Fiscale regels voor ZZP-ers

Fiscale regels voor ZZP-ers Fiscale regels voor ZZP-ers: Een Zelfstandige zonder personeel moet net als andere bedrijven aan flink wat voorwaarden voldoen. Wie alles goed uitkient kan met de juiste regelingen zijn voordeel doen. Wat zijn de fiscale regels voor ZZP-ers? En van welke fiscale regels kunnen ZZP-ers veel meer gebruik maken? De auto van de zaak, de aftrek kosten werkruimte en de hypotheek. Lees alles over de belastingregels voor ZZP-ers.

Auto van de zaak

Iemand die zijn auto op de zaak zet, maar hem ook privé gebruikt moet daar voor betalen. Voor de belasting komt er dan een bijtelling bij van 14, 20 of 25 procent van de cataloguswaarde. De hoogte van dit percentage hangt af van de CO2 uitstoot van de auto. Voor een eenmanszaak geldt dat de bijtelling komen uit de winst uit de onderneming. Iemand met een BV moet de bijtelling bij het salaris optellen. Overigens kan de bijtelling vermeden worden, maar dan alleen als de persoon in kwestie kan aantonen dat er niet meer dan 500 kilometer privé met de auto wordt gereden. Daarvoor is een kilometeradministratie nodig, dus iedere dag bijhouden waar de reis naar toe gaat.

Aftrek kosten werkruimte

Wie thuis werkt als ZZP-er heeft pech. De kosten van verwarming, water, huur of hypotheek en inrichting zijn niet aftrekbaar, tenzij aan twee heel belangrijke voorwaarden wordt voldaan. De eerste is dat de werkruimte een volledig zelfstandig gedeelte is van het huis, met een eigen ingang en eigen voorzieningen. In de tweede plaats moet het grootste deel van het inkomen op die plaats worden verdiend. Heeft de ZZP-er nog een andere ruimte waar hij zijn geld verdiend, dan moet in ieder geval gelden dat 70 procent van de inkomsten ,,thuis´´ wordt verdiend. Als er een apart gedeelte is en het geld daar wordt verdiend is er een beperkte kostenaftrek, namelijk 4 procent van de verkoopwaarde van dat deel dat als werkruimte wordt gebruikt. De ZZP-er die huurt kan een deel van de huur en kosten voor gas, licht en water aftrekken. Dit lijkt vreemd en dat is het ook. Daarom heeft de belastingrechter bepaald dat er ook aanvullende kostenaftrek kan worden ingediend bij de inspecteur.

Het kan trouwens nog anders: Wie de werkruimte niet als privévermogen opvoert, maar als ondernemersvermogen mag wel alle kosten aftrekken die worden gemaakt voor het werk. Bij verkoop van het huis telt dan wel dat dit deel dan als winst uit de onderneming wordt gerekend.

Geen aparte werkruimte, dan ook geen kosten

Heeft de ZZP-er geen werkruimte met een eigen opgang, dan kan hij ook geen kosten aftrekken. Ook de inrichting kan dan niet worden opgevoerd. Dus bureau, stoel, verlichting, verduistering en andere zaken, ze komen allemaal voor eigen rekening. Apparatuur die nodig is om het werk te verrichten zoals hardware en software, printers en telefoon kan wel worden opgevoerd als kosten.

Een BV voor ZZP-er die veel winst maakt

Een ZZP-er die flink winst maakt, kan beter een BV opzetten, omdat dit financieel aanzienlijk scheelt. De vennootschapsbelasting wordt steeds lager en daardoor wordt het verschil in wat aan belasting betaald moet worden bij een BV en een eenmanszaak steeds groter. Iemand die 2 ton winst maakt hoeft daarvan als BV slechts 20 procent belasting over te betalen. Een eenmanszaak zit dan in ieder geval op 33 procent, maar eerder nog op 52 procent. Hoewel eenmanszaken een beroep kunnen doen op de mkb winstvrijstelling en of de zelfstandigenaftrek kan dat daar nooit tegenop.

