Gift aan een goed doel met ANBI-status in 2019 en 2020

Gift aan een goed doel met ANBI-status in 2019 en 2020 U wilt in 2019 of 2020 een gift doen. U denk eraan om geld te schenken aan een goed doel, jaarlijks een bedrag of een bedrag ineens. Dan zijn er vele goede doelen waaruit u kunt kiezen. Als u kiest voor een goed doel dat de ANBI-status heeft, kan uw schenking en gift onder voorwaarden ook een extra aftrekpost betekenen bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting. Wat zijn dan die voorwaarden? U kunt particulier een gift doen maar ook als ondernemer.

Geld geven aan een goed doel


Een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) als goed doel

Vele goede doelen passeren in de media de revue, regelmatig komt er een collectant voor een goed doel aan de deur. Bijna al deze goede doelen ogen op het eerste gezicht goed en daar wilt u wel een bedrag aan schenken. Soms blijkt een goed doel helaas toch niet zo goed te zijn als gedacht en zijn de gelden aan andere projecten besteed. Een manier om een keuze te maken is om in ieder geval te kiezen voor een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Om de ANBI-status te verdienen moet de instelling namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden ANBI

De Belastingdienst kan een goed doel de ANBI-status geven, maar ook ontnemen. Als aan een aantal voorwaarden is voldaan krijgt men de ANBI-status, maar zodra dat (tijdelijk) niet het geval is of er vraagtekens ontstaan bij de besteding van de gelden, dan kan de ANBI-status ook weer worden afgenomen. De naam ANBI is geen 100% zekerheid, maar er is een vorm van toezicht. Aan de volgende voorwaarden moet zijn voldaan:
  • De instelling voldoet aan de 90%-eis, wat betekent dat de instelling zich voor minimaal 90% inzet voor het algemeen belang.
  • Er is geen winstoogmerk.
  • Er is voldaan aan bepaalde integriteitseisen.
  • Er is een actueel beleidsplan aanwezig.
  • Er moet sprake zijn van gescheiden vermogen, bestuurder kunnen dan niet over het geld beschikken alsof het privé-vermogen is.
  • De beloning van de bestuurders is beperkt.
  • De kosten van de instelling staan in redelijke verhouding tot de bestedingen.
  • Er is een goede administratie aanwezig.
  • De publiceert een aantal vereiste gegevens op een internetsite.

Uw schenking en gift fiscaal aftrekbaar in 2019 en 2020?

Fiscaal gezien is een schenking aan een instelling of goed doel een gift. U hoeft niet te kiezen voor een ANBI maar dan is de gift zeker aftrekbaar. Schenkt u in 2019 of 2020 aan een vereniging of aan een Steunstichting SBBI, dan hoeft dat niet het geval te zijn:

Is uw gift aftrekbaar?

Welke instellingPeriodieke giftGewone gift
ANBIJa, aftrekbaarJa, aftrekbaar
Culturele ANBIJa, aftrekbaarJa, aftrekbaar
VerenigingJa, aftrekbaarNiet aftrekbaar
Steunstichting SBBINiet aftrekbaarJa, aftrekbaar

Periodieke gift of gewone gift?

Wat voor schenking of gift wordt het? Een periodieke of een eenmalige gewone gift. Fiscaal verbindt de Belastingdienst aan een gift de eis dat deze schriftelijk is vastgelegd. Bij een periodieke gift gaat het om meerdere giften en bent u verplicht elk jaar hetzelfde bedrag over te maken, gedurende vijf jaren. De gift stopt dan of na vijf jaar of bij overlijden als in de overeenkomst is opgenomen dat de gift tussentijds bij uw overlijden stopt (anders loopt die nog door totdat de vijf jaar zijn volgemaakt).

De aftrekbaarheid van een periodieke of gewone gift in 2019 en 2020

De periodieke schenking is volledig fiscaal aftrekbaar van uw inkomen, er zijn geen drempels zolang de ontvangende instelling maar aan de voorwaarden voldoet. Bij de eenmalige gewone gift is er wel een drempel, namelijk van 1% van uw inkomen en met een minimum van 60 euro, en dus is er minder belastingaftrek. Bovendien is hier een maximum aan verbonden, u mag niet meer dan 10% van uw inkomen als gift aftrekken. Hebt u een partner dan geldt het inkomen van uw beiden en moeten de giften bij elkaar worden opgeteld. Als u kiest voor een culturele ANBI dan wordt uw aftrek verhoogd met 25% en dit is met een maximum van 1.250 euro. Zowel bij een periodieke schenking als de gewone schenking levert de culturele ANBI u meer aftrek op.

Gift vanuit uw bv als ondernemer

Bij een gift vanuit de bv mag u jaarlijks aftrekbare giften tot 50% van de winst aftrekken met een maximum van 100.000. Dat geeft u een voordeel van 20 tot 25% (afhankelijk van de hoogte van de winst). Bij een gift aan een culturele ANBI mag een ondernemer meer aftrekken dan de particulier. Deze aftrek bedraagt 1,5 keer de gift tot maximaal 2.500. Alleen zijn de belastingpercentages voor particulieren vaak een stuk hoger (tot maximaal bijna 52% in 2019), waardoor particulier aan een goed doel schenken voordeliger kan zijn.

Welk goed doel wordt het?

Wilt u ook een fiscale aftrekpost voor de inkomstenbelasting, dan kiest u voor een ANBI-instelling, ook een vereniging of SBBI kan u aftrek opleveren. Voor een ANBI of SBBI is de ontvangen gift belastingvrij, zodat alles aan het goede doel kan worden besteed. Maar er zijn genoeg mensen die aan de collectant een bedrag geven of een goed doel dat wat doet aan dierenleed in de wereld maar geen ANBI-instelling is. Beide is natuurlijk toegestaan, niet alles wat u doet hoeft immers altijd een fiscaal voordeel te geven, maar een belastingvoordeel is ook niet verkeerd natuurlijk. De keuze is aan u.

Lees verder

© 2018 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aftrek giften 2018, 2019, 2020 en 2021Aftrek giften 2018, 2019, 2020 en 2021Giften doen betekent ook altijd een mooie fiscale aftrekpost. Als u in 2019, 2020 of 2021 een gift (geld of in natura) d…
Belastingvrij schenken 2018 & 2019 en 2020Belastingvrij schenken 2018 & 2019 en 2020Belastingvrij schenken is ook in 2018, 2019 en 2020 zeer de moeite waard. De schenkingsbelasting 2019 en schenkbelasting…
Fiscaal aftrekbare giften inkomstenbelastingFiscaal aftrekbare giften inkomstenbelastingGiften aan goede doelen aftrekken als aftrekpost inkomstenbelasting. Onder voorwaarden zijn giften aan charitatieve inst…
Schenking 2020: vrijstellingen en tarieven schenkbelastingSchenking 2020: vrijstellingen en tarieven schenkbelastingEen schenking in 2020 betekent in veel gevallen schenkbelasting betalen, soms kan het belastingvrij. Er zijn vrijstellin…

Overwaarde woning meenemen naar huurwoning: fiscale gevolgenOverwaarde woning meenemen naar huurwoning: fiscale gevolgenStel uw woning is op de huizenmarkt 2020 veel waard geworden, er is een overwaarde. En dus besluit u om de woning te ver…
De hypotheekrente van uw kind betalenDe hypotheekrente van uw kind betalenEen ouder kan ervoor kiezen om de hypotheekrente van de woning van een kind te betalen. Voor een aantal maanden, een maa…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst

Reageer op het artikel "Gift aan een goed doel met ANBI-status in 2019 en 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Belasting 2020
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!