Tweede huis in het buitenland en het buitenlands erfrecht

Tweede huis in het buitenland en het buitenlands erfrecht Hebt u vermogen of een tweede huis in het buitenland, dan gelden niet alleen allerlei nieuwe regels voor de belastingheffing, maar ook het buitenlands erfrecht en successierecht. Het buitenlands erfrecht wijkt meestal af van het erfrecht in Nederland. Gelukkig zijn er met een aantal landen belastingverdragen gesloten, maar die gelden vaak niet voor erfenis en nalatenschap. Ook niet bij een EU-land als Spanje. Hoeveel erfbelasting u moet betalen is hierbij een belangrijke kwestie. Maar vanaf 17 augustus 2015 is de Europese Erfrecht Verordening in werking getreden, waardoor ook de afwikkeling van een erfenis in het buitenland in 2022 en 2023 een stuk eenvoudiger is geworden. Win waar mogelijk verder advies in.

Een erfenis als iemand in het buitenland komt te overlijden


Tweede huis in het buitenland

In het buitenland zijn vaak fiscale problemen te overwinnen, waar het gaat om een tweede huis en ander vermogen. Denk aan landen als Italië, Spanje en Frankrijk, waar zaken vaak anders geregeld zijn dan we in Nederland gewend zijn. Een tweede eigen huis in het buitenland geeft regelmatig fiscale problemen.

Belastingdienst

Gelukkig heeft de Belastingdienst met een aantal landen een belastingverdrag afgesloten. Die verdragen komen er in essentie op neer dat er geen dubbele heffing op het zelfde goed zullen plaats vinden. Waar mogelijk zal verrekening plaats vinden, maar als de Nederlandse heffing beduidend lager is dan de buitenlandse, is verrekening niet altijd even goed mogelijk. Als u bijvoorbeeld Frankrijk op een bepaald goed 35% belasting heft en hetzelfde goed valt in Nederland onder de vermogensrendementsheffing, dan zult u eerst Frankrijk moeten betalen en moeten bezien hoe en wat u later van Nederland terug kunt krijgen.

Andere heffingen en belastingen

Maar er zijn vaak ook andere heffingen in een ander land. In Nederland betaalt u geen belasting, wanneer u uw huis met winst verkoopt. Dat ligt in sommige andere landen anders. In Frankrijk en België betaalt u bij verkoop een forse vermogenswinstbelasting die pas afneemt en soms vervalt als het tweede eigen huis langer in uw bezit is geweest.

Erfenis en nalatenschap in het buitenland

Veel ingrijpender zijn vaak de andere regels omtrent erfenis en nalatenschap. Stel, u bezit u het huis samen met uw partner en uw partner komt helaas te overlijden. Omdat Nederland successierechten heft over het wereldwijde vermogen, valt ook een tweede woning in Frankrijk daar onder. Ook Frankrijk heft successierechten, maar doet dit wel op basis van de eigen wetgeving. En het belastingverdrag tussen Nederland en Frankrijk dat een dubbele belasting moet voorkomen, geldt niet voor de regels van successie. Zo heeft de langstlevende echtgenoot in het Franse erfrecht een ondergeschikte positie, wanneer niet een testament is opgemaakt. In Frankrijk krijgen de kinderen niet zoals bij ons een vordering op de langstlevende, maar delen ze direct volledig in de erfenis.

De Europese Erfrecht Verordening 2022 en 2023

Een belangrijke wijziging bij het erfrecht is de werking van de Europese Erfrecht Verordening, EEV. Deze erfrechtverordening werd al in 2012 aangenomen, maar trad pas vanaf 17 augustus 2015 eindelijk in werking. De kern van de verordening is dat als u ook in het buitenland vermogen hebt, het EEV bepaalt dat in beginsel uw woonplaats op het moment van overlijden uitgangspunt is voor het erfrecht. Met een Europese Erfrechtverklaring (vergelijkbaar met onze verklaring van erfrecht) is alles af te wikkelen. De verklaring van erfrecht kunt u tegen betaling afhalen bij een Nederlandse notaris. Een overlijden na 17 augustus 2015 valt dus onder de werking van de EEV en voorkomt allerlei internationale problemen met het erfrecht. U kunt voor een andere rechtsstaat dan de Nederlandse kiezen, maar moet dat uiteraard doen voordat u overlijdt. Daarna is voor de erfgenamen uw keuze een gegeven. De erfgenamen kunnen vervolgens gewoon naar een Nederlandse notaris voor de verdeling van goederen en hoeven daarvoor niet meer naar het buitenland.

Wat is een samenlevingscontract waard in Frankrijk?

Bovendien kent een land als Frankrijk niet het begrip geregistreerd samenwonen. Ook daar zult u, wanneer u het goed wilt regelen een deugdelijk testament moeten laten opstellen die het Franse recht volledig doorstaat. Nederlandse samenlevingscontracten worden in Frankrijk bijvoorbeeld niet erkend.

