Geen voorlopige teruggave aanvragen

Geen voorlopige teruggave aanvragen Belastingplichtigen die aftrekposten hebben, kunnen bij de Belastingdienst een voorlopige teruggave aanvragen. Dit is een voorschot op de uiteindelijke teruggave. De werkgevers en uitkeringsinstanties houden heffingen en premies in op uw brutoloon. Hierin wordt geen rekening gehouden met aftrekposten. De heffing via de werkgever of de uitkeringsinstantie is dus te hoog. Na de aangifte die het opvolgende jaar vóór 1 april moet worden ingeleverd, wordt berekend wat de juiste bedragen zijn die ingehouden moeten worden. Belastingplichtigen zonder aftrekposten of extra inkomsten zullen op een naheffing van nul komen.

Waarom een voorlopige teruggave aanvragen?

De grootste aftrekpost is voor de meeste mensen de betaalde hypotheekrente voor de eigen woning. Het betaalde bedrag mag worden afgetrokken van het jaarinkomen. De hoogte van de teruggave is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Het voordeel kan oplopen tot maximaal 52 procent. Door een voorlopige teruggave aan te vragen kunt u gedurende het lopende belastingjaar al een voorschot krijgen op het bedrag dat normaal gesproken pas in de maand juni of juli van het volgende jaar met u verrekend gaat worden.

Maandelijks zonder de voorlopige teruggave niet rond kunnen komen

Er zijn veel gezinnen die maandelijks niet rond kunnen komen zonder het maandelijkse voorschot van de Belastingdienst. Het gaat hierbij vaak om gezinnen die een maximale hypotheek hebben afgesloten op hun inkomen. In het verleden werden er te hoge hypotheken verstrekt ten opzichte van het inkomen. Hierdoor kan het noodzakelijk zijn om maandelijks een voorschot te krijgen.

Geen voorlopige teruggave aanvragen

Uit financieel oogpunt is het slim om geen voorlopige teruggave aan te vragen. In de praktijk blijkt namelijk dat de uitgaven worden gebaseerd op de maandelijkse inkomsten. Onbewust gaan wij meer geld uitgeven als er meer geld beschikbaar is. Door geen voorlopige teruggave aan te vragen, wordt er een spaarpot gevormd die het volgende jaar in juni of juli aan u uitgekeerd gaat worden. Uw maandelijks budget moet worden afgestemd op het inkomen, dus exclusief de voorlopige teruggave.

Een lagere teruggave aanvragen

Huishouden die echt niet zonder de tegemoetkoming van de Belastingdienst kunnen, zouden ook kunnen kiezen voor een lagere voorlopige teruggave. Bij het aanvragen van de tegemoetkoming is het toegestaan om lagere bedragen aan hypotheekrente op te geven, zodat u na de definitieve aangifte ook nog recht hebt op een deel. Door jaarlijks een dalende voorlopige teruggave aan te vragen kunt u geleidelijk wennen aan een nieuwe inkomstenpatroon.

Belastingteruggave gebruiken om extra af te lossen

In de toekomst zal de regeling van de hypotheekrenteaftrek steeds verder worden beperkt. De politiek heeft in 2012 besloten dat de regeling te kostbaar is en deze moet worden afgebouwd. De regeling van de hypotheekrenteaftrek zal in de toekomst een ideale manier worden om besparingen door te voeren. In stapjes kunnen ze de huiseigenaren steeds minder voordeel doorgeven.

U kunt hier alvast op vooruit gaan lopen door extra af te lossen. Op deze manier verlaagt u de hypotheekschuld rekening houdende met een beperking van de fiscaal gunstige hypotheekrenteaftrek. In tien jaar tijd kunt u op deze manier de maandlasten sterk verlagen en voorkomen dat u in de problemen komt zodra de overheid de fiscale spelregels in uw nadeel gaat aanpassen. Neem vooraf wel contact op met uw hypotheekadviseur. Het is namelijk niet altijd verstandig om extra af te lossen.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorlopige teruggave, verstandig of onverstandig?Voorlopige teruggave, verstandig of onverstandig?Indien de werkgever teveel belasting inhoudt op uw inkomen doordat u aftrekposten hebt, krijgt u de teveel betaalde bedr…
Sparen door voorlopige teruggave te verlagenVeel huizenbezitters maken gebruik van de voorlopige teruggave om maandelijks extra inkomen te genereren. Ze krijgen eig…
Voorlopige teruggave afschaffenVoorlopige teruggave afschaffenBelastingplichtigen die aftrekposten hebben, kunnen gebruik maken van de mogelijkheid om maandelijks een voorschot te kr…
Let op uw voorlopige teruggaveLet op uw voorlopige teruggaveDe Belastingdienst gaat op eigen initiatief uw voorlopige teruggave ook in een nieuw jaar voortzetten. U hoeft niet opni…

De zelfstandigenaftrek 2018 en 2019De zelfstandigenaftrek 2018 en 2019De zelfstandigenaftrek 2018 en 2019 en ondernemersaftrek zijn een belangrijke aftrekpost voor veel zelfstandige ondernem…
Wat zijn inkomsten uit eigen woning?Wat zijn inkomsten uit eigen woning?In box één van ons belastingstelsel worden inkomsten uit eigen woning belast, maar wat zijn inkomsten uit eigen woning?
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.