Aanrechtsubsidie 2017 minstverdienende partner

Aanrechtsubsidie 2017 minstverdienende partner De aanrechtsubsidie 2017 is een heffingskorting voor de inkomstenbelasting voor iemand met geen of een laag eigen inkomen. Als u een fiscale partner hebt en zelf te weinig of geen inkomen hebt om een deel van de algemene heffingskorting te krijgen, kunt u recht hebben op de aanrechtsubsidie 2017. Door de afbouw van deze aanrechtsubsidie kan het zijn dat u in 2017 minder ontvangt dan in 2016. Of dat zo is hangt af van uw leeftijd en de voorwaarden van de Belastingdienst. Hebt u nog geen belastingaangifte 2017 gedaan of bent u deze heffingskorting vergeten, pas dan uw belastingaangifte 2017 voor zover mogelijk nog aan. Uw aanspraken op 2017 verjaren uiterlijk in 2022.

Wat is de aanrechtsubsidie 2017?

De aanrechtsubsidie is een heffingskorting, een belastingteruggave, extra netto inkomen. Bij een relatief laag eigen inkomen heeft iedereen toch nog recht op de algemene heffingskorting, maar een belangrijke algemene regel is ook dat u nooit meer aan algemene heffingskorting kunt krijgen dan u aan inkomstenbelasting of loonbelasting betaalt. En daar wringt nu de schoen. Als er in een huishouden één kostwinner is en de andere partner geen inkomen heeft, zou er volgens de algemene regels geen algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner kunnen worden uitbetaald. Om hierin wat tegemoet te komen is de aanrechtsubsidie minstverdienende partner ontwikkeld. Die biedt uitkomst als er twee fiscale partners zijn waarbij tenminste één partner voldoende belasting betaalt. In dat geval betaalt de Belastingdienst toch een bedrag uit aan de minstverdienende partner.

De aanrechtsubsidie wordt afgebouwd

De aanrechtsubsidie wordt elk jaar verder afgebouwd. De politiek is in meerderheid van mening dat de aanrechtsubsidie onbedoeld ook beloont dat iemand thuis blijft, terwijl de ander een kostwinner is. De politiek ziet het liefste dat iedereen een baan heeft en vindt één kostwinner niet meer van deze tijd. Dat is wrang voor een echtpaar dat al lange tijd zo leeft en waarbij dit in de loop der tijd zo is gegroeid. In die gevallen zal de andere partner vaak niet zomaar aan het werk gaan in een betaalde baan, terwijl hun heffingskortingen mogelijk wel elk jaar omlaag gaat. Of u minder heffingskorting krijgt, is ook afhankelijk van uw geboortejaar.

Opletten als u een bijbaan hebt

Als u actief bent op de arbeidsmarkt, is het opletten dat u niet en de aanrechtsubsidie ontvangt en de algemene heffingskorting. Deze bedragen zijn aan bepaalde maxima gebonden en als u beide kortingen ontvangt, kan het zijn dat u te veel krijgt en straks een deel moet terugbetalen. Bij een eigen inkomen van 20.000 euro is het bedrag aan aanrechtsubsidie altijd gelijk aan nul en afhankelijk van uw leeftijd en inkomen dat dit al veel eerder het geval zijn. Bijverdienen loont zo zeker niet altijd.

Hoe hoog is de aanrechtsubsidie minstverdienende partner 2017?

De leeftijd van de minstverdienende partner speelt een belangrijke rol. Daarbij wordt bij de uitbetaling door de Belastingdienst in 2017 een verschil gemaakt tussen personen die vóór 1963 zijn geboren en zij die na 31 december 1962 zijn geboren. Het werkt als volgt:
  • Als u bent geboren bent vóór 1963 en uw fiscale partner heeft voldoende inkomen, dan hebt u in 2017 maximaal recht op een bedrag van € 2.254 euro. Er is hier ook geen jaarlijkse afbouw van het bedrag.
  • Bent u geboren in of na 1963 geboren, dan hebt u in 2017 recht op € 902. Dat is nog maar 40% van iemand die eerder is geboren.

De aanrechtsubsidie is een belastingteruggave en u betaalt hierover niet nog eens inkomstenbelasting.

Afbouw aanrechtsubsidie in 2017

Het maximale bedrag van de algemene heffingskorting 2017 is iets hoger dan in 2016 voor wie op het volledige bedrag recht heeft. Wie echter in groep 2 zit, geboren na 1963, gaat erop achteruit:

Hoogte algemene heffingskorting minst verdiende partner in 2016 en 2017:

uw geboortedatum20162017
vóór 1963€ 2.242€ 2.254
na 31 december 1962 € 1.047€ 902

Wat zijn nu de voorwaarden voor deze aanrechtsubsidie 2017, minst verdienende partner 2017

De belangrijkste voorwaarden voor deze belastingteruggave zijn:
  • U bent tenminste 21 jaar oud.
  • U hebt minimaal zes maanden dezelfde fiscale partner. U mag ook weduwnaar of weduwe zijn.
  • U hebt weinig of geen inkomen en kunt de algemene heffingskorting dus niet via uw eigen inkomen laten uitkeren.
  • Uw fiscale partner heeft voldoende inkomen om niet alleen zijn eigen heffingskortingen te verzilveren maar ook uw aanrechtsubsidie.

Aanrechtsubsidie via een gezamenlijke belastingaangifte 2017 of voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2017

De aanrechtsubsidie komt eruit rollen als uw gegevens zijn ingevuld bij uw gezamenlijke aangifte inkomstenbelasting 2017.

