Betaal legaal minder belasting op spaargeld en vermogen

Betaal legaal minder belasting op spaargeld en vermogen Geen of minder belasting betalen over het vermogen in box 3 is voor veel mensen in 2019, 2020 en 2021 mogelijk, maar niet iedereen maakt er voldoende gebruik van. Wie meer vermogen heeft dan de vrijstellingen in box 3 (spaargeld en vermogen) betaalt veel belasting. U kunt deze belasting legaal ontwijken, ontduiken is natuurlijk niet toegestaan, maar ook niet nodig. De Belastingdienst volgt het in de belastingaangifte inkomstenbelasting correct opgeven van het vermogen nauwgezet, bovendien maken de bilaterale belastingafspraken met andere landen het ontduiken van vermogensbelasting steeds moeilijker. Hoe kunt ook u op legale wijze minder vermogensbelasting betalen?

Belasting box 3 inkomstenbelasting


De vermogensrendementsheffing

In het Nederlands belastingstelsel betaalt u vermogensrendementsheffing (vermogensbelasting) over uw spaargeld en vermogen in box 3. Bijna iedereen die geld opzij zet krijgt ermee te maken. Niemand zal graag veel belasting betalen over spaargeld en vermogen en velen bekijken dan ook de mogelijkheden om minder belasting te betalen. Dan duiken al snel de termen belasting ontwijken en belasting ontduiken op. Wat is het verschil?

Het verschil tussen belasting ontduiken en belasting ontwijken

Onder belasting ontwijken worden alle maatregelen verstaan waardoor u minder belasting hoeft te betalen, maar het zijn wel maatregelen en stappen die wettelijk en fiscaal zijn toegestaan. Onder belasting ontduiken vallen de stappen die u zet om minder of geen belasting te betalen die niet wettelijk zijn toegestaan. Denk aan het verzwijgen van inkomen of vermogen. Soms is er een dunne lijn tussen belasting ontduiken en belasting ontwijken. Veel mensen gaan naar een fiscaal adviseur om de fijne kneepjes van het vak te leren en dan nog kan het gebeuren dat de belastingadviseur door de Fiod wordt opgepakt, omdat er onoorbare zaken hebben plaats gevonden. In die situatie wilt u natuurlijk niet terecht komen. De boete op zwart geld is namelijk zeer hoog en u kunt ook strafrechtelijk worden vervolgd. Wat mag dan wel, wat is legaal?

Slim en legaal minder belasting betalen op vermogen

Als u een werkgever hebt, wordt uw loon doorgegeven aan de Belastingdienst en wordt er loonbelasting afgedragen. Die zaken zijn vaak wel helder. Wilt u die loonbelasting verlagen, dan zorgt u voor voldoende aftrekposten, legaal natuurlijk. U koopt een woning en verlaagt met de hypotheekrenteaftrek uw belastbaar inkomen. Bij het vermogen gaat het anders. Al uw Nederlandse spaargeld wordt niet door de werkgever maar door de banken aan de Belastingdienst gemeld, een woning in box 3 (vakantiewoning, tweede woning) staan geregistreerd bij het Kadaster en worden door de gemeente doorgegeven en uw buitenlandse vermogen wordt door veel landen automatisch bij de fiscus gemeld. Veel landen, niet alle. Wanneer we het hebben over belasting ontwijken op spaargeld en vermogen, dan probeert u de belaste vermogens legaal te verlagen. Als we het hebben over belasting ontduiken, dan gaat u sparen in een land waarmee Nederland nauwelijks contact heeft of wordt er gebruik gemaakt van ingewikkelde constructies om buiten het zicht van de fiscus te blijven. Belasting ontduiken is af te raden en niet toegestaan. Wie moedwillig belasting ontduikt, kan met grote straffen worden geconfronteerd.

Hoe uw belasting op vermogen verlagen?

De belasting op vermogen legaal verlagen kan op meerdere manieren. Maak allereerst gebruik van alle vrijstellingen op vermogen. In 2021 hebt u per persoon een vrijstelling van 50.000 euro (30.846 euro in 2020 en 30.360 euro in 2019). Voor fiscale partners is in 2021 100.000 euro belastingvrij. Om meer vrijstellingen te krijgen kunt u kiezen voor groene beleggingen, u krijgt dan namelijk een extra belastingkorting. Deze korting bedraagt in een jaar 0,7% van onderstaande vrijstellingen:

Maximale vrijstellingen groene beleggingen als aftrekpost in box 3, 2019, 2020 en 2021

JaarZonder fiscale partnerMet fiscale partner
2021 60.429 120.858
2020 59.477 118.954
2019 58.540 117.080

Het spreekt voor zich dat de vrijstelling bij groen beleggen nooit groter kan zijn dan de waarde van uw belegging op 1 januari van het jaar. Bij elkaar tellen deze vrijstellingen fors op.

Belasting op vermogen verder ontwijken, doe uw uitgaven op tijd

De Belastingdienst kijkt naar uw vermogen op 1 januari van een belastingjaar. Het is dus de kunst om dit vermogen op tijd te verlagen. Als u een nieuwe auto wilt kopen, een nieuwe woning of andere uitgaven wilt doen, dan doet u dat dus voor 31 december van het jaar. Doe uw uitgaven op tijd en haal waar mogelijk bepaalde uitgaven naar voren. Een goed voorbeeld nog is de verkoop van de eigen woning. Als u uw woning verkoopt, zorg er dan voor dat het bedrag pas na 1 januari op uw rekening wordt gestort, zo niet dan betaalt u over dit vermogen vermogensrendementsheffing. Maak een stappenplan om belasting te ontwijken en begin er dus op tijd mee. Wacht niet totdat het moment van de belastingaangifte daar is, want dan kunt u al te laat zijn.

