Hypotheekcrisis eist steeds meer slachtoffers in 2008

Hypotheekcrisis eist steeds meer slachtoffers in 2008 Bij de promotie van zijn nieuwe boek liet Alan Greenspan weten dat de hypotheekcrisis niet kon uit blijven. Hij had de crisis al lang zien aankomen, maar had niet een crisis in deze omvang verwacht. Inmiddels vallen er steeds meer slachtoffers en wordt Alan Greenspan op een andere manier herinnerd dan hij zelf hoopte.
Bron: AZRainman, Flickr (CC BY-2.0)Bron: AZRainman, Flickr (CC BY-2.0)

Alan Greenspan

Alan Greenspan gaf als belangrijkste financiële man in de wereld gedurende 18 jaar geen interviews. We moesten het altijd stellen met orakelachtige uitspraken die voor velerlei uitleg vatbaar was. Nu hij met pensioen is en aan het schrijven aan een nieuw boek, doet hij weer van zich spreken. Nu niet als orakel, maar in klinkklare taal. Nu noemt hij de hypotheekcrisis in de VS een ongeluk waarop je kon wachten. Toch wel apart dat als iemand aan het roer staat, de maatregelen uitblijven, en nu velen in de problemen komen gezegd wordt: zie je nou wel, dat dacht ik toch.

Nout Wellink

Dat de problemen groot zijn, bleek ook uit uitspraken van de president van de Nederlandse Bank, Nout Wellink. Hij schat de mogelijke schade als gevolg van de hypotheekcrisis op maximaal 1.200.000.000.000 euro, ofwel 1200 miljard euro. Overduidelijk zijn de enorme interventies van de centrale banken, en onlangs de renteverlaging met een half procent punt in de VS door de FED. Alsof daarmee de problemen voorbij zijn. De mensen die nu hun hypotheek van een half jaar of jaar terug moeten vernieuwen, hebben dan nu wel een lagere rente dan vóór de verlaging. Maar dat is dan altijd nog een paar procent punten meer dan bij aanvang van de hypotheek. Deze teaser loans beginnen namelijk met een zeer lage rente, maar volgen daarna de actuele rente. Daarmee zijn hun betaalproblemen binnen de subprime markt nog steeds groot, maar ietsepietsie minder.

Deutsche Bank

Deutsche Bank meldde in grote problemen te zitten. Dat werd tot voor kort door de topman nog ontkend, maar blijkbaar kan hij nu niet anders. Topman Joseph Ackermann stelt dat de bank problemen heeft met leningen ter waarde van 29 miljard euro. De cijfers zullen tegen vallen. Een winstwaarschuwing van jewelste dus. Wie volgt?