Lees verder

© 2015 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanrechtsubsidie minstverdienende partner en AOWAanrechtsubsidie minstverdienende partner en AOWDe aanrechtsubsidie is een andere naam voor de algemene heffingskorting minst verdienende partner. Iemand die minder ver…
Recht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerRecht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerDe aanrechtsubsidie is hetzelfde als de algemene heffingskorting voor de minst verdienende partner. Deze korting is het…
Aanrechtsubsidie 2018 minstverdienende partnerAanrechtsubsidie 2018 minstverdienende partnerDe aanrechtsubsidie 2018 is een extra belastingteruggave als u een relatief laag inkomen hebt. Daarom is het voor iemand…
Aanrechtsubsidie 2021 minstverdienende partnerAanrechtsubsidie 2021 minstverdienende partnerIn 2021 hebt u als minst verdienende partner recht op de aanrechtsubsidie 2021, algemene heffingskorting, maar de algeme…

Huwelijk en erfbelasting betalenHuwelijk en erfbelasting betalenMet een algehele gemeenschap van goederen kunt u erfbelasting besparen. Het erfdeel van een partner is in een huwelijk a…
Hoogte heffingskortingen 2017Hoogte heffingskortingen 2017Sommige heffingskortingen gaan in 2017 omhoog, maar hebt u wel recht op een heffingskorting en zo ja op hoeveel dan? De…
Reacties

Geerts, 27-04-2020
Hallo,
Ik heb een AOW en pensioen uitkering, samen 22500 bruto. Op de AOW houden ze belasting in maar dit zal niet genoeg zijn om mijn vrouw in aanmerking te laten komen voor de volledige aanrechtsubsidie. (mede door mijn eigen heffingskorting).

Mag ik bij het iets hogere pensioen ook belasting laten inhouden, zodat er veel belasting is ingehouden? of mag dat maar bij één uitkering? Het teveel betaalde kan ik immers weer terug vragen…
Of kijken ze naar wat er daadwerkelijk aan belasting betaalt moest worden? (dus belasting bijbetalen voor het pensioendeel, en zo hogere aanrechtsubsidie…)
Met dank, Reactie infoteur, 28-04-2020
Hallo Geerts,
Er wordt inderdaad gekeken naar de belasting die u in een jaar moet betalen. Extra belasting laten inhouden heeft dus weinig zin, omdat dat bij de belastingaangifte inkomstenbelasting als een teruggave aan u weer wordt rechtgetrokken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jolanda, 09-04-2019
Geachte lezer,

Een vraagje sinds drie jaar ontvangen ik een wga-uitkering. Nu ontvang ik per 1 febr 2019 nog maar 1 vijfde van mijn salaris en wel 564 euro. Waar kan ik aanspraak op maken? Ik ben getrouwd en mijn echtgenoot is afgekeurd nadat hij een auto-ongeluk heeft gehad. Zijn inkomsten is 465 euro sinds februari dit jaar krijgen we 107 euro v/h UWV erbij.

Wie kan ons helpen of heeft een antwoord voor mijn vragen!
Alvast bedankt,

Jolanda Reactie infoteur, 09-04-2019
Geachte Jolanda,
Als u onder het sociaal minimum terecht dreigt te komen, kunt u het UWV vragen om een toeslag vanuit de Toeslagenwet. Lukt dat niet dan is een (aanvullende) bijstandsuitkering van de gemeente mogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bert, 16-12-2018
Hallo ik heb sinds september uitsluitend AOW dus geen pensioen, mijn vrouw werkt niet is 60 jaar en ontving maandelijks een bedrag aan aanrechtsubsidie. Dit is per september stop gezet door de belastingdienst, klopt het dat ze daar geen recht meer op heeft? Reactie infoteur, 17-12-2018
Hallo Bert,
Dat hangt ervan af. Het bedrag aan aanrechtsubsidie is afhankelijk van het bedrag dat u aan belasting betaalt en dus uw jaarinkomen. Uw maandelijkse inkomen neemt af, maar uw jaarinkomen kan nog voldoende hoog zijn. Waarschijnlijk is het zekere voor het onzekere genomen om een (forse) terugbetaling te kunnen voorkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 25-10-2018
Hoi, ik heb AOW en pensioen dus. Mijn vrouw werkt niet dus ons gezamenlijk inkomen is mijn AOW/Pensioen. Is er dan nog recht op aanrechtsubsidie ergens? Reactie infoteur, 26-10-2018
Hoi Jan,
Zeer waarschijnlijk is er dan nog ruimte voor de aanrechtsubsidie. Hoeveel dat is, is afhankelijk ban de hoogte van uw pensioen en of u ook aftrekposten hebt (ziektekosten bijvoorbeeld).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dorine, 06-10-2018
Ik krijg nu aanrechtsubsidie. Geboortejaar 1958. Ik werk nu niet. Als ik dadelijk bv 300 €;in de maand ga verdienen vervalt dan mijn aanrechtsubsidie? Reactie infoteur, 08-10-2018
Beste Dorine,
Als u 300 euro in de maand gaat verdienen als eigen inkomen, komen ook de andere heffingskortingen om de hoek kijken. U krijgt dan meer algemene heffingskorting, maar minder aanrechtsubsidie. De aanrechtsubsidie hoeft niet volledig te vervallen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Riet, 17-09-2018
Beste Zeemeeuw. Heb ik recht op de algemene heffingskorting als ik stop met werken m.i.v.1 jan 2019… we hebben een koophuis… en ik zie bij de aanslag 2017 staan Inkomstenbelasting box 1 € 1932.00 bij mijn partner. (Er zijn wel extra zorgkosten afgetrokken in 2017)

