Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2020

Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2020 De fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2020 leidt in veel gevallen tot een lagere belastingteruggave dan in 2019. Het belastingpercentage waartegen u uw kosten kunt aftrekken daalt immers. Toch zijn de ziektekosten voor veel mensen een belangrijke fiscale aftrekpost en leiden ze tot veel vragen. Zijn medicijnen in 2020 nog aftrekbaar? Welke specifieke zorgkosten en ziektekosten mag u in 2020 aftrekken en hoeveel? Aandachtspunt zijn de hulpmiddelen, nu de gemeente verantwoordelijk is voor het maatwerk in de zorg. Bekijk dus goed waarop u recht hebt bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Aftrek zorgkosten daalt in 2020


Belastingtarieven en aftrek omlaag in 2020

De belastingtarieven inkomstenbelasting gaan in 2020 omlaag. Dat betekent ook dat het percentage dat u terugkrijgt van een aftrekpost zoals de ziektekosten omlaag gaat. Voor mensen met een hoger inkomen verlaagt het kabinet het percentage waartegen aftrek mogelijk is nog eens extra. Voor hen gaat de maximale aftrek van 51,75% in 2019 naar 46% in 2020. Toch kan de aftrekpost specifieke zorgkosten en ziektekosten tot een forse teruggave leiden en kan het zeker de moeite waard zijn om na te gaan welke ziektekosten in 2020 nog aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting.

Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2020, wat is wanneer niet aftrekbaar, wat is uw recht?

Veel zorg en ondersteuning is in handen van de gemeenten, maar uiteraard niet alle zorg. Denk aan uw huisarts, het ziekenhuis, de tandarts, de fysiotherapeut en dergelijke. Hoofdregel bij de nieuwe aftrek specifieke ziektekosten 2020 is dat zorgkosten niet fiscaal aftrekbaar zijn als de zorg onder de WMO 2020 valt en in beginsel dus door de gemeente wordt beoordeeld en mogelijk afgewezen. Niet aftrekbaar zijn uw eigen risico of een verplichte eigen bijdrage. Mede hierdoor vallen als aftrekposten de volgende uitgaven af:
 • Vele hulpmiddelen die via de WMO kunnen lopen. Denk aan allerlei woningaanpassingen, scootmobiel, rolstoel, traplift, verhoogde toiletpot en ander aanpassingen die langer thuis wonen mogelijk maken,
 • Het vervoer dat ook via de gemeente kan worden geregeld.
 • Uw zorgpremie en eigen risico (vrijwillig en verplicht).
 • Uw betalingen aan het CAK.
 • Hulpmiddelen zoals een rollator, een looprek, een elleboogkruk, een gipssteun, een okselkruk en onderarmschaalkruk

Niet aftrekbaar zijn de kosten voor brillen, contactlenzen en andere hulpmiddelen die bedoeld zijn om het gezichtsvermogen te ondersteunen. Niet aftrekbaar zijn ook de kosten voor een ivf-behandeling zodra u 43 jaar of ouder bent en sommige ivf-behandelingen.

Aftrekbare specifieke zorgkosten 2020

Aftrekbare ziektekosten zijn de volgende zorgkosten voor zover ze niet door een andere instantie of door uw zorgverzekeraar worden vergoed, niet onder de WMO vallen en voor zover ze niet onder uw eigen risico vallen:
 • Kosten voor geneeskundige en heelkundige hulp. Dit kan het ziekenhuis zijn, de huisarts, verpleging, specialist, tandarts of bijvoorbeeld fysiotherapie.
 • Zorg die wordt verleend door een arts of op voorschrift en onder begeleiding van een arts. Denk aan de kosten van acupunctuur, revalidatie, logopedie, homeopathie of chiropraxie.
 • Voorgeschreven medicijnen voor zover ze op u drukken. Als u de medicijnen zelf betaalt maar de medicijnen wel in het vergoedingenpakket zitten, zijn de kosten niet aftrekbaar.
 • Gezinshulp (gedeeltelijk).
 • Sommige hulpmiddelen zoals steunzolen, een kunstgebit en prothesen.
 • Uw kosten van vervoer naar een arts of ziekenhuis. Dit zijn uw eigen kosten of die van een persoon die tot uw huishouden behoort (ook uw partner of een kind jonger dan 27 jaar).
 • Uw kosten van vervoer als u iemand in een ziekenhuis bezoekt, 0,19 per km. Aan de aftrek voor deze kosten van ziekenhuisbezoek zijn wel extra voorwaarden verbonden.
 • Sommige dieetkosten (niet elk dieet is aftrekbaar).
 • Extra kosten van vervoer door ziekte of handicap, voor zover niet onder de WMO vallend.
 • Kosten voor extra kleding en beddengoed.

Hoeveel is aftrekbaar?

Bij de aftrek ziektekosten moet u een aantal zaken nagaan:
 1. Konden de kosten anders worden vergoed of moest ik het zelf betalen? Drukken de kosten op u of niet?
 2. Is er een vergoeding en wat heb ik dan zelf betaald?
 3. Hoort de uitgave bij de aftrekbare ziektekosten?
 4. Kan ik mijn aftrekposten extra verhogen? Deze opslag is tot een modaal inkomen mogelijk (zie hierna).
 5. Wat is mijn eigen bijdrage volgens mijn drempelinkomen?

Extra aftrek kleding en en beddengoed door ziekte of invaliditeit

Voor extra kleding en beddengoed (wassen, aanschaf) is in ieder geval een vast bedrag per persoon per jaar toegestaan van 300. Als er hogere kosten zijn dan 600 per jaar per persoon mag u 750 per persoon aftrekken. Bij een hogere aftrek moet u desgevraagd kassabonnen kunnen overleggen. Wat het wassen betreft bekijkt u het verbruik per extra wasbeurt. Daar is geen standaard tabel voor omdat de tarieven in het land verschillend kunnen zijn.