Overzicht

Er was al een overzicht met opvallende gebeurtenissen tijdens de crisis. maar deze lijst zal naar verwachting nog veel groter worden:
  • 28 augustus 2007. RTLZ meldt en bevestigt de grote risico's die ABNAMRO heeft genomen. Maar liefst 83 miljard dollar zou buiten de balans omgaan! Dit loopt via de zogenaamde conduits.
  • 31 augustus 2007. Het Britse ]Barclays maakt bekend 1,2 miljard euro te hebben gestopt in het hedgefund Cairn. Dit investeringsvehikel van Barclays stond namelijk op omvallen door de grote investeringen in de risicovolle hypotheken in de VS.
  • 6 september 2007. De Europese Centrale Bank heeft via een eendaagse herfinancieringstender EUR 42,2 miljard in de Europese geldmarkt gepompt. De extra liquiditeit moet de volatiliteit op de kredietmarkten indammen.
  • 14 september 2007. De Britse centrale bank, de Bank of England, gaat de grootste hypotheekverstrekker van Engeland Northern Rock met een noodkrediet te hulp schieten. Northern Rock heeft door de onrust op de financiële markten moeite om zijn activiteiten te financieren.
  • 15 september 2007. Spaarders staan dit weekend in de rij bij Northern Rock om hun geld van de rekening te halen. En Nout Wellink, DNB, laat weten dat de hypotheekcrisis in worst case scenario 1.200.000.000.000 euro kan kosten.
  • 19 september 2007. De Deutsche Bank geeft een winstwaarschuwing af. Er zijn problemen met 29 miljard aan leningen in de VS.
  • 25 september 2007. Beleggingsfonds Hiax van het Amsterdamse effectenbedrijf Factor Securities is in grote problemen. Er werd belegd in zeer risicovolle zaken, waaronder de subprime sector in de VS. Faxtor wil in overleg met de banken een doorstart maken.
  • 26 september 2007. De ECB maakt bekend een recordbedrag van 3,9 miljard euro te hebben uitgeleend aan banken in kortlopende leningen tegen een rente van 5 procent.
  • 28 september 2007. De Britse bank Northern Rock heeft opnieuw een bedrag van 5 miljard pond van de Britse centrale bank geleend. Het gaat om het hoogste bedrag dat op een dag is uitgeleend in bijna drie jaar.
  • 1 oktober 2007. UBS moet dit jaar 4 miljard Zwitserse frank, ruim 2,4 miljard euro, afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. De bank komt daardoor in het derde kwartaal uit op een verlies van 600 tot 800 miljoen frank, circa 360 tot 480 miljoen euro. Het is het eerste kwartaalverlies dat de bank lijdt in negen jaar. Dan Citigroup. De onrust op de financiële markten hakt flink in het resultaat van Citigroup, de grootste bank van de VS. In het derde kwartaal zal de winst hierdoor 60% dalen ten opzichte van vorig jaar.
  • 3 oktober 2007. De Deutsche Bank boekt 2,2 miljard euro af als gevolg van de kredietcrisis.
  • 18 oktober 2007. Bank of America, de op een na grootste bank van de Verenigde Staten, heeft over het derde kwartaal van 2007 de nettowinst zien dalen met 32% tot $ 3,70 mld ten opzichte van de $ 5,42 mld die in de vergelijkbare periode vorig jaar werd behaald. Het bedrijf nam dan ook voorzieningen op kredietverliezen van $ 2,03 mld ten opzichte van $ 1,81 mld in het tweede kwartaal en $ 1,17 mld in het derde kwartaal van 2006.
  • 19 oktober 2007. Martt Ridley, president commissaris bij Northern Rock, moet per 19 oktober 2007 bij de Britse bank vertrekken.
  • 24 oktober 2007. De bank Merill Lynch dacht begin deze maand nog dat het 5 miljard dollar zou moeten afschrijven op de portefeuille hypotheekleningen. Dat blijkt nu echter 7,9 miljard dollar te zijn. Merrill Lynch lijdt hierdoor in het derde kwartaal een verlies van 2,2 miljard dollar. In dezelfde periode van een jaar eerder werd nog een winst van 3,1 miljard geboekt. Het is het eerste kwartaalverlies in zes jaar tijd.
  • 30 oktober 2007. Kredietcrisis raakt ook Chinese banken. De Bank of China heeft in het derde kwartaal 225 miljoen euro opzij moeten zetten als gevolg van de kredietcrisis in de VS. De Bank heeft nog eens 7 miljard euro belegd in Amerikaanse hypotheekobligaties, deels in de subprime markt. Ook andere Aziatische banken melden slachtoffer te zijn van de hypotheekcrisis.
  • 31 oktober 2007. Topman Stanley O'Neal, bestuursvoorzitter van Merrill Lynch treedt gedwongen af. Hij zou $ 159 mln meekrijgen bij zijn vertrek.
  • 1 november 2007. Citigroup moet mogelijk USD 30 miljard aan middelen vrijmaken of uit de markt halen omdat de bank niet meer voldoet aan de kapitaalratio's. Dit schrijft CIBC World Markets in een analistenrapport.
  • 3 november 2007. Chuck Prince, CEO van Citigroup, treedt volgens de Wall Street Journal morgen af na een extra bijeenkomst van de raad van bestuur van de Amerikaanse bank.
  • 8 november 2007. Mogan Stanley schrijft $3,7 miljard af op kredietportefeuille.
  • 9 november 2007. Amerikaanse bank Wachiova schrijft $1,1 miljard af op zijn kredietportefeuille.
  • 28 november 2007. De Amerikaanse bank Wells Fargo neemt een last van 1,4 miljard dollar.
