Medische hulpmiddelen die aftrekbaar zijn van de belasting

Medische hulpmiddelen die aftrekbaar zijn van de belasting Maak je gebruik van een of meerdere medische hulpmiddelen dan zijn deze mogelijk aftrekbaar van de belasting. Om van dit voordeel gebruik te kunnen maken moet je echter wel zelf op de hoogte zijn van wat wel en niet kan en dit aangeven op de belastingaangifte. In 2013 gaat er bovendien het een en andere veranderen ten opzichte van de regels in het voorgaande jaar, vooral voor bijvoorbeeld het aftrekken van een rollator, looprek of krukken. Lees er hier meer over.

Voorwaarden voor het aftrekken van kosten voor medische hulpmiddelen

Bied je zorgverzekeraar voor medische hulpmiddelen geen volledig vergoeding dan kun je deze voor 2012 en voorgaande jaren aftrekken van de belasting. Het betreft dan zogeheten specifieke zorgkosten: kosten die je moet maken als gevolg van een ziekte of handicap en die niet volledig door de ziektekostenverzekering worden gedekt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een de rollator of een andere loophulp zoals een looprek of okselkruk. Om in aanmerking te komen voor deze aftrek moet het hulpmiddel voldoen aan een van de volgende twee voorwaarden:
  • Het hulpmiddel is aangeschaft om gebruikt te worden in verband met een ziekte of handicap. Voor iemand die geen ziekte of handicap heeft, heeft het product geen of nauwelijks waarde.
  • Het hulpmiddel wordt gebruikt om de functie van een lichaamsdeel te vervangen of te ondersteunen.

Deze voorwaarden vereisen wellicht wat verduidelijking. De eerste voorwaarden - de reden voor aanschaf - is bedoeld om hulpmiddelen af te bakenen die specifiek bij een bepaalde ziekte of handicap horen, zoals een looprek bij uitval van een motorische functie, verlies van gevoel in de benen, een beenblessure, etc. Je kunt echter denken aan een breed scala aan hulpmiddelen zoals een elektrisch verstelbaar bed, protheses, een gehandicaptenvoertuig of een blindengeleidehond. Daarnaast kun je ook nog denken aan haarstukjes of medisch voorschrift, pruiken, steunkousen of software bedoeld om mensen met dyslexie te ondersteunen. Genoemde hulpmiddelen hebben allemaal uitsluitend waarde voor een persoon met een specifieke handicap. Want wat moet je met steunkousen of een pruik wanneer je geen bijbehorende medische aandoening hebt die je noopt tot het gebruik ervan?

Hulpmiddelen die niet aftrekbaar zijn

Er zijn natuurlijk hulpmiddelen die wel specifiek worden gebruikt om een gebrek op te vangen maar die daarnaast ook een functie en waarde hebben voor mensen die gezond zijn. Te denken valt aan een elektrische fiets, een solarium of een paniekzender. Om die reden zijn deze hulpmiddelen niet aftrekbaar van de belasting. Dit geldt bij wijzen van uitzondering ook voor hulpmiddelen die het gezichtsvermogen ondersteunen zoals brillen en lenzen. Ook het laseren van de ogen kan niet van de belasting worden afgetrokken.

Het moet altijd gaan om een tastbaar product. Moet je vanwege reuma extra stoken zodat je minder last krijgt van je gewrichten, dan is dit niet aftrekbaar. Wanneer je elektriciteit nodig hebt om de accu voor een scootmobiel op te laden dan kun je dit optellen bij de kosten voor de scootmobiel. Hoeveel dit is moet je zelf uitrekenen met inachtneming van de daarvoor geldende standaarden. Reparatiekosten voor reparaties aan hulpmiddelen zoals een rolstoel of prothese zijn overigens wel weer aftrekbaar.

Ook op de tweede voorwaarde zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het om tandheelkunde gaat. Bruggen en implantaten worden gezien als regulier hulpmiddel en zijn daardoor niet aftrekbaar als specifieke zorgkosten. Kronen op zich zijn dat overigens wel in de vorm van 'medische en paramedische hulp'.

Wat verandert er in 2013?

Mensen die gebruik maken van een rollator of gehoorapparaat weten dat er in 2013 voor hen het een en ander gaat veranderen. Deze producten gaan namelijk uit het basispakket, dat is afgesproken in het regeerakkoord tussen PvdA en VVD. De koten nemen daardoor voor de patiënt dus sowieso al toe. Wat daarnaast ook verandert is dat je kosten voor deze middelen vanaf 2013 niet meer van de belasting kunt aftrekken. Wanneer je in 2013 je aangifte inkomstenbelasting over 2012 invult dan kan dit nog wel. Naast hulpmiddelen gaat deze aftrekbaarheid ook verdwijnen voor ivf-behandelingen in bepaalde omstandigheden.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aftrek specifieke zorgkosten bij belastingaangifte 2020Aftrek specifieke zorgkosten bij belastingaangifte 2020Bij je belastingopgave kun je jaarlijks specifieke zorgkosten opgeven. Het gaat om zorgkosten die je hebt moeten maken,…
Recht op fiscale aftrekpost specifieke zorgkostenRecht op fiscale aftrekpost specifieke zorgkostenBij de fiscale aftrek specifieke zorgkosten is het van groot belang om te weten wat voor de inkomstenbelasting wel en wa…
Aftrekbare specifieke zorgkosten 2018Aftrekbare specifieke zorgkosten 2018De aftrekbare specifieke zorgkosten, reiskosten bij ziekenbezoek en aftrekbare ziektekosten bestaan in 2018 gelukkig nog…
Aftrekbare specifieke zorgkosten 2020Aftrekbare specifieke zorgkosten 2020Let bij uw belastingaangifte 2020 en de voorlopige aanslag 2020 vooral ook goed op de aftrekbare specifieke ziektekosten…

Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor de belastingBijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor de belastingEen vaak gehoorde klacht van mensen met een tweede baan, bijbaan of bijverdiensten is dat ze zoveel belasting moeten bet…
Het erven van een huis en de belasting: box 1 of box 3?Het erven van een huis en de belasting: box 1 of box 3?Het is voor veel mensen lastig te begrijpen hoe het zit met de belasting wanneer men een woning erft van een overleden f…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • http://www.meerkosten.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=115&Itemid=134
  • http://www.telegraaf.nl/overgeld/belastingen/21141268/__Rollator_niet_meer_aftrekbaar__.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 22-11-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.