Leasecontract afkopen

Leasecontract afkopen Is een leasecontract in 2019 of 2020 afkopen verstandig? Afkopen kan een voordelige keuze, als de bijtelling en belasting voor uw auto in 2020 omhoog gaat. Een nieuw contract, het oude leasecontract afkopen of iemand anders uw huidige contract laten overnemen. Wat levert u geld op en waarop moet u letten. De boete is hoog, maar een lagere bijtelling van een auto van de zaak levert u ook veel fiscaal voordeel op. Wat is de looptijd van uw leasecontract nog in 2019? Valt er bij een afkoop wat te onderhandelen?

Ik heb eerder een leasecontract afgesloten

Een leasecontract is een mooie oplossing voor wie een auto van de zaak rijdt en er ook privé gebruik van wil maken. Maar een leasecontract is ook gewoon een contract met bindende afspraken en van een leasecontract komt u in veel gevallen ook niet ongeschonden af. Hoe hoog de kosten en boete zijn, hangt af van de cataloguswaarde van de wagen en vooral de looptijd die er nog over is. Wie een contract voor vier jaar heeft en nog twee jaar heeft staan, zal bij een vergelijkbare auto meer aan de leasemaatschappij moeten betalen bij het openbreken van het contract dan voor wie in 2019 het contract nagenoeg regulier afloopt.

Rekenvoorbeeld kosten openbreken en afkopen leasecontract

Een simpel rekenvoorbeeld dan maar om een beetje helder te krijgen waarover we spreken. Stel uw leaseauto heeft een cataloguswaarde van 40.000 en uw leasecontract loopt over twee jaar af. Stel dat de leasemaatschappij elke maand 350 op uw leaseauto afschrijft en u hebt al twee jaar betaald. Dan staat deze auto nog in de boeken voor 31.600 bij de leasemaatschappij. Als de leasemaatschappij de auto nu terugkrijgt, zal de auto niet 31.600 waard zijn maar bijvoorbeeld 25.000. Dat betekent dat de leasemaatschappij zonder boeteclausule een verlies zou lijden van 6.600. En u begrijpt het al, dat verlies zal bij het openbreken van het leasecontract door u moeten worden betaald.

Waarom leasecontract openbreken en afkopen?

En toch kan het bijvoorbeeld openbreken van een leasecontract financieel en fiscaal voordelig zijn. In 2016 bijvoorbeeld verslechterde het percentage van de bijtelling van uw leaseauto. In 2019 en 2020 wordt de elektrische leaseauto zwaarder belast. De leaseauto wordt in 2020 een stuk duurder. Alleen met een auto die geen enkele emissie heeft, springt u er relatief nog goed uit. De nieuwe bijtelling geldt voor een auto uit 2019 en 2020, maar wie een leaseauto uit 2017 koopt onder de gunstige bijtellingscondities houdt de goedkope bijtelling nog vijf jaren vast. Dus moet er gerekend worden of het nu afkopen van uw contract opweegt tegen het voordeel van vijf jaar lang een laag fiscaal tarief.

Openbreken leasecontract bij dure auto en hoog inkomen

Het zal duidelijk zijn dat als u een dure auto van de zaak rijdt en een hoog inkomen hebt, de boete voor de afkoop wel eens lager kan zijn dan het fiscale voordeel. En uw voordeel is optimaal als u op het einde van het jaar afkoopt, zodat u maximaal van de lage bijtelling kunt profiteren. Maar let wel op. Vele leaserijders zullen dit in de loop van 2019 ook door hebben en de leasemaatschappijen zien de bui ook al hangen. Wie zijn leasecontract wil openbreken, wacht daarmee niet te lang. De afkoop, de levering van de nieuwe auto en de vernieuwing van het contract moeten wel nog allemaal in 2019 plaatsvinden. Als een afkoop in 2019 nog niet voordelig genoeg is, kunt u de berekening en afweging van het voordeel in 2020 nog eens maken.

Onderhandel met de leasemaatschappij

Over veel zaken kan worden onderhandeld. Als u een nieuw contract afsluit bij dezelfde dealer zal over het boetebedrag voor de afkoop van het oude contract vast ook wel kunnen worden onderhandeld. Bedrijven met veel leaseauto's staan in de onderhandeling in een sterkere positie dan een eenmansbedrijf. Maar wacht niet te lang, want er zullen naar verwachting in 2019 zullen naar verwachting vele verzoeken tot afkoop worden gedaan, oudere auto's zullen extra worden geïmporteerd.

Leasecontract overnemen

Soms is er een andere werknemer die uw leasecontract wel wil overnemen. In dat geval zal meestal geen boete betaald hoeven te worden, omdat alleen de naam van de leasehouder verandert en niet de betaling aan de leasemaatschappij. Bekijk dus wat er voor u mogelijk is.

Conclusie leasecontract in 2019 of 2020 afkopen

Wilt u nog lange tijd profiteren van een lage bijstelling van uw lease auto, dan is het afkopen waarschijnlijk een goedkope optie. Bekijk in ieder geval de mogelijkheden die er voor uw wagen zijn.

Lees verder

© 2015 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een leaseauto per maand?Wat kost een leaseauto per maand?Een leaseauto kost u over het algemeen een eigen bijdrage en bijtelling over de nieuwwaarde. U kunt er ook voor kiezen o…
Auto van de zaak  de voordelen en de nadelenAuto van de zaak de voordelen en de nadelenEen auto van de zaak heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Indien u een auto mag uitkiezen, doe het dan verstandig. S…
Mobiliteitsbudget of leaseautoMobiliteitsbudget of leaseautoDe leaseauto wordt steeds meer vervangen door het mobiliteitsbudget. Een werknemer weet dat een lease auto meestal een b…
Leasen van een auto doe je zo 2020Leasen van een auto doe je zo 2020Leasen van een auto kan ook in 2020 zeer aantrekkelijk zijn. Let wel op de bijtelling van uw leaseauto bij uw inkomen al…

Lage btw-tarief bij renovatie ook in 2019 en 2020 mogelijkLage btw-tarief bij renovatie ook in 2019 en 2020 mogelijkHet lage btw-tarief van 6% betalen is ook in 2019 nog steeds mogelijk. Niet meer voor alle renovatie aan uw woning, maar…
Collectief bezwaar: belasting sparen en vermogenCollectief bezwaar: belasting sparen en vermogenEen procedure collectief bezwaar bij de Belastingdienst is mogelijk als veel mensen voor hetzelfde feit bezwaar aanteken…

Reageer op het artikel "Leasecontract afkopen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 11-07-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Leaseauto 2020
Schrijf mee!