Belastingaangifte: de Belastingdienst vult al in

Belastingaangifte: de Belastingdienst vult al in De Belastingdienst heeft het doen van belastingaangiften veranderd. Het gevolg is dat de meeste mensen hun aangifte zelf invullen. Ongeveer 1 op de 5 laat het doen door een boekhouder of accountant. De Belastingdienst heeft het formulier namelijk zelf al voor het grootste deel ingevuld.

Belastingaangifte 2012

Mensen die dat willen kunnen vanaf 1 maart 2013 hun inkomstenbelasting van 2012 aangeven via een vooraf ingevuld formulier. Dit hoeft overigens niet, mensen kunnen er ook voor kiezen zelf alles in te vullen of dat te laten doen door een boekhouder of accountant. Op de al ingevulde aangifte is al een groot aantal gegevens ingevuld. Die moeten worden gecontroleerd, maar misschien ook wel aangevuld. Wie de aangifte voor 1 april 2013 inlevert, krijgt voor 1 juli 2013 bericht over hoeveel belasting er betaald moet worden of welk bedrag er terug gestort wordt op de bankrekening.

Aangiftebrief

Mensen die van de Belastingdienst een aangiftebrief hebben toegestuurd gekregen, moeten aangifte van de inkomstenbelasting doen. Wie die brief niet heeft gehad, kan overigens toch belastingplichtig zijn of geld terugkrijgen. Hij of zij moet zelf dan kijken of dit het geval is.

Veel mensen zijn tevreden over de nieuwe aangifte

Volgens een onderzoek van de Consumentenbond is 94 procent van de mensen tevreden over het feit dat de belastingdienst de aangifte al voor het grootste deel heeft ingevuld voor de mensen. Dit komt omdat het gemakkelijker is, tijd bespaart en kosten voor een boekhouder. Ook worden er minder fouten gemaakt. Toch zegt 6 procent van de mensen die een al ingevuld belastingformulier hebben, dat zij fouten ontdekken.

Fouten in de belastingaangifte

Fouten die de belastingdienst zelf maakt in het al ingevulde formulier zijn vaak te vinden op het gebied van:
  • Banksaldi
  • Hypotheekrente

Vergelijk de informatie wel goed

Hoewel heel veel mensen het wel goed vinden en al lang blij zijn dat de belastingdienst het aangifteformulier invult, is het toch oppassen geblazen. Het is van groot belang voor wat er aan belasting betaald moet worden (of wat er terugbetaald wordt) dat de gegevens goed zijn ingevuld. Ook de Belastingdienst zelf adviseert om de vooraf ingevulde aangifte wel goed te controleren. De papieren worden niet eerder opgestuurd dan als de dienst er voor het grootste deel van overtuigd is dat de informatie klopt. Maar dat is niet altijd het geval.

Miljoenen al ingevulde aangiften

Op 20 maart 2013 hadden al 2,8 miljoen mensen hun vooraf ingevulde aangifte gedownload. Dat is ten opzichte van 2012 toen het systeem ook al bestond een stijging van 31,7 procent.

Moeilijke vraagstukken belasting 2012

Het doen van een belastingaangifte is dus veel eenvoudiger geworden, maar toch hebben veel mensen nog wel steeds moeite met een aantal zaken. Dat is onder andere hoe aantrekkelijk het is om de hypotheek versneld af te lossen.

Moet je je hypotheek nu wel of niet versneld aflossen?

Banken en de overheid stimuleren momenteel het versneld aflossen van de hypotheek. Ook de dalende huizenprijzen zetten woningeigenaren ertoe om de schuld zo snel mogelijk af te lossen. Ook bij de spaarhypotheek doet de Belastingdienst meestal niet moeilijk over een vervroegde aflossing. De vraag is echter wel of dit in het totaal wel voordelig is. Dat hangt af van een groot aantal zaken zoals het hebben van een dure overlijdensverzekering. Die vervalt namelijk als de hypotheek wordt afgelost. Aan de andere kant vervalt dan ook de renteaftrek. En als je je geld op een spaarrekening zet of laat staan of het belegt, levert dit ook weer rente op. Om erachter te komen of het voordelig is om de hypotheek versnel af te lossen is het dus van groot belang om al die zaken op een rijtje te zetten en de voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Veel mensen vinden het een lekker idee om hun schuld af te lossen, maar dat heeft ook weer voordelen. Wie cash geld nodig heeft voor bijvoorbeeld een auto of iets anders, moet dat dan vaak weer lenen, tegen een hoge rente.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingaangifte 2019 te laat ingediend, uitstel of boete?Belastingaangifte 2019 te laat ingediend, uitstel of boete?Alle inwoners van Nederland die van de Belastingdienst een aangiftebrief krijgen, zijn verplicht om voor 1 mei 2021 de b…
Belastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstBelastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstWelke documenten en papieren hebt u of uw fiscale partner zeker nodig voor uw belastingaangifte 2023 en 2024? Let op de…
Hypotheek versneld aflossen zonder boeteHypotheek versneld aflossen zonder boeteTegenwoordig zijn veel mensen bezig om hun hypotheek versneld af te lossen. Een hypotheek versneld aflossen levert namel…
Registratie Belastingdienst van onderhandse akte of leningRegistratie Belastingdienst van onderhandse akte of leningRegelmatig wordt een lening of akte onderhands aangegaan. Tot voor kort kon u alle akten, een onderhandse lening of akte…
Bijleenregeling 2020 en 2021, aflossingsplicht hypotheekBijleenregeling 2020 en 2021, aflossingsplicht hypotheekDe regels voor de bijleenregeling 2022 en 2023 kunnen ingewikkeld zijn. Als u gaat verhuizen en een hypotheek wilt afslu…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
  • Belastingdienst
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 26-03-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.