Verhoging specifieke zorgkosten

Punt 4 is de verhoging van de zorgkosten die is toegestaan als uw gezamenlijke drempelinkomen niet hoger is dan 35.375:
 • Een opslag met 40% als u op 31 december 2019 nog geen recht hebt op AOW (66 plus vier maanden).
 • Een opslag met 113% als u op 31 december 2019 wel de AOW-leeftijd hebt bereikt. Deze verhoging geldt ook als eentje de AOW-leeftijd heeft bereikt en de ander nog niet, terwijl jullie elkaars fiscale partner zijn.

Als uw fiscale partner wel AOW-leeftijd heeft bereikt en u niet (of andersom), dan geldt het hoge percentage toch voor u beiden.

Drempelinkomen zorgkosten

Tot slot moet u uw eigen bijdrage (de zoveelste) aftrekken die samenhangt met de hoogte van uw drempelinkomen:

Drempelbedrag aftrek specifieke zorgkosten 2020 als alleenstaande

Uw drempelinkomen 2020Drempel aftrek zorgkosten
tot en met 7.863minimale drempel bedraagt 136
7.863 tot en met 41.7651,65%, minimale drempel bedraagt 136
meer dan 41.765 689 + 5,75% van het extra drempelinkomen

Drempel specifieke zorgkosten 2020 als u een fiscale partner heeft

Drempelinkomen voor beide partners 2020Drempel aftrek zorgkosten
tot en met 15.726minimale drempel is 272
15.726 tot en met 41.7651,65%, minimale drempel is 272
meer dan 41.765 689 + 5,75% van het extra drempelinkomen

Ook is er een drempel opgeworpen voor wie extra gezinshulp nodig heeft, waardoor extra gezinshulp vaak maar voor een deel aftrekbaar is:

Tabel drempel uitgaven voor extra gezinshulp 2020:

DrempelinkomenHoogte drempel
tot 32.252geen drempel
32.252 tot 48.3771% van het drempelinkomen
48.377 tot 64.4952% van het drempelinkomen
meer dan meer dan 64.4953% van het drempelinkomen

Slot aftrekpost bij uw belastingaangifte: de specifieke zorgkosten 2020

Hebt u veel zorgkosten, maak dan van de fiscale mogelijkheden gebruik om deze ziektekosten voor een deel via de Belastingdienst vergoed te krijgen. Met de inwerkingtreding van de WMO is het nog meer uitzoekwerk geworden dan voorheen, maar die extra moeite kan fiscaal altijd nog zeer de moeite waard zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recht op fiscale aftrekpost specifieke zorgkostenRecht op fiscale aftrekpost specifieke zorgkostenBij de fiscale aftrek specifieke zorgkosten is het van groot belang om te weten wat voor de inkomstenbelasting wel en wa…
Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2019Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2019Welke specifieke zorgkosten, medicijnen en ziektekosten zijn in 2019 fiscaal aftrekbaar bij uw belastingaangifte? Van we…
Aftrekbare specifieke zorgkosten 2018Aftrekbare specifieke zorgkosten 2018De aftrekbare specifieke zorgkosten, reiskosten bij ziekenbezoek en aftrekbare ziektekosten bestaan in 2018 gelukkig nog…
Belastingdienst & de verzilveringsregeling & TSZ regelingBelastingdienst & de verzilveringsregeling & TSZ regelingVaak is het belastbare inkomen zo laag dat u geen voordeel heeft van alle heffingskortingen in 2020 en 2021. U hebt bijv…

Aangifte omzetbelastingAls ondernemer moet u regelmatig de aangifte omzetbelasting indienen. Misschien bent u net een onderneming begonnen en w…
Toeslag terugbetalen - voorkom vervelende verassingenToeslag terugbetalen - voorkom vervelende verassingenHet komt als een nare verassing: een brief van de Belastingdienst waarin staat dat u een groot bedrag aan ontvangen toes…
Reacties

A. Ehlert, 11-10-2020
Hallo mijn moeder van 75 heeft een brug laten maken van 2500, hoeveel krijgt zij terug van belasting, ze heeft geen tandartsverzekering, gewoon basis verzekerd mvg mantelzorger. Reactie infoteur, 17-10-2020
Beste A. Ehlert,
De niet vergoede kosten van een tandarts zijn specifieke ziektekosten. Deze kosten minus de drempel die gebaseerd is op het inkomen van uw moeder zijn aftrekbaar. Denk ook aan de mogelijke opslag als gevolg van de leeftijd. Verder bepaalt het belastingtarief dat bij het inkomen van uw moeder hoort hoeveel ze van dit bedrag terugkrijgt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michelle, 30-06-2020
Beste Zeemeeuw,

Mijn moeder moet aan beide ogen geopereerd worden wegens staar. Ze heeft de keuze uit 'normale' lenzen en multifocale lenzen. Bij normale lenzen hoeft ze niet bij te betalen, maar zal ze daarna nog wel een bril moeten dragen. Bij multifocale lenzen moet ze 3.000 bijbetalen (1.500 per lens), maar hoeft ze daarna geen bril meer. Als ze ervoor kiest om haar troebele ooglenzen te laten vervangen door multifocale lenzen, zijn deze kosten dan aftrekbaar van de belasting?

Alvast bedankt!

