Algemene heffingskorting voor de minst verdienende partner

Algemene heffingskorting voor de minst verdienende partner Iedereen die het hele jaar in Nederland woont heeft recht op de algemene heffingskorting. Of je het volledige bedrag kunt benutten is afhankelijk van je inkomen. Als je geen of een erg laag inkomen hebt en je hebt een fiscaal partner dan kun je alsnog recht hebben op de algemene heffingskorting.

De algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting staat onder vele namen bekend. Enkele hiervan zijn de aanrechtsubsidie, huisvrouwenkorting, aanrechtkorting of huisvrouwentoeslag. De officiële benaming is de algemene heffingskorting. De algemene heffingskorting is een heffingskorting waar iedereen die in Nederland woont recht op heeft .Alleen niet iedereen kan het volledige bedrag krijgen. Wanneer je inkomen hebt wordt de algemene heffingskorting vaak verrekend in de loonheffingskorting, waardoor je maandelijks netto meer overhoud. Als je geen inkomen hebt kun je normaal gesproken ook geen heffingskorting krijgen.


De algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner

Wanneer je geen of een laag eigen inkomen hebt, maar een fiscaal partner hebt die wel voldoende inkomen heeft, kun je de algemene heffingskorting alsnog ontvangen.
Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden:
  • Het inkomen van de minstverdienende partner moet voor het hele kalenderjaar (2014) lager zijn dan 6.500
  • Het inkomen van de verdienende partner moet voor het hele kalenderjaar (2014) hoger zijn dan 6.500
  • Er moet meer dan 6 maanden in het kalenderjaar sprake zijn van fiscaal partnerschap

De hoogte van de algemene heffingskorting bedraagt maximaal 2.003 voor 2014. De teruggave van de minstverdienende partner kan nooit hoger zijn dan het bedrag van de verdiende partner aan belasting verschuldigd is.

Voorbeeld:
Jan werkt, en hij verdient 10.000 euro per jaar. Hij is over dit inkomen aan belasting verschuldigd 1058. Zijn vrouw Annie heeft geen inkomen, en kan dus een teruggave krijgen van de algemene heffingskorting. Zij krijgt maximaal 1058 euro, omdat Jan niet meer belasting verschuldigd is dan dat bedrag.

Afbouw van de Algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner

In 2024 vervalt de uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minst-verdienende partner. Vanaf 2010 wordt dit afgebouwd in 15 jaar. Hierdoor ontvangt de minstverdienende partner elk jaar daarom 6⅔% minder heffingskorting.
Hier zijn 2 uitzonderingen op. De algemene heffingskorting vervalt niet als:

  • De geen of minstverdienende partner is geboren vóór 1 januari 1972.
  • De minst of geen verdienende partner is geboren na 31 december 1971 en heeft een thuiswonend kind dat op 31 december 2011 jonger was dan 6 jaar. Dat kind staat op hetzelfde woonadres ingeschreven.

Vanaf 2012 zijn de uitzonderingssituaties met betrekking tot de afbouw van de algemene heffingskorting aangepast. Voorheen werd er niet afgebouwd voor mensen die geboren zijn vóór 1 januari 1972. Vanaf 2012 is dit aangepast naar mensen die vóór 1 januari 1963 geboren zijn. De afbouw heeft nu dus betrekking op een grotere groep mensen.

Aanvragen

De algemene heffingskorting is op twee manieren aan te vragen. Dit kan door middel van het doen van een aangifte inkomstenbelasting na afloop van het kalenderjaar of door middel van een voorlopige aanslag in het jaar zelf. Bij de voorlopige aanslag in het jaar zelf wordt een voorschot aangevraagd op de teruggave die je normaal na afloop van het jaar zou krijgen. Dit gebeurd op geschatte gegevens over het lopende kalenderjaar. Een voorlopige aanslag in het jaar zelf wordt in maandelijkse termijnen uitbetaald of verrekend, normaal gesproken rond de 15e van de maand.
© 2011 - 2024 Esmeej, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanrechtsubsidie 2021 minstverdienende partnerAanrechtsubsidie 2021 minstverdienende partnerIn 2021 hebt u als minst verdienende partner recht op de aanrechtsubsidie 2021, algemene heffingskorting, maar de algeme…
Recht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerRecht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerDe aanrechtsubsidie is hetzelfde als de algemene heffingskorting voor de minst verdienende partner. Deze korting is het…
Aanrechtsubsidie minstverdienende partner omlaagAanrechtsubsidie minstverdienende partner omlaagHoe hoog is de aanrechtsubsidie 2021, 2022 en 2023, ook wel algemene heffingskorting minst verdienende partner genoemd.…
Aanrechtsubsidie minstverdienende partner en AOWAanrechtsubsidie minstverdienende partner en AOWDe aanrechtsubsidie is een andere naam voor de algemene heffingskorting minst verdienende partner. Iemand die minder ver…

