Inkomstenbelasting en loterij in 2020 en 2021

Inkomstenbelasting en loterij in 2020 en 2021 Stel u wint een grote prijs in de loterij, dan is de kans groot dat u daardoor veel inkomstenbelasting moet betalen. Soms is een prijs in de loterij voor u belastingvrij omdat de organisator van de loterij voor u de kansspelbelasting afdraagt. Maar dat is maar een deel van het verhaal. Als u in 2020 een grote prijs wint, telt die prijs misschien wel mee voor de inkomstenbelasting in 2021 en kan het zijn dat u ook bepaalde fiscale toeslagen en uitkeringen kwijtraakt. Hoe zit dat eigenlijk?

Een grote prijs in een loterij gewonnen


U wint in 2020 een grote prijs

Er zijn vele loterijen waaraan u kunt meedoen en om de zoveel tijd is er een gelukkige die op deze manier een enorm grote prijs wint. Dit kan gedurende het jaar gebeuren, maar beroemd zijn ook de loterijen rond oudejaarsavond. De prijzen in Nederland worden netto uitgekeerd, soms betaalt u de kansspelbelasting, soms doet de organisator van het kansspel dat voor u waardoor voor u in eerste instantie de prijs volledig belastingvrij is. Maar daarmee is de kous helaas niet af. Als u in 2020 een grote prijs in een loterij wint en op 1 januari 2021 de prijs nog niet is opgemaakt (die kans is bij het winnen van een oudejaarsloterij erg groot), dan telt de prijs in 2021 mee bij uw vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.

Vermogensbelasting over box 3 van de inkomstenbelasting

Dus inkomstenbelasting betalen in 2021 over een prijs uit 2020? Ja dat klopt. In box 3 bedraagt het vrijgestelde vermogen 30.846 euro (2020) voor een alleenstaande en als u een partner hebt 61.692 euro. Stel u wint 1 miljoen euro eind 2018 en dat geld is er nog op 1 januari 2019, dan betaalt u dus over 1 miljoen euro minus 30.000 euro (of 60.000 euro als er een partner is) vermogensbelasting. De Hoge Raad heeft bepaald dat niet het moment van bijschrijving van belang is, maar het moment dat u de prijs wint. Het ging toen overigens over een prijs in de loterij van 20 miljoen euro.

Hoeveel inkomstenbelasting moet u dan betalen

In box 3 van de inkomstenbelasting zijn meerdere belastingschijven aanwezig en het tarief loopt daarbij op tot 1,6% boven het miljoen. Tot een miljoen euro betaalt u al gauw 13.000 euro aan vermogensbelasting. Dit proces kan zich een aantal jaren herhalen totdat de prijs ook echt opgemaakt is of totdat uw totale vermogen lager is dan de vrijstelling van 30.000 respectievelijk 60.000 euro.

Door de loterij uw fiscale toeslagen verliezen

Bij de zorgtoeslag en de huurtoeslag wordt niet alleen naar uw inkomen gekeken, maar ook naar vermogen op 1 januari van het jaar. Hebt u te veel vermogen, dan vervallen de toeslagen. Zo kan het gebeuren dat een loterijwinnaar uit 2020 in 2021 geen recht meer heeft op zijn toeslagen. Zit u in de bijstand, dan kan de bijstand al ophouden in het jaar dat u de prijs wint.

Ik schenk een deel van de prijs aan mijn kinderen

Vaak wordt de winnaar gevraagd wat hij of zij met de prijs gaat doen. Meestal is het antwoord dat de woning onderhoud nodig heeft, dat men een grote reis gaat maken en dat men een deel zal schenken aan de kinderen (of anderen) die het geld ook goed kunnen gebruiken. Dat laatste, het schenken, is voor de Belastingdienst ook weer interessant. De kans is groot dat er immers schenkbelasting moet worden betaald, wederom kassa fiscus dus. Een gift aan een ANBI, een Algemeen Nut Beogende Instelling, is in de meeste gevallen wel belastingvrij.

Beroepsgokker en inkomstenbelasting

Als u een beroepsgokker bent of met bijvoorbeeld pokeren uw inkomen verdient, dan kan de Belastingdienst ook aankloppen. Over uw inkomen betaalt u dan inkomstenbelasting met een toptarief van 52%. In dat geval gaat dus een groot deel van uw inkomen af. Dit kunt u voorkomen door een bv op te richten of te verhuizen naar een land waar de belastingheffing een stuk milder is dan in Nederland bijvoorbeeld.

Gefeliciteerd met uw prijs in de loterij

Natuurlijk is het fijn om een grote prijs te winnen, maar u betaalt dan waarschijnlijk ook kansspelbelasting (enkele uitzonderingen daargelaten), vermogensbelasting (een jaar later), verliest mogelijk uw uitkering en fiscale toeslagen en als u een schenking doet dan is de kans groot dat de begunstigde ook nog een schenkingsbelasting moet betalen. Eigenlijk betekent dat dat niet alleen u (in eerste instantie) een grote winnaar bent, maar ook de Belastingdienst.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verrekening voorheffingenWanneer de belastingdienst de aanslag van de inkomstenbelasting vaststelt worden de ingehouden voorheffingen verrekend.…
De Belastingdienst & hoe hoog kansspelbelasting 2020/'21?De Belastingdienst & hoe hoog kansspelbelasting 2020/'21?De Belastingdienst is overal en de kansspelbelasting 2023 en 2024 ook. Wint u bij een spel als Miljoenenjacht een enorm…
Ook Vereniging heeft vergunning nodig voor loterij of bingoOok Vereniging heeft vergunning nodig voor loterij of bingoAls je vereniging een eenmalige grote financiële uitgave heeft, vanwege verbouwing van het clubhuis, 25-jarig jubileum,…
Wanneer moet ik kansspelbelasting betalen?Gewonnen bedragen worden in Nederland belast met kansspelbelasting. Bedragen boven de €454 zullen worden belast met deze…

Tesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingTesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingWie zakelijk een elektrische auto rijdt, kan in 2020, 2021 en 2022 te maken krijgen met een extra bijtelling door de zog…
Pensioen in eigen beheer afkopen?Pensioen in eigen beheer afkopen?Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. U kunt wel uw opgebouwde pensioen laten uitkeren o…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 11-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.