Betalingsproblemen belasting, kwijtschelden belastingschuld

Betalingsproblemen belasting, kwijtschelden belastingschuld Als u een belastingaanslag niet betaalt, kan dit verregaande gevolgen hebben. De Belastingdienst zal invorderingsmaatregelen nemen om de belasting te innen, zoals het versturen van een aanmaning of een dwangbevel. De zogenaamde invorderingskosten zijn voor uw rekening. Zo kan een belastingschuld hoog oplopen.

Maatregelen Belastingdienst bij betaalverzuim

De maatregelen die de Belastingdienst zal nemen bij het verzuimen van belastingbetaling, verlopen in de volgende stappen:

Betalingsherinnering

Bij sommige betalingsherinneringen verstuurt de Belastingdienst voor de aanmaning een betalingsherinnering. Hier worden geen kosten voor berekend.

Aanmaning

Als u een aanmaning ontvangt, moet u binnen 14 dagen de verschuldigde belasting betalen. De aanmaningskosten zijn €7 of €16 (2019).

Dwangbevel

Als u niet betaalt binnen de termijn van de aanmaning, wordt er een dwangbevel bezorgd. De kosten van het dwangbevel kunnen behoorlijk oplopen.

Overheidsvordering

Verzuimt u te betalen, dan is de Belastingdienst gemachtigd om de verschuldigde belasting van uw bankrekening af te schrijven.

Beslaglegging Belastingdienst

Vervolgens kan de Belastingdienst beslag leggen op uw bezittingen.

Beslaglegging op eigendommen

De belastingdeurwaarder kan beslag leggen op uw eigendommen als u binnen twee dagen na het dwangbevel de belasting niet betaalt. Hij kan uw eigendommen verkopen om zo de belastingschuld vermeerderd met de invorderingskosten te innen.

Loonbeslag

De Belastingdienst heeft ook het recht om de verschuldigde belasting in te houden op het loon of de uitkering.
In beslag nemen van de auto. De auto wordt verkocht of gesloopt.

Uitstel van betaling Belastingdienst

Als u betalingsproblemen hebt en de aanslag niet kunt betalen voor de uiterste betaaldatum maar wel binnen vier maanden, dan kunt u de Belastingdienst verzoeken om uitstel van betaling te verlenen. Dit geldt alleen voor particulieren, dus niet voor ondernemers. Het bedrag van de belastingschuld mag niet hoger zijn dan €20.000, u mag geen openstaande belastingschulden hebben en er mag geen dwangbevel zijn getekend.

Kwijtschelden belastingschuld

De Belastingdienst heeft ook de mogelijkheid om volledige of gedeeltelijke kwijtschelding van de belastingschuld te verlenen, maar doet dat alleen als u financieel aan de grond zit en niet in staat bent om de aanslag te betalen. Dit wordt “buitengewoon bezwaar”genoemd.

Kwijtschelding belastingschuld: buitengewoon bezwaar

Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken om te kijken of u in aanmerking komt voor buitengewoon bezwaar. Als uit de berekening blijkt dat u inderdaad de belasting niet kunt betalen, moet u een “Verzoek kwijtschelding van belasting en/of premie voor particulieren” indienen. Dit formulier is tevens te downloaden op de site van de Belastingdienst.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kwijtschelding van belasting kan dat in 2020 en 2021?Kwijtschelding van belasting kan dat in 2020 en 2021?Kwijtschelding van de belasting aanvragen bij de fiscus? Kwijtschelden in 2023 van belastingen en belastingschuld, kan d…
Uitstel van betaling BelastingdienstUitstel van betaling BelastingdienstU kunt de Belastingdienst in 2024 vragen om uitstel van betaling van de verschuldigde belasting. Wat als u geen belastin…
Wat gebeurt er wanneer u uw belastingaanslag niet betaalt?Wanneer u een belastingaanslag krijgt is het de bedoeling deze binnen de gestelde termijn te betalen. Het kan voorkomen…
De vermogensrendementsheffingDe vermogensrendementsheffingDe vermogensrendementsheffing is een belasting op het veronderstelde rendement op uw vermogen. De overheid gaat er van u…

Betalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsregeling toeslagen: voorkom terugbetalenBetalingsproblemen kunnen zich voordoen als u een toeslag zoals de huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget of…
Uitstel belastingaangifte 2021 (controleer gegevens)Uitstel belastingaangifte 2021 (controleer gegevens)U wilt uitstel voor uw belastingaangifte 2024 over aanslagjaar 2023. Wie 1 mei 2024 voor zijn aangifte inkomstenbelastin…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.