Bijtelling auto 2018

Bijtelling auto 2018 Hoe hoog is de fiscale bijtelling 2018 voor uw nieuwe auto van de zaak? De soort auto die u rijdt, de leeftijd van de auto en vooral de CO2-uitstoot van uw wagen bepalen de bijtelling 2018, maar ook wanneer uw auto voor het eerst op naam wordt gesteld. Is de leaseauto uit 2018, dan kunt u zestig maanden profiteren van het lage tarief. Tot en met 2022 dus. De belasting wordt verrekend via uw loonbelasting (lager netto inkomen) en de inkomstenbelasting. Bij meer uitstoot dan 0 gram per kilometer bedraagt in 2018 de bijtelling 22%.

Inhoud


Wat is de bijtelling voor uw leaseauto in 2018?

Een auto van de zaak kost u geld via uw aanslag inkomstenbelasting. De werkgever houdt gedurende het jaar al een deel in op uw loon via de loonbelasting en aan het einde van het jaar blijkt of er voldoende is ingehouden. De hoofdregel is vanaf 2018 dat er voor de nieuwe auto's in 2018 (de eerste tenaamstelling) twee tarieven voor de bijtelling van de auto van de zaak mogelijk zijn: 4% en 22%. Het tarief wordt bepaald door de CO2-uitstoot van de auto.

Bijtelling voor een oldtimer of youngtimer in 2018, hoeveel belasting en bijtelling?

Een youngtimer is een auto van 15 tot 25 jaar, daarna spreken we over een oldtimer, zeker als de auto ouder is dan 40 jaar. Ook als u een youngtimer of oldtimer voor de zaak rijdt, is er een bijtelling bij uw loon en inkomen. Dit tarief bedraagt 35% van de waarde in het economisch verkeer, ongeacht de uitstoot. Een relatief hoog percentage maar over een duidelijk lager bedrag dan de cataloguswaarde waartegen andere auto's worden afgerekend.

Bijtelling auto’s van voor 2018

Als u een auto van de zaak hebt die van een eerdere datum is dan 2018, dan valt uw auto onder het bijtellingsregime van die jaargang. Afhankelijk van het jaar kan de bijtelling anders zijn dan in 2018 het geval is. Een lagere bijtellingscategorie is bijvoorbeeld mogelijk met een auto uit 2016 of als u in 2018 in een auto gaat rijden zonder uitstoot terwijl dat in het verleden een meer vervuilende auto was. Wie met een een nieuwe auto in in 2018 rijdt, kan nog 60 maanden van de lage bijtelling profiteren. Direct na afloop van deze periode wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden. Bij een auto uit 2018 zal dat in 2023 zijn.

Plug-in hybrides en elektrische auto’s

Het kan voordelig zijn om een oudere auto te bewaren. Elk jaar is het verstandig om te kijken of inruilen voor een nieuw exemplaar al verstandig is. Ook bij de de plug-in hybrides en elektrische auto’s die voor het eerst op naam zijn gesteld in 2015 bijvoorbeeld hebt u zestig maanden een bijtelling van 7%.

Wat kost een auto van de zaak in 2018?

Stel uw inkomen bedraagt 60.000 euro. Dan bedraagt uw belastingtarief voor de inkomstenbelasting 52%. Stel de cataloguswaarde van de auto bedraagt 35.000 euro met een bijtellingspercentage van 22%. Dan bedraagt de bijtelling bij uw inkomen in 2018 twintig procent van 35.000 euro ofwel 7.700 euro. Dit is tegen een belastingpercentage van 52% een bedrag van 4.004 euro, ofwel een inhouding op uw loon per maand van een twaalfde deel hiervan, zijnde 335 euro. Met de werkgever kan in een aantal gevallen worden afgesproken dat hij een eigen bijdrage vergoedt of dat de werkgever het rijden in een duurdere auto mogelijk maakt. Hierover moet u dan wel vooraf afspraken hebben gemaakt. Tot slot betaalt u geen bijtelling als u de auto minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt en dat ook kunt aantonen met een goede rittenadministratie.

