Wegenbelasting 2021 en motorrijtuigenbelasting 2021 mrb
De wegenbelasting is als gebruikersheffing niet erg geliefd. Hoeveel wegenbelasting u in 2021 moet betalen hangt van meerdere factoren af en misschien krijgt u korting op de motorrijtuigenbelasting in 2021. Wat zijn de tarieven voor de motorrijtuigenbelasting voor een motor, personenauto, bestelauto of vrachtauto? Wat zijn de vrijstellingen voor deze autokosten en hoe groot is de vrijstelling voor uw voertuig? Voor een auto of motor betaalt u ook nog eens de provinciale opcenten, nog zo'n gebruikersheffing voor de automobilist. Voor een dieselauto gaat u mogelijk een roettaks betalen.
Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?
De temen wegenbelasting en motorrijtuigenbelasting worden in de praktijk door elkaar gebruikt. Beiden duiden ze op de heffing die u moet betalen om van het Nederlandse wegennet gebruik te mogen maken. Hoeveel wegenbelasting en motorrijtuigenbelasting u voor uw voertuig moet betalen, hangt van een aantal zaken af:
- Het soort voertuig;
- Het gewicht van het voertuig;
- De soort brandstof die nodig is,
- Hoeveel CO2-uitstoot er is;
- In welke provincie u woont respectievelijk gevestigd bent;
- De assen en vering van uw voertuig;
- De aanwezigheid van een koppelinrichting.
Dat de tarieven verschillen per voertuig en dat er verschillen en vrijstellingen zijn naarmate u schoner rijdt is wel te begrijpen, maar dat ook de provincie waar u woont van belang is, is opvallend. Deze differentiatie per provincie komt door de zogenaamde provinciale opcenten, een extra belastingheffing van de provincie omdat u over provinciale wegen rijdt. De opcenten zijn aan een maximum gebonden maar worden verder jaarlijks door de provincies zelf afzonderlijk berekend. Dat betekent dat er vele tabellen nodig zijn om alle tarieven voor de wegenbelasting in beeld te brengen. De opcenten liggen voor het hele jaar vast. Dit betaalt u in 2021 voor het hele jaar hetzelfde tarief en vindt er in de maand juli niet nog een tussentijdse aanpassing plaats.
Vrijstellingen wegenbelasting 2021 - 2026
Wie niet met de wegenbelasting wil worden vermoeid of minder autokosten wil betalen, koopt een relatief zuinige auto in 2021. Een volledige of gedeelde vrijstelling geldt voor de volgende personenauto's:
- Een benzine auto met nul gram CO2-uitstoot per kilometer. Hiervoor betaalt u tot 2025 geen wegenbelasting, daarna wordt deze vrijstelling afgebouwd naar nul in 2026.
- Een dieselauto met minder dan 50 gram CO2-uitstoot per kilometer. Hiervoor betaalt u het halftarief van een gewone personenauto
Oldtimer 2021
Een oldtimer die minimaal 25 jaar oud was, was in 2013 nog vrijgesteld van de wegenbelasting. Niet om milieuredenen, in tegendeel, maar omdat u geacht werd een dergelijke auto niet dagelijks te gebruiken. Een oldtimer als hobby dus. Maar helaas is de regelgeving voor oldtimers aangescherpt. U betaalt inmiddels jaarlijks geen wegenbelasting als de auto minimaal 40 jaar oud is en op benzine rijdt. Ook is in sommige gevallen dispensatie voor een jongere oldtimer mogelijk waardoor u niet de volledige
wegenbelasting 2021 voor uw oldtimer hoeft te betalen.
Overige wagens
U bent vrijgesteld van wegenbelasting voor:
- Elektrische voertuigen (nul uitstoot);
- Aanhangwagens tot een gewicht van 750 kg;
- Caravans;
- Een vouwwagen;
- Woonwagens.
Wegenbelasting voor kampeerauto, camper
Voor een kampeerwagen betaalt u weer wel wegenbelasting, als:
- De wagen is ingericht voor vervoer en verblijf van personen;
- Er een vaste kookgelegenheid en slaapgelegenheid aanwezig zijn;
Als u uw camper particulier gebruikt, bent u een kwart van het tarief wegenbelasting voor een personenauto kwijt en bij zakelijk gebruik is dat de helft van dit bedrag.
Schorsing van wegenbelasting is mogelijk
Een laatste manier om geen wegenbelasting te hoeven betalen is een schorsing van uw kenteken, maar in dat geval mag u ook niet de weg op en loopt u de kans op een
boete voor onverzekerd rijden met de auto.
Vrijstelling voor een invalide auto
Tot slot is er de invalidenvrijstelling en gedeeltelijke vrijstelling bij een rolstoelindicatie:
- Wie invalide is, kan een invalidenvrijstelling aanvragen. U moet dan voor 1 april 1918 zijn geboren, een indicatie van de arts hebben en uw auto alleen particulier gebruiken.
- Er is een gedeeltelijke vrijstelling bij een rolstoelindicatie mogelijk. Dat houdt in dat het gewicht van de rolstoelinstallatie die onlosmakelijk in het voertuig aanwezig moet zijn, niet met wegenbelasting is belast. Het extra gewicht moet daarvoor exact worden bepaald.
Roettaks 2021 voor dieselauto
In 2021 komt er een nieuwe opslag op de motorrijtuigenbelasting van 15%. Deze roettaks is voor diesels (auto’s en bestelwagens) die geen fabrieksroetfilter hebben en fijnstof uitstoten van meer dan 5 milligram per kilometer. Deze fijnstoftoeslag gaat u gemiddeld 225 euro per jaar extra wegenbelasting kosten.
Automatische machtiging wegenbelasting is goedkoper, betaal op tijd
De wegenbelasting kan op meerdere manieren worden betaald. Als u gebruik maakt van de automatische machtiging krijgt u een kleine korting op het te betalen bedrag, maar u kunt ook kiezen voor een periodieke acceptgiro en zo zelf uw wegenbelasting storten op de rekening van de Belastingdienst. Doe dit wel op tijd, want anders krijgt u boven op de wegenbelasting ook nog een boete uitgedeeld.
Lees verder