Box 3, wat is het en hoe wordt dat berekend?Box 3, wat is het en hoe wordt dat berekend?Wanneer je spaargeld of bezittingen hebt, bijvoorbeeld een tweede (vakantie) woning, kun je te maken krijgen met de verm…
Schenkbelasting: de eenmalig verhoogde vrijstellingSchenkbelasting: de eenmalig verhoogde vrijstellingWanneer je een schenking doet kan het zo zijn dat hier door de ontvanger van de schenking schenkbelasting over betaald m…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
Reacties

Jan Bagger, 18-12-2012
Mijn schoonmoeder heeft AOW en een klein pensioentje, is alleenstaand. Heeft zij ook recht op heffingskorting van de belastingsdienst? Gaarne een reactie. Reactie infoteur, 26-12-2012
Geen recht op de algemene heffingskorting voor minstverdienende partner, wel op alleenstaande ouderenkorting, maar deze wordt waarschijnlijk al meegenomen in de loonheffingskorting op haar AOW.

Nadiya, 13-04-2012
Ik werk niet, mijn nam wel. Ik zei tegen hem, dat een heffingskortingminstverdiende partner eigenlijk bedoeld in deze situatie voor mij. Maar hij heeft gezegd, dat het van hem. Mag ik belastingdienst aanvragen deze heffingskorting naar mijn rekening overmaken en hoe?

Alvast bedankt,

Nadiya Reactie infoteur, 08-05-2012
Het is voor jou mogelijk om de teruggave op jou rekeningnummer te laten storten, de teruggave staat ook op jou naam/burgerservicenummer. Maar dit lijkt me wel iets wat je met je partner moet overleggen.

Sylvia, 20-03-2012
Ik heb nooit geweten van een heffingskorting, ik ben zelf geboren na 31-12-1971 dus heb er geen recht op, in 2009 werd ik moeder en ben ik minder gaan werken en verdiende toen minder dan mijn fiscaal partner en kreeg ineens heffingskorting. De jaren voordat ik nog geen moeder was verdiende ik meer dan mijn fiscaal partner en hij is geboren in 1967, had hij toen recht op de heffingskorting? Ik doe sinds 2010 aangifte met de computer en toen kwam het eruit dat ik dus recht had op de algemene heffingskorting omdat het aangifte programma van de belastingdienst het zelf uitrekend. Als het zo is dat we er vóór 2009 ook recht op hadden kan dat dan nog teruggevorderd worden? En hoeveel moet het verschil zijn in inkomen om als minst verdienende in aanmerking te komen (ons bruto jaarinkomen scheelde z'n 2.000 euro) en wordt dit bekeken n.a.v je bruto jaarinkomen of je verzamelinkomen na belastingaangifte. Reactie infoteur, 03-04-2012
Wanneer je recht hebt op een belastingteruggave is het mogelijk om dit tot 5 jaar terug aan te vragen. In jullie situatie is het denk ik verstandig om de aangifteprogramma's over de betreffende jaren alsnog in te vullen om te kijken of er recht is op een teruggave. De programma's zijn te downloaden via de website van de belastingdienst.

J. Penning, 07-11-2011
Geld de algemene heffingskorting voor minst verdiende partner ook als partner 65 jaar wordt en aow krijgt met aanvulling aow bijdrage van zijn vrouw die nog geen 65 jaar is. Partner werkt nog door ook na zijn 65 ste en verdient dus dan meer als zijn echtgenoot. Reactie infoteur, 18-01-2012
Wanneer de minstverdienende partner geen eigen inkomen heeft maakt het niet uit waaruit het inkomen van de meestverdienende partner bestaat. De aanvulling op de aow staat niet op naam van de minstverdienende partner, maar op naam van de meestverdienende partner, dus de minstverdienende partner zal recht hebben op de algemene heffingskorting.

Esmeej (19 artikelen)
Laatste update: 26-05-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.