Reiskosten voor ziekenbezoek aftrekken van de belasting

Reiskosten voor ziekenbezoek aftrekken van de belasting Reiskosten die gemaakt worden ten behoeve van ziekenbezoek kunnen worden afgetrokken van de belasting, mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. En dat is goed om te weten want het zou zonde zijn om deze aftrekpost te laten liggen. De gemaakte kosten voor de auto of het openbaar vervoer kunnen bij de jaarlijkse belastingaangifte worden ingevuld. Het is daarbij belangrijk om een goede administratie bij te houden van de gemaakte kosten in verband met het ziekenbezoek.

Aftrekpost reiskosten voor ziekenbezoek


Ziektekosten aftrekken in het algemeen

Veel mensen laten geld liggen doordat ze niet goed op de hoogte zijn van welke kosten ze kunnen aftrekken van de belasting. Het gaat echter om de volgende kostenposten:
  • Geneeskundige en heelkundige hulp
  • Door een arts voorgeschreven medicijnen
  • Hulpmiddelen als krukken, steunzolen of een brace
  • Vervoer van en naar een huisarts of ziekenhuis
  • Dieet op medische indicatie
  • Aanvullende gezinshulp
  • Kleding en beddengoed die in verband met ziekte noodzakelijk zijn

Het enige dat nog mist in dit rijtje zijn de gemaakte kosten voor ziekenbezoek. Daarop zal uitgebreid worden ingegaan. Het is niet het eerste waar je aan denkt bij aftrekposten, maar het kan toch aardig aantikken wanneer je dagelijks of wekelijks een lange autorit of reis met het openbaar vervoer maakt om je partner, kind of andere huisgenoot te bezoeken in een ziekenhuis of verpleeghuis in een andere stad, of je dit nu doet met een eigen auto of met een ander vervoersmiddel zoals het openbaar vervoer of een taxi.

Kosten voor ziekenbezoek als aftrekpost

Onder welke omstandigheden kun je reiskosten voor ziekenbezoek als aftrekpost noteren bij je belastingopgave? In ieder geval moet dan voldaan worden aan de volgende vier basisvoorwaarden:
  • Je hebt de zieke met regelmaat een bezoek gebracht
  • De persoon die je bezoekt was bij het begin van de opname een huisgenoot
  • De enkele reisafstand (separate heen- of terugreis) tussen je woning en de verpleeglocatie is meer dan 10 kilometer
  • De patiënt heeft langer dan een maand aaneengesloten verpleging gehad*

*Bij meerdere op elkaar volgende periodes waarin van verpleging sprake was mogen de reiskosten alleen worden afgetrokken wanneer de zieke binnen een jaar opgeteld langer dan een maand verpleegd is en als deze verpleging altijd noodzakelijk was ten gevolge van dezelfde aandoening. Is de tijd tussen de verscheidene periodes langer dan vier weken dan wordt als het waren de ketting verbroken en moet opnieuw sprake zijn van een volle maand aangesloten verpleging wil je de reiskosten hiervoor kunnen aftrekken.

Hoe bereken je de reiskosten?

Reis je per auto dan bedraagt de aftrek 19 eurocent per kilometer. Hiervoor kijk je naar de werkelijk gereden afstand en dus niet de hemelsbrede afstand. De afstand is eenvoudig te bereken door de route in te voeren in een routeplanner, bijvoorbeeld Googlemaps. Zaken als slijtage aan de auto als gevolg van het gebruik kunnen niet worden meegerekend.

Bezoek je je zieke huisgenoot per openbaar vervoer of maak je gebruik van taxivervoer, dan kun hiervoor de werkelijke kosten opgeven. Bewaar wel altijd goed de bonnetjes en transactieoverzichten van de ov-chipkaart. Zo kun je nooit de fout in gaan bij je opgave. Heb je zelf een handicap waardoor je kosten voor vervoer hoger zijn, dan kun je deze hogere kosten opgeven. Je moet wel aannemelijk kunnen maken dat je daadwerkelijk hogere kosten hebt. Zorg hier dus goed voor.

