De kosten van een belastingaangifte door boekhouder beperken

De kosten van een belastingaangifte door boekhouder beperken De aangifte inkomstenbelasting kun je zelf doen, maar het uitbesteden van de aangifte aan een boekhouder kan soms veel geld opleveren. Een boekhouder is namelijk veel beter op de hoogte van alle aftrekposten en ander belastingvoordeel. De kosten van de boekhouder moeten dan natuurlijk wel opwegen tegen wat het extra oplevert. Gelukkig zijn de kosten van het uitbesteden van de belastingaangifte te beperken. Bepaalde dingen kun je makkelijk zelf doen, je kunt kiezen voor een goedkoper boekhouder en eventueel onderhandelen over de prijs.

Voordelen van een boekhouder of belastingadviseur afwegen tegen de kosten

De kosten van een boekhouder voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting lopen nogal uiteen. Dat komt niet alleen door het verschil in tarieven dat gerekend wordt, maar ook je persoonlijke situatie is van grote invloed. De meeste particulieren zijn voor minder dan 150 klaar. Maar als je ZZP-er bent kan dit makkelijk oplopen tot 1.000, in dat geval moeten er namelijk ook jaarstukken gemaakt worden.

Dit lijken misschien vrij forse bedragen, zeker gezien het feit dat je een belastingaangifte ook gewoon zelf kunt doen. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. 150 is misschien veel geld voor iets dat je ook zelf kunt, maar de vraag is of jij het net zo goed kunt als een boekhouder. Wanneer je een aftrekpost mist of op een andere manier belastingvoordeel over het hoofd ziet, kan je dat veel geld kosten. Van een boekhouder mag je aannemen dat hij alle relevante regels rondom de belasting kent en dat hij dus het maximale uit jouw belastingaangifte kan halen. Uiteraard is het mogelijk dat er geen verschil is tussen jouw belastingaangifte en de aangifte die de boekhouder voor jou doet, maar als er wel een verschil is kan dit makkelijk in de honderden, soms zelf duizenden euro's lopen.

Een bijkomend voordeel van het uitbesteden van de aangifte inkomstenbelasting is dat het je veel tijd, energie en stress kan schelen. Veel mensen vinden het een hele klus om de aangifte in te vullen. Als je de belastingaangifte door een boekhouder laat doen heb je er zelf geen omkijken naar. Je kunt de tijd en energie die je daarmee bespaart dan in iets anders steken.

Besparen op de boekhouder

Een boekhouder werkt meestal op basis van een uurtarief. Dat houdt in dat hoe langer hij voor jou bezig is, hoe mee je moet betalen. Een belastingaangifte kost nu eenmaal tijd, maar deze tijd is in veel gevallen wel te verkorten. Als de boekhouder minder tijd aan jouw aangifte hoeft te besteden ben jij minder geld kwijt. Als jij al je bankafschriften, bonnetjes en andere administratie in een schoenendoos bewaart en deze bij de boekhouder aanlevert is hij veel tijd kwijt om dat allemaal te ordenen. Dit is werk dat jij net zo snel kunt doen als de boekhouder. Daarmee kun je dus veel geld besparen!

Afspraken maken met de boekhouder om kosten te besparen

Als je met een boekhouder gaat werken is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wat hij wel en niet voor je doet, en wat jij daarvoor moet betalen. Als jij van plan bent om de administratie zelf te doen, en deze zo netjes mogelijk aan te leveren, neem je de boekhouder daarmee werk uit handen. Het is belangrijk om dit van te voren aan te geven en te vragen wat voor effect dit heeft op de prijs. Als jij achteraf met een hoge rekening geconfronteerd wordt is het namelijk moeilijk om na te gaan hoeveel uur er aan jouw aangifte besteed is.

In sommige gevallen is het ook mogelijk om van te voren een bedrag af te spreken voor een bepaalde taak, bijvoorbeeld voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Het maakt dan niet meer uit hoeveel uur de boekhouder hieraan besteed; jij weet hoeveel je ervoor moet betalen. Over dit soort bedragen valt vaak ook nog wel te onderhandelen - beter dan over een uurtarief; daar zal een boekhouder niet snel aan gaan morrelen.

Zoeken naar een goedkope boekhouder

Er zijn heel veel verschillende boekhouders. Je vindt ze bij grote (dure) accountantskantoren, en er zijn ook heel veel kleine zelfstandigen met een kantoor aan huis. Het kan behoorlijk de moeite lonen om verschillende boekhouders met elkaar te vergelijken. Een eerste kenmerk waarop je kunt selecteren is de prijs. Uurtarieven lopen vaak uiteen van 50 per uur tot 140 per uur (tarieven 2016). Het is niet gezegd dat een hoger uurtarief gelijk staat aan een hogere kwaliteit. Wel is het zo dat je van een accountantsbureau mag verwachten dat zij meer kennis en kunde in huis hebben dan een boekhouder die als ZZP-er aan huis werkt (hoewel er daartussen ook hele goede zitten). Echter, vaak is het helemaal niet nodig om het beste van het beste te kiezen. De belastingaangifte van een particulier of van een ZZP-er is voor een boekhouder als het ware een routineklus: het is zonde om daarvoor een tarief neer te tellen van 140 per uur.

Naast de prijs is ook vertrouwen heel belangrijk. Je draagt minimaal één keer per jaar je hele financiële huishouding over aan je boekhouder. Dan moet dat wel iemand zijn waarbij jij een goed gevoel hebt, en waarmee je eventuele financiële problemen kunt bespreken. Voordat je kiest voor een boekhouder (bijvoorbeeld op basis van zijn aantrekkelijke uurtarief) is het daarom belangrijk om eerst eens een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan te gaan. Als je twijfelt, ga dan ook eens bij een andere boekhouder langs om te kijken of je je daarbij beter thuis voelt.
© 2013 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een betrouwbare boekhouder vindenEen betrouwbare boekhouder vindenJe administratie bijhouden kan een hels karwei zijn! Boekhouders kunnen je helpen bij dit soort boekhoudkundig werk. Waa…
Wel of geen boekhouder voor de belastingaangifteWel of geen boekhouder voor de belastingaangifteZelf je belastingaangifte doen is goedkoper dan het uitbesteden, maar de kosten van een boekhouder of belastingadviseur…
Belastingaangifte erfenis broer en zusBelastingaangifte erfenis broer en zusHebt u een erfenis van vrijgezelle broer of zus? Als u van een broer of zus een erfenis krijgt, moet in de meeste gevall…
Belastingaangifte: de Belastingdienst vult al inBelastingaangifte: de Belastingdienst vult al inDe Belastingdienst heeft het doen van belastingaangiften veranderd. Het gevolg is dat de meeste mensen hun aangifte zelf…

Definitieve berekening toeslagen BelastingdienstDefinitieve berekening toeslagen BelastingdienstDe toeslagen 2021 en 2022 van de Belastingdienst zoals de huurtoeslag of zorgtoeslag zijn een voorschot. Pas later ontva…
Wegenbelasting 2021 en motorrijtuigenbelasting 2021 mrbWegenbelasting 2021 en motorrijtuigenbelasting 2021 mrbDe wegenbelasting is als gebruikersheffing niet erg geliefd. Hoeveel wegenbelasting u in 2021 moet betalen hangt van mee…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 24-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.