Wat is (aanvullende) alleenstaande ouderkorting?
Een ouder die kinderen tot 27 jaar alleen alleen opvoedt, heeft onder voorwaarden recht op een alleenstaande ouderkorting. Dit is een korting op de belastingheffing en premies volksverzekering.
Een alleenstaande ouder heeft recht op een korting op de belastingheffing van 902 euro voor 2009 en 945 euro voor het belastingjaar 2010. Ook 65 plussers kunnen hier recht op hebben. Voor hen gelden echter andere, lagere bedragen. Voor 2009 was dat 421 euro en voor 2010 bedraagt de korting ook 421 euro.
Onder welke voorwaarden hebt u recht op deze korting?
Een eerste vereiste is dat u meer dan zes maanden in het betreffende jaar geen fiscale partner hebt gehad. Iemand die na 1 juli in het belastingjaar alleenstaande (geen fiscale partner) is geworden, heeft voor dat jaar geen recht op de alleenstaande ouderkorting. Een tweede vereiste is dat u geen gezamenlijke huishouding met anderen voert, anders dan de kinderen die per 31 december van dat belastingjaar nog geen 27 jaar oud zijn. U moet ook een kind voor minimaal 400 euro (408 euro voor 2010) in het kwartaal onderhouden of u ontvangt kinderbijslag voor dat betreffende kind. Als laatste vereiste geldt dat het kind op uw adres staat ingeschreven.
Aanvullende alleenstaande ouderkorting
Naast de alleenstaande ouderkorting bestaat er ook nog de aanvullende alleenstaande ouderkorting. Voor deze extra korting gelden ook weer aanvullende voorwaarden. Een eerste vereiste is uiteraard dat u recht hebt op de alleenstaande ouderkorting. Een tweede vereiste is dat u betaald werk moet verrichten. Er moet daarnaast minimaal gedurende zes maanden van het belastingjaar een kind bij u hebben gewoond die per 31 december van dat jaar jonger was dan 16 jaar. Ook hier geldt weer dat het kind moet zijn ingeschreven op uw adres. Deze aanvulling is dus eigenlijk bedoeld voor de werkende alleenstaande met een jonger kind.
Hoe hoog is de aanvullende ouderkorting?
Naast het bedrag uit de alleenstaande ouderkorting, heeft u ook nog recht op een korting van 4,3 procent van uw inkomsten uit tegenwoordige arbeid. Dit bedrag bedraagt maximaal 1.484 euro (2010). Voor 65 plussers gelden weer andere bedragen, namelijk 2,003 procent van de inkomsten uit tegenwoordige arbeid, met een maximum van 692 euro.
Hoe vraagt u de kortingen aan?
Deze kortingen moet u aanvragen bij de Belastingdienst. Voor beide alleenstaande ouderkortingen vindt verrekening plaats via de voorlopige aangifte of via de belastingaangifte over het jaar zelf. U ontvangt niet een toeslag, zoals dat het geval is bij de
zorgtoeslag . De korting valt namelijk onder de heffingskortingen die via de belastingaangifte worden verrekend.
Kunnen gescheiden ouders beide profiteren van deze regeling?
Nee, de voorwaarde zijn zo gesteld dat dit niet mogelijk is. Het is namelijk niet mogelijk dat het kind op beide adressen staat ingeschreven.
Hoe werkt een heffingskorting?
Een heffingskorting is een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de belastingheffing. Eerst wordt het bedrag berekend dat u verschuldigd bent aan belasting, vervolgens wordt de korting hierover berekend. Het is echter niet mogelijk om een heffingskorting uitbetaald te krijgen indien de korting groter is dan de verschuldigde belasting.
Lees verder