InfoNu.nl > Financieel > Belasting > Tweede huis in het buitenland en het buitenlands erfrecht

Tweede huis in het buitenland en het buitenlands erfrecht

Tweede huis in het buitenland en het buitenlands erfrecht Hebt u vermogen of een tweede huis in het buitenland, dan gelden niet alleen allerlei nieuwe regels voor de belastingheffing, maar ook het buitenlands erfrecht en successierecht. Het buitenlands erfrecht wijkt meestal af van het erfrecht in Nederland. Gelukkig zijn er met een aantal landen belastingverdragen gesloten, maar die gelden vaak niet voor erfenis en nalatenschap. Ook niet bij een EU-land als Spanje. Hoeveel erfbelasting u moet betalen is hierbij een belangrijke kwestie. Maar vanaf 17 augustus 2015 is de Europese Erfrecht Verordening in werking getreden, waardoor ook de afwikkeling van een erfenis in het buitenland in 2018 en 2019 een stuk eenvoudiger is geworden. Win waar mogelijk verder advies in.

Een erfenis als iemand in het buitenland komt te overlijden


Tweede huis in het buitenland

In het buitenland zijn vaak fiscale problemen te overwinnen, waar het gaat om een tweede huis en ander vermogen. Denk aan landen als Italië, Spanje en Frankrijk, waar zaken vaak anders geregeld zijn dan we in Nederland gewend zijn. Een tweede eigen huis in het buitenland geeft regelmatig fiscale problemen.

Belastingdienst

Gelukkig heeft de Belastingdienst met een aantal landen een belastingverdrag afgesloten. Die verdragen komen er in essentie op neer dat er geen dubbele heffing op het zelfde goed zullen plaats vinden. Waar mogelijk zal verrekening plaats vinden, maar als de Nederlandse heffing beduidend lager is dan de buitenlandse, is verrekening niet altijd even goed mogelijk. Als u bijvoorbeeld Frankrijk op een bepaald goed 35% belasting heft en hetzelfde goed valt in Nederland onder de vermogensrendementsheffing, dan zult u eerst Frankrijk moeten betalen en moeten bezien hoe en wat u later van Nederland terug kunt krijgen.

Andere heffingen en belastingen

Maar er zijn vaak ook andere heffingen in een ander land. In Nederland betaalt u geen belasting, wanneer u uw huis met winst verkoopt. Dat ligt in sommige andere landen anders. In Frankrijk en België betaalt u bij verkoop een forse vermogenswinstbelasting die pas afneemt en soms vervalt als het tweede eigen huis langer in uw bezit is geweest.

Erfenis en nalatenschap in het buitenland

Veel ingrijpender zijn vaak de andere regels omtrent erfenis en nalatenschap. Stel, u bezit u het huis samen met uw partner en uw partner komt helaas te overlijden. Omdat Nederland successierechten heft over het wereldwijde vermogen, valt ook een tweede woning in Frankrijk daar onder. Ook Frankrijk heft successierechten, maar doet dit wel op basis van de eigen wetgeving. En het belastingverdrag tussen Nederland en Frankrijk dat een dubbele belasting moet voorkomen, geldt niet voor de regels van successie. Zo heeft de langstlevende echtgenoot in het Franse erfrecht een ondergeschikte positie, wanneer niet een testament is opgemaakt. In Frankrijk krijgen de kinderen niet zoals bij ons een vordering op de langstlevende, maar delen ze direct volledig in de erfenis.

De Europese Erfrecht Verordening 2017, 2018 en 2019

Een belangrijke wijziging bij het erfrecht is de werking van de Europese Erfrecht Verordening, EEV. Deze erfrechtverordening werd al in 2012 aangenomen, maar trad pas vanaf 17 augustus 2015 eindelijk in werking. De kern van de verordening is dat als u ook in het buitenland vermogen hebt, het EEV bepaalt dat in beginsel uw woonplaats op het moment van overlijden uitgangspunt is voor het erfrecht. Met een Europese Erfrechtverklaring (vergelijkbaar met onze verklaring van erfrecht) is alles af te wikkelen. De verklaring van erfrecht kunt u tegen betaling afhalen bij een Nederlandse notaris. Een overlijden na 17 augustus 2015 valt dus onder de werking van de EEV en voorkomt allerlei internationale problemen met het erfrecht. U kunt voor een andere rechtsstaat dan de Nederlandse kiezen, maar moet dat uiteraard doen voordat u overlijdt. Daarna is voor de erfgenamen uw keuze een gegeven. De erfgenamen kunnen vervolgens gewoon naar een Nederlandse notaris voor de verdeling van goederen en hoeven daarvoor niet meer naar het buitenland.