Groeten,

Michelle Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Michelle,
Hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen zijn niet aftrekbaar (brillen, gewone lenzen). Bij hulpmiddelen ter vervanging van het gezichtsvermogen zoals bij een lensimplantaat (voorzetlens of vervanglens) is dat niet altijd even duidelijk. Een belastinginspecteur kan stellen dat uw moeder maar de goedkopere versie moet nemen, maar u kunt het uiteraard wel proberen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anouk, 05-06-2020
Ik begin per 1 september mijn eigen kinder-en leercoachpraktijk. Is coaching een aftrekpost voor mensen?

Alvast bedankt voor jullie reactie! Reactie infoteur, 08-06-2020
Beste Anouk,
Het hangt er vanaf wat er in de praktijk gebeurt. Zijn er ook medische handelingen, dan kunnen de kosten aftrekbaar zijn. Gaat het om preventie, dan zijn de kosten niet als ziektekosten aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Renske, 27-04-2020
Geachte infoteur,

ik ben vrij plotseling opgenomen voor pijn op de borst en een ader was voor 70 procent dicht. Ze hebben een slang door de aders gedaan en een stent in de ader geplaatst. Ik heb instabiele pectoris. Als je stabiele hebt mag je alles gewoon weer doen wel rustig, maar met instabiele niet. En ik was altijd een heel sportief persoon en wilde absoluut geen elektrische fiets. Nu merk ik dat op een gewone fiets met name tegenwind ik last ga krijgen.Dan is het te zwaar denk ik. Kun je zo´n fiets met trapondersteuning van de WMO krijgen? Anders kan ik geen fietstochten meer maken. Of anders misschien aftrekken van de belasting al geeft dat ook bijna geen teruggave met 19 procent belasting. Reactie infoteur, 29-04-2020
Geachte Renske,
De WMO geeft in veel gevallen geen elektrische fiets omdat een fiets een algemeen te gebruiken voertuig is (ook door mensen zonder gezondheidsklachten). Maar uiteraard kunt u het wel proberen bij uw gemeente.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Naiade, 16-04-2020
Ik ben voor een medische behandeling naar het buitenland gegaan. De kosten waren 15.000 eur. De kosten heb ik gedragen dmv crowdfunding. Kan ik deze kosten opvoeren als zorgkosten? Reactie infoteur, 17-04-2020
Beste Naiade,
Anderen hebben dan eigenlijk uw zorgkosten betaald, dat deel van de kosten is dan niet fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Angelique, 23-12-2019
Ik heb diabetes type 2 en slik daarvoor tabletten. Ik moet regelmatig zelf bloedsuiker controleren maar het apparaat en strips worden niet vergoed omdat ik geen insuline gebruik. Kan ik deze kosten aftrekken bij belasting? Reactie infoteur, 24-12-2019
Beste Angelique,
Medicijnen die niet worden vergoed mag u aftrekken, niet de verplichte eigen bijdrage. Ook het apparaat (Flash Glucose Monitoring, prikken) dat u nodig hebt is aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ben, 29-09-2019
Onze dochter is meervoudig gehandicapt en verblijft in een instelling in een andere gemeente, in het weekend komt ze naar huis.
Nu we op leeftijd komen wordt het steeds moeilijker om haar op te tillen, daarom willen we nog dit jaar een passieve tillift aanschaffen.
Kunnen we de kosten van de tillift van haar belasting aangifte aftrekken in 2020.
Met vriendelijke groet,
Ben Reactie infoteur, 01-10-2019
Beste Ben,
In eerste instantie kunt u kijken of een tillift via de WMO mogelijk is. Is dat niet zo, dan zijn de aanschafkosten van de tillift fiscaal aftrekbaar. Ook zorgrobots zijn in 2019 en 2020 fiscaal aftrekbaar:

https://financieel.infonu.nl/belasting/188590-zorgrobot-fiscaal-aftrekbaar-als-hulpmiddel-in-de-zorg.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Helena, 11-06-2017
Al jaren ben ik vrijwilliger voor IB aangiften bij ouderen aan huis. Ik zag bij een klant dat hij in 2015 een op maat gemaakte rolstoel had laten maken en zelf had betaald.
Meneer wordt 3 x per week gedialyseerd. Hij had al een rolstoel die hij eerder zonder eigen bijdrage had gekregen. Die heeft weleens mankementen. En omdat hij beslist niet zonder kan, heeft hij er een extra laten maken, op maat. Kosten 1600 euro.
Zijn die kosten aftrekbaar?
Groeten, Helena Reactie infoteur, 20-05-2019
Beste Helena,
Een rolstoel is helaas niet meer aftrekbaar sinds 2014.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willem, 22-03-2017
Zijn naast de werkelijke kilometerkosten bij persoonlijk bezoek aan arts of ziekenhuis ook de te betalen parkeerkosten aftrekbaar? Deze zijn niet in de berekening van de werkelijke kilometerkosten meegenomen. Reactie infoteur, 20-05-2019
Beste Willem,
De parkeerkosten zijn niet meer aftrekbaar als zorgkosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C. Bos-Pieterse, 17-03-2017
Mijn moeder is weduwe en vanwege verre staat van Altzheimer permanent opgenomen in een verzorgingstehuis. Als oudste dochter en wettelijk bewindvoerder bezoek ik haar wekelijks voor overleg met het de verzorging, het bekijken van de binnengekomen post, een stukje extra verzorging etc. De reisafstand is 118 km vv. Zijn deze reiskosten per auto fiscaal aftrekbaar?
Dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 20-05-2019
Beste C. Bos-Pieterse,
De reiskosten zijn aftrekbaar voor 19 cent per kilometer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

John, 18-02-2017
Mijnheer Zeemeeuw,

Hoe berekent de belasting een teruggave voor een 65 plusser.