Toeslagen? Dan loont het extra om uw vermogen te verlagen

Uw vermogen op tijd verlagen kan u veel geld schelen. Niet alleen betaalt u dan minder vermogensbelasting, maar daardoor kan het ook zijn dat u voor de fiscale toeslagen van de Belastingdienst in aanmerking komt. Bij deze toeslagen gelden vermogenstoetsen en wie ook maar 1 euro boven het toegestane vermogen zit in een jaar, kan het recht op toeslagen verliezen. Net op tijd de juiste uitgave doen om uw vermogen te verkleinen en zo wel voor de toeslagen in aanmerking te komen, kan u dus veel geld opleveren. Als u veel vermogen hebt, zijn constructies met het verplaatsen van kapitaal naar box 2 winstgevend, in andere gevallen kunt u al met kleine ingrepen en groen beleggen veel rendement behalen door minder belasting te betalen. Er zijn voldoende manieren om dit alles op een legale manier te doen, ontduiken is nergens voor nodig.

Contant geld opnemen, helpt dat voor de belasting?

Het lijkt zo simpel, u neemt nog snel voor het einde van het jaar een groot bedrag op bij de bank. U hebt dan cash geld in huis en stort dat bijvoorbeeld op 2 januari van het volgende jaar weer op uw rekening. Helpt dat? Nou, de standen die de banken doorgeven aan de Belastingdienst zullen dan inderdaad lager zijn, maar officieel is contant geld in huis ook vermogen in box 3. Dit geldt zelfs voor cadeaubonnen. Wel gelden ook voor contant geld in huis bepaalde vrijstellingen, het meerdere zou u eigenlijk dus moeten opgeven bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting:

Vrijstellingen contant geld in huis, 2019, 2020 en 2021

JaarVrijstelling zonder fiscale partnerVrijstelling met fiscale partner
2021 552 1.104
2020 543 1.086
2019 534 1.068

Conclusie, doe het gewoon legaal

Begin op tijd, wilt u ook in 2020 en 2021 minder belasting betalen over uw vermogen, dan begint u daarmee ruim voor het einde van het jaar. Betaal ook minder belasting en win op tijd voldoende fiscaal advies in.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belasting spaargeld 2019 omlaag?Belasting spaargeld 2019 omlaag?Over uw spaargeld 2019 en uw vermogen betaalt u belasting, de vermogensrendementsheffing box 3. Maar die vermogensbelast…
Spaargeld belastingvrij in 2020 of 2021?Spaargeld belastingvrij in 2020 of 2021?Al het spaargeld belastingvrij in 2020, 2021 en 2022 zou mooi zijn, maar geen belasting betalen is dat ook realistisch?…
Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Vrijstellingen box 1 en box 3 inkomstenbelasting 2020 & 2021Gebruik alle vrijstellingen en aftrekposten in 2019, 2020 en 2021 uit box 1 en box 3 van de inkomstenbelasting, waarop u…
Belastingen - de belastingvrijstelling sparen en vermogenBelastingen - de belastingvrijstelling sparen en vermogenU betaalt tot 2017 1,2 procent vermogensbelasting over uw spaargeld en vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting, in 2…

Belasting box 2, inkomsten uit aanmerkelijk belangBelasting box 2, inkomsten uit aanmerkelijk belangAlhoewel de Nederlandse Wet op de Inkomstenbelasting nooit spreekt over boxen, is deze benaming toch algemeen geacceptee…
Aanrechtsubsidie 2019 minstverdienende partnerAanrechtsubsidie 2019 minstverdienende partnerDe aanrechtsubsidie 2019 is het recht op de algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner. Ook wie weinig of…
Reacties

Angelique, 18-04-2019
Stel ik heb door verkoop van mijn huis een groot bedrag op de bank. Ik ga zeer ruim leven, ik koop een boot, ga veel met vakantie, bezoek casino's enz enz. en voor 1 januari is al mijn geld op. Moet ik dan aan de belastingdienst verantwoording afleggen wat ik met al mijn geld heb gedaan?
Met vriendelijke groet, Reactie infoteur, 18-04-2019
Beste Angelique,
Als de Belastingdienst fraude vermoedt, kunnen er altijd vragen worden gesteld. Uiteraard bent u vrij in de besteding van uw geld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S., 18-11-2018
Ik heb een vraag over Kindgebonden budget/alleenstaande ouderkop bij vermogen in een Spaarbv.

Je hebt als alleenstaand ouder recht op alleenstaande ouderkop (omdat je inkomen lager is dan grofweg ca. 60.000,--/70.000,- bruto per jaar (2018)).
Je vermogen mag niet hoger zijn dan 113.145,- op 1 januari 2018 als het box 3 vermogen is.
Je vermogen in box 3 is lager. Je overige vermogen zit in je spaarbv (ca. 500.000,-).
Mijn vraag is of je dan recht heb op alleenstaande ouderkop. Ik ben maar benieuwd of dat fiscaal correct is.

Alvast dank voor je reactie.
S. Reactie infoteur, 19-11-2018
Beste S,
Het vermogen in een spaar-bv (box 2) telt niet mee voor het vermogen waarop voor de alleenstaande ouderkop en het kindgebonden budget wordt getoetst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.