Geen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loon

Geen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loon Op je loonstrookjes en de jaaropgave staan een sociaal loon en een fiscaal loon genoemd. Waar hier tot 2013 nog twee verschillende bedragen vermeld stonden en het laatstgenoemde wat hoger lag, zijn deze twee bedragen sinds 2013 gelijk. Dit is een gevolg van de Wet uniformering loonbegrip (WUL), die sinds 1 januari 2013 van kracht is en tot doel heeft één heffingsgrondslag voor alle loonheffingen te bewerkstelligen. Meer weten over de effecten van de invoering van de WUL?

Sociaal en fiscaal loon


Gelijkschakeling fiscaal loon en sociaal loon

Sociaal loon, fiscaal loon, verrekende arbeidskorting, SVW-inhoudingen en loonheffing zijn de meest bekende begrippen van het loonstrookje. Met ingang van 2013 is er echter een verandering opgetreden: er bestaat geen verschil meer tussen de bedragen achter het fiscaal en sociaal loon. Deze bedragen zijn nu gelijk. De Wet uniformering loonbegrip (WUL) regelt namelijk per 1 januari 2013 dat de loonbelasting, premie volksverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) en de premies werknemersverzekeringen allemaal dezelfde heffingsgrondslag zullen hebben. Wat loon betekent voor de premies werknemersverzekeringen, betekent ook altijd loon voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen en omgekeerd. De begrippen fiscaal loon en loon sociale verzekeringen blijven wel degelijk bestaan en dus ook zichtbaar op het loonstrookje en de jaaropgave, ook al zijn ze nu gelijkgeschakeld.

Wat zijn de overige effecten van de Wet uniformering loonbegrip (WUL)?

De Wet uniformering loonbegrip heeft effect op een aantal zaken, voor de werknemer zijn dit zaken op het gebied van:
  • De bijtelling privégebruik auto
  • De levensloopregelingen
  • De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

De bijtelling privégebruik auto

Onder de oude regeling, dus voor 2013, viel de bijtelling privégebruik auto onder de loonbelasting en de heffing van premies volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. De fiscale bijtelling voor de auto van de zaak behoort vanaf 1 januari 2013 echter tot het premieplichtig sv loon, waardoor deze component naar een positie direct onder het bruto loon verschuift. Met een 'verklaring geen privégebruik' is er geen sprake van bijtelling en dus geen heffing. Bij sjoemelen met privégebruik kan wel een naheffingsaanslag worden opgelegd voor de loonbelasting/premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijk bijdrage Zorgverzekeringswet. Vanaf 2013 komt daar een aanslag premies werknemersverzekeringen bij.

De levensloopregelingen

De inleg in levensloopregelingen wordt met ingang van 1 januari 2013 beschouwd als een vorm van pensioenpremie. Deze inleg vermindert het sociale verzekeringspremieloon en het uitkeringsloon. In het geval van arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid kun je daardoor als uitkeringsgerechtigde een lagere uitkering krijgen. Levensloopregelingen worden daardoor minder aantrekkelijk gemaakt voor werknemers. Een opname uit de levensloopregeling wordt onder de Wet uniformering loonbegrip beschouwd als loon uit tegenwoordige dienstbetrekking en valt daardoor onder de premieheffing werknemersverzekeringen.

De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) komt een nieuw systeem. Als werknemer hoef je over je loon geen bijdragen meer af te dragen. Omdat de werkgeversbijdrage Zvw niet meer als loon beschouwd wordt, verdwijnt dit begrip van het loonstrookje. Dit kan niet zomaar worden beschouwd als voordeeltje: de nadelige effecten voor de overheid worden gecompenseerd door het tarief in de eerste en tweede schijf van de inkomstenbelasting te verhogen.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Bijtelling leaseauto berekenenBijtelling leaseauto berekenenVeel werknemers met een leaseauto gebruiken de leaseauto ook privé. Prive gebruik van een leaseauto wordt door de belast…
Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekering (Zvw) is een bijdrage aan de gezondheidszorg. Iedereen met een belastba…
Basisbegrippen loonheffingBasisbegrippen loonheffingOm loonheffing te ontvangen zullen er toch een paar dingen op papier moeten worden gezet; ook kun je maar loonheffing on…

Aftrek specifieke zorgkosten bij belastingaangifte 2020Aftrek specifieke zorgkosten bij belastingaangifte 2020Bij je belastingopgave kun je jaarlijks specifieke zorgkosten opgeven. Het gaat om zorgkosten die je hebt moeten maken,…
Hoe krijg je als particulier belasting terug in 2021Hoe krijg je als particulier belasting terug in 2021Je krijgt als particulier in 2021 - 2023 alleen maar belasting van de Belastingdienst terug als je erom vraagt en er rec…
Bronnen en referenties
  • De Zaak
  • Finac
  • Wikipedia
  • Goeie Vraag
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.