Een onderneming naast de BV

Wie startend ondernemer is kan veel fiscaal voordeel behalen. Zo is er de 10,5 procent mkb-winstvrijstelling, de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Wie al een BV heeft kan van deze regelingen ook gebruik maken door naast de BV een IB onderneming op te richten. Daarvoor moet dan wel ten minste 1225 uur per jaar gewerkt worden. Er is wel bepaald dat de directeur van de BV zich een inkomen toe moet kennen dat minstens gelijk is aan het maximum van het coordinatieloon Sociale Verzekeringen. Daarover wordt gewoon loon/inkomstenbelasting ingehouden. Bovendien zal hij jaarlijks zijn winst uit aanmerkelijk belang in box 2 op moeten geven. Bovendien volgt er bij staking van de onderneming afrekening met de fiscus in box 1. In het nieuwe bedrijf kunnen nieuwe zaken worden opgestart, maar een deel van de bestaande activiteiten kan ook worden overgenomen.

Hypotheek veranderen

De ZZP-er met een BV en een al gedeeltelijk afbetaalde hypotheek op het woonhuis kan eens kijken of de hypotheek niet kan worden afgelost en vervangen door een lening van de eigen BV. Daardoor hoeft geen hypotheekrente meer aan de bank betaald te worden. Wie de lening vanuit de BV ten minste belasten met een rente, die gelijk is aan de hypotheekrente, betaalt rente die aan zichzelf wordt betaald, maar wel afgetrokken mag worden.

Koffie van de zaak

Bedrijven mogen hun werknemers onder werktijd gratis thee, koffie, fruit en andere zaken voorschotelen. Gebeurt dit niet, dan mag daarvoor ook een vrije vergoeding worden gegeven van 2,75 euro per week. ZZP-ers die veel thuiswerken en een BV hebben kunnen daardoor ook een beroep doen op deze regeling. Daarom mag per week die vergoeding van 2,75 euro worden opgevoerd.

Raadpleeg een boekhouder, accountan of fiscalist

De regels hierboven zijn niet volledig uitgediept. Win dus altijd informatie in via een boekhouder, accountant of fiscalist voor de exacte regels.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omzet, afzet & winst berekenenOmzet, afzet & winst berekenenDit artikel geeft de formules weer voor het berekenen van omzet, afzet en winst. De omzet wordt berekend door de prijs (…
De zelfstandigenaftrek 2018 en 2019De zelfstandigenaftrek 2018 en 2019De zelfstandigenaftrek 2018 en 2019 en ondernemersaftrek zijn een belangrijke aftrekpost voor veel zelfstandige ondernem…
Ondernemersaftrek 2021Ondernemersaftrek 2021Wat is de ondernemersaftrek 2021, hoeveel is het, welke zakelijke posten? Welke aftrekposten vallen onder de ondernemers…
Aftrekposten ZZPAftrekposten ZZPZZP'ers moeten belastingaangifte van hun inkomen doen. Ze kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zo…

Belastingtelefoon: meest gestelde vragenBelastingtelefoon: meest gestelde vragenDe belastingtelefoon krijgt jaarlijks veertien miljoen telefoontjes te verwerken. De meest gestelde vragen vindt u in di…
Fiscaal advies inwinnenFiscaal advies inwinnenIeder voorjaar is het weer een heel gedoe. Het invullen van de belastingpapieren. De regels lijken vaak zo ingewikkeld d…
Bronnen en referenties
  • Hypotheekinfo
Reactie

Liesje, 24-05-2012
Stel je hebt een bv, maar doet ook nog een heel andere activiteit in je vrije (bv masseren of telefonische verkoop) wat totaal niets met de activiteiten binnen de bv te maken heeft. Hoe werkt dat dan? Ik moet een rekening sturen naar iemand. Doe ik dat zonder BTW? En gewoon op mijn privérekening? Reactie infoteur, 25-05-2012
Als je buiten je BV ook nog andere activiteiten ontplooit waar je geld voor krijgt betekent dit niet zomaar dat je daar geen belasting meer over hoeft te betalen. Raadpleeg je boekhouder hoe dit aan te pakken, want als de fiscus erachter komt dat je ook nog andere bronnen van inkomsten hebt, ben je mooi zuur. Waarschijnlijk moet je die activiteiten dan als ZZP-er in dat vakgebied opvoeren en daar ook een boekhouding van bij houden.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 31-10-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.