De TBU regeling, wat is dat?

De TBU regeling, wat is dat? De regeling Tegemoetkoming Buitengewone Uitgaven is een tegemoetkoming voor mensen met hoge ziektekosten en een laag inkomen. Doordat deze mensen te weinig belasting betalen kunnen zij niet optimaal profiteren van deze belastingaftrek. Vraag dit bedrag terug door middel van een aangifte inkomstenbelasting! De ziektekosten die niet vergoed worden vormen (boven het drempelbedrag) een aftrekpost voor iedereen. Onder andere kosten van een bril, gehoorapparaat, en wat dacht u van de reiskosten naar uw specialist? Daarbij komen nog de betaalde premie van uw ziektekostenverzekering, de ingehouden inkomensafhankelijke bijdrage ziektekosten, premie begrafenisverzekering. Daarnaast zijn er nog de vaste aftrekbedragen voor 65-plussers, arbeidsongeschiktheidsaftrek, aftrek chronisch zieken en aftrekbedragen voor een dieet, extra beddengoed.

De TBU-regeling, ook bekend als verzilveringregeling, zorgt ervoor dat de heffingskortingen die maar ten dele benut kunnen worden door mensen met een laag inkomen én hoge ziektekosten worden uitbetaald tot het niet genoten bedrag heffingskorting in verband met de aftrekpost ziektekosten.

Voorbeeld

De heer Jansen is 69 jaar. Hij heeft in 2015 een pensioen van 11000 per jaar. Daarnaast heeft hij veel ziektekosten. Deze ziektekosten zijn als buitengewone uitgaven aftrekbaar. Het bedrag dat hij mag aftrekken is in totaal 1500. Het inkomen waarover hij belasting moet betalen is: 11000 minus 1500 = 9500.

De heer Jansen heeft recht op bepaalde kortingen op de belasting die hij moet betalen. Dat zijn de zogenoemde heffingskortingen. Hij heeft in 2015 recht op de volgende heffingskortingen:
  • Algemene heffingskorting: 970
  • Ouderenkorting: 486
  • Alleenstaande ouderenkorting: 555
In totaal heeft hij dus een korting op de belastingen van 2011
De heer Jansen zou aan belasting 15,7% x 9500 = 1491 moeten betalen. Het bedrag aan heffingskortingen dat hij verbruikt is 1491.

Als de heer Jansen geen ziektekosten had gehad, zou zijn inkomen waarover hij belasting moet betalen geen 9500 zijn, maar 11000. Hij zou dan aan belasting 15,7% x 11000 = 1727 moeten betalen. Hier gaat 2011 aan heffingskortingen van af. Hij betaalt dus aan belasting: 1727 - 2011 = 0. Het bedrag aan heffingskortingen dat de heer Jansen nu gebruikt is 1727. Hij maakt dus meer gebruik van de heffingskortingen als geen rekening wordt gehouden met de aftrek van de ziektekosten. Bij de heer Jansen scheelt dit 1727 - 1491 = 236.

Dit bedrag wordt uitbetaald als tegemoetkoming buitengewone uitgaven. Deze uitbetaling gebeurt apart van een teruggaaf van de inkomstenbelasting. De heer Jansen krijgt eerst een aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen en korte tijd daarna ontvangt hij de tegemoetkoming van 236.

Omdat de aftrekpost buitengewone uitgaven is vervallen in 2009 komt in plaats hiervan een compensatieregeling. Op dit moment is men bezig met de uitwerking hiervan.
© 2008 - 2024 Maryp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laat de belastingdienst uw bril of hoorapparaat betalen!Laat de belastingdienst uw bril of hoorapparaat betalen!De aftrekpost buitengewone uitgaven verdwijnt. Neem nu maatregelen en profiteer van de regelingen en aftrekposten die no…
Belastingdienst & de verzilveringsregeling & TSZ regelingBelastingdienst & de verzilveringsregeling & TSZ regelingVaak is het belastbare inkomen zo laag dat u geen voordeel heeft van alle heffingskortingen in 2020 en 2021. U hebt bijv…
Belastingdienst: aftrek buitengewone uitgaven (zorgkosten)Belastingdienst: aftrek buitengewone uitgaven (zorgkosten)Ziek zijn is duur, gelukkig zijn er nog fiscale aftrekmogelijkheden. Met de aftrekpost voor de zorgkosten kunt u deze bu…
Belastingvrij bijverdienenBelastingvrij bijverdienenWie een aantal uur per week werkt, verdient niet zoveel als iemand die fulltime werkt. Dit heet dan bijverdienen. Hoe zi…

