A. Kool, 21-02-2017
Al jaar en dag brengt mijn werkgever privé gemaakte autokosten in mindering op de bijtelling. Daaronder vallen bijvoorbeeld brandstofkosten in het buitenland, maar ook tolgelden, autowaskosten, parkeerkosten etc.
Als ik privé met de auto een oversteek met het veerpont over de lek maak, kan ik het bonnetje van de tolgelden inleveren en dan worden deze kosten in mindering gebracht.
Kan dit dan ook bij grotere oversteken? Bijvoorbeeld de veerboot van Den Helder naar Texel? Of nog grotere oversteken; van Kiel naar Oslo? Bij voorbaat dank voor uw gewaardeerde reactie.
Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste A.Kool,
Als u aan uw werkgever een eigen bijdrage betaalt, kan het bedrag dat betrekking heeft op het privégebruik via een kasrondje worden afgetrokken van de bijtelling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
K. van het Schut, 09-03-2016
Ik ben ZZPer en heb in 2015 een auto van de zaak gekocht, waar ik ook privé in rijdt.
Hoe boek ik nu de bijtelling 2015 wegens CO2 uitstoot in de boekhouding of dien je dat bedrag pas bij het aangifteprogramma van de belastingdienst in te vullen? De percentages weet ik wel. Het gaat mij alleen om de manier van boeken. Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste K. van het Schut,
Alle zakelijke kosten boekt u op kostenplaats autokosten, de bijtelling bij uw belastbaar inkomen doet u bij uw aangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
L. van Galen, 26-04-2015
Is het gewoon dat wanneer mijn werkgever besluit dat ik een jaar langer, dan afgesproken, in mijn auto moet rijden ik dan nog steeds over de volle aanschaf waarde van de auto moet betalen?
Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste L. van Galen,
Het bijtellingspercentage voor de gebruiker gaat over de fiscale waarde van de auto en dat is helaas de nieuwprijs van de auto plus accessoires plus btw en bpm. Voor een ondernemer bedraagt de bijtelling nooit meer dan de werkelijk gemaakte kosten voor de auto in het desbetreffende jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
M. J. Henderikx, 13-04-2015
Als een medewerker beslist om tijdens het jaar bijtelling van de auto te registreren. Werkt dit dat met terugwerkende kracht voor het hele jaar. Of de datum dat hij beslist om met de auto privé gaan te rijden.
Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste M. J. Henderikx,
Zolang de medewerker beneden de 500 kilometer blijft en een goede kilometerregistratie bijhoudt, heeft dat geen gevolgen voor de eerdere maanden in een jaar. Zodra de 500 kilometer wordt overschreden geldt een heffing voor het hele jaar en dus een naheffing.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Alex Elsendoorn, 24-10-2014
Graag zou ik weten of al duidelijk gemaakt is wat het bijtellingstarief wordt van youngtimers vanaf 2016. Blijft dit zeker 35% of zou dat ook nog kunnen veranderen? En als ik in 2015 een youngtimer koop weet ik dan in ieder geval zeker dat het 35% tarief ook voor 5 jaar geldt of zou dat ook zomaar weer kunnen veranderen? Alvast bedankt voor uw antwoord.
Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste Alex Elsendoorn,
Voor de youngtimer zijn geen extra veranderingen aangekondigd. Met de belastingveranderingen die er de komende jaren aan zullen komen, kunnen alle tarieven voor de bijtelling van de auto in latere jaren verder worden bijgesteld, ook die van de yougtimer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw