Thomas, 11-07-2019
Hoi,
Bedankt voor dit interessante artikel!
Hoe word je belast als je leeft van het rendement op je Bitcoin vermogen?
Ik heb namelijk voldoende kapitaal om van te leven en daarom heb ik geen job zoals de meeste mensen.
Als in 2020 de Bitcoin stijgt tot een waarde van €100.000 (waar ik sterk in geloof dat dit zal gebeuren) zal ik een aantal miljoenen in winst hebben.
Ziet de fiscus dit nog steeds als vermogensbelasting (box 3) of ziet de fiscus dit als inkomsten (box 1) aangezien het grote bedrag en het ontbreken van een job?
Met vriendelijke groeten,
Reactie infoteur, 11-07-2019
Hoi Thomas,
Dat hangt ervan af hoeveel trades u doet. Als u bijvoorbeeld elke dag handelt, kan de fiscus dit als een soort van werk en dus arbeidsinkomen zien. Doet u af en toe een aan- of verkoop, dan gaat het om een belegging. Hopelijk een hele goede belegging, waarvan u fijn kunt profiteren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Livinglavidaloco, 04-04-2019
Hallo infoteur,
Allereerst bedankt voor de reactie!
Het is natuurlijk ook heel veel geld voor een hobby, maar het probleem is nu dat het een zogeheten "small cap" coin is.
Ik heb er heel veel van, maar de waarde van de coin is extreem laag en weinig vraag. Als ik alles uit zou betalen vandaag schat ik dat ik zo'n 30-40% van de huidige marktwaarde krijg. Nu is het zo dat ik het liefst de coins "hold" voor langere termijn aangezien ik denk dat de prijs nog gaat stijgen. Alleen kan ik dus nooit inkomstenbelasting er over de huidige marktwaarde van 100.000 betalen want zoveel geld is het (en heb ik) gewoonweg niet. Nu wil ik dus absoluut geen problemen met de belastingdienst en denk dat ik het ga aangeven als vermogensbelasting, maar zou niet weten hoe ik aan de belastingdienst ga uitleggen dat ik van een vermogen van 1-2.000 naar 100.000 ben gegaan in een jaar. Denk dat dit bij hun ook aardig wat vragen oproept…
Ten slotte is mijn vraag dus, stel ik ZOU het aangeven als vermogensbelasting zou de belastingdienst mij dan vragen om een reactie hoe ik aan dit geld kom of valt dit allemaal wel mee?
vriendelijke groet
Reactie infoteur, 04-04-2019
Hallo Livinglavidaloco,
De Belastingdienst kan altijd om uitleg vragen en die kans is natuurlijk groter als er aanmerkelijke veranderingen ten opzichte van een eerder jaar zijn.
Voor uw coin kan bij doorvragen worden gekeken naar een lijstje met de koers per 1 januari. Vaak is er niet één koers op een dag en verschilt die ook nog per handelsplatform. Misschien kunt u zo de laagste koers uitkiezen en ook beargumenteren dat de echte waarde een stuk lager is en dus ook uw vermogen.
Bij velen is de kennis van altcoins zodanig dat men er niet snel doorheen prikt :)
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Livinglavidaloco, 01-04-2019
Ik heb afgelopen jaar in mijn vrije tijd als hobby wat programmeerwerk gedaan voor een beginnende coin, nu is het zo dat ik heel veel coins heb gekregen met een waarde van rond de 100,000 (extreem blij mee natuurlijk). Alleen kan ik de coins niet verkopen op een beurs omdat er zeer weinig volume is.
Wat zou ik dan aan moeten geven bij de belasting, vermogen of inkomstenbelasting? Aangezien de waarde van de coins, als ik alles uitbetaal, ongeveer 40% van de marktwaarde is omdat het zoveel coins zijn en zoals eerder genoemd weinig vraag. Kan ik lastig belasting betalen over 100 duizend euro omdat ik simpelweg niet zoveel geld echt heb.
Reactie infoteur, 03-04-2019
Beste Livinglavidaloco,
Lastig, de Belastingdienst kan dit zien als inkomen uit werk en dan betaalt u inkomstenbelasting. Het is immers veel geld voor een hobby. Wat betreft de vermogensbelasting, neemt u het aantal coins maal de koers op 31 december 2018. Dat de koers bij verkoop zal dalen, doet er fiscaal niet toe.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Patrick, 03-12-2018
Ik heb een bedrijf in Bitcoin en ik krijg uitbetaald in cryptovaluta. Iedere keer als ik uitbetaald krijg in cryptovaluta dan wordt de waarde genomen van het moment van uitbetalen. In dit jaar zijn de waarden alleen maar naar beneden gegaan en zijn mijn inkomsten dus minder waard geworden. Ik zal dus belasting betalen over een waarde die niet meer actueel is waardoor ik meer belasting betaal dan omzet heb gemaakt.