Alvast bedankt voor uw reactie! Reactie infoteur, 19-09-2018
Beste Riet,
Als uw partner in 2019 een bedrag van € 1.932 aan inkomstenbelasting betaalt en u geen ander inkomen hebt, dan bedraagt de aanrechtsubsidie maximaal ook € 1.932.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kotkamp, 17-09-2018
Goeden dag. Ik heb een vraag. Mijn moeder is sinds nov. 2016 weduwe. Haar zoon van 38 woont bij haar thuis. Zelf heeft mijn moeder een inkomen van 600 uit haar werk en 300 euro krijgt ze van mijn broer aan kostgeld. Mijn broer heeft wel een baan. Heeft mijn moeder ook recht op aanrecht subsidie? Reactie infoteur, 19-09-2018
Goedendag Kotkamp,
Een voorwaarde voor de aanrechtsubsidie zou zijn dat uw broer de fiscale partner van uw moeder is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tilly, 30-08-2018
Ik heb even een vraagje over de subsidie. Het is zo ik heb op het moment nog een ww uitkering en die loopt bijna ten einde is maar een kleine uitkering. Heb ik hierna of tijdens de ww ook recht op deze subsidie? Reactie infoteur, 02-09-2018
Beste Tilly,
Dat hangt ervan af hoeveel algemene heffingskorting er dit jaar al is verrekend met uw ww-uitkering. Het kan zijn dat er nog een bedrag beschikbaar is, maar dat hoeft niet zo te zijn. In 2019, als uw inkomen lager is, is de kans automatisch groter dat u recht hebt op de aanrechtsubsidie. Dit zou berekend moeten worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jansen, 14-08-2018
Hallo ik heb een vraag mijn man heeft w.a.o uitkering{ minimum uitkering}
ik zelf heb geen werk geen uitkering.
wel krijg ik 142,00 in de maand heffingskorting.
is heffingskorting het zelfde als aanrechtsubsidie?
dat was mijn vraag.
graag hoor ik van u.
mvg R.Jansen Reactie infoteur, 15-08-2018
Hallo Jansen,
Er zijn meerdere heffingskortingen bij de Belastingdienst mogelijk, maar zeer waarschijnlijk gaat het hier om de algemene heffingskorting minstverdienende partner (aanrechtsubsidie).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kees van Dongen, 13-08-2018
Ik werk op oproepbasis. De ene maand heb ik 300 en de andere maand niks en dan weer 500.
Dus geen vast inkomen. Mijn vrouw werkt ook heb ik ook ergens recht op? Reactie infoteur, 13-08-2018
Beste Kees van Dongen,
De Belastingdienst kijkt naar uw jaarinkomen. Is dat laag, dan kunt u recht hebben op de aanrechtsubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lenie Rispens, 25-06-2018
Mijn man wil vervroegd met pensioen met 62jaar en 3mnd. Ik werk niet en krijg elke maand €189 heffingkorting. Heb ik daar dan nog recht op, als mijn man €900 pensioen per mnd. krijgt en verder geen inkomen? Reactie infoteur, 26-06-2018
Beste Lenie Rispens,
Als er verder geen aftrekposten zijn, is zijn inkomen hoog genoeg voor de aanrechtsubsidie. Hij gaat dan wel met pensioen, maar betaalt nog steeds een belastingtarief van minimaal 36,55% aan inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nijp, 14-06-2018
Mijn vrouw krijgt in September AOW. Zij heeft nooit gewerkt en heeft wel een aanrechtsubsidie gehad. Heeft zij er nog recht op? Reactie infoteur, 15-06-2018
Beste Nijp,
Ook als uw vrouw een eigen inkomen heeft, kan ze nog recht hebben op aanrechtsubsidie, Alleen zal dat wel minder zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bella, 24-05-2018
Ik kom met mijn man in Nederland wonen, hij zal werken, ik niet. Reden ervoor is een autistisch kind van 14 die begeleiding nodig heeft. Ik ben geb in 66. Voor ons kind hebben wij een school van 22.000 euro per jaar. Kunnen wij enige belastingvoordelen verwachten? Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Bella,
Als uw zelf geen of weinig inkomen hebt en het inkomen van uw man hoog genoeg is, dan hebt u voor uzelf recht op de aanrechtsubsidie. Maar fiscaal is er nog meer voordeel te behalen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/148826-belastingdienst-waarop-heb-ik-recht-in-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willem, 18-05-2018
Vraag inzake AOW en samenwoning/relatie met jongere partner.

Dames, heren. Het gaat om het volgende.
Mijn jongere Filipijnse vriendin woont sinds 3 mei 2018 (15 dagen) bij mij in en heeft geen eigen inkomsten, uitkering of werk. Hiervoor woonde zij in eigen land. Sinds 2011 heb ik een alleenstaanden pensioen en een ABP pensioen. Als je je even snel informeert krijg je te horen dat de nieuwe situatie zal leiden tot een korting van 30 % op mijn AOW, omdat, zo was de gedachte in de politiek destijds, zij kan, of moet gaan werken om bij te dragen aan het huishouden.

Mijn partner is als gezegd Filipijnse en ze heeft een reguliere verblijfsvergunning, dat wil zeggen dat ze in elk geval 5 jaar hier kan blijven. Daarna is een verlenging vrij eenvoudig.
In deze periode moet zij binnen de komende 3 jaar “inburgeren” en ongeveer 5 examens Nederlands met goed gevolg afleggen, deelnemen aan twee projecten: Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt, en aan een participatietraject. Indien zij daar niet in slaagt wordt er een boete opgelegd van 1250 euri.

Ik heb mij enigszins verdiept in de materie via het internet en daar vind je een massa aan informatie die wellicht niet altijd up to date is en elkaar soms tegenspreekt. Soms lees je dat zij recht heeft op een partnerbijdrage omdat ik voor 1950 ben geboren, maar ook dat deze bijdrage sinds 2015 is afgeschaft etc. Kortom, uiteindelijk blijft het meeste onduidelijk.

Ik heb nog geen contact gehad met de SVB hierover, maar verwacht dat dit binnen afzienbare tijd zal gebeuren. Dat bij de SVB de wetten naar eer en geweten en/of beste kunnen worden toegepast daar heb ik weinig vertrouwen in. Men is daar meer geïnteresseerd in korten en intrekken van uitkeringen dan mensen er op wijzen dat zij recht hebben op iets.