Belastingdienst & slim schenken doet u dus zoBelastingdienst & slim schenken doet u dus zoSlim schenken in 2020 en 2021, met de warme hand schenken en zo de erfenis verkleinen, hoe doet u dat? Een grote schenki…
Tweede huis in het buitenland en het buitenlands erfrechtTweede huis in het buitenland en het buitenlands erfrechtHebt u vermogen of een tweede huis in het buitenland, dan gelden niet alleen allerlei nieuwe regels voor de belastinghef…
Reacties

Petra, 14-12-2010
Kunnen erfgenamen (niet fiscaal partner) TBU uitgekeerd krijgen, wanneer uit de aangifte van de overledene blijkt dat hij hier recht op zou hebben gehad? Reactie infoteur, 14-12-2010
De TBU wordt ná het definitief worden van de aanslag inkomstenbelasting pas toegekend, en kan meer dan een half jaar duren. Het antwoord is dus Ja!

Dolly, 21-04-2010
Goede dag ik heb een belasting aanslag gehad waarop staat dat ik een x bedrag terug zou krijgen nu is het echter zo dat ze wakker zijn geworden en mijn volledige aanslag verrekenen met een aanslag van 2001 toen hebben ze ambs halve inschatting gedaan, terwijl ik niet een s werkte is het ook zo dat de belasting mijn tbu regeling mag verreken?
wachtend op een antwoord. Reactie infoteur, 21-04-2010
Dat kan, de TBU regeling is in feite teruggave inkomstenbelasting. In combinatie met heffingskortingen die door aftrekposten lager uitvallen is dit een compensatie.

Yalcin, 23-12-2009
Goeden dag.
Ik kom met de volgende vraag? ik heb een wao uitkering en heb ziektekosten. kom ik hierin in aanmerking? Reactie infoteur, 23-12-2009
Zo eenvoudig is het niet! Alleen door het invullen van een aangiftebiljet inkomstenbelasting en bij een behoorlijke aftrekpost aan ziektekosten kunt u, als u een minimum-inkomen heeft of lager hiervoor in aanmerking komen. Leest u het artikel maar eens helemaal door.
Ik wens u succes.

J. D. Groeneveld, 10-11-2008
Ik kom met de volgende vraag. Ik doe de administratie voor een ouder echtpaar 90 jaar volledige verzorging en 88 jaar seniorenwoning. Nu is een (schoon) zuster van dit echtpaar overleden. Haar begrafenisverzekering keerde 2600,00 uit en dit echtpaar moest nu - als naaste familie - het tekort te weten 4.564,99 betalen. Mijn vraag is of dit bedrag als buitengewone uitgaven bij de belastingopgave 2008 is op te geven. Misschien moet ik deze vraag ergens anders indienen dan zou ik het op prijs stellen als u mij informeerd. Ik ben 80 jaar en doe dit op vrijwillige basis. Bedankt voor uw medewerking. Reactie infoteur, 10-11-2008
Helaas, dit is geen aftrekpost in de inkomstenbelasting. Deze post mag wel in mindering gebracht worden op de de erfenis zodat de successierechten dan lager zijn.In het geval dat de overledene een "fiscaal partnerschap" had met iemand, dan kan de overgebleven partner (die deze last betaalt) deze post wél volledig aftrekken in de buitengewone lasten. Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.

Maryp (11 artikelen)
Laatste update: 09-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.