Met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 20-05-2019
Beste John,
De Belastingdienst maakt, door het ophogen van de AOW leeftijd, onderscheid tussen AOW gerechtigd en niet AOW gerechtigd. Als u AOW gerechtigd bent, horen daar andere belastingtarieven en heffingskortingen bij dan voor iemand die nog wat jonger is:

https://financieel.infonu.nl/belasting/104699-inkomstenbelasting-2019-twee-belastingtarieven-en-schijven.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. de Jong van Geel, 04-12-2016
Ik moet per 4 weken voor mijn Scootmobiel en Traplift betalen, Is dit aftrekbaar? Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste J. de Jong van Geel,
De kosten van het gebruik van een traplift of scootmobiel zijn in 2019 en 2020 niet meer aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dezig, 10-10-2016
Bij een behandeling per verwijzing vergoedt de verzekering 75% de overige 25% moet ik zelf betalen. ik kom niet boven de 'drempel' uit, raadt u wel aan de eigen betaalde kosten alsnog in te voeren voor eventuele teruggaaf? Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste Dezig,
Als u per saldo niet boven de drempel uitkomt, zal dit geen invloed hebben op uw verzamelinkomen. Toch kan het invullen van dit zorgdeel geen kwaad als het gaat om een chronische aandoening of als u zichtbaar wilt maken dat u wel zorgkosten hebt gemaakt. Hebt u ook geen recht op een opslag op de specifieke zorgkosten of nog andere zorgkosten betaald?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Missis X., 09-09-2016
Goedenavond,

Binnenkort word ik weer hergeopereerd aan mijn darmstoma. Het vorige herstel verliep thuis niet goed. Nu wil ik na mijn operatie naar een zorghotel om daar te revalideren van mijn stoma operatie.

Nu vergoedt de verzekering maximaal 100,- per dag, maar een nacht kost daar inclusief eten, drinken, zorg en verpleging 185,- per nacht, dus theoretisch betekent dit dat ik elke dag een bijdrage van 85,- heb. 85x9= 765,- (omdat ik 9 dagen daar verblijf).

Kan deze 765,- fiscaal afgetrokken worden van de belasting?! Mensen zeggen van wel, maar kan niets duidelijks erover vinden op internet.

Graag verneem ik hierover!

Alvast bedankt voor de moeite! Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste Missis X.,
Uw medische kosten worden vergoed als dit op indicatie van een arts is. Dat betekent voor een zorghotel dat bijvoorbeeld de kosten van gewone maaltijden niet aftrekbaar zijn, maar die van de geboden zorg wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arend Nic, 05-07-2016
Beste Zeemeeuw, wanneer ik in 2016 gehoorapp. ter waarde van ca Euro 3250.=,welk bedrag mag dan ten laste IB 2016 gebracht: 1. als GEEN gebruik wordt gemaakt van tegemoetkoming door de verzekering;
2. als WEL gebruik wordt gemaakt van de tegemoetkoming van de verzekering.

Of is de verwachting dat voor de IB 2016 de fiscale aftrek terzake gehoortoestellen ook vervalt?

Bij voorbaat dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 06-07-2016
Beste Arend Nic,
Als u recht hebt op een vergoeding maar daar geen gebruik van maakt, wordt uw aftrekpost voor een gehoorapparaat niet groter. De aftrekpost bestaat ook in 2016 nog voor het deel dat u zelf moet betalen minus de verplichte eigen bijdrage.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joep C., 27-04-2016
Beste Zeemeeuw, volgens mijn vader mag hij een vast bedrag aan zorgkosten aftrekken vanwege zijn COPD (800) en hartfalen (200). Ik kan hier nergens informatie over vinden en vraag me af of dit wel klopt? Gaarne uitsluitsel. En bedankt alvast! Reactie infoteur, 28-04-2016
Beste Joep C,
Als specifiek hiervoor een dieet op voorschrift van een arts of een diëtist wordt gevolgd, is voor COPD 850 euro aftrekbaar (2015) en voor hartfalen 100 euro (2015).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Siny Rolefes Keur, 16-04-2016
Hallo
Mijn dochter is mijn vrijwillige mantelzorgster daar geef ik haar een vergoeding voor, is dat aftrekbaar? Reactie infoteur, 02-12-2019
Hallo Siny Rolefes Keur,
Voor mantelzorg is er geen aftrek ziektekosten, wel voor professionele hulp.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Liezl, 11-04-2016
Hallo,

Ik heb afgelopen jaar een beugel gehad, heb 738, moeten betalen aan eigen vrijwillige risico (had bedrag van 850). Eigen bijdrage was 85,- euro. Wat is aftrekbaar? Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste Liezl,
Wat u zelf hebt betaald en niet onder het verplicht eigen risico valt is aftrekbaar minus de drempel ziektekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Timon B., 31-03-2016
Goedendag,

Ik heb in 2014 een tandarts kosten gemaakt die buiten mijn aanvullende verzekering uitkwamen. Nu heb ik deze rekening pas in 2015 betaald.
Kan ik deze kosten nu invullen in mijn aangifte of had ik dat vorig jaar moeten doen?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 01-04-2016
Goedendag Timon B.,
U mag de kosten alleen aftrekken in het jaar dat u ze hebt betaald (2015).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieter Adriaansen, 30-03-2016
Goedendag,

Mijn vriendin Marion heeft een dochter met Down Syndroom. Zij heeft Nandi alleen opgevoed en ze doet alle financiële/ gezondheids/ alle zaken voor haar. Nu doe ik als medebewoner/partner alle administratie voor haar (hun beiden) ook belastingen en toeslagen etc. Nandi de dochter is 24 Jaar en heeft een wajong uitkering en zit bij de dagbesteding. Zij heeft een taxivergoeding van de gemeente Tilburg en wordt elke dag gehaald en gebracht van Berkel-Enschot -Breda