Hoe dan ook, ik denk dat ik voldoende onze situatie heb beschreven en mijn vraag is dus of de SVB mijn AOW terecht mag gaan korten, of dat de situatie juridisch anders ligt. Wellicht ten overvloede kan nog van belang zijn het feit dat mijn vriendin ook mantelzorgtaken op zich neemt. Ik ben in de laatste 11 jaar 3 x aan het hart geopereerd, heb een pacemaker, ernstige rug- en schouderklachten en kan maar een paar honderd meter lopen.

Graag uw zienswijze in deze kwestie.

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 27-02-2020
Beste Willem,

1.U hebt voor uw partner geen recht op de AOW-partnertoeslag als deze niet voor 2015 uw fiscale partner was en u aan de overige voorwaarden van inkomen voldeed:

https://financieel.infonu.nl/geld/149540-aow-partnertoeslag-2019-en-2020.html

2. Als uw partner een financiële bijdrage levert aan de gezamenlijke huishouding of als jullie voor elkaar in het huishouden zorgen, dan hebt u recht op 50% bruto AOW, minder dus dan waarop een alleenstaande recht heeft. Als uw vriendin weinig tot geen inkomen heeft, komt zij wellicht wel in aanmerking voor een bijstandsuitkering (wat weer wel gevolgen heeft voor uw AOW). Als uw inkomen te laag is, kunt u wellicht ook een aanvulling van de gemeente krijgen.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carlo Lanza, 05-05-2018
Mijn vrouw is na 22 jaar huwelijk op 20 januari 2017 bij mij vertrokken en bij een andere man gaan wonen. In een getekende verklaring bevestigd zij dit met als toevoeging dat hij voor haar zorgt alles betaald en dat zij als man en vrouw leven.
Nu belde een ambtenaar van de belasting dienst en deze had opgemerkt dat zij niet meer bij mij woonde. hij waarschuwde dat zij de heffingskorting moest stopzetten want dat zij geen recht meer had op deze korting. Op mijn vraag of ik dit kon doen (het stopzetten) zei de ambtenaar dat zij dit zelf moest doen.Zij heeft mijn advies on dit te stoppen genegeerd en tot op de dag van vandaag mei 2018 de heffingskorting ontvangen. De ambtenaar waarschuwde dat zij dit moest terugbetalen met waarschijnlijk een boete, Kunt u mij zeggen of dit zo inderdaad gaat gebeuren. met vriendelijke dank. Reactie infoteur, 08-05-2018
Beste Carlo Lanza,
Belangrijk is of jullie nog getrouwd zijn, in dat geval zijn jullie nog fiscale partners. Woonden jullie samen of is de echtscheiding aangevraagd, dan zal de andere man haar fiscale partner zijn, en bepaalt diens inkomen of uw vrouw nog recht heeft op de aanrechtsubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan van den Berg, 18-04-2018
Mijn vrouw en ik zijn fiscale partners.
Mijn vrouw had en heeft geen inkomen uit arbeid noch ander inkomen.
Zij kreeg over de eerste 3 maanden van 2017 de 'aanrechtsubsidie' 3 x 188 = 564
Per mei 2017 is mijn vrouw AOW gerechtigd.
Zij had over 2017 een AOW inkomen van ca € 6500 waarop geen loonheffing is toegepast.
Het verschuldigde bedrag aan IB en sociale premies was ca 1550
De algemene heffingskorting plus de ouderenkorting bedrag samen ca € 2700
Uit de de aangifte IB over 2017 blijkt dat mijn vrouw de ontvangen € 564 per saldo moet terugbetalen.
Klopt dat wel? Reactie infoteur, 18-04-2018
Beste Jan van den Berg,
Doordat de algemene heffingskorting volledig kan worden uitgekeerd, vervalt de aanrechtsubsidie. De ouderenkorting kan niet volledig worden uitgekeerd, maar is ook niet overdraagbaar. De berekende terugbetaling lijkt dan ook te kloppen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Annie, 07-04-2018
Mijn man is van 1950 dus krijgt aow ik zelf ben van 1952 nu heb ik volgens de belasting maar recht op ong.900 euro kunnen ze dat zo afbouwen gezien mijn leeftijd? ik heb verder geen inkomen Reactie infoteur, 09-04-2018
Beste Annie,
Omdat u van voor 1962 bent, lijkt uw leeftijd niet het probleem te zijn. Als het inkomen van uw man hoog genoeg is, hebt u recht op maximaal € 2.254.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ej, 31-03-2018
Volgens de aangifteberekening inkomstenbelasting krijg ik over 2017 belasting terug. Moet mijn vrouw nu de aanrechtsubsidie die ze in 2017 heeft gehad terug betalen. Zij had/heeft geen inkomen. Reactie infoteur, 01-04-2018
Beste Ej,
Dat hangt ervan af. Als u ook met aftrek van de teruggave genoeg belasting hebt betaald, kan nog steeds de volledige aanrechtsubsidie worden uitgekeerd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maria, 30-03-2018
Na ruim 40 jaar zelfstandig ondernemer (daarvoor 6 jaar loondienst) heb ik sinds eind 2016 geen inkomen meer. Ik moet nog 4 jaar en 3 maanden wachten voordat ik AOW krijg. Mijn man (fiscale partner) heeft een AOW en een lijfrente-uitkering van bijna 20.000. We hebben samen in box 3 voor 360.000. Nu zegt onze boekhouder dat ik net buiten de aanrechtsubsidie valt. Klopt dit? Reactie infoteur, 01-04-2018
Beste Maria,
Of u recht hebt op de aanrechtsubsidie dan wel de algemene heffingskorting zal ook afhankelijk zijn van de verdeling van het vermogen. Vraag uw boekhouder dus om een toelichting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mary, 26-03-2018
Sinds afgelopen (midden) januari heb ik geen inkomen meer. Kan ik aanrechtsubsidie aanvragen met terugwerkende kracht? (in dit geval vanaf midden januari) Reactie infoteur, 27-03-2018
Beste Mary,
De aanrechtsubsidie geldt voor een heel jaar en kan dus ook later in een jaar worden aangevraagd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Miranda, 23-03-2018
Mijn vriend werkt voor zijn eigen en heeft een jaarinkomen van 40.000 euro kom ik ook in aanmerking voor aanrechtsubsidie? Reactie infoteur, 24-03-2018
Beste Miranda,
Jullie kunnen geen gezamenlijke belastingaangifte doen, wel elk apart (hij als ib-ondernemer en u als particulier). Het nadeel hiervan is dat de aanrechtsubsidie dan niet apart zichtbaar is, wel na samenvoeging door de fiscus als jullie inderdaad fiscale partners zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Herman, 22-03-2018
Dag, ik ben gehuwd, mijn vrouw heeft geen inkomen. Beiden geboren voor 1963, dus volledige aanrechtsubsidie. Nu hebben we meer dan het drempelbedrag aan spaartegoed en uitgeleend geld, dus dat wordt over 2017 een forse aanslag (ik meen 2,9%, terwijl het altijd 1,2% was). Kan ik nu mijn vrouw ook aangifte laten doen en het bedrag van 'sparen en beleggen' zo verdelen dat we beiden onder de drempel blijven? Heeft dat - en daar gaat het me eigenlijk om - consequenties voor de aanrechtsubsidie?
Vriendelijke groet Reactie infoteur, 23-03-2018
Dag Herman,
Als u het vermogen zo verdeelt dat uw vrouw in 2017 onder de 25.000 euro blijft, heeft dat geen invloed op de aanrechtsubsidie (op voorwaarde dat u voldoende belasting betaalt), anders wel. De belasting op spaargeld loopt in 2017 op tot 1,62%.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yvonne, 19-03-2018
Mijn schoonzus heeft 1200 netto per jaar is gescheiden en woont nog in het huis van ex echtgenoot. Heeft ze recht op heffingskorting? Ze is geb 1967. Ze is dus fiscaal partner.