Slot

Ook in andere landen zijn de regels voor erfenis en nalatenschap vaak anders. Soms is dit goed oplosbaar via een goed testament. Soms zijn andere maatregelen nodig, zoals het onderbrengen van vermogen en een tweede eigen huis in een vennootschap of een Société Civile Immobilière. Maar let op en regel het vooraf goed, als u niet wilt dat er later allerlei onoverkomelijke problemen de boventoon zullen voeren. Laat u daarom altijd eerst goed informeren over de regels van het andere land. Dat kan veel verdriet op een later moment voorkomen.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuw Europees erfrecht: Europese ErfrechtverordeningNieuw Europees erfrecht: Europese ErfrechtverordeningWat zijn bij een buitenlandse erfenis voor u de gevolgen van het nieuw Europese erfrecht, de EU erfrechtverordening? Wat…
Hoeveel erf ik van een oom, tante, suikeroom, broer of zus?Hoeveel erf ik van een oom, tante, suikeroom, broer of zus?Hoeveel geld erf ik in 2022 netto na belasting als bijvoorbeeld mijn oom, tante, een broer of zus komt te overlijden? Ho…
Erfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeErfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeHebt u een huis in de erfenis of krijgt u een woning? Hoe waardeert u dan een woning in de nalatenschap in 2021 of 2022…
Overlijden erfgenaam: overlevingsclausule, 30-dagenclausuleOverlijden erfgenaam: overlevingsclausule, 30-dagenclausuleHet kan gebeuren dat twee personen vlak na elkaar komen te overlijden. De volgorde van overlijden heeft volgens het wett…

Laat de belastingdienst uw bril of hoorapparaat betalen!Laat de belastingdienst uw bril of hoorapparaat betalen!De aftrekpost buitengewone uitgaven verdwijnt. Neem nu maatregelen en profiteer van de regelingen en aftrekposten die no…
Vastgoed & fiscus maakt huis kopen voor uw ouders dure zaakVastgoed & fiscus maakt huis kopen voor uw ouders dure zaakNogal wat ouders helpen hun kinderen bij het kopen van een huis. Andersom willen kinderen in 2022 ook hun ouders kunnen…
Reacties

Rishi, 18-11-2020
Hallo mijn oma had een huis in suriname samen met mijn opa.,opa is overleden en oma heeft het huis verkocht en het geld opgestreken. Nou heeft ze dat allemaal niet opgegeven in nederland dus verzwegen. Dus ze heeft geen belasting betaald en heeft een uitkering. Mag dat en waar kan je dat melden? Mvg Reactie infoteur, 22-11-2020
Hallo Rishi,
Neen dat mag niet, maar belastingzaken kunnen wel verjaren (Belastingdienst, Fiod). Verder kan hierdoor te veel uitkering zijn betaald (gemeente).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabine, 29-04-2020
Ik heb van mijn Duitse moeder ( altijd in Duitsland gewoond) onder andere een huis in Duitsland geërfd. Ik heb in de aangiftes 2017- 19 de economische waarde van het huis aangegeven (voorkoming dubbele belasting staat aangevinkt) maar ik betaal in Duitsland nog IB nog heb ik huurinkomsten. Ik betaal wel grondbelasting. Moet ik over het 2de huis in Nederland inkomstenbelasting betalen of krijg ik vrijstelling? Reactie infoteur, 02-05-2020
Beste Sabine,
Als u in Nederland woont, wordt de woning in Duitsland minus de hypotheek als vermogen gezien. Als het bedrag aan vermogensbelasting lager is dan die in Duitsland, hoeft u in Nederland niet bij te betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stephanie, 14-01-2020
Ik ben Duitse maar woon al 30 jaar in NL. Nu hebben mijn Duitse ouders (nog steeds wonende in Duitsland) een vakantiehuis in Spanje. Waarmee moet ik rekening houden als zij mij het huis in Spanje vererven na hun dood? Welk erfrecht is dan van toepassing? Reactie infoteur, 15-01-2020
Beste Stephanie,
Als uw ouders ook bij overlijden nog in Duitsland wonen en er geen testament is dat anders bepaalt, geldt het Duitse erfrecht en belastingstelsel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. Vecht, 09-06-2019
Vraag :

Ik wil een huis laten bouwen in Thailand, En dat schenken of vererven aan mijn vriend. Ik ben 67, mijn vriend is 33. Hoe kan ik dat belastingtechnisch het gunstigste regelen?
Bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 08-01-2020
Beste E. Vecht,
Als u wilt dat uw vriend van u erft, regelt u dat waarschijnlijk het beste met een testament bij de notaris. Als u bij leven wilt schenken, doet u dat het beste in etappes, zodat u elk jaar gebruik kunt maken van de vrijstellingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan Hersbach, 26-07-2018
Wij hebben een tweede huis in Florida USA. Het schijnt dat buitenlanders met onroerend goed in USA met name Florida zwaar worden belast bij overlijden van een van de echtgenoten. Is hier iets over bekend? Reactie infoteur, 08-01-2020
Beste Jan Hersbach,
Florida staat inderdaad bekend om de hoge erfbelasting voor wie niet in de VS woont en geen green card heeft (een tweede woning bijvoorbeeld). Om dit te voorkomen, kunt u aan fiscale constructies denken (limited liability corporation (LLC), off-shore trust.), maar ja. Laat u zich goed hierover informeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.