Zij is beperkt zelfstandig, kan niet autorijden en wij brengen haar dus weg naar, de dokter, tandarts, ziekenhuis bezoek, ook naar vrienden, haar vader 60 km en haar vriendje die op 30 km afstand woont. ook haar werk (dagbesteding is 35 km van ons vandaan Berkel-Enschot - Breda. Ook hier gaan wij wekelijks wel een keer naar toe. ze heeft veel kennissen en sociale contacten met haar vriendin.

wij rijden een Tweedehands auto bj 2000 en rijden jaarlijks ca. 10.000 km voor haar.
in totaal rijden we 22.000 km per jaar

ik heb wel wat bonnetjes bewaard en alle autokosten. nooit hebben wij een declaratie gedaan voor vervoer kosten bij inkomsten belasting aftrek. we hebben al een paar keer pech gehad met de auto en steeds een andere (of huurauto moeten regelen) moeten kopen om het vervoer van haar mogelijk te maken.

kunnen wij onder aftrek hoge vervoerskosten in aanmerking komen voor een jaarlijkse vergoeding, brandstof, afschrijving? hoe kunnen wij een aftrekpost maken van Vervoerskosten gehandicapt volwassene en tot welk jaar kunnen wij terug declareren?

dank u voor uw medewerking Reactie infoteur, 02-12-2019
Goedendag Pieter Adriaansen,
Woont de dochter zelfstandig of niet? Als ze zelfstandig woont, kan zij de werkelijke vervoerskosten naar een arts en dergelijke (voor zover niet vergoed) fiscaal aftrekken als zij die kosten ook maakt. Woont ze bij uw vriendin, dan behoort ze tot haar huishouding en kan uw vriendin die kosten aftrekken. Het vervoer voor andere zaken (vriendin, vriend) is niet aftrekbaar. Eigenlijk zou ook elke keer bekeken moeten worden of niet via de WMO het vervoer geregeld kan worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patrick H., 25-03-2016
Beste adviseur

Ik heb in 2015 middels een knieoperatie en de medicijnen voor mijn vrouw haar astma ongeveer 1500 euro zelf aan mijn verzekering moeten bijbetalen aan eigen risico en niet vergoede medicijnen. Zijn deze kosten nog op te geven als aftrekpost? Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste Patrick H.,
Wat ten laste komt van het eigen risico is niet aftrekbaar. Wat er dan nog aan niet vergoede medicijnen overblijft, is wel aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

G. Hinrichs, 25-03-2016
Mijn fiscale partner (F) heeft in Spanje (Alicante) een voetoperatie (Hallux Valgus) ondergaan in een particuliere kliniek. De kosten worden niet vergoed door de verzekeraar.
Zijn deze gemaakte kosten aftrekbaar voor de belasting? Zo ja, zijn dan ook de autokosten van appartement naar deze kliniek vv aftrekbaar? De route was steeds binnen Spanje, ± 120 km.

Met vriendelijke groet,
G. Hinrichs. Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste G. Hinrichs,
De kosten van de voetoperatie zijn aftrekbaar voor zover ze niet bovenmatig zijn (de Nederlandse tarieven gelden hierbij) en medisch noodzakelijk waren. Dat geldt dan ook voor de vervoerskosten. Ik neem wel aan dat uw partner in Nederland belastingplichtig is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Alblas, 22-03-2016
In 2015 heb ik een geruime tijd doorgebracht in het ziekenhuis. Mijn vrouw heeft hiervoor moeten reizen tussen onze woonplaats en de locatie van het ziekenhuis. Vice versa circa 330 km. Daarnaast heeft ze een korte periode een (vakantie)bungalow gehuurd. Ook heeft ze regelmatig een of meerder nachten in een hotel geslapen. Zijn dit soort gemaakte kosten aftrekbaar? Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste H. Alblas,
Hiervan zijn de gemaakte reiskosten aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

N. A. Schoenmaker, 21-03-2016
Revalidatie na een longoperatie in een zorghotel. Is dat aftrekbaar van de belasting? Ik ben een alleenstaande man van 84 jaar. Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste N. A. Schoenmaker,
Ja, maar alleen voor dat deel van de pensionprijs dat aantoonbaar bestaat uit kosten voor verpleging en verzorging en het niet wordt vergoed. Het zorghotel zal dat voor u moeten specificeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Goeree, 18-03-2016
Mijn schoonmoeder van 92 huurt een alarmkastje die in verbinding staat met een zorginstelling. Kan ik deze als aftrekpost opgeven. Zoja waaronder Kan dit bij spec zorgkosten niet invullen Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste H. Goeree,
Een alarmkastje is geen medisch hulpmiddel en dus niet aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Welters, 16-03-2016
Geachte infoteur,
Ik ben diabetes type 2 ik ga om de 8 weken naar een pedicure.voor diabetes. Sinds dit jaar word dit niet meer vergoed door de zorgverzekering, is dit aftrekbaar voor de belasting.

