Geld lenen van eigen bv of sparen via spaar-bv (boxhoppen)

Geld lenen van eigen bv of sparen via spaar-bv (boxhoppen) U hebt in 2022 een bv en u wilt van uw bv geld lenen. Of u wilt in elk geval minder belasting betalen via boxhoppen. Kies dan bijvoorbeeld voor een spaar-bv of spaargeld bv in box 2. Al bij een vermogen van 125.000 levert een nieuwe spaargeld bv een mooi belastingvoordeel op. Als u de spaartaks en spaarheffing wilt omzeilen, kunt via box 2 gaan sparen in plaats van via box 3. Hoe werkt dat? En als u toch geld gaat lenen, hoeveel mag u van de eigen bv lenen? Let op de voorwaarden om met goedkeuring van de Belastingdienst geld te kunnen lenen van een bv en zorg altijd voor een goede zakelijke overeenkomst. Wat zijn de gevolgen als u niet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet?

Geld lenen of geld sparen via bv?


Geld lenen van de bv

Als directeur grootaandeelhouder zult u het zich wel vaker afvragen, hoe kunt u zonder nadelige fiscale gevolgen geld lenen van de bv? Of stel uw zoon wil een lening afsluiten en wordt bij de bank afgewezen, kan dan uw bv bijspringen en het geld verstrekken aan uw zoon? Nou, neen dus. Niet zomaar in ieder geval. De Belastingdienst stelt allerlei voorwaarden.

Voorwaarden Belastingdienst als bv geld uitleent: het moet zakelijk te verantwoorden zijn

Wie een bv heeft, weet dat er fiscaal andere regels gelden dan voor een particulier. Voor zowel de kosten, de inkomsten en uitgaven. Leidraad voor de fiscale behandeling van een bv is dat er sprake is van een onderneming en sprake is van zakelijk handelen. Zakelijk handelen is dan ook de belangrijkste eis van de Belastingdienst. Voldoet u niet aan de voorwaarden dan wordt de lening als uw inkomen gezien en betaalt u daarover belasting. De belangrijkste voorwaarden van de Belastingdienst zijn:
 • U meldt het bedrag van de lening in uw aangifte inkomstenbelasting.
 • Ook de bv meldt de lening in de aangifte vennootschapsbelasting.
 • Natuurlijk is de lening schriftelijk neergelegd in een leningsovereenkomst.
 • Er zijn duidelijke afspraken met de bv gemaakt over de terugbetaling van de lening.
 • In de overeenkomst staan voldoende waarborgen.
 • Er is een zakelijke rente afgesproken. Dat is de rente waartegen een particulier bij een bank zou kunnen lenen en niet de rente waartegen banken onderling van elkaar kunnen lenen. Als het geen hypotheek betreft is ook de lagere hypotheekrente niet als rente toegestaan.
 • De bv komt ook zelf niet financieel in gevaar door de lening. Dat zou onbehoorlijk bestuur zijn.

Kortweg dienen de voorwaarden die de bv aan de lening stelt gelijk zijn aan een lening die de bv met een vreemde zou afsluiten. Geen douceurtjes dus en zorgen voor voldoende zekerheden voor de terugbetaling van de lening.

Mag een aflossingsvrije lening worden verstrekt?

Een zakelijke lening is in de meeste gevallen ook een lening waarop regelmatig wordt afgelost. Onder omstandigheden is een aflossingsvrije lening toegestaan in die zin dat niet maandelijks wordt afgelost, maar het totale bedrag wordt gestort na afloop van een vooraf afgesproken periode. Het mag wel, maar is minder gebruikelijk en kent een aantal extra voorwaarden:
 • Omdat het risico dan groter, moet ook de rente hoger zijn dan bij een lening met maandelijkse aflossingen.
 • U zorgt voor meer waarborgen dan wel een waarborg of onderpand die meer waard is dan de lening plus verschuldigde rente.
 • Een vaste rente zal hoger moeten zijn dan een variabele rente.

Spaargeld bv of spaar-bv betekent minder belasting betalen

Dan het opzetten van een spaar-bv. Hebt u vermogen in box 3 en betaalt u ook veel belasting over uw zuurverdiende spaargeld. Welnu dan kunt u gaan box hoppen, u verplaatst uw vermogen en spaargeld van box 3 in de inkomstenbelasting naar box 2. In box 2 betaalt u geen vermogensrendementsheffing. Hoe werkt dit?

Spaar-bv: sparen via bv om minder spaartaks en belasting op vermogen te betalen

Via de bv sparen is in 2021 en 2022 vooral voordelig bij grotere vermogens. Het werkt als volgt. Stel u spaart 900.000 euro via box 3 met 1,5% rendement. Netto houdt u hiervan door de huidige vermogensrendementsheffing nauwelijks wat over, in tegendeel. Via de bv 900.000 euro sparen betekent dat u bij uitkering van de rente in totaal 40% belasting betaalt over het werkelijke rendement (vennootschapsbelasting en belasting box 2). Betaalt u de rente in een jaar niet uit, dan betaalt u dat jaar geen belasting in box 2 maar wel de vennootschapsbelasting als het rendement groter is dan de kosten. De bv kost een 1.700 euro voor de jaarrekening (belastingaangifte, administratie). Netto houdt u met via de bv sparen dan toch ongeveer 6.400 euro over. Het positieve verschil tussen sparen in box 2 of sparen in box 3 is 6.400 euro minus een paar honderd euro in box 3.

