Leasecontract afkopen

Leasecontract afkopen Is een leasecontract in 2020 of 2021 afkopen verstandig? Afkopen kan een voordelige keuze, als de bijtelling en belasting voor uw auto in 2020 omhoog gaat of als u liever een nieuwe auto rijdt. Een nieuw contract, het oude leasecontract afkopen of iemand anders uw huidige contract laten overnemen. Wat levert u geld op en waarop moet u letten. De boete is hoog, maar een lagere bijtelling van een auto van de zaak levert u ook veel fiscaal voordeel op. Wat is de looptijd van uw leasecontract nog in 2020? Valt er bij een afkoop wat te onderhandelen?

U hebt eerder een leasecontract afgesloten

Een leasecontract is een mooie oplossing voor wie een auto van de zaak rijdt en er ook privé gebruik van wil maken. Maar een leasecontract is ook gewoon een contract met bindende afspraken en van een leasecontract komt u in veel gevallen ook niet ongeschonden af. Hoe hoog de kosten en boete zijn, hangt af van de cataloguswaarde van de wagen en vooral de looptijd die er nog over is. Wie een contract voor vier jaar heeft en nog twee jaar heeft staan, zal bij een vergelijkbare auto meer aan de leasemaatschappij moeten betalen bij het openbreken van het contract dan voor wie in 2020 het contract nagenoeg regulier afloopt.

Rekenvoorbeeld kosten openbreken en afkopen leasecontract

Een simpel rekenvoorbeeld dan maar om een beetje helder te krijgen waarover we spreken. Stel uw leaseauto heeft een cataloguswaarde van 40.000 en uw leasecontract loopt over twee jaar af. Stel dat de leasemaatschappij elke maand 350 op uw leaseauto afschrijft en u hebt al twee jaar betaald. Dan staat deze auto nog in de boeken voor 31.600 bij de leasemaatschappij. Als de leasemaatschappij de auto nu terugkrijgt, zal de auto niet 31.600 waard zijn maar bijvoorbeeld 25.000. Dat betekent dat de leasemaatschappij zonder boeteclausule een verlies zou lijden van 6.600. En u begrijpt het al, dat verlies zal bij het openbreken van het leasecontract door u moeten worden betaald.

Waarom leasecontract openbreken en afkopen?

En toch kan het bijvoorbeeld openbreken van een leasecontract financieel en fiscaal voordelig zijn, zeker als het percentage van de bijtelling van uw leaseauto hoog is. In 2020 en 2021 wordt de elektrische leaseauto zwaarder belast. De leaseauto wordt in 2021 een stuk duurder. Alleen met een auto die geen enkele emissie heeft, springt u er relatief nog goed uit.

Oude auto of nieuwe leaseauto?

Een leaseauto valt sinds de eerste tenaamstelling maximaal 5 jaar onder het belastingregime uit dat jaar. Tegelijkertijd gaan de komende jaren de percentages van de bijtelling omhoog. Dus kunt u voor de afweging staan of u nog een jaartje doorrijdt mer de oude auto of in 2020 afkoopt, in het belastingregime 2020 terecht komt en zo voorkomt dat u in 2021 meer gaat betalen. Dus moet er gerekend worden of het nu afkopen van uw contract opweegt tegen het voordeel van vijf jaar lang een laag fiscaal tarief.

Openbreken leasecontract bij dure auto en hoog inkomen

Als u een dure auto van de zaak rijdt en een hoog inkomen hebt, kan de boete voor de afkoop wel eens lager kan zijn dan het fiscale voordeel. En uw voordeel is optimaal als u op het einde van het jaar afkoopt, zodat u maximaal van de lage bijtelling kunt profiteren. Maar let wel op. Vele leaserijders zullen dit in de loop van 2020 ook door hebben en de leasemaatschappijen zien de bui ook al hangen. Wie zijn leasecontract wil openbreken, wacht daarmee niet te lang. De afkoop, de levering van de nieuwe auto en de vernieuwing van het contract moeten wel nog allemaal in 2020 plaatsvinden. Als een afkoop in 2020 nog niet voordelig genoeg is, kunt u de berekening en afweging van het voordeel in 2021 nog eens maken.

Onderhandel met de leasemaatschappij

Over veel zaken kan worden onderhandeld. Als u een nieuw contract afsluit bij dezelfde dealer zal over het boetebedrag voor de afkoop van het oude contract vast ook wel kunnen worden onderhandeld. Bedrijven met veel leaseauto's staan in de onderhandeling in een sterkere positie dan een eenmansbedrijf. Maar wacht niet te lang, want er zullen naar verwachting in 2019 zullen naar verwachting vele verzoeken tot afkoop worden gedaan, oudere auto's zullen extra worden geïmporteerd.

Leasecontract overnemen

Soms is er een andere werknemer die uw leasecontract wel wil overnemen. In dat geval zal meestal geen boete betaald hoeven te worden, omdat alleen de naam van de leasehouder verandert en niet de betaling aan de leasemaatschappij. Bekijk dus wat er voor u mogelijk is.

Conclusie leasecontract in 2020 of 2021 afkopen

Wilt u nog lange tijd profiteren van een lage bijstelling van uw lease auto, dan is het afkopen waarschijnlijk een goedkope optie. Bekijk in ieder geval de mogelijkheden die er voor uw wagen zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto van de zaak: bijtelling 2021Auto van de zaak: bijtelling 2021Een auto van de zaak kan voor een werknemer een heel goedkope manier van vervoer zijn. Veel werkgevers bieden hun werkne…
Tesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingTesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingWie zakelijk een elektrische auto rijdt, kan in 2020, 2021 en 2022 te maken krijgen met een extra bijtelling door de zog…
Mobiliteitsbudget of leaseautoMobiliteitsbudget of leaseautoDe leaseauto wordt steeds meer vervangen door het mobiliteitsbudget. Een werknemer weet dat een lease auto meestal een b…
Wat kost een leaseauto per maand?Wat kost een leaseauto per maand?Een leaseauto kost u over het algemeen een eigen bijdrage en bijtelling over de nieuwwaarde. U kunt er ook voor kiezen o…

Lage btw-tarief bij renovatie ook in 2020 en 2021 mogelijkLage btw-tarief bij renovatie ook in 2020 en 2021 mogelijkHet lage btw-tarief van 9% betalen is ook in 2021 en 2022 nog steeds mogelijk. Niet meer voor alle renovatie aan uw woni…
Collectief bezwaar: belasting sparen en vermogenCollectief bezwaar: belasting sparen en vermogenEen procedure collectief bezwaar bij de Belastingdienst is mogelijk als veel mensen voor hetzelfde feit bezwaar aanteken…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 31-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.