Bijtelling 2018

Of u meer gaat betalen voor de auto van de zaak, hangt af van de soort auto en hoe oud de auto is. In hoofdlijnen komt het in 2018 voor de nieuwe auto's op het volgende neer:
  • Voor elektrische auto's wordt het tarief van de bijtelling 4%.
  • Voor semi-elektrische auto's geldt een bijtelling van 22%.
  • Elke andere auto met een CO2-uitstoot gaat naar 22% bijtelling.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto van de zaak: bijtelling 2021Auto van de zaak: bijtelling 2021Een auto van de zaak kan voor een werknemer een heel goedkope manier van vervoer zijn. Veel werkgevers bieden hun werkne…
Auto van de zaak wel of niet privé gebruiken?Auto van de zaak wel of niet privé gebruiken?Een auto die door uw werkgever aan u beschikbaar wordt gesteld wordt gezien als een vorm van loon. De Belastingdienst za…
Wat kost een leaseauto per maand?Wat kost een leaseauto per maand?Een leaseauto kost u over het algemeen een eigen bijdrage en bijtelling over de nieuwwaarde. U kunt er ook voor kiezen o…
Tesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingTesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingWie zakelijk een elektrische auto rijdt, kan in 2020, 2021 en 2022 te maken krijgen met een extra bijtelling door de zog…

Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3Uw woning is hypotheekvrij of bijna hypotheekvrij in 2023, hoeveel inkomstenbelasting betaalt u dan over uw woning? Beta…
WOZ-waarde te hoog? Tips om je WOZ-waarde te verlagen!WOZ-waarde te hoog? Tips om je WOZ-waarde te verlagen!Waarom is het belangrijk om te onderzoeken of de WOZ-waarde van jouw woning te hoog is vastgesteld? Hoe weet je hoe hoog…
Reacties

A. Kool, 21-02-2017
Al jaar en dag brengt mijn werkgever privé gemaakte autokosten in mindering op de bijtelling. Daaronder vallen bijvoorbeeld brandstofkosten in het buitenland, maar ook tolgelden, autowaskosten, parkeerkosten etc.

Als ik privé met de auto een oversteek met het veerpont over de lek maak, kan ik het bonnetje van de tolgelden inleveren en dan worden deze kosten in mindering gebracht.

Kan dit dan ook bij grotere oversteken? Bijvoorbeeld de veerboot van Den Helder naar Texel? Of nog grotere oversteken; van Kiel naar Oslo? Bij voorbaat dank voor uw gewaardeerde reactie. Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste A.Kool,
Als u aan uw werkgever een eigen bijdrage betaalt, kan het bedrag dat betrekking heeft op het privégebruik via een kasrondje worden afgetrokken van de bijtelling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. van het Schut, 09-03-2016
Ik ben ZZPer en heb in 2015 een auto van de zaak gekocht, waar ik ook privé in rijdt.
Hoe boek ik nu de bijtelling 2015 wegens CO2 uitstoot in de boekhouding of dien je dat bedrag pas bij het aangifteprogramma van de belastingdienst in te vullen? De percentages weet ik wel. Het gaat mij alleen om de manier van boeken. Bij voorbaat dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste K. van het Schut,
Alle zakelijke kosten boekt u op kostenplaats autokosten, de bijtelling bij uw belastbaar inkomen doet u bij uw aangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. van Galen, 26-04-2015
Is het gewoon dat wanneer mijn werkgever besluit dat ik een jaar langer, dan afgesproken, in mijn auto moet rijden ik dan nog steeds over de volle aanschaf waarde van de auto moet betalen? Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste L. van Galen,
Het bijtellingspercentage voor de gebruiker gaat over de fiscale waarde van de auto en dat is helaas de nieuwprijs van de auto plus accessoires plus btw en bpm. Voor een ondernemer bedraagt de bijtelling nooit meer dan de werkelijk gemaakte kosten voor de auto in het desbetreffende jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. J. Henderikx, 13-04-2015
Als een medewerker beslist om tijdens het jaar bijtelling van de auto te registreren. Werkt dit dat met terugwerkende kracht voor het hele jaar. Of de datum dat hij beslist om met de auto privé gaan te rijden. Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste M. J. Henderikx,
Zolang de medewerker beneden de 500 kilometer blijft en een goede kilometerregistratie bijhoudt, heeft dat geen gevolgen voor de eerdere maanden in een jaar. Zodra de 500 kilometer wordt overschreden geldt een heffing voor het hele jaar en dus een naheffing.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alex Elsendoorn, 24-10-2014
Graag zou ik weten of al duidelijk gemaakt is wat het bijtellingstarief wordt van youngtimers vanaf 2016. Blijft dit zeker 35% of zou dat ook nog kunnen veranderen? En als ik in 2015 een youngtimer koop weet ik dan in ieder geval zeker dat het 35% tarief ook voor 5 jaar geldt of zou dat ook zomaar weer kunnen veranderen? Alvast bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 25-07-2020
Beste Alex Elsendoorn,
Voor de youngtimer zijn geen extra veranderingen aangekondigd. Met de belastingveranderingen die er de komende jaren aan zullen komen, kunnen alle tarieven voor de bijtelling van de auto in latere jaren verder worden bijgesteld, ook die van de yougtimer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 27-09-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.