Vriendelijke groet Reactie infoteur, 20-03-2018
Beste Yvonne,
Als uw schoonzus gescheiden is en geen andere partner heeft momenteel, dan heeft ze geen fiscale partner. Een uitzondering hierop kan het jaar van echtscheiding zelf zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Margriet, 14-03-2018
Hallo,
Mijn vraag is moet je getrouwd zijn voor aanrechtsubsidie? Reactie infoteur, 14-03-2018
Hallo Margriet,
Dat hoeft niet per se, maar je moet wel een fiscale partner hebben:

https://financieel.infonu.nl/belasting/187644-aanrechtsubsidie-2019-minstverdienende-partner.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hendrika, 13-03-2018
Hallo, als de hypotheek naar een lagere rente is gegaan, heeft dat invloed op de Aanrechtsubsidie. Wij gaan dit jaar 675 euro belasting betalen. Wij kregen altijd tussen de 40 en 50 euro terug. Groet Hendrika Reactie infoteur, 14-03-2018
Hallo Hendrika,
Klopt, als u en uw partner per saldo meer belasting gaan betalen is er ook meer beschikbaar om de aanrechtsubsidie uit te keren:

https://financieel.infonu.nl/belasting/187644-aanrechtsubsidie-2019-minstverdienende-partner.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henny Nijenhuis, 13-03-2018
Als de aanrechtsubsidie is toegekend, is het dan de bedoeling dat de minstverdiende het op de bankrekening gestort krijgt of komt het bij de meest verdiende op de rekening? Reactie infoteur, 14-03-2018
Beste Henny Nijenhuis,
Het geld van de aanrechtsubsidie wordt gestort op de rekening van de minstverdienende.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Monique, 12-03-2018
Hallo,

Stel; een vrouw werkt niet en haar echtgenoot wel. Dan heeft zij recht op aanrechtsubsidie. In hoeverre "kost" dit de echtgenoot geld?
Wordt hij dan ergens op gekort? Of maakt dit voor hem niets uit? Reactie infoteur, 13-03-2018
Hallo Monique,
De aanrechtsubsidie kost de partner geen geld, anders was dit geld bij de fiscus gebleven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bertus Winters, 06-03-2018
Hallo, ik heb een vraag:
Mijn vrouw werkt maandag, dinsdag en woensdag als leerkracht aan een basisschool.
Ik krijg aanrechtsubsidie. Ik ben van 1958 krijg dus de volledige aanrechtsubsidie.
Nu werd mij gevraagd of ik voor 8 uur in de week conciërge wil worden van diezelfde school.
De verwachting is dat ik dan €350,- netto per maand ga verdienen.
Wat blijft er dan nog van mijn aanrechtsubsidie over? Reactie infoteur, 07-03-2018
Hallo Bertus Winters,
Als u na aftrek van heffingskortingen bijvoorbeeld 10 maanden in 2018 350 euro netto verdient, dan verlaagt dat uw recht op aanrechtsubsidie met ongeveer 1.800 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kees, 06-03-2018
De aanrechtsubsidie was in januari verlaagd naar 1350euro (was altijd meer als 2000 euro) vanwege de aow die in aug zou starten. Maar ik blijf het vreemd vinden dat er tijdens de aangifte de vermelding stond dat bij alleen aow mijn vrouw niets hoeft te betalen en geen aanslag krijgt.
De belasting telefoon komt ook niet verder dan "wacht de aanslag maar af". Reactie infoteur, 07-03-2018
Beste Kees,
Uw vrouw ontvangt niet alleen AOW, maar ook de aanrechtsubsidie. In 2018 zal de aanrechtsubsidie voor uw vrouw waarschijnlijk zelfs nihil zijn, omdat ze dan het hele jaar een eigen inkomen heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kees, 05-03-2018
Mijn vrouw aug. 2017 aow. 3600 euro in de rest van 2017. Tot aug. Aanrechtsubsidie 1350 euro. De svb heeft over de aow geen loonheffing geheven omdat de heffing lager was dan de heffingskorting. Bij de aangifte van 2017 moet ze 600 euro betalen.