  • 1 december 2007. De Royal Bank of Schotland, die samen met Fortis en Santander ABN Amro heeft overgenomen, moet volgens analisten van Sanfort C. Bernstein & Co miljarden afschrijven op portefeuilles met slechte leningen. De analisten denken dat RBS € 2,8 miljard moet afboeken op pakketten met leningen en op hefboomfinancieringen.
  • 6 december 2007. Royal Bank of Scotland verwacht over de tweede helft van 2007 een last te nemen van 1,3 miljard euro als gevolg van de kredietcrisis.
  • 10 december 2007. UBS moet nog eens $ 10 mrd afschrijven als gevolg van investeringen in Amerikaanse subprime hypotheken.
  • 14 december 2007. Citigroup haalt in navolging van onder meer Rabobank, HSBC en Royal Bank of Scotland zeven beleggingsvehikels van de markt. Citigroup neemt de zeven SIV’s, Structured Investment Vehicles, voor 49 miljard dollar op de balans.
  • 8 januari 2008. De kredietcrisis heeft opnieuw een topman de kop gekost. Deze keer is het James Cayne, de bestuursvoorzitter van zakenbank Bear Stearns.
  • 11 januari 2008. Merrill Lynch, de grote Amerikaanse zakenbank, zal volgens geruchten in de markt maar liefst 15 miljard dollar moeten afschrijven. Countrywide, de grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, wordt overgenomen door de Bank of America.
  • 18 januari 2008. President Bush komt met een noodplan van 145 miljard dollar, om de bestedingen in de VS te vergroten. Op die manier moet worden voorkomen dat de economie van het land, de grootste ter wereld, in een recessie belandt. Het plan heeft de omvang van ongeveer 1 procent van het bruto binnenlands product.
  • 21 januari 2008. De beurzen dalen wereldwijd fors, te beginnen in het Oosten. Dit met uitzondering van de VS, waar de beurzen dicht zijn in verband met Martin Luther King day. Het zijn de grootste dalingen sinds 11 september 2001. De AEX daalt bijvoorbeeld met 6,1%. Op de Europese beurzen alleen al verdampt vandaag 334 miljard dollar aan beurswaarde. In India bedroeg het verlies 11%. Voornaamste redenen: bijna alle grote Amerikaanse banken deden grote nieuwe afschrijvingen, de Duitse WestLB Bank in de problemen, Scottish Widows in de problemen. Zelfs ING daalt met meer dan 10%, Aegon met 8,2% en Fortis met 6,7%.
  • 22 januari 2008. Nikkei daalt nog eens 5,65%.
  • 17 februari 2008. Northern Rock wordt genationaliseerd.
  • 17 maart 2008. Bear Stearns wordt met financiële hulp van de Federal Reserve overgenomen door JPMorgan Chase.
  • juli 2008. Meeste Amerikaanse banken melden grote afschrijvingen. Henry Paulson presenteert een plan om de grote hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae financieel te hulp te schieten. Huizenbezitters in de VS krijgen financiële steun.
  • augustus 2008. UBS moet in totaal meer dan 40 miljard dollar afschrijven.
  • 8 september 2008. Freddie Mac en Fannie Mae worden genationaliseerd.
  • 15 september 2008. De grote zakenbank Lehman Brothers valt om en vraagt uitstel van betaling aan. Overnamekandidaat Bank of America was niet bereid om Lehman Brothers over te nemen, maar koopt Merrill Lynch op voor 50 miljard dollar.
  • 21 september 2008. Meerdere banken komen in acute problemen en worden deels genationaliseerd. Het meest in het oog spreekt in Nederland de hulp aan Fortis.
  • 22 september 2008. Black Monday, zwarte maandag. De beurzen kelderen wereldwijd, onder meer doordat het reddingsplan in de VS door het Huis van Afgevaardigden is afgewezen.
  • 1 oktober 2008. De Amerikaanse Senaat gaat akkoord met het reddingsplan van 700 miljard dollar. Het wachten is nu op een hernieuwde stemming in het Huis van Afgevaardigden.
  • 3 oktober 2008. Nederlandse Staat koopt ABN AMRO Nederland en Fortis Nederland.
  • 5 oktober 2008. Het Franse BNP Paribas koopt het resterende deel van Fortis van de Belgische Staat. De Belgische Staat houdt wel een belang van 25%.
  • 6 oktober 2008. Beurzen kelderen wereldwijd. De AEX daalt op deze dag meer dan 9%.
  • 8 oktober 2008. AEX daalt circa 8%. Loket IJslandse Icesave Nederland gesloten. Wereldwijd verlagen centrale banken de rente met 0,5%.
  • 9 oktober 2008. De Europese Centrale Bank heeft vandaag een recordbedrag van 100 miljard dollar in de geldmarkten gepompt.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekcrisis VS 2007-2008 in beeld gebrachtHypotheekcrisis VS 2007-2008 in beeld gebrachtHet is een beetje kortzichtig om te zeggen dat je niet kon zien aankomen dat er een hypotheekcrisis zou komen. Een paar…
Hypotheekcrisis is volledig terugHypotheekcrisis is volledig terugDe hypotheekcrisis leek in de zomer van 2007 even weg, maar is anno 2012 - 2014 weer volledig terug. In 2015 is er de cr…
Kredietcrisis raakt onze economieKredietcrisis raakt onze economieDe kredietcrisis slaat toe. Toen de kredietcrisis zomer 2007 duidelijk zichtbaar werd, haastten velen zich om te zeggen…
Risico hypotheek niet meer AmerikaansRisico hypotheek niet meer AmerikaansGo where the money flows, moet het Amerikaanse Lehman Brothers gedacht hebben. Nu het in de VS in verband met de hypothe…

