Ook top bankiers kunnen vallen door de kredietcrisis
De hypotheekcrisis in de VS sloeg sinds 2008 grote wonden. Nogal wat bedrijven en particulieren zijn of komen in de problemen. Maar ook enkele topbankiers dreigen om te vallen. Denk aan mensen als Warren J. Spector, Huw Jenkins, Chuck Prince, Osman Semerc, Martt Ridley. En waren niet de laatsten die het veld moesten ruimen. Het is ook nog maar de vraag of in 2017 de crisis op de financiële marketen echt voorbij zijn. De schulden zijn wereldwijd nog zeer groot.
Hypotheekcrisis VS
Het opvallende aan de hypotheekcrisis is dat je de ene dag er mee wordt overspoeld, en het de andere dag lijkt alsof het allemaal wel meevalt. In de zomer van 2007 rolden media over elkaar heen om de ellende te verspreiden. Zondermeer schrijnend zijn de gevolgen voor de particulier die gedwongen zijn huis moet verkopen. Banken doen er nog steeds relatief rustig over, ook al verschijnen daar regelmatig
slachtoffers op het scherm.
Het cijferseizoen
Elk kwartaal is er weer het cijferseizoen op de beurzen. Eerst de Amerikaanse bedrijven, en al snel daarna de Europese. Het begin van het vierde kwartaal van 2007 is een zeer interessante. Dan zullen de gevolgen van de hypotheekcrisis uit het derde kwartaal bekend gemaakt moeten worden. Opvallend daarbij is dat er ook steeds meer topmannen worden genoemd die het veld moeten ruimen.
Warren J. Spector
Warren J. Spector maakte een droomcarrière bij Bear Sterns. Hij werd geroemd om zijn grote financiële kennis en zijn grote mate van zelfvertrouwen. Niet onbelangrijk is ook dat hij een groot werver van fondsen was voor de Democratische partij. Spector is geen vriendenmaker en pleegde zich in de pers moeizaam te gedragen. Alom werd hij toch gezien als de nieuwe topman van Bear Sterns. Op 5 augustus werd bekend dat Warren Sector opstapt, door de grote verliezen als gevolg van de hypotheekcrisis.
Huw Jenkins
Huw Jenkins was tot voor kort topman van UBS. Hij werd in 2005 de hoogste baas bij UBS, na een leven lang werkzaam geweest te zijn in de aandelensector. Die kennis leek een goede bagage, maar nu de hypotheekcrisis bij UBS flink heeft toegeslagen, wordt dat als nadeel gezien. Dergelijke mensen zou je juist niet aan het roer moeten hebben, omdat ze altijd optimistisch, bull, zijn. Jenkins probeerde zijn bedrijf een leidende rol te geven bij hedgefund en private equity bedrijven. Een verkeerde keuze. UBS moet dit jaar ruim 2,4 miljard euro afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. De bank komt daardoor in het derde kwartaal uit op een verlies van circa 360 tot 480 miljoen euro. Het is het eerste kwartaalverlies dat de bank lijdt in negen jaar.
Op 1 oktober 2007 werd bekend gemaakt dat de Brit Huw Jenkins de bank UBS verlaat.
Chuck Prince
Chuck Prince is nu vier jaar de hoogste baas bij Citigroup. Prince is een wat rustige man die vooral achter de schermen werkt. Zijn positie staat sterk onder druk door de slechte resultaten van Citi. Niet verwonderlijk, want het resultaat van Citigroup, de grootste bank van de VS was in het derde kwartaal beroerd. De winst zal door de hypotheekcrisis dalen met 60% ten opzichte van vorig jaar. De twee topbestuurders Thomas Maheras en Randy Baker hebben om deze reden de bank in oktober 2007 gedwongen verlaten. De vraag is hoe lang Prince nog kan blijven zitten.
Merrill-bankiers
Osman Semerci die wereldwijd verantwoordelijk was voor fixed income, valuta en grondstoffen en Dale Lattanzio, verantwoordelijk voor de Amerikaanse activiteiten, hebben begin oktober 2007 de bank verlaten. Dit als gevolg van de crisis op de markt voor subprime hypotheken en de daaruit voortvloeiende problemen op de wereldwijde kredietmarkten.
Northern Rock
Martt Ridley wordt de zondebok voor de kredietcrisis bij Northern Rock. Per 19 oktober 2007 wordt gemeld dat hij bij de Britse bank moet vertrekken.
Slot
Het cijferseizoen is net begonnen, waardoor vele bedrijven nu ook open kaart moeten spelen wat betreft de gevolgen van de hypotheekcrisis. Nu al is duidelijk dat de resultaten over het algemeen flink kunnen tegen vallen bij allerlei financiële instellingen. Enorme bedragen rollen over het scherm, en tot nu toe onaantastbare topbankiers moeten vrezen voor hun baan. De vraag is: wie volgt en hoe gaan we het oplossen.
- 30 oktober 2007. Topman Stanley O'Neal, bestuursvoorzitter van Merrill Lynch treedt gedwongen af. Hij zou $ 159 mln meekrijgen bij zijn vertrek.
- 3 november 2007. Chuck Prince, CEO van Citigroup, treedt volgens de Wall Street Journal morgen af na een extra bijeenkomst van de raad van bestuur van de Amerikaanse bank.