Belastingparadijs Top 10: Werp het belastingjuk af

Belastingparadijs Top 10: Werp het belastingjuk af Een belastingparadijs is een land, stadstaat of eilandstaat met een voordelig belastingstelsel. Het begrip is sterk subjectief. Wat voor het ene bedrijf een belastingparadijs is kan voor een ander bedrijf een onaantrekkelijk vestigingsklimaat zijn. Dit geldt ook voor particulieren die zich in een gunstiger belastingklimaat willen vestigen. Let dus vooral op de voordelen die een bepaalde jurisdictie voor u biedt. In het ene land betaalt u in uw situatie aanmerkelijk minder dan in een ander land. Van een algemene belastingparadijs top 10 is eigenlijk geen sprake. Deze top 10 is bedoelt om een indruk te geven van de belastingstelsels over de wereld. De top 10 is niet bedoelt om u aan te zetten de belasting te ontduiken. Belastingontduiking is strafbaar maar uw inkomensstromen op een dergelijke manier structureren dat u de meest gunstige legale fiscale behandeling geniet is legitiem.

1. Zwitserland

Zwitserland staat al jarenlang bekend als een belastingparadijs. Dit geïsoleerde land in het centrum van Europa vaart haar eigen koers. Voor bedrijven is vooral het belastingkanton Zug interessant maar ook voor particulieren ken het land een gunstig belastingklimaat. Zwitserland is ook bekend om het bankgeheim dat ze steeds verder loslaten onder druk van de Europese Unie.

2. Singapore

Singapore kent een aantrekkelijk belastingklimaat voor financiële fondsen. Het beschikt nu over het grootste bankencentrum in deze regio. De hoogste schijf voor inkomstenbelasting ligt net in de 20%. Singapore heeft dubbelbelastingverdragen met Nederland en België wat het een interessant land maakt voor inwoners van deze landen.

3. Nederlandse Antillen

De Nederlandse Antillen zijn in Nederland een populair belastingparadijs. Dit komt vooral door de historische band, het heerlijke klimaat en enkele gunstige belastingvoorwaarden. De Antillen kennen de zogenaamde E-zone wat het mogelijk maakt voor een bedrijf om zich te vestigen en slechts 2% belasting over de winst te betalen. Dit tarief is ook nog gegarandeerd tot ver in de toekomst. Daarnaast kennen ze de SPF. Deze entiteit is te vergelijken met een trust. Geschikt om vermogens of vorderingen in onder te brengen. Populair om vermogensbehoud binnen een familie te verwezenlijken.

4. Mauritius

Mauritius is een prachtig eiland in de Indische Oceaan. Het kent veel dubbele belasting verdragen met o.a. België en Luxemburg. Daarnaast is het een land waar goed Engels wordt gesproken en door het belastingklimaat aantrekkelijk is om werk naar te outsourcen. Het eiland kent ook een trustvorm waarvan gebruik kan worden gemaakt als men een inwoner is.

5. Malta

Malta heeft een groot aantal dubbele belastingverdragen. Ook voor de goksector kent het een vriendelijke fiscale wetgeving. Een behandeling die deze sector niet overal ten deel valt. Malta is ook lid van de Europese Unie en zoekt steeds meer aansluiting. Als belastingparadijs ontwikkelt het zich richting de middenmoot. De International Trading Comany rechtsvorm kan wel interessant zijn voor internetbedrijven met een winstbelasting die zeer bescheiden rond de 4% light.

6. Gibraltar

Gibraltar is populair onder gokbedrijven en internetbedrijven. Gibraltar kent geen BTW en een ingewikkeld fiscaal systeem dat voor sommige bedrijven zeer gunstig kan uitpakken. Gibraltar staat wel onder druk vanuit de EU maar probeert toch om hun belastingparadijs status te behouden.

7. Isle of Man

Dit kleine eilandje voor de Ierse kust heeft een goed image als 'eerlijk' belastingparadijs. Net als Malta en Gibraltar kent ook de Isle of Man een relatief gunstige fiscale behandeling van gokbedrijven. Ook voor internetbedrijven; publishers van content en software kan het een hele gunstige jurisdictie zijn.

8. Dubai

Dubai's ongekende groei is mede te danken aan de gunstige fiscale behandeling die het staatje bedrijven biedt. Ook op ingevoerde goederen heft Dubai nauwelijks belasting. Voor buitenlandse bedrijven is het mogelijk zich te vestigen in vrijhandelszones voor internet en financiële bedrijven waar geen belasting wordt geheven.

9. Hongkong

In Azië is Hongkong een relatief interessant land om een bedrijf te vestigen. Het kent een lage vennootschapsbelasting en heft geen vermogensbelasting. De belasting bij overlijden is ook relatief gezien betrekkelijk.

10. Maagdeneilanden

Een gunstig belastingparadijs om een vermogen te laten beheren dat eerlijk en transparant is vergaard. De maagdeneilanden zijn niet geschikt voor belastingontduikers en zwart geld maar ze kennen wel een bedrijfsvorm: International Business Company dat gunstig kan zijn om een vermogen in te beheren. Een voordeel is dat zo'n IBC heel snel en tegen een aantrekkelijk tarief kan worden opgericht.

Belastingparadijzen ontstaan vaak op geïsoleerde locaties omdat de economie hier moeilijk op gang komt. Het land zoekt dan naar alternatieve inkomsten en biedt particulieren en ondernemers uit de hele wereld een gunstige jurisdictie om hun inkomstenstromen te faciliteren en in ruil daarvoor een gunstig tarief te rekenen.

Fiscale wetgeving is ingewikkeld en indien u overweegt om uw bedrijf of vermogen anders te structureren is het verstandig om informatie bij een gespecialiseerd kantoor in te winnen. U wilt ten alle tijden voorkomen om strafbaar te zijn ten gevolge van het optimaliseren van de betalingsstromen binnen uw zaak of familievermogen en daarbij de grens naar belastingontduiking te hebben overschreden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Gosupress, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De 5 beste belastingparadijzenDe 5 beste belastingparadijzenDe rijken onder ons maken bijna allemaal wel gebruik van belastingparadijzen. Dat zijn landen met een gunstig belastings…
Belasting en thuiswerkBelasting en thuiswerkHoe zit het met de belasting als je vanuit huis werkt? Waar moet je als thuiswerker rekening mee houden? Het betalen van…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Hoe vaak betaalt u belasting over uw geld?Hoe vaak betaalt u belasting over uw geld?Alle belastingplichtigen betalen een flink deel van hun inkomen aan belastingen. Het begint met inkomstenbelasting over…

Belasting: voorlopige, definitieve en navorderingsaanslagBelasting: voorlopige, definitieve en navorderingsaanslagDe belastingdienst kan u een aanslag sturen, die soms onverwacht komt. Dit kan gaan om een voorlopige aanslag, een defin…
Hoge boetes fraude en misbruik toeslagen, uitkeringsfraudeHoge boetes fraude en misbruik toeslagen, uitkeringsfraudeDe Belastingdienst intensiveert ook in 2019 en 2020 de opsporing van fraude en misbruik van toeslagen en uitkeringsfraud…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_haven
  • http://en.wikipedia.org/wiki/International_business_company
Gosupress (24 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.