vr.grt
HF Welters Reactie infoteur, 17-03-2016
Geachte H. Welters,
In 2016 wordt de pedicure vanaf zorgprofiel 2 nog wel vanuit de basisverzekering vergoed. Komen de kosten voor eigen rekening en is de behandeling medisch noodzakelijk, dan zijn de kosten aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. F., 16-03-2016
Geachte infoteur,
Ik heb in 2015 een labia-reductie ondergaan door een plastisch chirurg bij een privé kliniek. De basis- en aanvullende verzekering vergoedt dit soort operaties sinds een aantal jaren niet meer, ook al verwijst de huisarts je door. Zijn de kosten van deze operatie en kosten voor het vervoer daaromtrent (er waren na de operaties veel complicaties dus veel na-controles waren noodzakelijk) aftrekbaar?
vr grt
M.F. Reactie infoteur, 16-03-2016
Beste M.F.,
Als de reductie medisch noodzakelijk was, zijn de kosten aftrekbaar. Als het gaat om een cosmetische ingreep helaas niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Zandwijk, 14-03-2016
Geachte infoteur,
Sinds 2015 lijd ik aan psoriasis waarvoor ik dagelijks ingesmeerd moet worden met een zeer vette zalf.Ik ben sinds half 2015 ook ontlasting incontinent vanwege een sluitspier die niet meer werkt zodat ik niets kan ophouden.Door deze kwalen moet ik erg vaak wassen en andere kleding aanschaffen ik gebruik dan b.v. veel meer water dan normaal het geval zou zijn. Wat is hier aftrekbaar en hoeveel? Bij voor baat mijn dank.
Met vriendelijke groet H.Zandwijk Reactie infoteur, 15-03-2016
Beste H. Zandwijk,
De medicijnen en zalf zijn aftrekbaar voor zover u ze op medische indicatie gebruikt, ze niet worden vergoed en niet ten laste van uw verplicht eigen risico komen. Als u door een chronische kwaal extra beddengoed of kleding nodig hebt, is dat aftrekbaar. Tot een bedrag van 310 euro wordt de aftrek zondermeer aanvaard.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Georges, 06-03-2016
Ik heb naast de basis verzekering ook extra verzekering beide zijn niet aftrekbaar van de inkomsten belasting. Nu heb ik door srtrose in de rug fysiotherapie nodig en krijg uit de extra aanvullende verzekering behandelingen vergoed die ik in principe zelf betaald heb. Zijn deze fysiotherapie kosten dan toch volledig aftrekbaar? Immers had ik die extra verzekering niet genomen dan zou ik wel dat als aftrekbaar mogen opvoeren Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste Georges,
Een behandeling die niet voor eigen rekening rekening is maar wordt vergoed (bijvoorbeeld via een verzekering), is niet aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Emma, 01-03-2016
Ik verzorg voor verschillende personen de belastingaangifte. Nu is hier een mevr. die wil dat ik haar kosten van de fysiotherapie ga aftrekken. Dat zijn toch kosten waar je je extra tegen kunt verzekeren? Ze heeft ook 2 kronen laten plaatsen bij haar tandarts en ze heeft geen tandartsverzekering dus ook die wil ze laten aftrekken van de belasting? Kan dat zo maar? Reactie infoteur, 02-03-2016
Beste Emma,
De kosten van de fysiotherapie die niet in de basisverzekering zitten (vanaf behandeling 20 zitten ze er mogelijk wel in) zijn aftrekbaar met uitzondering van een verplicht eigen risico of een ontvangen vergoeding van de verzekering. De kosten van de tandarts zijn aftrekbaar voor zover ze niet worden vergoed.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. J. Winkelhuis, 22-02-2016
Ik verzorg veel inkomsten-aangiftes voor ouderen. Van die ouderen zijn er die chronische ziektes hebben en daarom op voorschrift van een arts, bepaalde diëten moeten volgen.Op de dieetlijst van de belastingdienst, staan vele "kwalen"
in het latijn; voor mij abra-cadabra. Diabetes mellitus staat er niet bij(toch staat daar een bedrag voor) Welke kwalen vallen onder metabole ziektes, chronische pancreatitis. enz.enz. Waar kan ik in goed Nederlands vinden, welk bedrag er aftrekbaar is, voor welke aandoening.
Hartelijk dank voor Uw reactie,
Harry Winkelhuis Reactie infoteur, 22-02-2016
Beste H. J. Winkelhuis,
Sinds 2010 is het niet meer mogelijk om dieetkosten i.v.m. diabetes als aftrekpost bij de inkomstenbelasting op te voeren. Bij de metabole ziekten moet het echt gaan om aandoeningen die in de tweede kolom van de dieet tabel genoemd worden. Alleen de maag-, darm en leverziekten hebben nog een post overige waar van alles onder geschoven kan worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Zevenhoven, 17-02-2016
Eigen kosten gehoorapparaat is dat aftrekbaar? Reactie infoteur, 17-02-2016
Beste M. Zevenhoven,
De meerprijs ten opzichte van wat de verzekering vergoedt is soms aftrekbaar, bijvoorbeeld als u meer moet betalen doordat u een duurder apparaat wilde of door betere functionaliteiten. Als er een meerprijs ontstaat door bijvoorbeeld een andere kleur te kiezen, is deze weer niet fiscaal aftrekbaar. Ook een verplichte eigen bijdrage is niet aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

John, 11-02-2016
Geachte Zeemeeuw,

Is een speciale matras ook aftrekbaar om rugklachten zoals een Hernia te verlichten? Reactie infoteur, 12-02-2016
Geachte John,
De extra kosten van een gezondheidsmatras om medische redenen ten opzichte van de kosten van een normaal matras zijn aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C. Mauritsz, 11-02-2016
Ik heb voor het belasting jaar 2014 de dieetkosten niet afgetrokken mag dit nog bij de opgave voor 2015?
BVD Cees. Reactie infoteur, 12-02-2016
Beste C. Mauritsz,
U mag in een belastingjaar alleen de kosten aftrekken die u ook in dat jaar betaald hebt. U kunt de Belastingdienst voor een eerder jaar nog wel om een correctie vragen, omdat u een aftrekpost bent vergeten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

G. M. G. Smeets, 15-01-2016
Ik kreeg voor mijn chronische alvleesklierziekte een aftrek.

Waar kan ik het formulier vinden om mijn arts te laten ondertekenen?

Dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 15-01-2016
Beste G. M. G. Smeets,
Uw arts schrijft zelf een briefje (receptenboekje huisarts).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johan, 10-01-2016
Geachte Zeemeeuw,
Is een elektrische fiets ook aftrekbaar van de belastingen, omdat het gewone fietsen te vermoeiend is, heb al jaren last van astma.
Met vriendelijke groeten. Reactie infoteur, 11-01-2016
Beste Johan,
Omdat een elektrische fiets erg gangbaar is geworden, ook voor personen zonder medische klachten, accepteert de Belastingdienst deze aftrek niet meer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans Guerain, 16-12-2015
Hallo,

Mag ik de kosten van een sensors (niet door de ziektekostenverzekeraar vergoedt) voor mijn glucosemeter (120 per maand) aftrekken van de inkomstenbelasting? Uiteraard boven het drempelbedrag. Reactie infoteur, 17-12-2015
Hallo Hans Guerain,
Een glucosesensor is een hulpmiddel voor diabetici en wordt normaliter betaald uit de basisverzekering als die is aangemeten door een daartoe erkende instelling. Het is dus de vraag waarom u geen vergoeding krijgt. Als u de sensor nodig hebt en geen vergoeding mogelijk was, zijn de kosten aftrekbaar als hulpmiddel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gre Bakker, 11-12-2015
Geachte infoteur,
Voor mijn zus en haar man, die beiden ernstige fysieke beperkingen hebben in hun bewegingsapparaat, is door hun gemeente geen gehoor gegeven aan hun vraag tot het plaatsen van een traplift. Ook de wens tot het verkrijgen van een scootmobiel is afgewezen. Wellicht zou hierop in een andere gemeente gunstiger zijn besloten.
Fiscale aftrek is onmogelijk geworden nu gemeenten o.a. verantwoordelijk zijn geworden voor het zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen van ouderen en deze van de zorg van de gemeenten afhankelijk zijn geworden.
Mijn vraag is eigenlijk:
Moet je je hier nu zomaar bij neerleggen of zijn er misschien mogelijkheden hiertegen bezwaar te maken?
Vriendelijke groet, Gre Bakker Reactie infoteur, 12-12-2015
Geachte Gre Bakker,
U kunt zeker bezwaar maken, op de beschikking wordt hiervoor een termijn aangegeven (zes weken na dagtekening).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Rijssen, 10-12-2015
Ls.
Waarom is een gehoorapparaat wel aftrekbaar als hulp middel en een bril niet, ik kan zonder een bril niet auto rijden net zo als iemand die slecht horend is dat ook niet zou kunnen zonder een gehoor apparaat. Reactie infoteur, 11-12-2015
Beste Van Rijssen,
De Belastingdienst bemerkte dat nogal wat mensen in een jaar meerdere brillen kochten om zo hun fiscale aftrekpost te verhogen. Deze aftrek is toen bij de eerst volgende bezuiniging meteen aangepakt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Janssen, 26-11-2015
Beste heer, mevrouw Zeemeeuw,

Ik moet een aantal behandelingen bij de chiropracter zelf betalen. Kan ik deze van de belasting aftrekken? Het wordt me op de site van de belastingdienst niet duidelijk. Het lijkt van niet maar verder lees ik op internet heel vaak dat het wel kan. Zo ook op uw site.

Met vriendelijke groet,
Anna Janssen Reactie infoteur, 27-11-2015
Beste A. Janssen,
Deze kosten van de chiropractor minus de drempel op basis van uw inkomen, mag u als specifieke zorgkosten aftrekken. Er is wel een verwijzing van de huisarts nodig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Cretz, 24-11-2015
Geachte Zeemeeuw,

mag ik de verzekering en batterijtjes van mijn IC aftrekken van de belasting?

met vriendelijke groet, mevr. Cretz Reactie infoteur, 24-11-2015
Geachte R. Cretz,
De verzekering is niet noodzakelijk en daarom niet aftrekbaar, de batterijen zijn dat wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Desiree, 21-11-2015
Hallo, ik heb een vraag, ik ben alleenstaand 53 jaar en ben al jaren ernstig chronisch ziek, hart en vaat patient, 5 keer gedotterd, diabeet, 3 tias gehad, kan heel moeilijk lopen, daarom scootmobiel, chronische peesontstekingen in armen, verlamde linkerhand, ik lig regelmatig op bed door deze dingen dus gebruik veel lakens, pyamas en linnengoed, en moet dus ook vaak wassen, is dit nog aftrekbaar bij de aankomende belastingaangifte?ik heb een alleenstaande wwb uitkering, het fonds chronisch zieken is afgeschraft en had ik bijzondere bijstand gevraagd, maar werd afgewezen voor een nieuw matras, mijn matras kwamen de veren door heen, omdat ik het niet kon betalen van mijn uitkering en ik het nergens vergoed kreeg heb mijn zus een nieuw matras voor mij gekocht, kan ik dat ook aftrekken, zodat ik haar terug kan betalen? Reactie infoteur, 21-11-2015
Hallo Desiree,
Extra kleding of beddengoed is nog steeds aftrekbaar. Een gezondheidsmatras is nog aftrekbaar, maar de redenering zal zijn dat iedereen een matras nodig heeft en daarom hooguit de extra kosten ten opzichte van een gewoon matras aftrekbaar zijn. Bewaar wel de betaalbewijzen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wijckelsma, 19-11-2015
Geachte Zeemeeuw,
Wij moeten een huishoudhulp inhuren, i.v.m. gezondheid van ons beiden. Kunnen wij deze kosten aftrekken van de belasting?

