Wat is BTW eigenlijk?

Als je een product koopt of gebruik maakt van een dienst, dan moet je hier belasting over betalingen. De overheid heft namelijk belasting op alle producten die je koopt en de diensten waar je gebruik van maakt. Dit doet ze via de btw, wat ook wel de omzetbelasting wordt genoemd.

Belasting toegevoegde waarde

BTW is een afkorting van belasting toegevoegde waarde. Het is een algemene verbruiksbelasting. Wanneer je een product of een dienst koopt, dan zit de btw bij de prijs inbegrepen. Je betaalt het btw-bedrag dan aan de ondernemer. Deze draagt de btw dan weer af aan de Belastingdienst.

130 landen

In ons land bestaat de btw sinds 1969. BTW komt niet alleen in Nederland voor. Het wordt in ruim 130 landen gehanteerd. In de meeste Europese landen heft de overheid in ieder geval btw over producten en diensten.

Europese richtlijnen

In Nederland is de btw-heffing gebaseerd op de Europese btw-richtlijnen. Deze verplichten alle Europese Unie-landen om op alle goederen en diensten het algemene btw-tarief toe te passen van 21 procent.

Verlaagd tarief

Op sommige diensten en goederen geldt een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Dit is het geval bij eerste levensbehoeften, zoals water, geneesmiddelen en voedingsmiddelen. Ook wordt er een lager btw-tarief geheven over arbeidsintensieve diensten als kleding- en schoenreparaties, kappersdiensten en het repareren van fietsen. Andere voorbeelden van diensten en producten waarover een lager btw-tarief wordt geheven zijn werkzaamheden aan woningen die ouder zijn dan twee jaar, digitale educatieve informatie voor het onderwijs en personenvervoer.

Nultarief en vrijstellingen

Naast het hoge en het lage tarief, kent ons land ook nog een ander btw-tarief. Dit is het nultarief. Dit geldt alleen voor leveringen aan het buitenland. Verder geldt er een vrijstelling op bepaalde goederen als medicijnen, diensten zoals het onderwijs en sommige financiële diensten of huren.

Agrarische bedrijven

Voor agrarische bedrijven geldt ook een speciale regeling. Deze houdt de bedrijven buiten de btw. Zo mogen landbouwers hun klanten geen btw in rekening brengen, maar ze mogen ook zelf geen btw aftrekken.

Zelfstandig ondernemer

Als je een zelfstandig ondernemer bent, dan ben je belastingplichtig voor de omzetbelasting. Ook rechtspersonen moeten btw betalen. Hierbij valt te denken een aan naamloze vennootschap, een besloten vennootschap, een gemeente, provincie of een stichting.

Aangifte doen

Wanneer je ondernemer bent, dan moet je zelf je aangifte doen voor de omzetbelasting. Dit kan je online doen via de website van de Belastingdienst. Meestal krijg je hier automatisch weer bericht over. Zo krijg je vaak een berichtje hierover in je mailbox. De meeste ondernemers doen deze belastingaangifte per kwartaal, maar je kunt er ook voor kiezen om dit maandelijks of jaarlijks te doen. Dit is weer afhankelijk van het bedrag dat je gemiddeld aan btw betaalt. Als je een kleine ondernemer bent, dan hoef je meestal geen btw te betalen. Je kunt dan ontheffing vragen van de plicht om btw-aangifte te doen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfbelasting: successierechtErfbelasting: successierechtSuccessierecht heet sinds 2010 erfbelasting. De wet, die in 1956 is ingetreden, kenden zoveel moeilijkheden en sterk ver…
Wat kost een leaseauto per maand?Wat kost een leaseauto per maand?Een leaseauto kost u over het algemeen een eigen bijdrage en bijtelling over de nieuwwaarde. U kunt er ook voor kiezen o…
Hypotheekrente vooruit betalenIn bepaalde gevallen is het fiscaal gunstig om hypotheekrente vooruit te betalen. U kunt dit jaar alvast een bedrag voor…
Het inhuren van een schoonmaker - legaal of illegaalHet inhuren van een schoonmaker - legaal of illegaalVeel mensen betalen hun schoonmaker zwart. Bijna driekwart van de schoonmakers die werkt voor een particulier verdient o…

Goed zorgen voor je nalatenschap geeft dankbare erfgenamenGoed zorgen voor je nalatenschap geeft dankbare erfgenamenWaar moet je aan denken als je t.z.t. bij je overlijden een erfenis nalaat aan je kinderen. Want als je 65 bent en relat…
Accijnzen, onderdeel van de consumentenprijsAccijns betalen we allemaal in meer of mindere mate. We hebben niet in de gaten hoeveel accijns we eigenlijk betalen, ma…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.