Berekening van het voordeel van een spaargeld bv

Deze berekening wordt natuurlijk anders wanneer u veel meer rendement maakt, maar in veel gevallen profiteren personen met grote vermogen van het sparen via de bv. U hoeft niet tot 2023 te wachten want u kunt deze berekening ook voor 2022 maken. Had u de bv al in 2019 of 2020, dan is uw netto resultaat in box 3 gelijk aan 2.700 terwijl de bv nog steeds netto 6.400 oplevert, een verschil van 3.700 euro. Al met al een fiscaal verstandige manier van boxhoppen.

Geld onttrekken aan spaargeld-bv

Geld opnemen uit een spaargeld-bv kan op drie manieren:
 • Terugbetaling van kapitaal.
 • Geld lenen van de bv.
 • De uitkering van dividend.

Zoals u ziet kunnen bij een spaar-bv geld lenen en sparen samen gaan, zodra u een geldopname doet.

Conclusie geld lenen van eigen bv of juist sparen via spaar-bv en spaargeld bv, 2021 en 2022

In het geval waarbij uw zoon, dochter of ander familielid niet bij de bank terecht kan en dus bij uw bv aanklopt, moet u zich echt afvragen of u er verstandig aan doet om aan hen geld uit te lenen. Wat is daarbij het juiste zakelijke motief? Twijfelt u, leg de overeenkomst dan eerst aan de fiscus voor. Het sparen via de bv kan bij grotere vermogens veel voordeel opleveren ten opzichte van sparen in box 3. De extra netto opbrengst van het sparen via box 2 is dan afhankelijk van het werkelijke rendement dat u maakt en niet een fictief rendement. Als u twijfelt, kunt uw casus altijd schriftelijk vooraf bij de Belastingdienst ter goedkeuring voorleggen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaargeld belastingvrij in 2020 of 2021?Spaargeld belastingvrij in 2020 of 2021?Al het spaargeld belastingvrij in 2020, 2021 en 2022 zou mooi zijn, maar geen belasting betalen is dat ook realistisch?…
Vijf spaartips succesvol sparenVijf spaartips succesvol sparenU wilt tips om succesvol te sparen. Zie daarom vijf spaartips voor een optimaal rendement op spaargeld. Wie spaargeld he…
Gaat de spaarbelasting in Nederland omlaag in 2020 of 2021?Gaat de spaarbelasting in Nederland omlaag in 2020 of 2021?Wie in 2020 meer spaargeld heeft dan ruim 30.000 euro, betaalt in Nederland een spaarbelasting van 0,6 tot 1,6 procent.…
Ook een consumptieve lening geeft fiscaal voordeelOok een consumptieve lening geeft fiscaal voordeelGeld lenen betekent ook minder belasting betalen doordat schulden aftrekbaar zijn bij uw belastingaangifte. Bij de fisca…

Van schulden af komenVan schulden af komenHet is eenvoudig om een lening af te sluiten, maar lastiger om er weer vanaf te komen. Bij het afsluiten van een lening…
Lening beeindigen in 2020 of 2021Lening beeindigen in 2020 of 2021U wilt in 2021 of 2022 uw lening beëindigen, wijzigen, deze vervroegd aflossen of stopzetten. Kan dat wel en wat gaat u…
Bronnen en referenties
 • Belastingdienst
Reacties

Jpteb, 16-03-2019
Mooi zo'n spaar bv maar je bent dan ook ineens DGA met een gebruikelijk loon van 45000+ per jaar! hoe ga je dat ontlopen?

groet
JP Reactie infoteur, 18-03-2019
Beste Jpteb,
Er is geen gebruikersloonregeling als het bijbehorende DGA-salaris kleiner is dan 5.000 euro en daar zijn goede argumenten voor: in een spaar-bv is over het algemeen weinig activiteit te bespeuren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willem Otermans, 08-02-2018
Hallo, moet je na de oprichting van een spaargeld-bv 6 maanden wachten met het uitlenen van het gestorte kapitaal aan de aandeelhouder? Dit vraag ik omdat de bank voor een 3-maandelijks deposito meer rente vergoedt dan 3 maanden op een zakelijke rekening. Trouwens op een zakelijke rekening-courantrekening geeft de bank helemaal geen rente. Omdat het spaargeld is en derhalve redelijk snel ter beschikking moet staan is m.i. een termijn van 3 maanden verstandig. Kun je dan een aflossingsvrije lening afspreken en tzt het kapitaal bij notariële akte verminderen, vanwege het feit dat het geleende geld (grotendeels) is verteerd door de aandeelhouder? En welke rente kun je afspreken? En moet je die jaarlijks betalen of in rekening-courant opnemen? Reactie infoteur, 09-02-2018
Hallo Willem Otermans,
U hoeft niet zes maanden te wachten, maar het moet om een zakelijke lening gaan. Is het geen zakelijke lening (rente, voorwaarden) dan zal de Belastingdienst de lening als een privé lening en mogelijk een schenking zien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Danny, 05-02-2016
Stel: ik heb zakelijk 5 ton op de bank, prive bijna niks met het minimum dga salaris. Toch wil ik een huis kopen in het buitenland van 1 ton. Wat zijn mijn mogelijkheden? Reactie infoteur, 13-01-2017
Beste Danny,
U kunt in 2016 en 2017 van de bv geld lenen tegen zakelijke voorwaarden, eigen geld inbrengen en een hypotheek aanvragen. Het zal wellicht een combinatie van deze drie mogelijkheden zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 21-04-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.