Uw huis verzilveren, uw woning opeten in 2021/'22Uw huis verzilveren, uw woning opeten in 2021/'22De opeethypotheek betekent dat u in 2021 en 2022 de overwaarde van uw huis kunt opeten en benutten. Uw eigen huis als ou…
Is tweede huis in Turkije aantrekkelijkIs tweede huis in Turkije aantrekkelijkOp het eerste gezicht zijn de vakantiehuizen aan de Turkse Rivièra goedkoop en daardoor zeer aantrekkelijk. De economie…
Bronnen en referenties
Reacties

Jehoeda (infoteur), 21-09-2007 #2
Beste Zeemeeuw,

In NRC.Next staat een interview met Alan Greenspan (17 september 2007). Hij legt de oorzaak van de hypotheekcrisis in de VS bij de krachten op de vrije markt en meldt juist dat de rentetarieven zijn verhoogd sinds de lente 2004. Hij heeft als toezichthouder dus wel ingegrepen.
"Het fascineert me dus hoe wijdverbreid dat verwijt (de renteverlagingen- Etsel) is. Het grootste probleem dat ik daarmee heb is dat je exact hetzelfde fenomeen van excessief stijgende huizenprijzen in dertig andere landen aantreft. Onze zeepbel was in geen geval de grootste ter wereld. Vanaf de lente van 2004 zijn we met de Federal Reserve de rentetarieven gaan verhogen? juist om de hypotheektarieven ook omhoog te krijgen en zo de druk op de woningmarkt te verlichten. Toen gebeurde er iets wat ik nog nooit gezien heb: de hypotheekrente werd niet hoger, maar daalde verder. Het duurde nog een jaar voordat die hypotheektarieven aantrokken. We hebben het dus wel geprobeerd, maar we hebben gefaald. Hoe belangrijk de Federal Reserve ook is voor de wereldeconomie, tegen de kracht van de vrije markt kunnen we niet op." Reactie infoteur, 07-08-2020
Beste Etsel,
Alan Greenspan praat voor eigen parochie. Sorry: eigen synachoge. Dat mag wel, maar is niet erg sterk. En natuurlijk zijn er autonome krachten. Maar als de FED echt zo onmachtig was en is, dan kan de FED wel worden opgeheven. Weinig plausibel.

Jehoeda (infoteur), 20-09-2007 #1
In een interview met Willem Lust van NOVA zei Alan Greenspan dat er wel naar hem geluisterd werd, maar dat er geen maatregelen werden genomen door de Amerikaanse overheid. Het is dus geen praten van hem achteraf. Misschien dat zijn orakelachtige manier van praten niet door de Amerikaanse overheid werd begrepen. Dat kan natuurlijk wel het geval geweest zijn.

Los van de hypotheekcrisis waarschuwde Alan Greenspan in NOVA dat het begrotingstekort van de Amerikaanse overheid wel eens voor een hele grote depressie kan zorgen in 2010. Dan gaan namelijk veel babyboomers met pensioen en zullen ze misschien niet zoveel geld kunnen krijgen als ze verwachten. Maar het tij kan nog gekeerd worden, aldus Greenspan. Reactie infoteur, 07-08-2020
Beste Etsel,

Dat noem ik dus " de schuld op anderen afschuiven". Hij was verantwoordelijk voor het rentebeleid in de VS, en hij deed ook als toezichthouder niets aan de verkeerde wendingen in de subprime markt. En nu levert hij kritiek als anderen aan de macht zijn. Beetje gemakkelijk.

Overigens is er ook veel waardering voor de man. Zie ook een ander artikel over Alan Greenspan:

https://financieel.infonu.nl/belasting/8834-alan-greenspan-het-orakel.html

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.