WOZ-waarde te hoog? Tips om je WOZ-waarde te verlagen!

WOZ-waarde te hoog? Tips om je WOZ-waarde te verlagen! Waarom is het belangrijk om te onderzoeken of de WOZ-waarde van jouw woning te hoog is vastgesteld? Hoe weet je hoe hoog de WOZ-waarde van je huis zou moeten zijn? Hoe kun je zorgen dat de WOZ-waarde wordt verlaagd door bezwaar te maken? Hoe kun je bezwaar maken bij de gemeente tegen een te hoge WOZ? Kun je andere partijen voor jou bezwaar laten maken en wat zijn hiervan de kosten voor een consument?

Hoe weet je of je WOZ-waarde te hoog is vastgesteld?

Voor het bepalen van een reële WOZ-waarde van jouw koopwoning, moet je een taxatierapport opvragen bij de gemeente en via het kadaster recente transacties opvragen (dit kost 3 EUR), waarbij er vergelijkbare woningen in jouw buurt zijn verkocht de afgelopen maanden. Op basis hiervan kun je zien of de WOZ-waarde juist is of te hoog is vastgesteld, wanneer je rekening houdt met de huidige markt, waarbij de verkoopprijzen van woningen enorm zijn gedaald. Dit rechtvaardigt een lagere WOZ-waarde, wanneer mensen de laatste tijd woningen hebben verkocht voor een verkoopprijs die veel lagere ligt dan jouw WOZ vaststelling.

Waarom zou je bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde op je woning?

Je betaalt significant minder inkomstenbelasting en onroerende zaakheffing bij een lagere WOZ waarde en dit kan op jaarbasis honderden euro's verschil maken op de belastingen die je betaalt. Het is gebleken dat in bijna 50% van de gevallen de WOZ-waarde de afgelopen jaren te hoog is gesteld, omdat er onvoldoende rekening is gehouden met de dalende huizenprijzen door de gemeenten. Bezwaar maken is eenvoudig en kost bovendien helemaal niets en het loont dus zeker de moeite om een te hoge WOZ-waarde aan te vechten door bezwaar te maken bij de gemeente.

Hoe kun je bezwaar maken bij de gemeente en je WOZ verlagen?

Wanneer je jouw nieuwe WOZ-waarde via de post ontvangt, staat in het formulier aangegeven hoe je bezwaar moet maken en voor welke datum je dat moet doen. De precieze vereisten verschillen per gemeente en lees dus goed wat je moet meesturen en welke informatie je moet verstrekken. Heel belangrijk is de uiterlijke datum voor een bezwaar; al ben je één dag te laat, dat is toch te laat voor een bezwaar en te laat indienen van een bezwaar kan er dus voor zorgen dat je pas volgend jaar het belastingvoordeel kunt genieten dat een lagere WOZ-waarde je biedt.

Kan iemand je helpen om bezwaar te maken om een lagere WOZ-waarde te krijgen?

Er zijn professionele bureau's, die jou kunnen helpen om jouw bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde tijdig bij de gemeente te krijgen. Zij weten precies hoe ze een brief moeten opstellen, welke bijlagen er moeten worden verzonden en zij doen ook onderzoek naar wat op jouw woning de reële WOZ-waarde is door het kadaster raad te plegen en de juiste stukken op te vragen bij het kadaster en de gemeente om jouw bezwaar correct vorm te kunnen geven. Aangezien de vraag hoog is, zijn er veel professionele bureaus, die deze dienst aanbieden.

Wat kost het om een andere partij voor jou bezwaar te laten maken?

Aangezien de gemeente verplicht is om een te hoge WOZ-waarde en de consequenties hiervan te vergoeden, bieden veel bureaus aan om gratis bezwaar te maken voor jou. Zij claimen dan natuurlijk wel deze terugbetaling in ruil voor hun diensten. Kijk dus goed of het de moeite loont om een professional in te schakelen, aangezien jouw winst uit het verleden naar het externe adviesbureau gaat maar jouw toekomstige besparing alleen jou toekomt. Bezwaar maken is op zich niet zo heel moeilijk maar als het de drempel verlaagt om bezwaar te maken tegen een te hoge WOZ-waarde is een bureau inschakelen zeker slim.
© 2014 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?De gemeente is verantwoordelijk voor het vaststellen van de waarde van uw huis op grond van de Wet waardering onroerende…
Jurisprudentie WOZ: WOZ kan niet hoger worden na bezwaarJaarlijks stelt de gemeente de WOZ-waarde van woningen vast. Veel huiseigenaren tekenen daartegen bezwaar aan met als do…
Isolatiewaarden uitgelegd: Lambda, R, U en KIsolatiewaarden uitgelegd: Lambda, R, U en KIn koude periodes verliest een warmgestookt huis warmte aan de omgeving. Dit warmteverlies kan beperkt worden door een h…
Bezwaar maken tegen WOZ waardeBezwaar maken tegen WOZ waardeDe WOZ waarde van een huis bepaald voor een groot gedeelte van de gemeentelijke belastingen wat de hoogte hiervan zal zi…

Bijtelling auto 2018Bijtelling auto 2018Hoe hoog is de fiscale bijtelling 2018 voor uw nieuwe auto van de zaak? De soort auto die u rijdt, de leeftijd van de au…
Sterretje999 (364 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.