Vervoer door iemand anders

Ben je zelf niet in bezit van een rijbewijs of een eigen auto en zorgt een vriend of familielid voor het vervoer, dan kun je ervoor kiezen deze kosten aan de desbetreffende persoon te vergoeden en deze vervolgens op te geven aan de Belastingdienst. Zorg wel altijd dat je de werkelijke kosten opgeeft en niet zomaar een losse benadering. Wanneer jij degene bent die een ander vervoert dan kun je deze persoon ook vragen om een vergoeding van de gemaakte kosten en hem of haar aansporen deze kosten zelf als aftrekpost op te geven bij de belastingaangifte.
© 2011 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aftrekbare specifieke zorgkosten 2018Aftrekbare specifieke zorgkosten 2018De aftrekbare specifieke zorgkosten, reiskosten bij ziekenbezoek en aftrekbare ziektekosten bestaan in 2018 gelukkig nog…
Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2019Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2019Welke specifieke zorgkosten, medicijnen en ziektekosten zijn in 2019 fiscaal aftrekbaar bij uw belastingaangifte? Van we…
Belastingdienst: tarieven 2020 en buitengewone lastenBelastingdienst: tarieven 2020 en buitengewone lastenAftrekbare ziektekosten? Teruggave bril en lenzen in 2020 en 2021? De aftrekbare zorgkosten en ziektekosten behoren tot…
Aftrekposten belasting 2018 en 2019Aftrekposten belasting 2018 en 2019Wat zijn de fiscale aftrekposten belasting 2018 en 2019 voor particulieren? Dat is belangrijk voor uw belastingaangifte…

Niet aftrekbare posten belastingaangifte 2020 en 2021Niet aftrekbare posten belastingaangifte 2020 en 2021De fiscale aftrekposten 2021 en 2022 particulier zijn erg belangrijk voor uw belastingaangifte 2021 en belastingaangifte…
Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekering (Zvw) is een bijdrage aan de gezondheidszorg. Iedereen met een belastba…
Reacties

Kjree, 18-03-2013
Mijn 80 jarige moeder heeft haar onderbeen gebroken, moet 6 weken onbelast mobiliseren, en kan dus niet naar huis, krukken lopen gaat niet op die leeftijd. Heeft een loop rek en wordt dus nu verpleegd bij mij thuis. We moeten haar regelmatig naar het ziekenhuis brengen heen en weer, ik heb geen rijbewijs, geen beroer, ben afhankelijk van en taxi.
Hoe krijg ik vervoerkosten, zorgkosten, telefoonkosten hiervoor terug?

De Friesland verzekering wil hierop niet reageren, eenhoevig kunnen we dit declareren bij welke instantie. Wij willen moeders dus niet naar een verzorgingshuis oid doen maar zouden het prettig vinden, waar wij toch kosten kunnen declareren. Reactie infoteur, 19-03-2013
Hallo Karen,

Bij mijn weten krijg je in een dergelijke situatie normaliter geen vergoeding. Dat is alleen mogelijk wanneer je naar het ziekenhuis moet in verband met dialyse, bestraling, chemotherapie of wanneer iemand blind, slechtziend of rolstoelgebonden is. Soms kun je een beroep doen op de hardheidsclausule van je zorgverzekering.

Wel is het mogelijk de kosten voor vervoer van en naar het ziekenhuis af te trekken van de belasting. Dit moet je dan volgend jaar invullen bij de aangifte over 2013.

Groet,
Dessal

Kelly, 28-02-2013
Hallo

ik heb even een vraag ik heb vorig jaar en dit jaar meerdere behandelingen en operaties gehad en doordat ik werk heb ook vaker bij de bedrijfsarts geweest. Kan ik de reiskosten van de bedrijfsarts ook op geven?

m.v.g kelly Reactie infoteur, 01-03-2013
Beste Kelly,

Voor dit soort specifieke vragen kun je het beste even bellen met de Belastingtelefoon, dan weet je het zeker.

Groet,
Dessal

M. Verhoeven, 15-03-2012
Mijn kleindochter is geboren in het Azu te Maastricht 30-6-2011 en daar ook overleden 19-11-2011. Ze heeft gedurende al die tijd (bijna 5 maanden) in het ziekenhuis gelegen.
Kan ik als haar oma, die haar elke week minstens 1x bezocht heeft, aanspraak maken op kilometervergoeding. Kan ik deze kostenpost verhalen via de aangifte Inkomstenbelasting 2011? Reactie infoteur, 15-03-2012
Beste M,
Ik meen dat deze aftrek alleen geldt wanneer de zieke die je bezoekt een huisgenoot is. Dit kan dus bijvoorbeeld gaan om een partner of kind. Indien je niet in dezelfde woning woonde als je kleindochter ga ik er vanuit dat deze aftrek niet van toepassing zal zijn. Wil je het zeker weten, dan kun je het beste advies vragen bij de Belastingtelefoon.

Mvg,
Dessal

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 09-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.