Teruggaaf bijdrage zorgverzekeringswet, hoe werkt dat?

Teruggaaf bijdrage zorgverzekeringswet, hoe werkt dat? De inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Wat is dit, wie betaalt het en wat gebeurt er als er teveel betaald is?

De zorgverzekeringswet

Per 1 januari 2006 is de Ziekenfondswet vervangen door de ZVW. Hierdoor wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen mensen die verzekerd zijn bij het ziekenfonds of een particuliere verzekeringsmaatschappij. In plaats daarvan moet iedereen ouder dan 18 jaar verplicht een wettelijk vastgestelde basisverzekering afsluiten.

De inkomensafhankelijke bijdrage ZVW

Naast de premie die je aan de zorgverzekering betaalt, wordt er een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering betaald. Dit is een percentage van het bijdrage inkomen. De inkomensafhankelijke bijdrage ZVW wordt hoger naarmate u inkomen stijgt. Hier zit wel een maximum aan. Als u inkomen boven het maximale bijdrage inkomen van 33.427 (2011) uitkomt betaalt u over het bedrag wat door boven komt geen Inkomensafhankelijke bijdrage ZVW.

Wie betaalt de bijdrage ZVW?

Loondienst

Wanneer u in loondienst bent of een uitkering ontvangt houdt de werkgever of uitkeringsinstantie de bijdrage ZVW automatisch in van uw loon of uitkering. De meeste werkgevers en uitkeringsinstanties moeten hun werknemers of uitkeringsgerechtigden een vergoeding geven voor de bijdrage ZVW. Over die vergoeding betaalt u loonbelasting en premie volksverzekeringen. Dit is op de volgende manier terug te zien op uw loonstrook:

Bruto loon: 280
Bij: Werkgevers bijdrage ZVW 21
fiscaal loon301
Af: Loonheffing40
Af: Bijrdrage ZVW 21
Totaal netto loon:240

Geen loondienst

Wanneer u niet in loondienst bent en ook geen uitkering ontvangt, maar bijvoorbeeld inkomen uit overige werkzaamheden (ROW) of winst uit onderneming hebt, betaalt u de bijdrage ZVW rechtstreeks aan de belastingdienst. Na aanleiding van een aangifte of schatting wordt hiervoor een aanslag opgelegd waarop staat wat er betaald moet worden.
.

Hoe wordt de bijdrage Zvw berekend?

De bijdrage Zvw is een percentage van het bijdrage-inkomen. De bijdrage Zvw kent een hoog en een laag percentage. Welk percentage er betaald moet worden hangt af van het soort inkomen dat u ontvangt.
Het 0% tarief geldt voor:
 • Ontvangen alimentatie vastgesteld vóór 1 januari 2006
 • Zeevarenden

Het 5,65% tarief geldt voor:
 • Ontvangen alimentatie vastgesteld op of na 1 januari 2006
 • Bijstandsgerechtigden vanaf 65 jaar
 • Freelance inkomen
 • Ondernemers
 • Pensioen
 • Nabestaandenpensioen als aanvulling op anw uitkering
 • Verzekeringsuitkering bij arbeidsongeschiktheid

Het 7,75% tarief geldt voor:
 • AOW
 • Bijstandsgerechtigden jonger dan 65 jaar
 • Loondienst
 • Nabestaanden uitkering (ANW)
 • WAO, WIA, WW

Teruggave ZVW

Soms kan het voorkomen dat er teveel bijdrage ZVW is betaald. Dit komt normaal gesproken alleen voor als er meerdere inkomensbronnen in één kalenderjaar geweest zijn, en deze inkomens opgeteld boven het maximaal bijdrage inkomen uitkomen van 33.427 (2011). Als volgens de gegevens van de belastingdienst in één kalenderjaar teveel bijdrage ZVW ingehouden is zorgen zij voor een teruggave. Daar hoeft u normaal gesproken niets voor te doen. Deze teruggave kan op verschillende manieren uitbetaald worden.

Er zijn drie mogelijkheden:

 • Er is door de werkgevers en uitkeringsinstanties geen vergoeding gegeven voor de bijdrage ZVW die zij hebben ingehouden op het loon. De teruggave wordt dan volledig aan u uitbetaald.
 • Door de werkgevers of uitkeringsinstanties is een vergoeding gegeven voor de bijdrage ZVW die zij ingehouden hebben. De teruggave wordt dan uitbetaald aan de werkgevers of uitkerende instanties. Zij verweken dit op uw loonstrook, waardoor het deel aan betasting wat u teveel betaald hebt verrekend wordt. U krijgt dus niet de volledige teruggave.
 • Wanneer er bij sommige werkgevers of uitkeringsinstanties wel en bij sommige geen vergoeding gegeven is wordt de teruggave van het teveel betaalde bedrag verdeeld tussen u en uw werkgevers of uitkerende instanties. Een deel wordt dan rechtstreeks naar u overgemaakt, het andere deel wordt verrekend via loon of uitkering, zoals hierboven genoemd.

De teruggave van teveel betaalde bijdrage ZVW vindt normaal gesproken plaats in het derde kwartaal na afloop van het kalenderjaar waar er teveel betaald is. De teruggave over 2010 vind dus plaats in het derde kwartaal 2011.
Wanneer u geen bericht gekregen heeft over de teruggave, maar deze wel verwacht, kan het zijn dat niet alle inkomstengegevens bekend zijn bij de belastingdienst. U kunt dan schriftelijk een verzoek doen voor een teruggave, waarbij u jaaropgaves van al uw inkomstenbronnen over het betreffende jaar meestuurt.
© 2011 - 2024 Esmeej, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekering (Zvw) is een bijdrage aan de gezondheidszorg. Iedereen met een belastba…
Geen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loonGeen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loonOp je loonstrookjes en de jaaropgave staan een sociaal loon en een fiscaal loon genoemd. Waar hier tot 2013 nog twee ver…
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Teruggave te veel ingehouden bijdrage ZvwTeruggave te veel ingehouden bijdrage ZvwU betaalt vast ook de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw voor de Zorgverzekeringswet en misschien wel te veel. Hoeveel be…

Erfbelasting - schenken door leningen aan kinderenErfbelasting - schenken door leningen aan kinderenAls instrument om vermogen over te hevelen naar de volgende generatie bestaan er een aantal mogelijkheden. De uitdaging…
Wat is belastbaar inkomen?Wat is belastbaar inkomen?Belastbaar inkomen is het bedrag waarover u belasting moet betalen. Het brutoloon minus de verrekenbare verliezen en de…
Bronnen en referenties
 • www.belastingdienst.nl
Esmeej (19 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.