Aangifte omzetbelasting
Als ondernemer moet u regelmatig de aangifte omzetbelasting indienen. Misschien bent u net een onderneming begonnen en wilt u weten wat deze aangifte precies inhoudt, of heeft u al een tijdje een eigen onderneming maar besteedt u het invullen van de aangifte liever uit aan uw boekhouder of accountant. Wat zijn de voordelen als u deze aangifte zelf kan invullen? Daarmee bespaart u niet alleen geld maar krijgt u ook beter inzicht in uw bedrijf en bijbehorende omzet en kosten. Welke aspecten zijn bij de aangifte omzetbelasting betrokken en hoe kunt u deze aangifte eenvoudig zelf verzorgen?
Diverse belastingtarieven
De omzetbelasting wordt geheven over de omzet, oftewel de vergoeding die u ontvangt (of nog moet ontvangen) voor de werkzaamheden of leveringen die u binnen een bepaalde periode heeft verricht. De aangifte omzetbelasting kan daarbij per maand, per kwartaal of per jaar ingevuld worden. Daarbij maakt de belastingdienst verschil tussen een hoog tarief (21%), laag tarief (6%), 0%-tarief en overig tarief. Deze verschillende tarieven worden geheven over leveringen en/of diensten in het binnenland, oftewel in Nederland zelf. Nu kan het natuurlijk ook zijn dat u (enkele) klanten in het buitenland heeft. Deze klanten factureert u geen btw.
De verschillende onderdelen van de aangifte
In het eerste onderdeel wordt er naar de leveringen en/of diensten in het binnenland gevraagd. Daarbij maakt u onderscheid tussen de verschillende belastingtarieven zoals in voorgaande alinea beschreven. Ook geeft u in dit eerste onderdeel het eventuele privégebruik aan.
Dan wordt er naar mogelijke verleggingsregelingen in het binnenland gevraagd (d.w.z. de btw wordt niet door u betaalt maar door de ondernemer aan wie u diensten of goederen levert). Daarbij wordt alleen naar de omzet gevraagd, eventuele kosten komen later aan bod in de aangifte.
Vervolgens wordt er in het derde onderdeel naar prestaties in het buitenland gevraagd. Dit is alleen van toepassing indien u zaken heeft gedaan buiten de Nederlandse grens, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen landen binnen en landen buiten de EU. Ook wordt gevraagd naar buitenlandse inkopen. In het vierde onderdeel kunt u deze kosten aangeven.
Tot slot het laatste en vijfde onderdeel. Hier kunt u belasting terugvorderen van de belastingdienst. Over uw binnenlandse inkopen betaalt u omzetbelasting, oftewel btw. Deze btw kunt u terugvorderen. Neem het totaal van alle btw dat u in de betreffende periode heeft betaald en noteer dit bedrag onder ‘voorbelasting’. Dit bedrag wordt afgetrokken van de verschuldigde omzetbelasting. Heeft u meer belasting betaald aan leveranciers dan u zelf heeft ontvangen van klanten? Dan krijgt u het verschil terug van de belastingdienst.
De kleine ondernemingsregeling
Een ander aspect van de aangifte zoals dat in het vijfde onderdeel wordt gevraagd is de vermindering volgens de kleine ondernemersregeling. Betaalt u minder dan € 1.883 omzetbelasting per jaar? Dan kunt u mogelijk een deel of het gehele bedrag dat u aan omzetbelasting betaald heeft terugvorderen van de belastingdienst. Let op: daarbij wordt het samengevoegde belastingbedrag bedoeld, oftewel de verschuldigde omzetbelasting min de terug te vorderen voorbelasting. Zit u nét boven deze grens? Dan kunt u misschien overwegen aan het einde van het jaar een extra investering te doen zodat uw voorbelasting hoger wordt. Door de hogere voorbelasting daalt het samengevoegde belastingbedrag waardoor u alsnog voor deze regeling in aanmerking kan komen.
De inrichting van de boekhouding
Om sneller en gemakkelijker uw omzetbelastingaangifte te verzorgen, wordt de volgende indeling van uw boekhouding aangeraden: boek de verschillende omzetgroepen op aparte rekeningen (omzet binnenland tegen hoog tarief (21%), omzet binnenland tegen laag tarief (6%), omzet binnenland tegen 0%-tarief, omzet binnenland tegen overig tarief, privégebruik, omzet buitenland binnen EU en omzet buitenland buiten EU. Ook uw inkopen splitst u naar inkopen binnenland en inkopen buitenland. Zo heeft u snel alle bedragen beschikbaar voor het invullen van de aangifte zonder dat nog lang hoeft te rekenen en te sorteren.
Lees verder