Hoe kan dit? Er stond in kleine letters bij, dat wanneer ze alleen maar aow als inkomen heeft gehad, ze niets hoeft te betalen en ze geen aanslag krijgt. Hoe zit het nu? Wordt het wel of niet betalen? Reactie infoteur, 06-03-2018
Beste Kees,
Als uw vrouw de volledige aanrechtsubsidie heeft ontvangen, dan zal circa 650 euro moeten worden terugbetaald in verband met de ontvangen AOW.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petronella, 04-03-2018
Mijn partner heeft aow en een toeslag voor mij. Nu heeft hij een grote zorgaftrek van 2017 op gevoerd en betaalt daarom minder belasting. Nu zie ik tot mijn verrassing dat ik een groot deel van mijn aanrechtsubsidie moet terug betalen. Klopt dit? Reactie infoteur, 05-03-2018
Beste Petronella,
Dat kan gebeuren als er door aftrekposten minder geld overblijft om het aanrechtgeld uit te betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martin, 02-03-2018
Mijn partner heeft in 2017 geen inkomsten meer gehad, waar bij de belastingaangifte kan ik de aanrechtsubsidie 2017 terug vinden. Reactie infoteur, 02-03-2018
Beste Martin,
Als jullie gezamenlijk belastingaangifte inkomstenbelasting doen, vindt u de aanrechtsubsidie ook terug bij de berekening van de belasting over 2017.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jazzy, 01-03-2018
Beste zeemeeuw,

Ik begrijp werkelijk niets van belastingen. Voorgaande jaren heb ik altijd deze zogenoemde aanrechtsubsidie gehad. Ik werkte toen niet.

Afgelopen jaar ben ik vanaf ongeveer juni weer gaan werken.
Zojuist ging ik de belastingaangifte doen. Totale verdiensten van mij in 2017 waren ongeveer €3500 met een ingehouden loonheffing van €102. Daarnaast had ik nog een aftrekbare studieschuld die definitief geen gift werd (gaf de aangifte zelf aan). Het bedrag dat aftrekbaar was lag op €1021 (dit werd in z'n totaal nog afgetrokken van het loon van mijn man) Mijn man had een totale verdienste van €23328, ingehouden loonheffing €3381. Uiteindelijke teruggave kwam totaal op €570. Veel minder dan ik dacht. Ik had verwacht omdat ik nog niet veel heb verdiend dat jaar, gewoon volledige aanrechtsubsidie van €902 te ontvangen. (En daarbovenop nog die aftrekbare studiekosten) Nu is het dus zelfs veel minder.
Ik begrijp er geen bal van zoals u ziet. Reactie infoteur, 02-03-2018
Beste Jazzy,
Dat komt zeer waarschijnlijk doordat bij uw inkomen gedurende het jaar al is gerekend met heffingskortingen. Immers, zonder heffingskortingen en aftrekposten zou u in 2017 ongeveer 1.280 euro aan loonbelasting moeten betalen, terwijl er maar €102 is ingehouden. Dit verschil is vervolgens verrekend met de heffingskortingen en aftrek waarop u recht hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C. Gieselbach, 15-02-2018
Beste zeemeeuw
ik heb een aow zonder partnertoeslag + pensioenuitkering. Samen €22465. mijn vrouw werkt niet maar krijgt aanrechtgeld van €188,- pm. ik betaal ongeveer aan belasting €1850,- pj. heeft zij dan wel recht op dit bedrag.? of moet ik straks alles terug betalen.? Reactie infoteur, 18-02-2018
Beste C. Gieselbach,
Uw vrouw krijgt dan meer aanrechtgeld dan u aan belasting betaalt. Het meerdere (dus niet alles) zal terugbetaald moeten worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jacqueline van Overveld, 15-02-2018
Ik kan een tijdelijke baan krijgen voor 4 maanden. Oproepkracht voor ongeveer 2 dagen in de week. Heeft dit invloed op mijn aanrechtsubsidie. Mocht deze subsidie komen te vervallen, kan ik dan alsnog aanspraak doen op de subsidie voor de overige maanden van dit jaar? Reactie infoteur, 15-02-2018
Beste Jacqueline van Overveld,
De aanrechtsubsidie is een vast bedrag per jaar. Wat hiervan nog niet is uitbetaald, kan dan bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting alsnog worden verrekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. Garritsen, 14-02-2018
Hallo, sinds wij in Frankrijk wonen (4 jaar) heb ik geen werk. Mijn man betaalt alleen inkomstenbelasting over zijn Nederlandse pensioen. Heb ik recht op aanrechtsubsidie? En eventueel met terugwerkende kracht? Reactie infoteur, 27-02-2020
Hallo E. Garritsen,
Als uw man zich kwalificeert als buitenlands belastingplichtige (let op de 90%-eis), dan zou u ook in aanmerking kunnen komen voor de aanrechtsubsidie en wel tot maximaal vijf jaren terug:

https://financieel.infonu.nl/belasting/130391-kwalificerende-buitenlandse-belastingplichtige-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Schaminee, 06-02-2018
Hoe lang bestaat de aanrechtsubsidie al? Kan er met terugwerkende kracht een beroep op worden gedaan?
Hoe lang is de terugwerkende kracht periode? Reactie infoteur, 06-02-2018
Beste J. Schaminee,
U kunt tot maximaal vijf jaren terug uw belastingaangifte aanpassen respectievelijk een briefje sturen aan de Belastingdienst:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Luud van der Geest, 05-02-2018
Beste Zeemeeuw,

