Brits belastingvoordeel alleen voor superrijken?
Of ze elkaar kennen is niet bekend maar twee zaken hebben ze in ieder geval gemeen. Beiden hebben een vermogen van méér dan tien miljard Amerikaanse dollars en beiden wonen in Engeland. Hoewel Londen net één breedtegraad zuidelijker ligt dan Amsterdam en dus net iets warmer, zullen Roman Abramovich en Charlene de Carvalho Heineken hun woonadres niet hebben uitgezocht vanwege het weer. We mogen veronderstellen dat het eerder te maken zal hebben met het uiterst gunstige belastingklimaat van onze westerburen.
Heeft u vermogen vergaard door erfenis, ondernemen of professionele activiteiten? Dan loont het de moeite om verder te lezen.
Residentie en domicilie
Het verschil tussen residentie en domicilie zou in een Nederlands woordenboek worden weergegeven als: het adres waar men daadwerkelijk verblijft en de officiële woonplaats van het individu. Zo kan het zijn dat een student in Leiden resideert (daadwerkelijk woont) maar domicilie houdt bij de ouders (officieel ingeschreven staat).
De „Res-Non Dom“ status
In Engeland hanteert de wetgever deze begrippen ook, zij het op een ietwat andere manier. Residentie betekent net als in Nederland het adres waar men daadwerkelijk woont en domicilie wordt gezien als de plek waar de wortels van het individu liggen. Zo heeft een in Engeland wonende Engelsman zowel zijn residentie als domicilie in Engeland. Dat ligt voor een in Engeland wonende Nederlander (of andere niet Engelsman) anders. Men zou kunnen zeggen dat in dit geval het individu resideert in Engeland, terwijl het domicilie Nederland blijft. Deze zogenoemde „Res-Non-Dom“ status is gekoppeld aan een fiscale regeling die bijzonder aantrekkelijk is voor vermogenden.
De fiscale regeling in het kort
Een individu die in aanmerking komt voor de „Res-Non-Dom“ status, kan er voor kiezen om net als een „gewone“ Engelsman op het wereldwijd inkomen belasting te betalen, maar kan er ook voor kiezen om te worden getaxeerd op basis van „remittance“. In Nederland zou men zeggen afdracht of overdracht. Waar het op neerkomt is dat men geen belasting betaalt over inkomen of kapitaalwinst zoals beleggingsresultaten, zolang deze inkomsten niet wordt overgedragen naar Engeland. En omdat Engeland geen vermogensbelasting kent hoeft deze, in Nederland zo vaak als "unfair" geziene belasting, dus ook niet te worden betaald.
Schoon kapitaal
Omdat men toch ergens van moet leven, rijst de vraag hoe men geld naar Engeland kan overboeken zonder in conflict te komen met de „remittance“ regeling. Het antwoord is eenvoudig en verklaart waarom deze regeling zo interessant is voor welgestelden. Al het kapitaal dat u vergaard heeft voordat u zich als „Res-Non-Dom“ inschrijft in Engeland wordt gezien als schoon kapitaal.
Schoon kapitaal kan belastingvrij naar Engeland worden overgebracht en valt daarmee buiten de "remittance" regeling. Eenmaal in Engeland wordt ook een erfenis als schoon kapitaal gezien.
„Remittance basis“
Na zeven jaar wordt er een „remittance“ basis bepaald en gaat men minimaal (en in de meeste gevallen ook maximaal) GBP 30.000 betalen. Als men voldoende vermogen heeft om tenminste zeven jaar in het levensonderhoud te voorzien en dus geen gebruik maakt van inkomsten uit arbeid, overig vermogen, dividenden en bonussen, dan betaalt men tot die tijd in principe geen belasting in Engeland ongeacht de hoogte van het inkomen, de vermogensomvang of de inkomsten daaruit.
Strenge voorwaarden
Daarbij moet dan wel direct worden vermeld dat om te kunnen profiteren van dit voordeel strenge voorwaarden gelden. Zo moet vermogen en inkomen uit vermogen strikt gescheiden blijven. Een aantal banken op de Kanaaleilanden zijn gespecialiseerd in het opzetten van een kapitaal- en de daarbij behorende inkomstenrekening.
Voor wie is de regeling interessant?
In principe is de regeling voor iedereen met vermogen en hoge jaarlijkse inkomsten interessant. Om te bepalen of de stap naar Engeland ook voor u zinvol is kunt u misschien beginnen met het inwinnen van informatie over het onderwerp. De meeste banken en vermogensbeheerders hebben mensen in dienst die u graag meer vertellen over de mogelijkheden. Vervolgens is een stap naar een gespecialiseerde fiscalist beslist noodzakelijk.
© 2014 - 2024 Bleuland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen