Beleggen zonder risico in aandelen of obligaties: kan dat?

Beleggen zonder risico in aandelen of obligaties: kan dat? Beleggen zonder risico is een contradictio in terminus. Beleggen houdt namelijk het nemen van risico in. De obligatierente van de AAA landen zoals Nederland, Duitsland en de V.S. wordt in de financiële wereld ook wel de risicovrije voet genoemd. Het verkrijgen van rendement boven deze risicovrije voet houdt per definitie het nemen van risico in al kunnen die nog zo beperkt zijn.

Beleggen zonder risico

Bij een belegging zonder risico wordt een rendement behaald dat gelijk staat aan het rendement van de risicovrije voet met aftrek van kosten. De kosten kunnen verschillen per aanbieder van het financieel product, het precieze product en de grootte van de belegging.

Spaargeld

Bij een klein vermogen aan spaargeld dat beschermd wordt door de staatsgarantie en dit vermogen bovendien alleen voor een korte periode gemist kan worden, dan is een spaarrekening een voor de hand liggende optie. Vergelijk wel goed welke aanbieder (die onder de garantiestelling van de Nederlandse overheid valt) de aantrekkelijkste rente biedt.

Spaargeld deposito

Bij een deposito zet u spaargeld voor een langere tijd weg. Neemt u het geld voortijdig op dan volgt vaak een boete. Deze boete wordt meestal niet geheven wanneer het een bijzondere situatie betreft; overlijden, huwelijk, samenwonen, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of bij het kopen van een eigen huis (let hierbij op de voorwaarden, er zijn grote verschillen). Het voordeel is dat de rentevergoeding hoger ligt dan bij regulier sparen. U loopt ook geen koersrisico zoals bij een obligatie met langere looptijd.

Het nadeel is dat u het risico loopt om een rentestijging te missen. Verhoogt de ECB de rente dan geldt dat niet voor uw deposito en dat is een nadeel ten opzichte van een reguliere spaarrekening. De keerzijde hiervan is dat wanneer de ECB de rente verlaagt dat u hier ook niet door getroffen wordt. Psychologisch voelt een deposito als zeker maar economisch gezien introduceert u een risico.

AAA Staatsobligatie korte looptijd

De rente op AAA staatsobligaties met een korte looptijd worden in de financiële wereld beschouwd als de gouden standaard om de risicoloze voet vast te stellen. Het rendement is iets hoger dan op een spaarrekening daar tegenover staat een beperkt koersrisico.

AAA Staatsobligaties met een lange looptijd

De rente op AAA staatsobligaties die uitgegeven worden voor een lange periode kan aanmerkelijk hoger zijn. Dit lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk en u zou misschien verwachten dat het risico dat u loopt hetzelfde is als bij een obligatie met korte looptijd maar dat is bedrieglijk. Het koersrisico dat u loopt is aanzienlijk hoger. De rente die vastgesteld wordt door de ECB kan enkele malen achter elkaar verhoogd worden en dan daalt de koers van uw obligatie aanzienlijk. Tijdens de looptijd van een obligatie met een lange looptijd kunnen zich uitzonderlijke situaties voordoen en vandaar dat de beloning die u krijgt voor het dragen van dit risico dus ook aanmerkelijk hoger is.

Beleggen zonder inlegrisico

Beleggen zonder risico is een worst die financiële instellingen de consument graag voorhouden. De producten die op inspelen op de wens rendement te willen behalen zonder verlies te kunnen maken zijn dan ook talrijk. Hierbij legt de belegger een inlegbedrag in dat de bank verzekert ten alle tijde te zullen uitbetalen (let wel op wat er gebeurt bij faillissement van de bank, vaak valt dit product niet onder de garantieregeling). De uitkering bovenop de inleg is afhankelijk van een aantal variabele factoren. Deze kunnen zeer uiteenlopend zijn. Een voorbeeld is een product waarbij er 10% extra wordt uitbetaald indien de AEX een bepaalde stand op de peildatum heeft bereikt. Is deze stand niet bereikt dan wordt slechts de inleg uitgekeerd. Psychologisch voelt dit alsof er geen risico is gelopen maar in de economische definitie heeft u een opportunity cost betaald. Het rentebedrag gelijk aan de risicovrije voet is namelijk verloren gegaan. Of deze producten wel of niet aantrekkelijk voor u zijn moet u zelf bepalen eventueel in overleg met uw financieel adviseur. Elk product en elke financiële situatie is anders.

Heilige graal van beleggen zonder risico

Beleggen zonder risico blijft een heilige graal maar beleggen op een verantwoorde wijze die bij u past met een gepast risico is mogelijk. Heeft u onvoldoende ervaring om zelf tot een weloverwogen beslissing te komen of denkt u wel hulp te kunnen gebruiken aarzel dan niet om een onafhankelijk financieel adviseur of beleggingsadviseur in te schakelen. Gaat het om een kleine belegging let er dan wel op dat zijn/haar tarief uw rendement aantast. Bij grotere vermogens kan dit te verwaarlozen zijn, maar bij een bescheiden bedrag aan spaargeld en een investering met laag risico kan het rendement aanzienlijk gedrukt worden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Gosupress, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldzaken: beleggen voor dummiesGeldzaken: beleggen voor dummiesBeleggen kan op verschillende manieren; via obligaties, aandelen en opties. In dit artikel leg ik alle drie de onderdele…
Introductie tot beleggen, aandelen en obligatiesIntroductie tot beleggen, aandelen en obligatiesHet beheer van het persoonlijke vermogen of het eigen spaargeld, kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een van de…
Garantie beleggen, veilig beleggen?Garantie beleggen, veilig beleggen?Garantie beleggen veilig beleggen? Geld beleggen, aandelen kopen en met winst verkopen, rijk worden met beleggen… Het is…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…

Telefonische fraude door boilerroom en callcenterTelefonische fraude door boilerroom en callcenterFraude met beleggen, telefonische verkoop van aandelen, het gebeurt ook in Nederland met boilerrooms. Door een callcente…
Gosupress (24 artikelen)
Laatste update: 01-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.