Mijn vrouw ontvangt deze maand voor het laatst een ww uitkering. Wat moet zij doen om voor de aanrechtsubsidie in aanmerking te komen?
M.vr.gr.
Luud van der Geest. Reactie infoteur, 06-02-2018
Beste Luud van der Geest,
Uw vrouw heeft dan twee maanden een eigen inkomen met heffingskortingen gehad. Aan de hand daarvan kan een inschatting worden gemaakt van het bedrag aan aanrechtsubsidie dat dan in 2018 nog openstaat. Die berekening kan worden meegenomen bij de voorlopige aanslag inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hendrik, 04-02-2018
Als mijn vrouw in aanmerking wil komen voor de aanrechtsubsidie en ze heeft een (vervroegde) pensioenuitkering, is dat mogelijk? Reactie infoteur, 05-02-2018
Beste Hendrik,
Dat zou berekend moeten worden, immers dan heeft uw vrouw ook een eigen inkomen en eigen heffingskortingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ria Driessen, 04-02-2018
Hallo, ik ontvang al jaren het aanrechtgeld. wat gebeurt er als mijn man met pensioen gaat? verlies ik dit of behoud ik dit tot ik zelf met pensioen ga. ik ga pas 7 jaar later met pensioen dan mijn man. Reactie infoteur, 05-02-2018
Hallo Ria Driessen,
Dat hangt ervan af. De leeftijd van uw man is niet zo belangrijk maar wel of hij na zijn pensioen voldoende belasting betaalt om ook dan de aanrechtsubsidie te kunnen verrekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vincent, 03-02-2018
Beste Zeemeeuw,

Komt de aanrechtsubsidie ook naar voren als ik de inkomensbelasting invul voor mij en mijn partner? Wij zijn getrouwd. Mijn vrouw heeft nauwelijks inkomen gehad en ik heb een fulltime baan.

Alvast bedankt.

M.vr.gr.
Vincent Reactie infoteur, 05-02-2018
Beste Vincent,
Bij een gezamenlijke belastingaangifte inkomstenbelasting wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan Smetsers, 01-02-2018
Hallo, mijn vrouw ontvangt elke maand aanrechtgeld, loopt dit door tot haar 65 of tot ze AOW ontvangt, ikzelf ben een half jaar jonger. Reactie infoteur, 01-02-2018
Hallo Jan Smetsers,
Dit loopt, als er geen ander inkomen is, door totdat zij haar eigen inkomen (AOW) ontvangt. Ook als de eerste uitbetaling van de AOW laat in het jaar is en daarom het eigen inkomen laag, kan er dat jaar nog recht op aanrechtsubsidie zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. Gelauf, 28-01-2018
Geachte Zeemeeuw,
Even ter bevestiging dat ik het goed begrijp:
Mijn man werkt fulltime in het onderwijs, leerkracht basisonderwijs. Mijn WW-uitkering stopt per 14.12.2018 a.s.
Ik ben van 1958. Ik begrijp dat ik in principe recht heb op aanrechtsubsidie als ik geen of een klein eigen inkomen heb of krijg. Ik heb zojuist een 0-urencontract ondertekend, maar werk wat hieruit voortkomt (ouderenzorg particulier met een bruto urentarief) is zeer onzeker. Klopt het dat ik dus wel wat mag verdienen en ik wel, waarschijnlijk een gedeelte, subsidie ontvang. Is het in mijn geval beter dit dan niet maandelijks te laten uitbetalen (onzeker hoeveel uren ik kan werken) en kan ik in principe dus pas in 2019 voor het jaar 2018 deze subsidie uit laten betalen, nadat wij gezamenlijk aangifte hebben gedaan over 2018? Ik hoef in principe dus ook nu niets aan te vragen, maar wordt het automatisch door de Belastingdienst bepaald aan de hand van onze aangifte? Hoeveel mag je verdienen per jaar, ik las ergens tot 6500 euro… is dit bruto of netto?
Dank voor uw antwoord.

Mevr. Gelauf Reactie infoteur, 29-01-2018
Geachte L. Gelauf,
U hoeft nu nog niets te doen in 2018, u kunt de aanrechtsubsidie ook nog krijgen via uw belastingaangifte inkomstenbelasting in het voorjaar van 2019. Het voordeel hiervan is dat u dan precies weet hoeveel inkomen u hebt ontvangen. De bruto inkomensgrens ligt bij ongeveer 6.500 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joey, 28-01-2018
Beste zeemeeuw,
Mijn vrouw is vanuit Amerika hierheen geëmigreerd sinds december 2016, zij is geboren in december 1997. Ik sta geregistreerd als haar "sponsor", zij heeft geen werk en is ook in verwachting van ons kind.
Hebben wij recht op 'Aanrechtsubsidie'? Of is dat dan anders voor mensen die vanuit de Verenigde Staten naar Nederland toe komen?

