Vermogen verlagen fiscaal onzinnig

Vermogen verlagen fiscaal onzinnig Vanaf een bepaald vermogen moet u vermogensrendementsheffing betalen over uw spaargeld, beleggingen en andere vermogensbestanddelen. U kunt maatregelen nemen om de heffing te verlagen, maar dat loont de moeite niet. De vermogensrendementsheffing is in de plaats gekomen van de vroegere vermogensbelasting. Bepaalde vermogensbestanddelen moet u bij elkaar optellen. Het totaal vormt het bedrag waar u belasting over moet betalen. Hieronder vallen onder andere uw beleggingen, uw spaargeld, een tweede huis en kunstwerken die u als belegging hebt gekocht. Iedere belastingplichtige heeft een belastingvrij vermogen van afgerond €20.500. Daarnaast nog een extra vrijstelling per minderjarig kind (ongeveer €2.700). Jaarlijks zijn er twee meetmomenten, namelijk per 1 januari en per 31 december. Over het gemiddelde vermogen moet u eventueel belasting betalen.

Hoe hoog is de vermogensrendementsheffing?

De Fiscus gaat uit van een verondersteld rendement van 4 procent over het vermogen. Hierover moet u 30 procent belasting betaling. De heffing bedraagt dus: 30 procent van 4 procent = 1,2 procent. Een echtpaar met een vermogen van €50.000, moet dus 1,2 procent over €9.000 = €108 betalen aan belasting. Het maakt niet uit hoeveel rendement u daadwerkelijk hebt behaald. Ook bij een negatief rendement gaat de Fiscus nog steeds uit van 4 procent.

Vermogen verzwijgen

U kunt de belastingdruk verlagen door ervoor te zorgen dat u minder vermogen hebt. Het is echter niet aan te raden om zwart geld aan te houden. Hier wordt namelijk zeer kritisch op gecontroleerd. In de jaren 2008 tot en met 2010 heeft de Belastingdienst veel zwart spaarders kunnen achterhalen. De straf op het verzwijgen van vermogen is zwaar. U moet alsnog het verschuldigde bedrag betalen. Daarnaast kunnen ze u nog aanslaan voor een zware boete.

Hoe kan ik de belastingheffing dragelijker maken?

U kunt de heffing dragelijk maken door te zorgen voor een hoog rendement. Dit klinkt eenvoudig, maar een hoog rendement neemt altijd risico’s met zich mee. Zou er een veilige manier van beleggen zijn tegen een hogere vergoeding, dan zouden mensen geen geld meer plaatsen op een spaarrekening tegen een paar procent rente.

Rekening houdende met inflatie zal het zeer moeilijk zijn om een vergoeding te krijgen boven de 1,2 procent rendement, maar zorg in ieder geval voor een zo hoog mogelijke spaarrente.

Hoe kan ik de belastingdruk verlagen?

Dit kunt u realiseren door op de meetmomenten over minder vermogen te beschikken. Spaargeld contant maken heeft geen zin, want u moet het bedrag nog steeds opgeven bij de Fiscus. Het geld uit geen geven, loont de moeite niet. De heffing is namelijk niet dermate hoog, dat u beter af bent met een lager vermogen. Een voorbeeld zal dit bevestigen.

Voorbeeld:

Een alleenstaande man heeft per januari een spaartegoed van €50.000. Op 31 december van hetzelfde jaar is het spaarkapitaal gestegen naar €51.000. Het gemiddelde spaarbedrag bedraagt dus €50.500. Na aftrek van het belastingvrij deel, blijft er €30.000 over. De belastingheffing bedraagt €360.

In dit voorbeeld gaan wij uit van dezelfde bedragen, maar hij koopt eind december een auto voor €21.000. Het gemiddelde vermogen bedraagt hierdoor: €50.000 + (€51.000 - €21.000) = €80.000 / 2 = €40.000. Na aftrek van de vrijstelling, blijft er €19.500 over. De belastingheffing is hierdoor verlaagd naar €234.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijstelling vermogensrendementsheffingVrijstelling vermogensrendementsheffingIn het verleden hadden wij vermogensbelasting, maar na de invoering van de Wet Inkomstenbelasting 2001, is dat de vermog…
Belasting spaargeld 2019 omlaag?Belasting spaargeld 2019 omlaag?Over uw spaargeld 2019 en uw vermogen betaalt u belasting, de vermogensrendementsheffing box 3. Maar die vermogensbelast…
Belastingen - de belastingvrijstelling sparen en vermogenBelastingen - de belastingvrijstelling sparen en vermogenU betaalt tot 2017 1,2 procent vermogensbelasting over uw spaargeld en vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting, in 2…
Belasting spaargeld 2021Belasting spaargeld 2021Let op de hersteloperatie 2021 en 2022. De belasting op spaargeld en vermogen in box 3 (vermogensbelasting) gaat in 2021…

Bezwaar maken tegen (hogere) verkeersboetesEen verkeersboete is nooit leuk. Het is weggegooid geld waar niemand een seconde plezier voor heeft gehad. Bovendien wor…
Ook Vereniging heeft vergunning nodig voor loterij of bingoOok Vereniging heeft vergunning nodig voor loterij of bingoAls je vereniging een eenmalige grote financiële uitgave heeft, vanwege verbouwing van het clubhuis, 25-jarig jubileum,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Laobc, Openclipart
Esmee (672 artikelen)
Laatste update: 21-12-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.