Ouders financieel ondersteunen: belasting wil ook nog geld

Ouders financieel ondersteunen: belasting wil ook nog geld Een kind dat ouders financieel steunt. Het kan, maar de belasting is er niet zo blij mee. Een kind dat het financieel goed heeft en een ouder ondersteunt die het veel minder heeft kan er op rekenen dat de belasting daar ook nog een prijskaartje aan hangt. Een schenking van kinderen aan ouders wordt in 2010 ook nog eens extra flink aan banden gelegd. Kinderen die hun ouders dus financieel steunen met bijvoorbeeld een schenking doen er goed aan de regels er eerst op na te slaan.

Hoeveel mogen ouders hun kinderen schenken zonder belasting te betalen?

Bij schenkingen wordt meestal een bedrag van ouders of grootouders overgedragen aan kinderen of kleinkinderen. Ouders kunnen hun kinderen dan ook op diverse manieren ondersteunen door die gift. Fiscaal zijn daar de volgende regels voor:
Ouders mogen hun kinderen tussen de 18 en 35 jaar eenmalig 50.000 euro belastingvrij schenken. Dit kan overigens alleen als de kinderen dit geld gebruiken voor een studie of aankoop van een woning.

Hoeveel mogen kinderen hun ouders schenken zonder belasting te hoeven betalen?

Ouders die geld van hun kinderen krijgen, komen er een stuk minder goed vanaf. Als ouders in 2010 meer dan 2000 euro van hun kinderen krijgen, komt daar nog een aanslag van de belasting overheen. In 2009 mochten kinderen hun ouders nog 2734 euro geven voordat daar belasting over betaald moest worden.

Als een kind ouders geld schenkt geldt een belasting als aan een vriend of neef

Kinderen die hun ouders geld schenken, moeten er rekening mee houden dat hun gift net zo wordt belast als dat het geld gegeven was aan een vriend of verre neef. Eerder vielen schenkingen aan ouders en broers en zussen onder een aparte categorie. Nu is dat niet meer het geval.

Hoeveel belasting bij schenking van kind op ouder?

  1. Vanaf 1 januari 2010 wordt een schenking die niet wordt gedaan aan kinderen of kleinkinderen (dus ook aan ouders) voor een bedrag tot 118.000 euro belast met 30 procent belasting.
  2. Is het bedrag dat kinderen hun ouders geven hoger dan 118.000 euro dan moeten de ouders 40 procent belasting over dat geld betalen.

Schenkingsrecht bij huwelijk

Gehuwde personen worden bij schenkingsrecht als één en dezelfde persoon gezien. Dit geldt zowel voor schenkingen door als aan gehuwde personen. Als de ouders van kinderen getrouwd zijn mag dus maar één keer 2000 euro belastingvrij gegeven worden.

Schenkingsbelasting over giften in natura: ook kinderen die ouders in een huis laten wonen moeten belasting betalen

Een kind dat zijn ouders levenslang in een huis laat wonen dat hij heeft betaald, moet eveneens rekening houden met schenkingsbelasting. Zelfs als de ouders daarvoor een zeer lage vergoeding betalen. In dit geval moet namelijk schenkingsbelasting worden betaald over giften in natura.

Ouders geld lenen in plaats van schenken

Iemand die zijn ouders toch geld wil toestoppen, maar vindt dat daar geen belastingaanslag bij hoort, kan het bedrag ook aan de ouders lenen. Maar ook daarvoor gelden weer strenge regels. Zo geldt er dan een rente- en aflossingsverplichting. Een lage rente berekenen is er ook niet bij, want er moet wel een marktconforme rente in rekening worden gebracht. Dus een rente die ook betaald zou moeten worden bij banken. Anders is het risico groot dat de Belastingdienst de lagere rente ook weer als schenking aanmerkt. Als de rente overigens onder het bedrag blijft dat er per jaar belastingvrij geschonken mag worden, dan kan dit bedrag aan het einde van het jaar weer gewoon aan de ouders overgemaakt worden zonder fiscale gevolgen. Dat kan dus de oplossing zijn, maar geldt niet voor hoge bedragen.

Schenkingsvrijstelling: alleen in bijzondere gevallen en bij schulden en behoeftige bloedverwanten

Ouders die echt in financiële problemen zitten en geholpen kunnen worden door hun kinderen kunnen wel een schenkingsvrijstelling aanvragen. Die kan van toepassing zijn bij schenkingen aan iemand die niet in staat is zijn schulden te betalen. Ook het financieel verzorgen van “behoeftige’ nauwe bloedverwanten kan onder de schenkingsvrijstelling vallen. In beide gevallen moet echter de inspecteur van belasting de zaak wel bekijken en beoordelen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schenkingsrecht en samenloopregelingSchenkingsrecht en samenloopregelingWanneer u uw huis wilt schenken aan uw kind, komen tegelijkertijd twee heffingen om de hoek kijken, het schenkingsrecht…
Vastgoed & fiscus maakt huis kopen voor uw ouders dure zaakVastgoed & fiscus maakt huis kopen voor uw ouders dure zaakNogal wat ouders helpen hun kinderen bij het kopen van een huis. Andersom willen kinderen in 2022 ook hun ouders kunnen…
Erfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeErfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeHebt u een huis in de erfenis of krijgt u een woning? Hoe waardeert u dan een woning in de nalatenschap in 2021 of 2022…
Sparen op naam van kinderen of op eigen naamAls ouder spaar je voor de toekomst van de kinderen. Met dit kapitaal(tje) kan het kind een eerste start maken door bijv…

Goedkoperwonenregeling verdwenen: minder renteaftrekGoedkoperwonenregeling verdwenen: minder renteaftrekHypotheekrente is al geruime tijd niet meer volledig aftrekbaar. In 2010 worden de regels van de hypotheekrenteaftrek, m…
Erfbelasting: successierechtErfbelasting: successierechtSuccessierecht heet sinds 2010 erfbelasting. De wet, die in 1956 is ingetreden, kenden zoveel moeilijkheden en sterk ver…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Belastingdienst
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-11-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.