Met vriendelijke groet, Joey. Reactie infoteur, 29-01-2018
Beste Joey,
Als jullie fiscale partners zijn en u een inkomen hebt, dan kan uw vrouw gewoon in aanmerking komen voor de aanrechtsubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joke, 26-01-2018
Ik ben 58 jaar, ben 1 juni 2017 gestopt met werken, mijn man heeft een fulltime baan, heb ik recht op aanrechtsubsidie?zo ja hoeveel Reactie infoteur, 29-01-2018
Beste Joke,

In 2018 zult u recht hebben op de aanrechtsubsidie (maximaal € 2.265), in 2017 wellicht niet doordat u ook een eigen inkomen had:

https://financieel.infonu.nl/belasting/178675-aanrechtsubsidie-2018-minstverdienende-partner.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ab, 18-01-2018
Geachte Zeemeeuw,

In 2008 ben ik mijn om bedrijfseconomische reden mijn baan kwijt geraakt, na 45 jaar gewerkt te hebben waarvan als laatste een 38 jarig dienstverband, in verband met de wettelijke opzegtermijn van drie maanden kwam ik dus op 1 januari 2009 in de WW terecht, na afloop van deze uitkering kon ik hierna aanspraak maken op de IOAW maar vanwege de crisis, leeftijd en vele sollicitaties ten spijt is het mij tot op heden niet gelukt om een baan te vinden.
De IOAW hield wel de verplichting in dat ik moest blijven solliciteren en participeren in de vorm van vrijwilligerswerk, ook mijn vrouw die geen inkomen had, maar hierdoor wel recht had op de aanrechtsubsidie moest na jaren mantelzorgwerk ineens vanwege de IOAW mee participeren, en omdat de IOAW uitkering gesplitst werd uitgekeerd op naam van mijn vrouw en mij zelf had zij vanaf dat moment geen recht meer op de aanrechtsubsidie. Nu ik medio april 2018 een gedeeltelijke, en hierna per mei een volledige AOW uitkering ga ontvangen stopt de IOAW uitkering, en heeft mijn vrouw evenals voor de IOAW geen inkomen meer. Mijn vraag is dus of de aanrechtsubsidie voor mijn vrouw op deze datum herleeft.
Bij voorbaat dank, met hartelijke groet. Reactie infoteur, 19-01-2018
Geachte Ab,
Zeker, de aanrechtsubsidie kan na april 2018 herleven omdat die elk jaar opnieuw wordt vastgesteld. Als u per saldo voldoende belasting betaalt in 2018, ontvangt uw vrouw de aanrechtsubsidie. Hoeveel ze krijgt, is wel afhankelijk van de hoogte van uw jaarinkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zahra, 17-01-2018
Beste Zeemeeuw!

Mijn man zit voor 85% in de Wia en ik, zijn parnter heeft geen baan. Als je in de Wia zit heeft je parter dan recht op aanrechtsubsidie?

Alvast vriendelijk bedankt,

Zahra Reactie infoteur, 18-01-2018
Beste Zahra,
Dat hangt van de hoogte van de uitkering af. Als er per saldo nog belasting wordt betaald wel, anders niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willem, 10-01-2018
Beste Zeemeeuw,
Ik ben geboren 26-05-1950. In 2016 heb ik aan inkomstenbelasting betaald 3005 euro. Mijn Algemene heffingskorting was in 2016 877 euro. Mijn vrouw heeft geen inkomen en ontving 2230 euro "aanrechtsubsidie". Onze gezamenlijke heffingskorting was dus 877 + 2230 = 3107 euro. er is dus 102 euro meer aan heffingskortingen verstrekt dan er aan inkomstenbelasting is betaald. moet dit teveel aan de belastingdienst worden terugbetaald? Ik neem aan dat de ouderenkorting buiten beschouwing wordt gelaten? Reactie infoteur, 12-01-2018
Beste Willem,
Wat telt is wat u aan inkomstenbelasting hebt betaald. Is dat in uw geval 3.005 euro dan is er voldoende ruimte over om de aanrechtsubsidie uit te betalen. Als het goed is, is de ouderenkorting er al af gehaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sophia, 08-01-2018
Beste Zeemeeuw,
de man van mijn schoonzus is in oktober 2017 overleden. Mijn zwager zou 1 december met pensioen gaan. Mijn schoonzus heeft geen inkomsten, nu dus alleen vanaf december. 2017 partnerpensioen ( 761.00 bruto is 442.00.netto per maand.) ze krijgt iedere maand 206.00 euro aanrechtsubsidie. moet ze over 2017 een gedeelte terug betalen? en heeft ze nog wel recht op aanrechtsubsidie in 2018?
(Aanvraag van een uitkering is afgewezen i.v.m te veel vermogen)
Alvast bedankt voor uw reactie. Mvg Sophia. Reactie infoteur, 09-01-2018
Beste Sophia,
Omdat uw schoonzus in 2018 helaas geen fiscale partner heeft, kan er geen aanrechtsubsidie in 2018 worden uitbetaald (respectievelijk moet dat geld worden terugbetaald). Voor 2017 hoeft dat geen probleem te zijn, zolang de betaalde belasting in het jaar maar voldoende hoog is geweest.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 08-12-2017
Beste Zeemeeuw,
Ik ben AOW-er, en moet over 2017 € 3.740,- belasting betalen. Aan alg. heffingskorting + ouderenkorting krijg ik € 2.443,-.
Mijn vrouw (geboren 1958) heeft alleen inkomen box 3 ad € 12.761,-. Hierover betaalt zij € 3.828,-, waar nog € 2.607,- vanaf gaat wegens buitenlandse bronbelasting = dus € 1.221,- te betalen. Zij heeft recht op als.heffingskorting € 2.554,-, maar er is te verrekenen € 1.221,-, dus per saldo komt zij op nul. Voor zover het Verzoek voorlopige aanslag 2017.
Mijn vraag is, heeft zij dan niet recht op volledige € 2.554,- alg.heffingskorting? Ik betaal per saldo (3740 - 2443) toch € 1.297,-, welk bedrag als aanrechtsubsidie toch naar mijn vrouw gaat, die van haar zelf dus maar € 1.221,- krijgt?
Alvast bedankt voor uw antwoord!
M.vr.groet, Peter Reactie infoteur, 11-12-2017
Beste Peter,
Ja, maar de buitenlandse bronbelasting kan nog een punt van aandacht zijn. In het belastingverdrag met het land staat hoeveel procent van de bronbelasting verrekenbaar is. Is er geen verdrag, dan mag bijvoorbeeld maar tot 15% worden verrekend, ook al houdt het bronland meer bronbelasting in.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 09-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.