Wat is belastbaar inkomen?

Wat is belastbaar inkomen? Belastbaar inkomen is het bedrag waarover u belasting moet betalen. Het brutoloon minus de verrekenbare verliezen en de aftrekposten is het belastbaar inkomen in box een. Maandelijks krijgt u uw salaris bruto uitgekeerd. De werkgever zorgt voor bepaalde inhoudingen en met de jaarlijkse belastingaangifte volgt de definitieve berekening van het verschuldigde belasting. De werkgever zorgt als het ware voor een voorheffing. Werknemers die geen extra inkomsten hebben en ook geen aftrekposten, hoeven in principe geen aangifteformulier in te vullen. In het geval de Fiscus wel een verzoek stuurt om belastingaangifte in te vullen, kunt u daar als belastingplichtige niet onderuit.

Wat is belastbaar inkomen?

Over het belastbaar inkomen wordt de belastingheffing berekend. Dit inkomen is een optelsom van alle inkomsten minus alle heffingskortingen en eventuele verliezen die u kunt verrekenen. Het is niet eenvoudig om het belastbaar inkomen te bepalen. De meeste mensen weten wel precies hoe hoog het inkomen is, maar ze weten niet welke heffingskortingen ze recht op hebben.

Welke heffingskortingen u recht op hebt, is van meerdere factoren afhankelijk. Er zijn heffingskortingen afhankelijk van de leeftijd van de belastingplichtige, afhankelijk van de gezinssamenstelling en bijvoorbeeld afhankelijk van de hoogte van het inkomen. De heffingskortingen zijn ook sterk aan wijzigingen onderhevig. Per belastingjaar verschilt niet alleen de hoogte van de vrijstelling, maar vaak ook de regelgeving.

Welke soorten belastbare inkomens zijn er?

Ons belastingstelsel kent drie verschillende soorten belastbaar inkomen. Deze inkomens komen in verschillende boxen terecht en zijn niet onderling te verrekenen. De drie belastbare inkomens zijn:
  • box één: belastbaar inkomen uit werk en woning
  • box twee: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
  • box drie: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

Box één: belastbaar inkomen uit werk en woning

Hieronder valt het inkomen uit arbeid en de inkomsten (minus uitgaven) uit eigen woning. Onder het inkomen valt bijvoorbeeld: winst uit onderneming, loon uit dienstverband en inkomen uit alimentatie. Aftrekbaar is bijvoorbeeld: betaalde alimentatie, betaalde hypotheekrente voor de eigen woning en ondernemersaftrek.

De belastingtarieven zijn als volgt ingedeeld, uitgaande van een belastingplichtige die nog niet pensioengerechtigd is (2011). Voor gepensioneerden gelden er lagere tarieven.
Inkomen vanafinkomen totbelastingtarief
- 18.62833%
18.628 33.43641,95%
33.436 55.69442%
55.694-52%

Box twee: belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang

Dit belastbaar inkomen beslaat inkomsten uit aanmerkelijk belang in een cooperatie of vennootschap. Iemand bezit een aanmerkelijk belang bij een minimaal bezit van 5 procent van de aandelen. Het belastingtarief bedraagt 25 procent.

Box drie: belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

Het belastbaar inkomen in deze box betreft het vermogen. Dit bestaat onder andere uit spaar- en beleggingstegoeden, en andere op vermogen waardeerbare bezittingen, zoals een tweede huis. Er geldt per belastingplichtige een vrijstelling en de bezittingen boven de vrijstelling zal belast gaan worden.

De heffing bedraagt 30 procent van een verondersteld rendement van 4 procent. Het maakt hierbij niet uit of de belastingplichtige in werkelijkheid meer of minder rendement heeft gemaakt. Het vermogen dat de belastingplichtigen bezitten op 31 december van het belastingjaar, wordt meegenomen in de bepaling van de hoogte van de heffing.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenMiddeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenBij een sterk wisselend inkomen kan het zijn dat u teveel belasting betaalt. Het is mogelijk om middeling van de belasti…
Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekering (Zvw) is een bijdrage aan de gezondheidszorg. Iedereen met een belastba…
Waaruit bestaat het belastbaar inkomen in box 1?Ons belastingstelsel is opgedeeld in drie boxen. In de eerste box wordt het inkomen uit werk en woning belast.

Teruggaaf bijdrage zorgverzekeringswet, hoe werkt dat?Teruggaaf bijdrage zorgverzekeringswet, hoe werkt dat?De inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Wat is dit, wie betaalt het en wat gebeurt er als er teveel betaal…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.