Het bankgeheim in de wereld en EU

Het bankgeheim in de wereld en EU Het bankgeheim staat steeds meer ter discussie in de westerse wereld. Veel landen zijn gezwicht. Ze zijn bereid het bankgeheim af te zwakken, af te schaffen of hebben het bankgeheim officieel afgeschaft (Zwitserland bijvoorbeeld). EU-landen mogen zich niet meer verschuilen achter hun bankgeheim zodra de Belastingdienst van een andere lidstaat van de EU om informatie vraagt. In toenemende mate wisselen landen automatisch gegevens uit. Welk land en gebied heeft in 2020 nog wel een bankgeheim?

Het bankgeheim, in welk land bestaat het nog?


Zwart geld en de gevolgen voor de economie

Algemeen bekend is dat het zwarte geld een groot deel van de economie in de wereld bepaalt. Sommigen zien zwart geld als de smeerolie in de economie. Naar schatting is de economie in Nederland, het binnenlands product, ruim 10 miljard euro groter door deze schaduweconomie. De Belastingdienst loopt wat btw en inkomstenbelasting mis, maar verdient aan de extra bestedingen die met zwart geld worden gedaan. Maar dan gaat het wel om geld dat niet op een bankrekening staat, maar in contanten wordt uitbetaald en besteed.

Het bankgeheim in de wereld

Het bankgeheim in allerlei landen en de hoge belastingtarieven in ons land, hebben velen ertoe gebracht om hun geld op een buitenlandse spaarrekening te zetten. Het liefst in een land met een sterk bankgeheim. Particulieren doen dat, maar zeker ook allerlei bedrijven. Daarbij wordt regelmatig gekozen voor een fiscale constructie in het buitenland, waardoor het geld toch onder het bankgeheim valt. Het bankgeheim houdt in dat geen gegevens van een rekeninghouder worden uitgewisseld met het land waarin betrokkene woont of gevestigd is.

Zwart sparen: de jacht van de fiscus is geopend

De jacht op zwart sparen wordt verhevigd. Het bankgeheim is in steeds minder landen een ijzeren zekerheid aan het worden. Zelfs het oerdegelijke Zwitserland heeft het bankgeheim officieel opgeheven.Van een algehele automatische uitwisseling van gegevens lijkt nog geen sprake. De Belastingdienst moet gemotiveerd met een verzoek om uitwisseling van gegevens komen. Fishing, dat wil zeggen op goed geluk gegevens opvragen en hopen dat u wat vangt, is niet aan de orde.

De jacht op zwart geld op een buitenlandse rekening

De jacht op zwart geld past in een reeks van acties die door overheden worden genomen en die tegelijkertijd de privacy bedreigen. Onder het mom van de bestrijding van het terrorisme worden steeds meer maatregelen genomen die onze vrijheid verder beperken. We moeten bij het aanvragen van een paspoort onze vingerafdrukken afgeven. Als u naar de VS wilt reizen, wordt u het hemd van het lijf gevraagd. Nu leggen westerse overheden hun belastingmoraal steeds meer aan andere buitenlandse mogendheden op. Het Westen, waar de belastingtarieven vaak zeer hoog zijn, wijst daarmee de lagere tarieven in andere landen af.

Economie en zwart geld, wat zijn de gevolgen?

Daarmee hoopt de overheid dat er geld naar het eigen land terug vloeit en dat er door de Belastingdienst een flinke boete kan worden uitgedeeld. De vraag is echter hoeveel particulieren en bedrijven hun geld juist daardoor naar elders zullen verplaatsen, waardoor de overheid per saldo achter het net vist. In Dubai bijvoorbeeld geldt nog steeds een bankgeheim en staan de belastingtarieven voor buitenlanders op nul. Sommige bekende voetballers hebben deze uitweg al lang gevonden en ze zullen niet de enige zijn. Verhuizen naar een land met bankgeheim werkt dus.

Welke bekende landen schrapten het bankgeheim

Landen als Zwitserland, Liechtenstein, Andorra, San Marino en Monaco waren bekend om hun bankgeheim, maar hebben het bankgeheim onder druk van de OESO geschrapt. Binnen de EU is er in 2020 ook geen bankgeheim meer.

Welke landen hebben nog een bankgeheim?

U kunt als u een gebied zoekt waar het bankgeheim nog bestaat, bijvoorbeeld terecht op de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Hongkong en Singapore, Seychellen en Mauritius, Guernsey en Jersey, Isle of Man of Dubai.

Wat is de inkeerregeling?

Ook de inkeerregeling is verleden tijd als het gaat om zwart geld op een buitenlandse rekening. U mag uiteraard wel inkeren, dat wil zeggen uzelf melden bij de Belastingdienst voordat de Belastingdienst u in het vizier heeft, maar inkeren is niet meer gratis. Als u vrijwillig inkeert en goed meewerkt met de fiscus kan de boete relatief beperkt blijven maar er volgt wel een boete. Bovendien zal de belastingdienst over de afgelopen 12 jaar een navorderingsaanslag opstellen. De Belastingdienst mag namelijk 12 jaar terug gaan om alsnog een belastingaanslag zwart geld op te leggen (ervan uitgaande uiteraard dat het zwarte geld als zo lang in uw bezit is).

Slot over het bankgeheim en de Europese Unie

De mensen die ruimer in hun jasje zitten, kunnen beter nieuw advies inwinnen over de mogelijke constructies in het buitenland. Die zijn er nog genoeg, maar door alle afspraken die worden gemaakt met de fiscus, wordt het zicht hierop wat diffuus. Hoe het ook zij, de wereld is duidelijk aan het veranderen en noopt tot aanvullende maatregelen. Dat verklaart dat ook offshore bankieren buiten de EU inmiddels een grote bedrijfstak is geworden.
© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwart geld – de jacht op sparen met zwart geld en bankgeheimZwart geld – de jacht op sparen met zwart geld en bankgeheimDe jacht van de Belastingdienst en de EU op mensen met zwart geld op een buitenlandse rekening is in volle gang. Ook in…
Bankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugBankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugHet bankgeheim in België is niet meer en de inkeerregeling zwart geld betekent ook nog eens een boete. Nederlanders hale…
Zwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld of de hoogste spaarrente in NederlandZwart geld op een buitenlandse rekening is niet toegestaan en de controle hierop is ook in 2022 een speerpunt van de Bel…
Zwitserland heft bankgeheim in 2018 op (zwart geld sparen)Zwitserland heft bankgeheim in 2018 op (zwart geld sparen)Zwitserland heft in 2018 het bankgeheim volledig op. Dit hebben Zwitserland en de EU maart 2015 afgesproken. Vanaf 2018…

Erfenissen en successierechtenIedereen die erft moet daarop belastingen betalen. Hoeveel je precies moet betalen hangt af van de waarde van de geërfde…
Verdrag zwart geld KaaimaneilandenVerdrag zwart geld KaaimaneilandenLet op met zwart geld op de Kaaimaneilanden. Met het verdrag met de Caymaneilanden van 8 juli 2009, kunnen de Kaaimaneil…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 22-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.