Mvg. Jan Reactie infoteur, 20-11-2015
Geachte Wijckelsma,
Voor thuiszorg is een indicatie van het CIZ nodig waarna het CAK een eigen bijdrage vaststelt. De verplichte eigen bijdrage voor het CAK is niet aftrekbaar. Hebt u daarboven extra gezinshulp nodig, dan zijn de kosten minus een drempelbedrag aftrekbaar. Dit drempelbedrag is afhankelijk van uw inkomen (zie tabel in artikel).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

B. W. Cazemier, 17-11-2015
PGB krijgen wij voor huishoudelijke hulp, voor begeleiding individueel en begeleiding groep, resp. een bedrag van . 243,33, 38,81 en 56,80 per 4 weken. Echter deze bedragen worden voor 100% met "eigen bijdragen" ons in rekening gebracht door het CAK. Wij zijn aan het zoeken naar een mogelijkheid om één of meer fiscale aftrekposten de krijgen. Graag uw antwoord? Reactie infoteur, 19-11-2015
Beste B. W. Cazemier,
Uw wettelijke eigen bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor voor de WMO, thuiszorg of zorg met verblijf is helaas niet meer fiscaal aftrekbaar. Ook niet de zorgkosten die worden vergoed. Vele andere kosten kunnen in uw geval wel worden afgetrokken (zie artikel).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bert, 06-11-2015
Is aanschaf scootmobiel aftrekbaar? Reactie infoteur, 06-11-2015
Beste Bert,
Vanaf 2014 mag u helaas de kosten voor een scootmobiel niet meer aftrekken als de aanschaf niet vóór 2014 plaatsvond.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

G. Ruyer, 01-11-2015
Het is vreemd, dat wanneer ik via een (vrijwillige) aanvullende verzekering specifieke zorgkosten vergoed krijg, ik deze niet aftrekbaar kan stellen, terwijl ik de premie voor de aanvullende verzekering (ook) niet kan aftrekken. Had ik de aanvullende verzekering niet, dan waren die kosten wel aftrekbaar. Hoe vreemd. De aanvullende verzekering is een privaatrechtelijke afsprak tussen een verzekeraar en mij, de verplichte basisverzekering is dat niet (wettelijk geregeld) Omdat de premie van de aanvullende verzekering niet aftrekbaar is, zijn m.i. de specifieke zorgkosten wel aftrekbaar, omdat anders een rechtsongelijkheid geschapen wordt tegenover mensen zonder een aanvullende verzekering, dan wel dat de premie van de aanvullende verzekering aftrekbaar moet kunnen zijn, al stelt de staat/wet dat deze niet aftrekbaar is. Hoe zit dit? Reactie infoteur, 02-11-2015
Beste G. Ruyer,
Zorgkosten die worden vergoed door een ander zijn voor u niet aftrekbaar omdat die kosten dan niet op u drukken. De aanvullende verzekering is een vrije keuze waarbij u het beste kunt afwegen wat goedkoper is: zorgpremie betalen of de netto zorgkosten (na teruggave belasting). Ook wie zorgkosten aftrekt, krijgt namelijk niet alles terug.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jos van Westen, 18-10-2015
Geachte, mijn echtgenote heeft in maart 2015 een herseninfarct ondergaan en is blijvend invalide. Ik heb 3 maanden vrijwel dagelijks van woonplaats naar 40 km. verderop gelegen revalidatiekliniek gereden. (aftrekbaar?) Aanschaf aangepaste fiets, 5700 euro (aftrekbaar?) Huishoudelijke hulp eigen bijdrage (aftrekbaar?) Traplift is voor zover ik kan nagaan niet aftrekbaar? Reactie infoteur, 20-10-2015
Geachte Jos van Westen,
Voor uw vervoer mag u de werkelijk gemaakte vervoerskosten aftrekken. De fiets is aftrekbaar, de eigen bijdrage huishoudelijke hulp en traplift zijn niet aftrekbaar.
Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Marian van den Berk, 10-10-2015
Beste Redactie.
Ik heb dit jaar over de 1,000,- extra kosten buiten de eigen risico, dat is voor 2 gehoor apparaten 350,- Audiologisch centrum Eindhoven 400,- Fysiotherapie 300,- Tandarts kosten + een gebitsprothese ? Ziekenhuiskosten na een polsbreuk met een scan erbij ?
Zijn deze kosten aftrekbaar bij de belastingdienst? Reactie infoteur, 11-10-2015
Beste Marian van den Berk,
Wat u voor het gehoorapparaat hebt betaald en geen verplichte eigen bijdrage is, mag u aftrekken. Fysio en ziekenhuis zijn aftrekbaar (niet het eigen risico). Een gebitsprothese is aftrekbaar bij de hulpmiddelen (niet het eigen risico).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Buning, 25-07-2015
Hallo,
Mijn vrouw heeft oogkanker. Ze is hiervoor bestraald in Zwitserland. Nu kan zij geen licht meer verdragen. Overdag en binnen draagt zij een zonnebril. Haar bestraalde oog is super gevoelig. Dit is overigens heel normaal bij dergelijke behandelingen. De verzekering vergoedt een deel van de kosten van de bril. Is de eigenbijdrage aftrekbaar? Reactie infoteur, 26-07-2015
Hallo Buning,
Een bril is helaas niet meer fiscaal aftrekbaar als ziektekosten.
Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

K. C. Stevelmans, 13-07-2015
Zijn de keuringskosten en de aanschaf van een gehandicaptenkaart voor het belastingjaar 2015 nog aftrekbaar? Reactie infoteur, 14-07-2015
Beste K. C. Stevelmans,
Dit zijn geen medisch noodzakelijke kosten en dus in 2015 niet aftrekbaar. U hebt wel de aftrek van extra vervoerkosten (aftrek vervoerskosten door ziekte of handicap).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.