Wat is een samenlevingscontract waard in Frankrijk?

Bovendien kent een land als Frankrijk niet het begrip geregistreerd samenwonen. Ook daar zult u, wanneer u het goed wilt regelen een deugdelijk testament moeten laten opstellen die het Franse recht volledig doorstaat. Nederlandse samenlevingscontracten worden in Frankrijk bijvoorbeeld niet erkend.

Slot

Ook in andere landen zijn de regels voor erfenis en nalatenschap vaak anders. Soms is dit goed oplosbaar via een goed testament. Soms zijn andere maatregelen nodig, zoals het onderbrengen van vermogen en een tweede eigen huis in een vennootschap of een Société Civile Immobilière. Maar let op en regel het vooraf goed, als u niet wilt dat er later allerlei onoverkomelijke problemen de boventoon zullen voeren. Laat u daarom altijd eerst goed informeren over de regels van het andere land. Dat kan veel verdriet op een later moment voorkomen.

Lees verder

© 2008 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Erfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeErfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeHebt u een huis in de erfenis of krijgt u een woning? Hoe waardeert u dan een woning in de nalatenschap in 2018 of 2019…
Nieuw Europees erfrecht: Europese ErfrechtverordeningNieuw Europees erfrecht: Europese ErfrechtverordeningWat zijn bij een buitenlandse erfenis voor u de gevolgen van het nieuw Europese erfrecht, de EU erfrechtverordening, in…
Hoeveel erf ik van een oom, tante, suikeroom, broer of zus?Hoeveel erf ik van een oom, tante, suikeroom, broer of zus?Hoeveel geld erf ik in 2017, 2018 of 2019 netto na belasting als bijvoorbeeld mijn oom, tante, een broer of zus komt te…
Verklaring van erfrecht niet altijd meer noodzakelijkNa het overlijden kan een notaris een verklaring van erfrecht afgeven, waaruit blijkt wie de erfgenamen zijn. Vanaf 2012…
Het zwarte schaap onterven kan nietHet zwarte schaap onterven kan nietWat als één van de kinderen niet een deel van de erfenis moet ontvangen? Een kind is niet volledig te onterven, maar er…

Reageer op het artikel "Tweede huis in het buitenland en het buitenlands erfrecht"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

E. Vecht, 09-06-2019 09:46 #2
Vraag :

Ik wil een huis laten bouwen in Thailand, En dat schenken of vererven aan mijn vriend. Ik ben 67, mijn vriend is 33. Hoe kan ik dat belastingtechnisch het gunstigste regelen?
Bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 10-06-2019
Beste E. Vecht,
Als u wilt dat uw vriend van u erft, regelt u dat waarschijnlijk het beste met een testament bij de notaris. Als u bij leven wilt schenken, doet u dat het beste in etappes, zodat u elk jaar gebruik kunt maken van de vrijstellingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan Hersbach, 26-07-2018 10:16 #1
Wij hebben een tweede huis in Florida USA. Het schijnt dat buitenlanders met onroerend goed in USA met name Florida zwaar worden belast bij overlijden van een van de echtgenoten. Is hier iets over bekend? Reactie infoteur, 27-07-2018
Beste Jan Hersbach,
Florida staat inderdaad bekend om de hoge erfbelasting voor wie niet in de VS woont en geen green card heeft (een tweede woning bijvoorbeeld). Om dit te voorkomen, kunt u aan fiscale constructies denken (limited liability corporation (LLC), off-shore trust.), maar ja. Laat u zich goed hierover informeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 07-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Tweede huis
Reacties: 2
Schrijf mee!