Wat als ik nu al mijn munten verkoop. Betaal ik dan belasting over de euro's of alsnog over de uitbetalingen in crypto van het afgelopen jaar?
Reactie infoteur, 18-02-2020
Beste Patrick,
De uitbetaling voor werkzaamheden (loon) wordt normaliter belast naar de waarde van het moment dat er werd betaald. Voor de Belastingdienst zal dat niet zo eenvoudig te controleren zijn met de dagkoersen van de bitcoin. Voor een particulier geldt verder dat vermogen (geld op een spaarrekening) wordt belast naar de waarde op 1 januari van het jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
G. J. Bult, 14-08-2018
Hoe kom ik aan de koersen van cryptocoins per 1 Januari 2018?
Reactie infoteur, 14-08-2018
Beste G.J. Bult,
Vaak wordt waar u de bitcoins of altcoins koopt en verkoopt ook een historisch overzicht bijgehouden met de koersen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Quasi (infoteur), 27-12-2017 #7
Hallo ZeeMeeuw,
Vrij helder verhaal. Ik weet niet hoeveel diepgaande kennis je hebt van cryptocoins, maar ik heb een vraag die ik niet helemaal uit je artikel beantwoord krijg.
Stel ik beleg deze maand 100 Ethereum in een ICO (Initial Coin Offering). Dat betekent dat ik geld beleg in een nog niet bestaande munt, en hiervoor een afgesproken aantal van de nieuwe munt terugkrijg, zodra deze beschikbaar zijn.
Voor het gemak gaan we er even vanuit dat de waarde van Ethereum op 1 januari 2018 dan $1.000 is. Dan heb ik dus $100.000 in een ICO belegd. Echter is het meestal zo dat je pas na een maand (of langer) de nieuwe coins hiervoor terugkrijgt. In die situatie heb ik bijvoorbeeld vandaag $100.000 belegd, maar bezit ik niets, enkel de belofte dat ik hier een bepaalde coin voor terugkrijg, waarvan de waarde nog niet duidelijk is. Stel deze coin krijg ik 1 Februari, dan heb ik in Februari $100.000 in waarde van een nieuwe munt (aangenomen dat de waarde gelijk blijft).
Betekent dit dan dat ik tussen nu en 1 Februari niets bezit en dus niets kan opgeven? Ik heb dit momenteel gedaan op veel kleinere schaal, dus kom bij lange na niet aan de grens om vermogensbelasting te betalen, maar voor komende jaren is het wellicht wel interessant om te weten hoe ik hiermee om moet gaan.
Alvast dank!
Groeten,
Quasi.
Reactie infoteur, 28-12-2017
Beste Quasi,
Het gaat om de waarde op 1 januari 2018. Bij een ICO heb je een vordering die geld waard is. Op 1 januari 2018 is de waarde in dit voorbeeld gelijk aan $100.000. Dat er later pas geleverd wordt en dat de waarde dan weer anders kan zijn, is voor de vermogensbelasting niet belangrijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Patrick, 26-12-2017
Hoi,
Bedankt voor dit zeer heldere artikel. Ik vroeg me inderdaad al af hoe het precies zat. Ik heb nog wel een vraag:
Hoe zit het als je de bitcoins in je bezit had op 1 januari 2018, maar ze in de loop van 2018 allemaal verkoopt. Betaal je dan nog steeds vermogensbelasting, gebaseerd op de waarde op 1 jan 2018? Immers, als dit zo is, hoe zit het dan met de ontvangen euro's? Dus stel:
Ik verkoop al mijn coins op 3 april 2018 voor een totale waarde van 50.000 euro. Ik ontvang dan 50.000 euro op mijn bank. Maar ik moet blijkbaar ook de waarde van de coins die ik in bezit had op 1 jan 2018 opgeven. Stel dat dit 20.000 euro was. Moet ik dan eigenlijk vermogensbelasting betalen over 70.000 euro? Dit lijkt me dubbelop? Kunt u mij vertellen hoe dit precies zit?
Vriendelijke groet,
Patrick
Reactie infoteur, 27-12-2017
Hoi Patrick,
Uw vermogen op 1 januari 2018 is in 2018 belast, uw vermogen op 1 januari 2019 in 2019. In 2018 betaalt u dan over 20.000 euro vermogensbelasting, in 2019 over 50.000 euro (als dat bedrag op 1 januari 2019 op de rekening staat). Als de 50.000 euro aan coins in 2018 worden opgemaakt, betaalt u er in 2019 geen belasting over.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw