen:1551
© 2011 - 2017 Esmeej, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belasting over spaargeld in 2016Belasting over spaargeld in 2016Belasting over spaargeld in 2016. Het wordt ook wel vermogensrendementsheffing of vermogensbelasting genoemd en het is d…
Spaargeld belastingvrij in 2015 of 2016?Spaargeld belastingvrij in 2015 of 2016?Al het spaargeld belastingvrij in 2015 en 2016 zou mooi zijn, maar geen belasting betalen is vaak niet realistisch. Wel…
Wat is de vermogensrendementsheffing?Wat is de vermogensrendementsheffing?Al jarenlang is belasting betalen één van de minst populaire maatregelen die de overheid heeft ingesteld. In 2001 wordt…
Belasting over spaargeld in 2014Belasting over spaargeld in 2014Een spaarrekening is een buffer voor als je onverwachte uitgaven hebt, en het geeft je een veilig gevoel. Het voelt fijn…
Belastingherziening 2017: hoge belasting in box 3 mogelijkBelastingherziening 2017: hoge belasting in box 3 mogelijkDe belastingherziening voor het spaargeld en vermogen in box 3 kan een forse belastingverhoging betekenen. Wie denkt dat…

Reageer op het artikel "Box 3, wat is het en hoe wordt dat berekend?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Esmeej
Gepubliceerd: 25-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Schrijf mee!